Nokia N79: sexy ochutnávka Nseries pro ženy
recenze

Nokia N79: sexy ochutnávka Nseries pro ženy

16

Stylový telefon multimediální řady Nseries pro ženy, který běží na operačním systému Symbian 9.2 Series60 3rd Edition s Feature Packem 2. Nejpatrnějšími znaky jsou - 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami, GPS navigace (Nokia Mapy 2.0), akcelerometr, Wi-Fi a rychlá data. Stylové zadní kryty Xpress-on sami přednastaví motiv telefonu. Spoustu informací o chování telefonu nabízíme v naší recenzi.

Nokia N79 přináší obrození Nseries pro slečny a dámy. Kdykoliv a kdekoliv být nablízku přátelům, zároveň i aktuálnímu denní kolem sebe. K tomu zachycovat ty nejlepší momentky skvělým 5 Mpx fotoaparátem Carl Zeiss nebo životní situace videem ve kvalitě VGA. Něžné pohlaví nesmí uvíznout v neznámu, proto v telefonu najdeme GPS navigaci s Nokia mapami 2.0, navíc s tříměsíční hlasovou navigací zdarma. Abychom opravdu nehodnotili telefon jen z pohledu muže, poskytneme v závěru stručný názor na telefon té, které je model N79 přednostně určen, ženě.


Oficiální fotografie - Nokia N79

Technické parametry

Rozměry 110 x 49 x 15 mm
Hmotnost 97 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení bílé, šedé (+ výměnné barevné kryty Xpress-on)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 4GB karta)
Procesor ARM11 s frekvencí 369 MHz
Otevřený operační systém ano, Symbian 9.3 S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Verze firmware 10.045
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, záznam zvuku (max. 60 minut), správce aplikací, zip, převodník, share online, online tisk, synchronizace s PC, Push-to-Talk, prohlížeč Office dokumentů (.xls, .doc, .ppt, .pdf), flight-mód
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, FM transmitter (FM vysílač), video přehrávač Real Player (MPEG-4, H.263 a H.264), akcelerometr, JAVA 2.0, stereo reproduktory s 3D efekty, internetový prohlížeč Safari, 3,5 mm Jack konektor, N-Gage hry
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), optika Carl Zeiss, objektiv Tessar, autofocus, 2x LED dioda, až 20x digitální zoom, geotagging, scény, efekty, vyvážené bílé
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka (640 x 480 px) pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 2.0, nahrávání map přes Nokia Map Loader, 3-měsíční hlasová navigace zdarma
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), TV-Out (PAL) (videokabel Nokia CA-75U není v balení)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1200 mAh
Pohotovostní doba: 370 hodin
Doba hovoru: 5,5 hodiny
Cena a dostupnost 10 110 Kč (k 5. prosinci 2008)
listopad 2008

V krabici naleznete:

  • stručný průvodce
  • mobilní telefon
  • baterii BL-6F
  • nabíječku AC-5
  • sluchátka HS-45 s adaptérem AD-54
  • USB datový kabel
  • 3 výměnné kryty Xpress-on
  • 4GB microSD kartu
  • DVD se softwarem

Pro koho je Nokia N79?

  • V prvé řadě je koncipován pro ženy, které má oslovit vzhledem i celkovým pojetím
  • Pro lidi se smyslem mít v telefonu plnou datovou výbavu
  • Padne uživatelům toužícím po Symbianu s Feature Packem 2

Pro koho naopak není Nokia N79?

  • Pro uživatele prahnoucím po telefonu s extra rychlou odezvou
  • Pro ty z vás, kteří mají raději jiný operační systém, nežli Symbian
  • Nesedne lidem, kteří cítí odpor k zapocenému krytu telefonu

Design a konstrukce: Nseries exkluzivně pro ženy

Do rukou se nám dostala varianta nazvaná jako tulení šedá v balení s vyměnitelnými kryty Xpress-on v barvách kávově hnědé, korálově červené a bílé. Kromě této existuje ještě druhá varianta modelu N79, plátěná bílá, kterou doplňují v balení kryty v barvách světle mořské modré, kávově hnědé a olivově zelené. Telefon sedne pohodlně do ruky, aby také ne, rozměry jsou příznivé – 110 x 49 x 15 mm. Pozadu nezůstává ani hmotnost, stlačená na 97 gramů včetně baterie.

Přední strana jednoznačně dominuje 2,4“ displejem, klávesnicí a ovládacím blokem kláves. Boky přecházejí do stříbrné linie lemující celý obvod krytu. Nad displej se dokázalo vměstnat hned několik prvků typických nejen pro Nokii – reproduktor na poslech hovoru, VGA kamerka na videohovory a snímač okolního osvětlení. Po pravém boku od displeje vybočuje linii ze svého směru logo výrobce na způsob modelů edice L’amour. Klávesnici se budeme více věnovat v příslušné kapitole, snad jen zmiňme podobný záhyb po levé straně ve stříbrné linii, tentokrát za účelem umístění tlačítka galerie.

Pravý bok je bohatý na funkční tlačítka, najdeme zde dvojtlačítko určené k ovládání hlasitosti (lze využít i pro přiblížení a oddálení v galerii) a dvoupolohové tlačítko fotoaparátu. Oba rohy doplňuje dvojice reproduktorů, které vytvářejí jakýsi stereo pocit z hudby. Kryt boků je v podobné tulení šedé barvě, jako přední strana telefonu. Protější, tedy levý, bok je obdařen portem pro nabíječku (miniaturní), miniUSB a slotem pro paměťové karty microSD, které kryje zároveň jedna vyjmuvší krytka. Spodní hrana obsahuje otvor pro provlečení poutka a otvor pro zabudovaný mikrofon. Poslední na seznamu hran zbyla ta horní, která dostala přesuvné tlačítko sloužící k zamknutí/odemknutí telefonu, tlačítko umožňující zapnutí/vypnutí/nastavení profilů a taktéž 3,5 mm Jack konektor pro připojení dodávaných, nebo libovolných vlastních sluchátek. Při volbě vlastních se vás telefon zeptá na příslušenství – sluchátka, externí výstup, kabel pro TV výstup nebo hudební modul. Sluchátka „nokiácká“ pozná a přiřadí k nim rovnou i použití mikrofonu na adaptéru, pokud je součástí.

Zadní strana nabízí poměrně kvalitní zpracování, jen zřídka kdy se objevil problém s vrzáním krytu. Uvítali bychom raději lepší materiál, než tento kluzký, při zpocení až odporný na dotek. Každému to nemusí vyhovovat. Fotoaparát nepatrně vystupuje nad úroveň krytu, díky přesuvné krytce ale nemusíte mít obavy s případným poškrábáním čočky fotoaparátu. Je pravdou, že během testování se mi podařilo v kapse asi dvakrát krytku nevědomky přesunout do pozice otevření, spíše se však jednalo o výjimky. Celkově se dá konstrukce telefonu hodnotit určitě kladně. Převažující pozitiva vyvrací snad jen tu a tam kluzký povrch krytů při zpocení rukou.

Baterie a výdrž: bude si s vámi rozumět

S telefonem je dodávána baterie typu BL-6F. To znamená pro neznalé, že jde o Li-Ion baterii o kapacitě 1200 mAh. Standardní doba výdrže je výrobcem stanovena až na 370 hodin v pohotovostním režimu, při volání něco málo nad 5 hodin. Zajímavé jsou rozhodně i další udávané časy, např. při přehrávání hudby (29 hodin), při nepřetržitém připojení Wi-Fi (170 hodin), procházení internetu s přenosem paketových dat (necelých 6 hodin), přehrávání videa (4,5 hodiny), nahrávání videa (3,5 hodiny). My jsme s telefonem většinou kolem tří dnů bez použití nabíječky vystačili. Při častějším využívání Wi-Fi nebo sledování videí by výdrž klesla velmi rychle.

Ovládací blok a klávesnice: kdyby nebyla ta tlačítka tak tuhááááá

První seznámení s prodejním vzorkem modelu N79 nenasvědčovalo sebemenší potíže v použité klávesnici, postupně se bohužel odtajnila jedna podstatná neduha. Klávesnice je příliš tuhá, psaní dělá problémy i zkušeným písálkům. Po prvním týdnu užívání jsem si na tuhost celkem zvykl, ale překlepy byly na denním pořádku často. Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrné tlačítko, v němž se skrývá i jedna oblíbená funkce navíc, a to NaviWheel. Pouhým točením prstu na tlačítku se můžete v menu telefonu přesouvat po pozicích po směru nebo proti směru hodin. Funkce je to mnohdy užitečná, výrobce ji však nedotáhl k dokonalosti, proto její funkčnost není zajištěna všude a čas od času i znepříjemňuje práci. Komu by nevyhovovalo mít NaviWheel zapnutý, v nastavení telefonu funkci jednoduše vypne.

Dvojici kontextových tlačítek můžete přiřadit libovolně vlastní oblíbené aplikace na spodním okraji displeje. Nechybí speciální tlačítko galerie umístěné na stojato, klávesa vstupu do menu telefonu, mazání a tlačítka hovoru (červené a zelené). Kdo si na ovládání zvykne, pak nebude mít důvod k jinému, než kladnému hodnocení. A nyní ještě krátce k podsvícení, které je v podání Nokie N79 výtečné, rovnoměrné ve všech částech klávesnice a přiměřeně intenzivní.

Displej: s 2,4“ se dá panečku dokázat

Zobrazovací plocha o úhlopříčce 2,4“ poskytuje standardní rozlišení QVGA (240 x 320 px). Výrobce udává zobrazení 16 milionů barev, navíc s čidlem intenzity okolního světla. Tudíž bude displej automaticky upravovat hodnotu jasu podle aktuálních světelných podmínek a šetřit tak, v rámci možností, baterii. Technologie Active Matrix by měla zajistit delší životnost displeje. V nastavení telefonu v kategorii displej lehce upravíte hodnotu jasu a podání barev. Model nepřekvapí ani pohybovým čidlem, se kterým displej automaticky přetočí obraz na šířku. Nepotěší snad jen fakt, že displej je opět v jedné rovině s celým předním krytem telefonu, takže případné problémy s poškrábáním nastanou velmi snadno. Doporučujeme ochranou folii, která přidá vašemu displeji pár měsíců životnosti navíc.

Zvuk: stereo reproduktory na způsob modelu N96

Kategorie nazvaná zvuk tentokrát bude dosyta využita, zaměříme se nejen na zvukovou interpretaci dvojice reproduktorů, ale i na pořizování zvukového záznamu. V telefonu najdeme klasický záznamník, s nímž lze pořídit maximálně hodinové nahrávky. Podporovány jsou formáty AMR, AAC, FR, EFR. Nokia N79 umožňuje hlasově ovládat menu a má rozšířené hlasové vytáčení. Nechybí taktéž převod textu na řeč. Dvojice stereo reproduktorů, umístěná na pravé boční hraně z pohledu na přední stranu telefonu, hraje výtečně skoro do nejvyšší povolené hlasitosti. Nokia u nich uvádí trojrozměrný zvukový efekt. Komu by nevyhovovalo poslouchání přes ně, může připojit dodávaná sluchátka v balení s telefonem, označená jako HS-45, či jakákoliv vlastní s 3,5 mm Jack konektorem. Otvor pro připojení naleznete na vrchní hraně telefonu.

Vyzváněcí tóny mohou mít přípony MP3, AAC, nebo to mohou být klasické 64-hlasé polyfonní tóny (přeinstalovaných je 33 různých zvonění). Co víc, mohou být i s videem, přeinstalované jsou 3 takové. Každý ze šesti profilů lze libovolně upravovat podle vlastních potřeb.

Prostředí telefonu, ovládání: Symbian s Feature Packem 2 se svižným krokem

Nokia N79 běží na operačním systému Symbian 9.2 Series60 3rd Edition, Feature Pack 2. Prostředí nabízí velice povedenou grafiku animovaných ikon. Start systému trvá tradičně poněkud déle, poté se ale zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem záložek, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví. Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Dostatečně velká RAM paměť zaručuje současné spuštění prakticky všeho, co je v telefonu. Není problém poslouchat hudbu, surfovat webem, používat navigaci, pracovat se zprávami a mít spuštěných dalších 30 aplikací. Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se často nedočkáte.

Navíc přinášíme i zajímavé obrázky uložené v telefonu ...

Fotoaparát: přesuvnou krytku a pod ní 5 Mpx leckdo závidí

Ozdobou Nokie N79 je 5 Mpx fotoaparát (2584 x 1938 px). Rozeberme to, CMOC snímač, optika Carl Zeiss a objektiv Tessar. K tomu přesuvná krytka objektivu, jakou by záviděli i elitní modely výrobce. Formáty fotografií jsou tradičně JPEG a EXIF. K takovému fotoaparátu patří autofocus s dvoufázovou spouští a až 20ti násobným digitálním zoomem. V těsné blízkosti čočky leží dvojice LED diod s velmi silným svitem. Ohnisková vzdálenost má hodnotu 5,2 mm, rozsah ostření 10 cm až nekonečno a režim makro mezi 10 až 50 cm. Nastavení umožňuje měnit: režimy blesku (zapnutý, vypnutý, automatický, redukce červených očí), režimy pro vyvážení bílé (automatické, slunečno, zataženo, žárovka, zářivka), automatickou expozici váženou na střed, kompenzaci expozice (+2 až -2 EV s krokem 0,33 EV), pokročilé režimy fotoaparátu (fotografie, sekvenční snímání, samospoušť, video), nastavení snímku (automatické, nastavené uživatelem, detail, portrét, krajina, sport a noční portrét), barevné tóny (normální, sépie, černobílý, sytý, negativní), režimy světelné citlivosti (vysoká, střední, nízká, automatická).

Prostředí fotoaparátu nabízí hledáček přes celý displej a aktivní lištu s nástroji. Vyhrazená je taktéž již zmíněná dvoupolohová klávesa pro ovládání fotoaparátu na pravém boku telefonu. Základní orientace je horizontální (na šířku), ale dá se fotit i ny výšku středovou potvrzovací klávesou. Telefon má výstup na TV (TV-Out) (PAL/NTSC) prostřednictvím videokabelu Nokia (CA-75U, prodává se samostatně) či WLAN/UPnP. Mezi programy v menu telefonu se ukrývá i jeden pro úpravu fotografií, který doporučujeme používat. Na prohlížení fotografií bude přínosem rotující galerie s ovládáním dotykovou navigační klávesou Navi. Poukázat musím ještě na prezentaci fotografií z galerie s efektem Ken Burns (automatický zoom a pomalé přejíždění kamerou) a stereofonní reproduktory s trojrozměrným zvukovým efektem.

Video nahrává telefon v rozlišení VGA (640 x 480 px) s 30ti snímky za sekundu, a to ve formátu MPEG4. Kdo by potřeboval nižší rozlišení, pak může zvolit z nabízených pojmenovaných rozlišení (TV – vysoká kvalita, TV – normální kvalita, E-mail – vysoká kvalita, E-mail – normální kvalita, Kvalita pro sdílení). Nastavení umožňuje upravit: režimy vyvážení bílé (automatické, slunečno, zataženo, žárovka, zářivka), nastavení snímku (automatické, noční), barevné tóny (normální, sépie, černobílý, sytý, negativní). Také video může mít stabilizovaný obraz. Online sdílení videí a fotografií (alba/blogy) je možné provést přímo v galerii.

Zkušební fotografie - Nokia N79:

Hudební přehrávač, rádio, FM vysílač: ráj pro hudbu všeho druhu

Některé pasáže byly převzaty z recenze telefonu Nokia N85, protože jsou naprosto totožné.

Soubory se nacházejí v klasickém správci souborů, který zobrazuje zvlášť soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě. Pokud si budete chtít přehrát oblíbenou píseň, film či prohlédnout fotografie, pak je lepší volbou otevřít přímo hudební přehrávač či galerii. Jednou z možností je stříbrné mediální tlačítko nalevo od klávesy menu, které nás zavede odkudkoliv přímo do multimediální nabídky, kde najdeme hudební přehrávač, galerii obrázků, TV a videa, N-Gage hry, Web a Kontakty.

Hudební přehrávač podporuje formáty MP3, AAC, eAAC+ a WMA. Telefon řadí skladby podle přidělených ID3 tagů na jednotlivé interprety a alba či podle žánrů a umí zobrazit obrázek alba, je-li k dispozici. Nechybí ani nabídka všech skladeb najednou, vytváření playlistů nebo vysílání podcast. Soubory je možné vyhledávat postupným zadáváním znaků. V hudebním přehrávači se jistě také hodí kolečko Navi Wheel. Listování je dále usnadněno tak, že stačí rychle stisknout a poté při druhém stisknutí přidržet směr nahoru/dolu a poté již seznamem listujete mnohem rychleji. Snadné ovládání hudby zajišťuje čtveřice speciálních hudebních tlačítek, které se objeví až po posunutí horní části dolu. Jejich stisk je jistý a podsvícení dostatečné, neboť musí být viditelná i za denního světla. V porovnání s Nokií N96 se u testované N79 na ovládacím bloku nenacházela čtveřice hudebních tlačítek, což ale rozhodně není žádný nedostatek.

Nastavení hudebního přehrávače nabízí opakování skladeb či náhodný výběr. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možností korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Na okolí jistě také zapůsobí zabudované stereo reproduktory na bocích telefonu s 3D efekty. V nastavení se natrvalo zabydlela funkce rozšíření sterea, stereováha a fyziologická korekce. Kromě přehrávače, který najdeme v menu telefonu s nabídkou „hudba“, dále nechybí obchod, podcasting a rádio. Po výběru rádia musíte zvolit, zdali chcete otevřít klasické Visual Radio či internetové rádio. Nokia N79 disponuje funkcí RDS. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa. K telefonu jsou přibalena sluchátka slušné kvality, na jejichž dálkovém ovladači najdeme redukci na 3,5 mm Jack konektor. Ten se taktéž nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak naprosto nic nestojí v cestě. K Nokii N79 lze připojit i Bluetooth sluchátka díky přítomnosti A2DP profilu.

Nokia N79 je třetím modelem výrobce se zabudovaným FM vysílačem. Ten již nabízí dvojice N78 a N85. Integrovaný FM vysílač umožňuje pohodlné přehrávání skladby uložené v přístroji prostřednictvím libovolného kompatibilního FM přijímače, například autorádia nebo domácí stereo soupravy. Rozsah provozních frekvencí aplikace je od 88,1 MHz do 107,9 MHz. FM přijímač musí být naladěn na stejnou frekvenci, jakou používá aplikace FM vysílač v přístroji. Provozní dosah FM vysílače se udává na maximálně 3 metry. Dobré je také vědět, že vyšší frekvence obvykle dávají lepší výsledky. Aplikaci FM vysílač nelze používat současně s FM rádiem v přístroji a taktéž ani v případě, že je k telefonu připojeno příslušenství (headset nebo datový USB kabel). Po nečinnosti se aplikace automaticky vypne. My jsme otestovali funkčnost na Hi-Fi věži ve vzdálenosti více než udávané 3 metry a i tak jsme hudbu v pořádku poslouchali.

GPS navigace: zdarma 3 měsíce hlasové navigace, pak plaťte

Některé pasáže byly převzaty z recenze telefonu Nokia N85, protože jsou naprosto totožné.

Nokia N79 využívá vestavěného GPS přijímače prostřednictvím navigačního softwaru Nokia Mapy. V telefonu nalezneme standardní aplikaci Nokia Mapy ve verzi 2.0. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian S60. Navigační čip je citlivý, satelity hledá svižně, zhruba deset sekund. Pokud v nastavení povolíte asistované GPS (A-GPS) a metodu určování polohy podle sítě, pak telefon najde satelity rychleji.

Mapy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska jsou již nahrány na dodávané 4GB paměťové kartě. Další mapy si do telefonu můžete zdarma stáhnout přes GPRS, UMTS, Wi-Fi nebo z počítače pomocí programu Nokia Map Loader. Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což lze ale zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D, satelitním či hybridním režimu mapy. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu, volba způsobu přepravy (pěšky, autem), denní či noční režim a také spuštění průvodce daným městem.

Nokia N79 poslouží velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině. Spolu s telefonem každý získá od finského výrobce zdarma 3-měsíční licenci na hlasovou navigaci autem i pěšky ve Střední Evropě. Po jejím vypršení je třeba licenci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Pro oblast ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko stojí roční licence na hlasovou navigaci 1750 Kč, pro celou Evropu kromě Ruska a Turecka pak vyjde měsíční licence na 3500 Kč.

Telefonování a telefonní seznam: vždy po ruce kopa informací

Nokia N79 si poradí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí 3. generace UMTS na frekvenci 900 a 2100 MHz. Tu u nás ocení pouze zákazníci operátora O2 a zároveň obyvatelé Prahy, Brna a Karlových Varů. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit statisíce. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. Multimediální Nokia N79 tak velmi dobře poslouží i jako pracovní telefon. Díky podpoře sítí 3. generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. V roce 2009 si poté zavolají kamarádi z některé části Prahy v síti Vodafone. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabízí upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí například v letadle, kině, škole či nemocnici. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu stisknutím a přidržením „hvězdičky“.

Zprávy: spravujte své emailové účty jednoduše a s přehledem

K dispozici je komfortní prostor pro ukládání veškerých zpráv, tedy celá vnitřní paměť o velikosti 50 MB a lze využít případně i paměťovou kartu microSD (4GB v balení). Zprávu můžeme vytvořit normální, zvukovou nebo email. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části zvolíme příjemce (či více příjemců najednou) nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 kB. Na displej se vejde až 12 řádků textu. Telefon nabízí slovník T9, který píše s českou diakritikou a výslednou zprávu naštěstí nezkracuje. Lze tak poslat v jedné zprávě až 160 znaků. Příjemci dorazí zpráva již bez české diakritiky.

V nastavení najdeme zapnutí/vypnutí doručenky, možnost uložení odeslaných zpráv, aktivaci informační služby či nastavení zvuku zpráv. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyku a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí prohlížeč Office nebo PDF dokumentů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3. generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.

Organizační funkce a N-Gage: každý si přijde na své

Organizační funkce u N79 jsou shodné s ostatními smartphony řady Nseries. V tomto směru je už velmi těžké něco zlepšovat, přesto bychom pár věcí na zlepšení našli. Začněme kalendářem, který je propracovaný a nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Do rozhraní kalendáře jsou šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem. Ve výbavě lze nalézt kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne, avšak bez možnosti použití rádia jako budící melodie, dále světový čas nebo omezený diktafon, který nahrává max. hodinové nahrávky, i když by mohl až do vyčerpání paměti telefonu či paměťové karty.

Další organizační výbavu tvoří kalkulačka, ta úplně obyčejná. Lepší, vědeckou, naleznete zdarma na webu. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. Pro Nokii N79 není problém čtení dokumentů Word, Excel, PowerPoint nebo PDF díky nové verzi Quickoffice. Prohlížení dokumentů je zdarma, pokud si však v této aplikaci chcete vytvořit nový dokument či editovat stávající, pak si musíte zakoupit licenci. Nokia N79 si poradí i se ZIP soubory, které lze otevírat a vytvářet po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! V kategorii organizace tak výrobce tradičně pozapomíná pouze na stopky, časovač a paměť kódů. Není však problém tyto funkce do telefonu dostat v podobě JAVA aplikací či aplikací pro Symbian S60.

A co zajímavého se dá dále v Nokii N79 nalézt? Tak například 3-D tóny, jež můžete mít zapnuté a určit u nich trajektorii (kruhová, přelet, cik-cak, labyrint, náhodná, vypnuto), její rychlost (10 - 100%), efekt Doppler a ozvěnu (vypnutá, obývák, jeskyně, nádraží, les, trubka, pod vodou). Také hlasové příkazy jsou na vyspělé úrovni a dá se s nimi hravě ovládat většina menu telefonu. Volně dostupná je aplikace YouTube, se kterou můžete sledovat ve svém telefonu jakákoliv videa z populárního serveru, avšak pozor na datovou náročnost. Pro „kecálky“ doporučujeme doinstalovat Jimm, který je bránou k vašim přátelům na ICQ. V neposlední řadě potom Opera Mini 4.2, která netáhá takové množství dat ze stahování stránek a až na výjimky pracuje spolehlivě. V případě potřeby slovníku doporučujeme využít zdarma šiřitelný DictionaryForMIDs.

Nokia N79 by měla uživatele naplnit i z hlediska herního vyžití. Bránou jest N-Gage, herní „portál“, který nabízí desítky her ke stáhnutí za poplatek. Jednu hru v plné verzi navíc získá každý, kdo si model N79 pořídí. Ostatní hry jsou trial verze a je nutné je před prvním spuštění v sekci N-Gage nainstalovat. Zkusili jsme hru s názvem Systém Rush Evolution, v níž se proletíte vesmírnou stíhačkou. Podívejte se na pořízené screeny.

Datová výbava: na pomyslném vrcholném stupínku

Multimediální N79 disponuje téměř kompletní datovou výbavou. K dispozici je kvarteto služeb v podobě GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA s rychlostí download až 3,6 Mb/s. To je dále vhodně doplněno o bezdrátové Wi-Fi (WLAN IEEE802.11 b/g s UPnP). Sítě Wi-Fi je možné nechat vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. K užitku je taktéž průvodce nastavením WLAN. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii. Nokia N79 umožňuje místní a vzdálenou synchronizaci SyncML, stejně tak bezdrátové tisknutí např. fotografií (Nokia XpressPrint). Propojení TV-Out (PAL) je zajištěno prostřednictvím videokabelu Nokia (CA-75U, prodává se samostatně).

Dále v telefonu nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a rychlé HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s). V balení je přibalený USB datový kabel CA-101. Bohužel přes něj není možné telefon dobíjet. Využijeme jej ale spolehlivě k přenosu souborů mezi telefonem a PC či jako modem. U telefonu se neobjevuje Infraport, který je dnes v mobilních telefonech víceméně přežitkem své doby a zůstává pouze v modelech Eseries. Nokia N79 disponuje internetovým prohlížečem Safari, prohlížení internetového obsahu je více než příjemné.

Zhodnocení: povedl se Nokii záměr oslovit s modelem Nseries ženy?

O zhodnocení telefonu Nokia N79 jsem požádal nezaujatou osobu, slečnu, kterou model oslovil od prvního spatření. „Již na první pohled je Nokia N79 naprostým skvostem, potvrzujícím, že patří do rukou žen. Varianta oblečená do bílé prodejní barvy bude jistě skvělým doplňkem. Výměnné zadní kryty s automatickou změnou schématu dolaďují už tak velice příjemný vzhled. Byla jsem překvapena lehkostí Nokie N79. V běžném dni vítám v telefonu především kvalitní hudební přehrávač, stejně tak přehrávač videí a klipů. Snadné prohlížení fotografií díky funkci NaviWheel si u mě vysloužilo plus. Upoutalo mě i pravidelné „dýchání“ telefonu a poměrně velký displej. Nokii N79 bych si velmi ráda pořídila, ale jen v případě, že by její cena nebyla tak vysoká“. Můj postoj k modelu N79 je také ryze kladný, přeci jen mi téměř nic po dobu testování nechybělo. Měl jsem po ruce rychlá data, emailové účty, kvalitní 5 Mpx fotoaparát a co víc, telefon si se mnou rozuměl i po stránce výdrže. Současná cena nad 10 tisíci korun se může zdát vysoká, proto zkuste vyčkat do nového roku, pokud na telefon přehnaně nechvátáte, pak určitě klesne na přijatelnější mez.

nokia-n79
Klady
  • kompaktní rozměry, klasická konstrukce
  • displej s QVGA rozlišením a 16 miliony barev
  • operační systém Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2
  • hudební a video přehrávač, FM rádio s RDS, FM vysílač, N-Gage hry
  • 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, 2x LED diodou a nahráváním VGA videa
  • GPS přijímač s navigačním softwarem Nokia Mapy 2.0
  • kvalitní organizační a datová výbava (HSDPA, Wi-Fi, HS-USB 2.0)
  • bohaté příslušenství v balení
Zápory
  • horší zpracování klávesnice (tuhost tlačítek)
Diskuze ke článku
skivalker
ABSOLUTNE TO NIE JE LEN ZENSKY TELEFON
FlyingJ
Naprosto souhlasím, telefon se mi zdá vzhledově pro muže a myslim že ženy jsou spíš jen na ten vzhled, třeba ten 5MP fotoaparát a další kopu funkcí nevyužijí.
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, nikde netvrdim, ze jde "JEN" o zensky telefon, ale je podle vyrobce zameren spise k zenam, nez muzum. Pokud se vam libi, pak nevidim problem, proc si ho neporidit. Nebo mate na mysli neco konkretniho, co vam vadi? Dekuji
pipkiN
Neřekl bych ,že jim něco vadí na telefonu.Spíše jim vadí nosit v kapse telefon s tím,že je určen ženám.Chlapi tohle velmi neradi slyší.Není to vtelefonu,ale v omezenosti lidí (v tomto případě chlapů)...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze