Nokia 6600 Fold: předvánoční třpytka pro dámy
recenze

Nokia 6600 Fold: předvánoční třpytka pro dámy

2

Véčkový model s magnetickým otevíráním, chytlavý barevný design, vnější OLED displej informující o všem důležitém pouhým poklepáním prstu na telefon, vnitřní QVGA OLED displej, 2 Mpx fotoaparát s dvěmi vysocesvítivými LED diodami, videokamerka nad displejem, 512 MB paměťová karta v balení, špuntová sluchátka HS-83. Chcete-li se dozvědět více, pak nabízíme detailní pohled.

Přesně takový telefon hledali zejména ženy na trhu marně. Před letošními Vánocemi ovšem Nokia zapřáhla ty správné soby a přiklusala s modelem 6600 Fold. Jednoduchost, extravagance a využitelnost, tak by se dal ve zkratce telefon zhodnotit. Těm z vás, kterým jde o tento mobilní telefon více, tak doporučujeme ve čtení pokračovat, čeká nás totiž okružní jízda po zákoutích Nokie 6600 Fold, a to v líbivějších odstínech fialové a růžové barvy.


Oficiální fotografie - Nokia 6600 Fold

Technické parametry

Rozměry87,7 x 44 x 15,9 mm
Hmotnost110 gramů
Konstrukcevýsuvná
Barevné provedeníčerné (Mysterious black), fialové (Sophisticated purple)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 2100 MHz
Vnější displejjednobarevný, typu OLED, rozlišení 128 x 160 px, úhlopříčka 1,4 palce
Hlavní displejaktivní, typu OLED, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,1“
Paměť15 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 512 MB karta)
Otevřený operační systémne / (Series 40 5th Edition)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, TV-out
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+, WMA), stereo FM rádio, hudební klávesy, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA 2.0 s podporou 3D, předinstalovaný internetový prohlížeč Opera Mini, Nokia Maps, Yahoo! Go, Adobe Flash Lite 3.0
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 2x LED dioda, až 8x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty
nahrávání VGA (640 x 480 px) videa s 15 snímky/s nebo QVGA videa s 30 snímky/s
sekundární VGA kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0, GPRS (multislot třídy 32, až 123,2 kb/s), EDGE (multislot třídy 32, až 296 kb/s), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: max. 4 hodiny
Pohotovostní režim: max. 300 hodin
Cena a dostupnost 7 000 Kč (k 2. prosinci 2008)
říjen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka HS-83
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Pro koho je Nokia 6600 Fold?

  • pro ty, co potřebují kvalitní véčkový model s řadou funkcí
  • koupí si ho ve většině případů ženy díky neodolatelnému vzhledu
  • pro všechny, kteří pátrají po luxusním telefonu, kterému nechybí mapy

Pro koho naopak není Nokia 6600 Fold?

  • pro lidi, kteří neradi extravagantní modely (především tedy muže)
  • nekoupí si ho ti, co potřebují u telefonu mít operační systém
  • pro ty, kterým vadí u telefonu nedostatečná rychlost a omezenost

Design a konstrukce: nejkrásnější barevné zrcátko mezi telefony

Na podzim roku 2008 si Nokia přichystala především pro dámskou část populace luxusní telefon 6600 Fold. Oslnit dokáže nejen svou jedinečnou extravagancí, ale i funkční výbavou. V prvé řadě se podíváme na vzhled a konstrukční zpracování. Na pohled lesklý oblázek s barevným stupňováním od tmavě fialové do stříbrné barvy, v rukou snadno držitelný a ovladatelný, takový je model 6600 Fold. Muži zřejmě po tomto odstavci přestávají číst, za to pro ženy nikoliv.

Ruku na srdce, viděly jste, dámy, takový skvost co by mobilní telefon? Pokud ano, přijměte omluvu s přílišného vychvalování „foldíka“. V opačném případě se zadívejme na konstrukci, která je véčková, přičemž mechanismus otvírání závisí na magnetu ovládaném tlačítkem na boku telefonu. Nokia toho u starších telefonů již využila. Princip je jednoduchý, zmáčknete tlačítko na boku a telefon se vám samovolně otevře. Občas vám to usnadní práci.

Přední zrcadlová strana telefonu má v sobě ukryt displej informující o čase, příchozím volání či SMS zprávě. K tomu dopomáhá i LED dioda pod umístěná pod značku Nokia. V praxi to znamená, že o všem důležitém máte přehled bez nutnosti otevření přístroje. Vybranou barvu a její odstíny už znovu komentovat nebudeme, je jedním slovem skvělá. Zaoblenými hranami se pozvolna přesouváme k bokům telefonu, které jsou osazeny minimem tlačítek a porty.

Na levém boku se jedná o USB port pro připojení telefonu k počítači nebo pro připojení sluchátek, na opačném je to ono ovládací tlačítko otevíracího mechanismu. Vedle něj je miniaturní dírka, jejíž užití oceníte při nutnosti telefon nabít. Kryty pokryté matnou stříbrnou barvou zajišťují naprostou harmonii s předním i zadním krytem v odstínech fialové. Dolní zkosená hrana je z hlediska ovládání telefonu nevyužita, obsahuje však miniaturní otvory v krytu, v nichž provlečete provázek od poutka. Poslední nezmíněná, tedy horní, hrana, obsahuje jen otevírací kloub, přes něhož se dostaneme k zadnímu krytu.

Nejtmavší je evidentně zadní plastový kryt, do kterého je z části implementována kovová vložka s fotoaparátem a dvojicí LED diod. Celkově se na zpracování díváme velice pozitivně, je velice pevné, nikterak nevrzající. Kdo si telefon do ruky alespoň na chvíli vezme, musí s námi souhlasit. Na druhou stranu se dá nalézt i jedno negativo, a to upatlávání telefonu od prstů. Ano, je tomu tak, Nokia však v balení dodává šikovné pouzdro, které dokáže telefon při zasunutí a vysunutí z něj očistit.

Baterie a výdrž: zapotíte se před jejím vyjmutím

Z počátku bude mít většina z uživatelů potíže s odejmutím zadního krytu chránícího baterii. Šikovným způsobem se jeví postupné nadzvednutí zahnuté části u fotoaparátu, po které už kryt jde lehce vycvaknout. Baterie s kapacitou 860 mAh je typu Li-Ion, v běžném denním zatížení telefonu by měla schopná jej udržet kolem 3 dní v provozu. Výrobcem udávané maximální hodnoty výdrže jsou 4 hodiny volání nebo až 300 hodin pohotovostního režimu. Zmínit rozhodně musíme i způsob uložení SIM karty. Tu nalézáme pod baterií, zajištěnou přesuvným mechanismem, stejně jako slot na paměťové karty microSD, schovaný hned vedle. Při zapnutém telefonu tedy paměťovou kartu nevyjmete.

Ovládací blok a klávesnice: drobně poklepat na krytu a hned jste v obraze

Trochu netradičně začneme řešit ovládání telefonu na přední straně, kde poklepáním zjistíte nejdůležitější informace (čas, SMS,…). Klávesnice telefonu a její okolí se nese v barvě tmavě fialové, jediné potvrzovací tlačítko má střed růžový a zbytek táhnoucí se dále přes střední sloupec tlačítek barvu krémově hnědou. Tlačítka jsou stlačitelná bez obtíží. Ovládací blok tvoří dvojice kontextových tlačítek, červený a zelený telefon k vytočení a položení hovorů a pětisměrné ovládací tlačítko se samostatným středem. Také podsvícení je rovnoměrné ve všech částech klávesnice a na přijatelné úrovni osvitu.

Displej: zákusek s dvěma OLED displeji a 16 miliony barev

Dva displeje jsou velkým ulehčením pro většinu uživatelů. Již jsem popsal výhody vnějšího displeje, který zobrazuje vše podstatné a nenutí člověka přístroj otevírat. Jde o jednobarevný displej, typu OLED, mající rozlišení 128 x 160 px a úhlopříčku 1,4“. Aktivace poklepáním je úžasná, snadná. Při nečinnosti není displej viditelný a celá přední strana působí jen jako obří barevné sklíčko odrážející obraz.

Vnitřní hlavní displej je o poznání větší a nabízí lepší parametry. Nokia už si zvykla nasazovat do telefonu kvalitní QVGA displeje s 16 miliony barev, ani model 6600 Fold není výjimkou. Tak, jako v případě vnějšího displeje, i zde se jedná o typ OLED. Úhlopříčka 2,1“ není největší, na zaměření telefonu a práci s ním to je vyhovující. Displej je chráněn proti nečistotám i poškrábání. Okraje otevírací části telefonu, kde se nalézá displej, jsou mírně nadzvednuty, což v zavřeném stavu představuje výborné utěsnění mezer. Poškrábat displej leda v otevřeném stavu telefonu, v zavřeném vyloučeno.

Zvuk: v balení špuntová sluchátka HS-83

Nokia 6600 Fold je vybavena reproduktorem, jehož místo je na přechodu spodní hrany telefonu ke klávesnici. Nehraje vůbec špatně, ba naopak. Vydává věrohodné tóniny, jen je potřeba to s hlasitostí zas moc nepřehnat. Poslech by se rázem zhoršil. Nokia k telefonu přibaluje i kvalitní špuntová sluchátka HS-83. Ta můžete lehce vyměnit za libovolná vlastní, protože část s mikrofonem a tlačítky ovládání hlasitosti a přehrávače obsahuje 3,5 mm Jack konektor. Se sluchátky je poslech rozhodně lepší, důvěrnější a více si ho člověk vychutná. V telefonu navíc dostanete 512 MB microSD kartu, na kterou se vám vejde dostatečné množství hudby k poslechu.

Prostředí telefonu, ovládání: Series 40 páté generace se vynasnaží

Telefon přináší uživatelské prostředí Series 40 5th Edition. Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim. Zobrazit si můžete také jen samotnou tapetu. Vraťme se ale zpátky k pohotovostnímu režimu. Ten je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být velmi matoucí.

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video.

Hlavní menu lze zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 10 položek, matice ikonek v rozložení 3 x 4, matice ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zvolení položky v menu je možné pomocí odpovídajících čísel numerické klávesnice. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit k obrazu svému pomocí motivů. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem.

Fotoaparát: suprové „dvoumego“ s dvojící LED diod

Jednoduché prostředí fotoaparátu jako by vyzývalo k neustálému fotografování. Aby také ne, telefon nese solidní 2 Mpx fotoaparát, kterému sice chybí autofocus, ale doplňuje ho dvojice LED diod. Fotky postrádají sem tam ostrost, celkově se dá nicméně mluvit o lepším průměru mezi 2 Mpx branží. Video naopak natáčí až v rozlišení VGA (640 x 480 px) s 15 snímky za vteřinu.

Nastavení umožňuje zvolit: režim na šířku, jas, blesk (zapnout, vypnout, automaticky), noční režim, samospoušť, efekty (normální, odstíny šedé, hnědá, negativ), vyvážení bílé, velikost fotografie, zvuky fotoaparátu, uložení (telefon, paměťová karta), délka videa, rozlišení videa (640 x 480, 352 x 288, 176 x 144, 128 x 96). Více dokládají přiložené zkušební fotografie a video.

Zkušební fotografie a video - Nokia 6600 Fold:

Doplníme v nejbližší době.

Telefonování a telefonní seznam: nepozměněný rytmus a styl

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM karta), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Na paměťovou kartu bohužel kontakty není možné kopírovat. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.

Zprávy: uživatel si nemá na co stěžovat

Nokia 6600 Fold má na zprávy přichystanou vnitřní paměť telefonu. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 300 KB. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.

Organizační a datové funkce: zorganizuje čas a dokonce poradí cestu, kam z nudy

Telefon nabízí slušnou organizační výbavu, která zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, světový čas, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky a diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Poznámky je možné zobrazit v pohotovostním režimu. Maximální délka poznámky je 3000 znaků a při psaní lze použít slovník T9. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček.

Přístroj obsahuje také Mapy, jejichž spuštění zabírá několik sekund. Ihned padá dotaz na povolení připojení k internetu, aby telefon rychleji vyhledal aktuální pozici. Nabídka obsahuje sekce poslední mapa, najít adresu, uložené lokality, poslední lokality, aktuální poloha, plánovat trasu, extra služby a nastavení. Volitelné je zejména osvětlení, jednotky, hlasová navigace, použití sítě, volba trasy či placených silnic.

Nokia 6600 Fold bohužel postrádá paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel) a především pak multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač, přehrávač videa či FM rádio. Telefon je nadmíru dobře vybaven JAVA aplikacemi a hrami. Jedná se o novou verzi jazyka JAVA 2.1. Zmíním aplikace: Hledání, webový prohlížeč Opera Mini, Převodník, Převodník velikostí, Stáhnout!, Světový čas, WidSets a Yahoo! Go. Hry v telefonu najdete tyto: Golf Tour, Beckgammon II, Highroller Casino, Snake III a Sudoku.

Z hlediska datových služeb telefon přináší dvojici GPRS/EDGE (obojí multi-slot třídy 32) a UMTS (až 384 kb/s). Kamerka nad displejem tedy umožňuje videohovory. Bezdrátově lze Nokii 6600 Fold propojit s okolím pomocí Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). K PC lze telefon také připojit datovým USB kabelem (USB 2.0, microUSB konektor, Mass Storage), který je již součástí balení.

Zhodnocení: ženám tepe srdce láskou k mobilní kráse

Tak to vidíte, stačí zapojit trochu fantazie a rázem je na trhu výtečný přístroj pro něžné pohlaví. Z hlediska funkcí nabízí model 6600 Fold lepší střed, o čemž jsme už napsali dost v předchozích kapitolách. Prostředí Series 40 je pro běžnou práci naprosto vyhovující, navíc dostalo do vínku mapy. Mechanismus otvírání telefonu uživatelky staršího véčka důvěrně znají, proto se s oblibou vrací i nyní. Netypické je poklepávání na přední stranu, které vede ke zjištění zmeškaného hovoru nebo přijaté sms. Telefon se nemusí otevírat každou chvíli. I když je cena zatím stanovená na poměrně vysokou laťku, tak si troufám tvrdit, že o model bude velký zájem a před vánoci se stane jedním z těch nejprodávanějších.

Klady
  • výjimečný vzhled
  • dva OLED displeje
  • aktivace vnějšího displeje poklepáním
  • 512 MB microSD v balení
  • čistící pouzdro
  • nahrávání VGA videa
  • kamerka na videohovory
Zápory
  • upatlaný lesklý povrch
  • RSS čtečka
  • prohlížeč Office dokumentů
Diskuze ke článku
Verča
Dobrý den!
tento mobil je velmi dobrý a praktický, dobře ses ním komunikuje a je prostě jedinečný. Mám ho doma a mohu ho velice doporučit
Aneta
Telefon mám od minulého týdne z Vodafonu, SIM kartu mám T-mobile. Zvonění při příchozím hovoru je někdy normální (t. j. tak dlouho než to zvednu) a někdy zazvoní jen vteřinku a přestane. Řešila jsem to s operátorem i servisákama Nokie, radili obnovit tovární nastavení vč. vymazání dat, stáhnutí nové aktualizace z webu Nokie a nic nepomáhá. Bohužel ho budu reklamovat. Škoda, je krásný, má přehledné menu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze