Microsoft odhalil Update 1 pro Windows Phone 8.1: známe novinky

32

Jak už název napovídá, změny nebudou tak zásadní, jako při jarním povýšení z verze 8 na 8.1. I přesto se však najde poměrně hodně novinek. Zmiňme například Live Folders, lepší práci s SMS, Apps Corner anebo podporu rychlonabíjení. Vylepšení je ale mnohem více. Přinášíme jejich přehled.

Zatímco se na současné telefony postupně teprve předchozí update Windows Phone 8.1, který přináší zásadní novinky, Microsoft už představil další update. Dokazuje tak, že frekvence aktualizací se výrazně zrychluje a majitelé Windows Phonů se mohou těšit na pravidelné novinky. První balíčky z aktualizací dorazí na telefony už příští týden. Bude se to ovšem týkat pouze těch telefonů, jejichž majitelé jsou zaregistrováni v programu Preview for Developers. Můžeme tak mluvit o jakémsi poloveřejném betatestu a očekává se, že finální verze by mohla být k dispozici v řádu několika málo týdnů, zřejmě v průběhu září. A jaké novinky to konkrétně bude znamenat v praxi?

Live Folders: oživte svoji plochu

O Live Folders se mluví už delší dobu, a to díky únikům z pracovních verzí. Takto pojmenovaná funkce vám umožní si na startovní stránce vytvořit adresáře. „Živé“ se jim říká proto, že stále zobrazují upozornění aplikací, které obsahují. Můžete tak například dát dohromady aplikaci pro SMS a emaily a na jedné dlaždici uvidíte, jestli vám někdo zrovna píše. A nová je i možnost pojmenovávat skupiny aplikací stejně jako to umějí Windows 8.1. Obě novinky jsou dobře vidět na následujících dvou screenshotech.

Live Folders přinesou ještě větší možnosti přizpůsobení.

S podobnou funkcionalitou přišla už dříve Nokia, nicméně tento způsob má být podle Microsoftu více konzistentní s designem celého systému. Adresáře se dají snadno vytvářet pomocí funkce drag & drop, posléze si je můžete ještě pojmenovat nebo změnit strukturu jejich uspořádání.

Xbox Music Live Tile: živá hudba

Update 1 přinese nové možnosti hudebnímu přehrávači Xbox Music. Nyní bude možno plně implementovat funkci živé dlaždice a také tzv. Kid’s Corner, kteří využijí všichni, kdo občas dávají telefon na hraní dětem.

Nové možnosti hudebního přehrávače.

Součástí aktualizace je i spousta drobných vylepšení, mezi nimiž najdeme možnost rychlejší navigace po hudebním přehrávači.

SMS umíme spojovat i přeposílat

Nadpis mluví za vše: práce s SMSkami bude nyní jednodušší než dříve, a to zejména v případě, že používáte velké množství zpráv. Nově totiž bude možno použít vícenásobný výběr pro přeposílání a mazání zpráv.

Pokud ještě stále hodně textujete, vylepšení vám udělá radost.

Apps Corner: telefon v bezpečí

Jednou z nejzásadnějších novinek v celém balíčku je funkce nazvaná Apps Corner. Je to jakýsi „sandbox“ mód, který umožňuje přístup k jen vybraným aplikacím. Celá funkce je zamýšlena jako ochrana pro lidi, kteří půjčují svůj telefon. Nyní tak budou moci učinit bez obavy o svá soukromá data anebo neoprávněného zásahu do telefonu.

Apps Corner a povolené aplikace.

Spousta příjemných novinek

Tím ovšem výčet vylepšení ani zdaleka nekončí. Následuje výčet maličkostí, které však mohou mít pro některé uživatele zásadní význam. Zmiňme tedy například možnost připojit se k síti VPN přes veřejný Wi-Fi hotspost, nebo vylepšené vykreslování v internetovém prohlížeči. Ten se nyní může zamaskovat jako jiný mobilní prohlížeč, jinými slovy jeho identifikace bude uživatelsky nastavitelná.

Qualcomm Quick Charge 2.0 je funkce určená pro telefony s procesorem Snapdragon 800. Jak už název napovídá, s její pomocí můžete využít zrychleného nabíjení, které zrychluje celý proces až o 75 %. Jak to v praxi vypadá u telefonu s 3 300mAh baterií ukazuje následující tabulka.

Normální nabíjení Quick Charge 1.0 Quick Charge 2.0
25% nabití 60 minut 18 minut 12 minut
50% nabití 120 minut 48 minut 24 minut
75% nabití 192 minut 78 minut 42 minut
100% nabití 270 minut 144 minut 96 minut

Příznivce stylu, designu nebo jen potřeby odlišit se zase potěší podpora pro chytrá pouzdra (ve stylu Dot View pro HTC).

Další změny už zaujmou asi jen technické nadšence. Jde především o podporu některých Bluetooth profilů, jako je například PAN (Personal Area Network), aptX kodeku nebo AVRCP. Windows Phone 8.1 s Update 1 má rovněž podporovat vícero rozlišení v kombinaci s méně obvyklými velikostmi displejů.

Nedostali jste, co jste chtěli? Počkejte na podzim

Součástí Update 1 je rovněž rozšíření hlasové asistentky Cortany do dalších zemí, jedná se však pouze o Velkou Británii a Čínu. Další velká vlna vylepšení se zcela nepřekvapivým pojmenováním Update 2 je pak podle spekulací plánována na listopad.

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
Jakub
Jaká je pravděpodobnost že bude Česko další vlně Cortany ?
H
pro Boha na nebesich. Takove hovadiny. Proc, proc nedaji tu Swype klavesnici do vsech jazyku ? Bez takovejch chujovin jako jsou live folders by se clovek klidne obesel.

Proste MS nam maze med kolem huby takovym nedulezitymi updaty, ale ty klicove fce, aby rozsiril pro non-english users jej nenapadne.

P.S Anglicky umim.
Lumpík
Libi se mi, ze na tomto webu je posledni dobou docela dost clanku o WP. Mila redakce, davam palec nahoru! ;-)
karaya1
Jo je bozi ze anglani maj swype zatim co my v cr v 8.1 nemame ani prefikci cestiny

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze