#LumiaMegaTest: díl 5. – příslušenství

6

Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje pátým tématem. Jaké příslušenství společně s telefonem používají a jak jej hodnotí?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

5. díl – Příslušenství

Páté téma se týká nejen příslušenství, které Lumia testeři obdrželi společně s telefony na test. Jak jej hodnotí, které považují za užitečné a které naopak nikoliv? Jaké mají tipy?

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Příslušenství je u telefonů čím dál chudší a častokrát nedostanete ani sluchátka, to je i případ Lumie 830, která má v krabičce jen USB kabel a přípojku do zásuvky. V rámci #LumiaMegatest jsem dostal i bezdrátovou nabíječku DT-900, kterou jsem byl zvyklý používat i předtím se svou Lumií 920. Nabíječka má velmi dlouhý kabel, někteří to určitě ocení, ale mě se plete na nočním stolku. Je to však, lepší než kdyby byl moc krátký. Bezdrátové nabíjení všem doporučuji, hlavní a vlastně jediný důvod je pohodlnost, v noci ve tmě nemusím hledat kabel a připojovat ho.

Nokia DT-900

Nabíječka neumí nic signalizovat (mimo nabíjení a nenabíjení), sice novější modely už to dokáží, ale zde bych to také viděl rád, například kolik je nabito nebo notifikace z telefonu. Dále používám bezdrátová sluchátka LG Gruve a znova je doporučím všem, možnost „pobíhat” okolo telefonu prakticky bez limitů je prostě skvělá. Obecně se k telefonům dá sehnat velké množství různého příslušenství, Lumie nejsou výjimkou, ale třeba pouzdra a kryty se shánějí hůře. Oproti iPhonům jsou to tedy nebe a dudy.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

Jako příslušenství jsem dostal k testování Treasure tag mini (WS-10) a mám taky svůj Treasure tag (WS-2). Ten je tlustší, má tlačítko a hlasitý alarm. Oba tagy, pokud si je zavěsíte na klíče či kabelku a tag se od telefonu vzdálí na více jak cca 20m, (na dosah Bluetooth) tak vám přijde notifikace, zda jste tag neztratili. Další společnou funkcí je uložení poslední polohy tagu, než jste jej ztratili. To se hodí, pokud máte tag např. na batohu a zapomenete ho v lese, nemusíte pak bloudit lesem, ale jít podle mapy najisto. U WS-2 můžete také tlačítko použít jako dálkovou spoušť foťáku, nebo s ním prozvonit telefon.

Příslušenství Nokia

Zkušenost je taková, že na párování tagu s telefonem potřebujete silné nervy, ne vždy se to povede na poprvé. Musíte si také říct, jestli jen zapomínáte klíče a stačí vám notifikace místo alarmu, to si vystačíte s WS-10. Nebo hledáte spíše mobil? Tak to potřebujete WS-2 s tlačítkem. WS-10 má knoflíkovou baterii 2016 a WS-2 2032. S jedním telefonem spárujete až 5 tagů a můžete si je libovolně pojmenovat. Pozor tag neobsahuje GPS tudíž zjistíte JEN polohu, kde došlo k rozpojení od telefonu! Otagovat si můžete i vaše dítě, hoďte mu ho do kapsy a už ho nikdy neztratíte z dohledu.

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Příslušenství je velmi důležitá součást telefonu. Pro Lumie je toho k dispozici opravdu hodně. Konkrétně pro Lumii 735 to začíná různobarevnými kryty. Telefon je vybaven bezdrátovým nabíjením, tak se určitě hodí bezdrátová nabíječka. Osobně využívám 2 a to DT-900 a DC-50, která navíc obsahuje vlastní baterii, takže ji sebou můžete vzít třeba na výlet aby jste doplnili šťávu v telefonu při pauze. Celkově se může bezdrátové nabíjení tvářit jako zbytečnost, ale je to opravdu velmi návykové a příjemné na používání. Lumia 735 je vybavena i technologií NFC, takže i NFC treasure tag je fajn příslušenství, které by nemělo chybět na klíčích žádného Lumia uživatele. Dá se využít i jako sledování vašeho pejska v parku nebo dětí v obchodním centru. Co bych určitě z příslušenství uvítal, je sdílení obrazovky telefonu Nokia HD-10. Pomocí NFC se spáruje telefon se zařízením a pak skrze Wi-Fi posílá obraz z telefonu do televize a jiných zařízení.

Pak je zde i spousta reproduktorů a sluchátek přímo od výrobce anebo od jiných výrobců s licencí od Nokie. Osobně používám sluchátka Nokia Coloud boom WH-530, které za cenu kolem 500 Kč hrají opravdu moc pěkně a vyrábí se ve všech možných barvách, takže určitě najdete některé, které se budou hodit k té vaší Lumii.

Lumia testeři

Když to shrnu, tak se pro telefony Lumia vyrábí opravdu hodně originálního příslušenství, myslím že si každý vybere to, co potřebuje nebo chce jen tak pro radost. Ať je to NFC tag pro zapomětlivce, nebo krásna sluchátka pro hudební maniaky, nebo jen pohodáře, kteří ocení jednoduchost bezdrátového dobíjení. Vybere si určitě každý.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Co se týká příslušenství u Nokie Lumie 530, tak v balení naleznete pouze nabíječku. Žádný datový kabel, žádná sluchátka. Sluchátka bych oželel, v této cenové kategorii by to stejně nebyla žádná hitparáda, nicméně nabíječka mohla být ta kombinovaná s datovým kabelem. Je mi ale jasné, že snížení nákladů zde bylo prvořadé. Na testovaní k telefonu jsem dostal záložní zdroj Nokia DC-19. Podle oficiálních zdrojů má tento zdroj kapacitu 3 200 mAh. V záplavě powerbank s obřími kapacitami se to může zdát málo, ale zde nalezneme opravdu příjemné rozměry, takže zdroj dáte do kapsy i s telefonem. Lumii 530 dobije víceméně jednou a kousek. Pro zajímavost – moje powerbanka z eBay.com za pár dolarů a údajnou kapacitou 10 000 mAh podává horší výsledky, je tedy vidět, že lze věřit neoriginálnímu příslušenství.

Dalším příslušenstvím byla sluchátka Nokia WH-920. Ačkoliv mám posledním dobou raději spíše "mušle", tak tato špuntová sluchátka hrají velmi pěkně, dostanete k nim i pěknou krabičku pro přenášení a několik velikostí špuntů. A jaké příslušenství ještě používám? Pořídil jsem si kryt s flipem Nokia CC3087. Jedná se v podstatě o originální kryt s přidaným flipem, který chrání displej, což je velmi praktické. Mohl by zde však být nějaký úchyt, který by držel flip zavřený.

Poslední mé příslušenství, které stojí za zmínku, jsou sluchátka Nokia WH-930. Jedná se o mušle, které výborně izolují hluk z okolí a mají výborný hudební přednes. Hudební "fajnšmekr" by možná se mnou až tak nesouhlasil, nicméně já, jako běžný uživatel jsem s nimi velmi spokojený. Změnil bych akorát lesklý povrch, který se zamatlává. K Lumii 530 si tedy můžete koupit velmi zajímavé příslušenství, které vám rozšíří funkčnost tohoto dostupného smartphonu.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

„Příslušenství povyšuje práci s telefonem.“ To je tvrzení, se kterým se dá jen souhlasit. Mně si vybral Treasure Tag – malá nenápadná krabička s gumovým proužkem po obvodu, který kontinuálně obepíná tělo velikosti 30 × 30 milimetrů, a v jednom rohu vybíhá do podoby poutka. Hmotnost 13 gramů i velikost jsou skutečně minimální, což jistě každý ocení, a ani se nemusíte bát, že byste ho ztratili, právě díky jeho dalším vlastnostem a uměním.

Lumia Treasure Tag

Treasure Tag je určen, jak hlásá produktový obal, k tomu, abychom měli své drahé věci nablízku. K tomu vám prvotně poslouží aplikace, kterou si stáhnete ve Store, určená ke správě vašich tagů. Treasure Tag podržíte ve středu, kde se nachází jeho jediné tlačítko, a po pár sekundách se ozve signál – znamení, že je v provozu. Pomocí technologie NFC nebo Bluetooth jej pak jednoduše spárujete v předem stažené aplikaci s telefonem, kde si poté můžete vybrat jeho název, třeba „pes“ nebo „klíče“, podle toho, kam přívěsek umístíte.

Vydáte-li se na cestu bez svého předmětu označeného tagem, telefon vás sám upozorní (předpokládá to samozřejmě, že máte zapnuté Bluetooth), dojde-li ke ztrátě spojení a na mapách ukáže, kde se tag nacházel naposledy, když o sobě dal vědět. Pokud jste stále ve spojení, ale nevíte, kde se předmět nachází, jednoduše ho přes aplikaci „prozvoníte“ – tag začne vydávat pípavé sílící zvuky, podle kterých ho snadno naleznete.

Já jsem jej použila při odkládání brýlí, protože při své roztržitosti je často někam rychle odložím, a je potom pěkná ironie, hledáte-li po zraku něco, co právě k vidění potřebujete. Nebo když chvátám k letadlu, kde brýle také bezpodmínečně musím mít, ale občas ve spěchu úplně zapomínám, že tomu tak není – Treasure Tag se vždy ozve. Myslím, že jde o nástroj, pro který každý člověk najde své využití a velmi mu usnadní život.

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Obsah balení u Lumie 635 je skromný, je zde návod a nabíječka Nokia AC-20, kterou nelze použít jako samostatný datový USB kabel. A tak jsem k testu dostal také příslušenství. Byly to dva malé kvádry s ostrými hranami. Ten menší byl Nokia Treasure tag WS-2 a větší byla power banka Nokia DC-18. Jsem velký hračička, tak jsem byl z obou nadšen.

Treasure tag je vlastně Bluetooth přívěšek (30 × 30 × 10 mm), který si lze připnout na cokoli, na co nechcete zapomenout. Podmínkou je mít Lumii s NFC, se kterou se tag spáruje dotykem ve speciální aplikaci. Pokud se vzdálí přívěšek od mobilu na vzdálenost větší než se dosah Bluetooth, obě zařízení to dají nahlas najevo. Je tu také možnost najít jedno zařízení pomocí druhého "prozvoněním". Navíc si můžete na telefonu zobrazit mapu a zjistit polohu tagu. To se dá využít třeba při venčení psa. Na volném prostranství je teoretický dosah až 100 metrů. Při testování jsem se dostal na hodnotu cca 40 metrů, takže na venčení malého psa to bude stačit. Dosah v domě byl samozřejmě horší. Po deseti metrech se mě telefon ptal, jestli jsem neztratil klíče. Po pár hodinách co jsem se pohyboval s Lumií po domě jsem musel Bluetooth vypnout.

Druhý kousek příslušenství je power banka Nokia DC-18 (57x57x14,9mm). Opět krásný kus hardwaru. Kapacita je pouhých 1 720 mAh, což v praxi Lumii 635 nabije jen na 48 %. Ale se zabudovaným microUSB kabelem, kompaktními rozměry a hmotností 65 gramů je to ideální baterie do kapsy. Přehled o aktuálním stavu nabití Vám poskytnou 4 diody na těle banky.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Další věc, která nám usnadňuje život, je příslušenství k telefonu. Na trhu toho nalezneme opravdu hodně, a proto se zaměřím na to nejzákladnější a nejpoužívanější. Po rozbalení krabičky, ve které se ukrývala Lumia 930, jsem nebyl nijak překvapen. Kromě samotného telefonu jsem v ní našel pouze klasický kabel USB/micro USB pro přenos dat a dobíjecí adaptér, do kterého se již zmíněný kabel připojuje.

V rámci testu jsem k telefonu dostal ještě bezdrátovou Qi nabíječku DT-601, která září červenou barvou, ale samozřejmě je k dispozici několik barevných variant. Je to taková lehká a placatá podložka s jemným povrchem a příjemnými rozměry, ze které číhá 1,8 metru dlouhý kabel s USB konektorem 2.5 mm, jenž připojíte do přiloženého adaptéru AC-60E, nebo do počítače. Nechybí indikace nabíjení, o kterou se postará bílá dioda. Nabití telefonu touto nabíječkou trvá přibližně 3 a čtvrt hodiny, což je sice déle, než u té klasické, ale zato je to pohodlnější. Prostě telefon před spaním jen položíte na kulatou plochu a ráno bude Vaše Lumia zase svěží.

Nokia DT-601

Za samozřejmost u Lumie 930 považuji externí přenosnou nabíječku (PowerBank), protože baterie se u tohoto telefonu poměrně rychle vybíjí. Při výběru záleží na kapacitě, velikosti, hmotnosti, počtu konektorů a indikaci nabíjení, popřípadě stavu baterie. Samozřejmě, že čím větší kapacitu má, tím je těžší. Jen škoda, že jich s logem Nokia, popřípadě Microsoft není víc, protože konkurence mnohdy nabízí lepší řešení. Já v kapse nosím PowerBank Genius, model ECO-u700, která se mi pohodlně vejde do kapsy u kalhot a Lumii 930 s přehledem nabiji 3×, protože má kapacitu 7 800 mAh a můžu si tento skvělý telefon užívat bez omezení. Ať už si vyberete jakoukoliv, nosit u sebe záložní zdroj, je něco úžasného.

Další nepostradatelné příslušenství, co to asi může být. Samozřejmě, že sluchátka. Hudba je v mém případě jedna z nejdůležitějších funkcí smartphonu a neobejdu se bez nich. V tomto případě je mluvit o možnostech zbytečné, protože jich je opravdu hodně a každý má rád něco jiného.

Nokia DC-16

Jsou sluchátka bezdrátová, která k telefonu připojíte pomocí Bluetooth a sluchátka s kabelem, která k telefonu připojíte pomocí 3,5mm jacku. Sluchátka s kabelem upřednostňuji, jejich výběr je totiž bohatší, nemusíte je nabíjet a hlavně nevybíjí baterii telefonu. Někdo říká, že mu kabel překáží, ale je to jenom zvyk. Mě, jakožto hudebnímu nadšenci radost dělají Koss Porta Pro a Lumia 930 podává společně s nimi skvělý výsledek. Dokonce i Microsoft nabízí nějaká sluchátka, která jsou v různých barvách a hezky ladí k vaší Lumii, ale co se zvuku týče, většinou těžko můžou konkurovat například firmě Koss, Dr.Dre, Technics apod., ale to už záleží na nárocích uživatele.

Nokia sluchátka

Nezbytností pro řidiče je univerzální držák na mobil, protože jak všichni víme, Lumia se službami HERE je plnohodnotná navigace. Také nesmím zapomenout na ochranu telefonu, k dispozici jsou na Lumii 930 různá pouzdra a ochranné fólie. Zkrátka máte obrovské možnosti, jak svojí Lumii využít naplno a je opravdu z čeho vybírat.

Diskuze ke článku
Nerozumim
Jaky datovy kabel mistre Kubesi postradate ? Moc mi to neni jasne viz: "Co se týká příslušenství u Nokie Lumie 530, tak v balení naleznete pouze nabíječku. Žádný datový kabel"

Jako ze nabijecka je nekompletni ? Cili soucasti je JEN USB adapter a kabel NE ? Jak tedy potom telefon nabijet ? To mi moc neni jasne.

Napr. U Lumie 820, 925 je soucasti baleni USB adapter a k tomu kabel USB 2.0 a mikro USB. Kabel zaroven slouzi jako datovy kabel - po pripojeni do PC/notebooku muzete srkz nej nahravat hudbu, dokumenty, atd. do Lumie ...
bubu
Do práce na stůl jsem si taky pořídil bezdrátovou nabíječku. Musím uznat, že to má své kouzlo. Pokud třeba poslouchám hudbu, mobil si vegetí na podložce a dobijí se. Jsou ale i situace, typicky - potřebuji za co nejkratší chvíli dobít co nejvíce nebo potřebuji zavolat, odepsat, přečíst atd., kdy stejně vytáhnu klasickou drátovou nabíječku, protože jakmile je mobil na dobíjecí podložce, buď dobíjíte nebo s mobilem pracujete (na drátě můžete oboje najednou). I tak, ale té investice do bezdrátové nabíječky nelituji a naopak ji vřele doporučuji :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze