Vyzkoušeli jsme Windows Phone 8.1: videopohled a první dojmy

107

Očekávaná aktualizace Windows Phone 8.1 sice není dostupná pro širokou veřejnost (a dlouho ještě nebude), byla ale již uvolněna pro vývojáře. My jsme update se všemi jeho významnými novinkami vyzkoušeli a přinášíme vám první pohled na to nejdůležitější, co přináší. Podívejte se na video a fotogalerii klíčových nových funkcí a inovací těch dřívějších.

Windows Phone 8.1 byly představeny na vývojářské konferenci BUILD a netrvalo dlouho, než Microsoft mnohými netrpělivě očekávaný update vypustil ke stažení. Zatím ale pouze pro vývojáře prostřednictvím Windows Phone Devoloper Preview programu.

Veškeré zásadní novinky nových Windows Phone 8.1 jsme vám podrobně představili v souhrnném článku, nyní se už na testovacím telefonu můžeme podívat na nejzajímavější inovace a novinky.

Windows Phone 8.1

Ještě než vám ukážeme funkce Windows Phone 8.1, je potřeba zmínit věc, kterou ze screenshotů vyčíst nelze. Celé prostředí je subjektivně rychlejší, a to výrazně. Ne že by byly telefony s Windows Phone 8 pomalé, ba naopak, při rychlejším používání ale někteří uživatelé naráželi na pomalé animace, které celý pohyb prostředím doprovázejí, typicky například návrat na hlavní obrazovku. Než se odrolovala aplikace a na obrazovku Start naskákaly dlaždice, uplynula někdy delší doba, než byste si přáli. Nyní Microsoft všechny animace změnil a subjektivně zrychlil a zejména návrat na obrazovku Start je nyní mnohem rychlejší, stejně tak i otevírání aplikací. Je to ale opravdu jen o pocitu, v přímém porovnání se staršími Windows Phone 8 je zřetelně patrné, že doba je prakticky stejná, změnila se pouze animace. Zde je názorně vidět, jak důležité je správné vytvoření animací a že stačí jen malé změny k lepšímu uživatelskému zážitku.

Optimalizace pro velké FullHD displeje je nyní o něco lepší, texty a lišty už nejsou zbytečně velké

Nové roletové animace dostaly i různé kontextové nabídky a notifikace, odlišné animace jsou nyní i v e-mailu a mnoha dalších funkcích. Prostředí bylo také mnohem více přizpůsobeno velkým FullHD displejům, jaký má například Nokia Lumia 1520, na které update testujeme. Zmenšily se položky, které byly předtím zbytečně velké a mnohem více prostoru tak zůstává samotnému obsahu. Menší je také klávesnice, což přispívá pohodlnějšímu psaní. Naopak zhoršil se český slovník prediktivního psaní, o čemž si povíme dále.

Windows Phone 8.1 – videopohled

Centrum akcí umí víc, než jste si mysleli

Nejdůležitější inovací pro mnohé bude notifikační centrum. Funguje přesně tak, jak byste očekávali, i když přístup je trochu odlišný od Androidu. Sdružuje historii push notifikací, které jste si nestihli přečíst, pod sebou. Push notifikace samy o sobě pracují stále stejně. V horní části obrazovky se vám zobrazí pruh, na který lze rovnou klepnout a dostat se tak do konkrétní aplikace. Pokud to uděláte, v notifikačním centru se tato push notifikace samozřejmě nezobrazí. Každá aplikace může zobrazit až 20 notifikací, tahem doprava můžete notifikace vymazat, vždy ale takto vymažete všechny notifikace dané aplikace, po jedné to nelze. Vymazáním notifikace se také nevymaže stav dlaždice, kde se vám pořád počet nových událostí zobrazuje, pokud to tak máte nastaveno.

Takto vypadá Centrum akcí ve Windows Phone 8.1

Praktické je, že kdykoliv máte v notifikačním centru nějakou položku, zobrazí se v záhlaví nová ikonka. Ta je jednotná pro všechny notifikace, což může být na druhou stranu mírně matoucí. Jakmile notifikační lištu stáhnete a podíváte se, co je nového, ikonka zmizí, což je praktické. Jakmile se totiž znovu objeví, víte, že se od poslední vaší kontroly stalo něco nového. Tento způsob mi vyhovuje více, než logika na Androidu, kdy i po stažení notifikační lišty zůstávají ikonky v horním pruhu a vy tak nevíte, zda něco přibylo nebo ne. Jde ale o přístup a věc názoru, každému vyhovuje něco jiného.

To, která aplikace může zobrazovat push notifikace lze nově nastavit v nastavení, v sekci Oznámení + akce. Navíc můžete u každé aplikace nastavit, zda se mají notifikace hlásit vibracemi a zvukem, případně ještě zvuk i vybrat. Notifikace každé aplikace se tak může odlišovat zvukem a vy tak hned zdálky víte, co nového se děje. E-maily z každé schránky se mohou například ohlašovat jinak. To se povedlo. Všechny aplikace nově mohou zobrazovat informační pruhy v horní části displeje, včetně například e-mailu, což dříve chybělo.

Zbývá ještě doplnit, že v horní části notifikačního centra nalezneme dlouho vyhlížené zkratky pro přístup k některým funkcím. Těch může být až pět a můžete si je nastavit opět v sekci Oznámení + akce. Bohužel moc věcí na výběr není, schází například rychlé přepnutí mobilních dat. A na závěr ujištění. Notifikační lištu lze stáhnout i u aplikací, které běží přes celou obrazovku, třeba u her. Nestane se vám to ale náhodou, nejdříve se zobrazí malý obdélník, za který když potáhnete, stáhne se lišta.

Hello Cortana

Významnou novinkou je také hlasová asistentka Cortana, která umí v podstatě to samé, co Siri, ale ještě něco navíc. Bohužel je zatím omezena pouze na USA, aktivovat si ji můžete ale i když máte český telefon. Pro své fungování potřebuje internet a rozumí docela dobře. Interakce zatím není na takové úrovni, jako u Siri, i tak se ale poměrně dobře ovládá a rozumí i kontextovým informacím navázaným na váš předchozí dotaz.

Cortana se dobře používá a rychle se učí, komunikace je v podstatě bezproblémová, se Siri je to ale ještě trochu lepší. Na druhou stranu Cortana umí více věcí

Oproti konkurenci umí Cortana spolupracovat i s aplikacemi, už nyní funguje například check-in na Foursquare nebo spolupráce s Wikipedií, což si ukazujeme na videu. Kromě klasických povelů jsme vyzkoušeli také připomenutí určité věci, až budu mluvit s konkrétní osobou. Cortana poznala mou snoubenku a vše proběhlo tak, jak má. Unikátní funkcí je notebook, kam si můžete i ručně zapisovat informace o sobě a zároveň sledovat, co se o vás Cortana naučila. Já jsem si sem například přidal adresu práce a domova pro snazší komunikaci.

Příklady konverzací s Cortanou

Velmi užitečnou věcí jsou Quiet Hours, které už umí ale i konkurence. Okamžitě nebo vždy v daný čas telefon ztlumí zvuky, případně může inteligentně ztlumit zvuky i v případě, že máte schůzku. To jsem rovněž vyzkoušel a funguje to spolehlivě. Můžete si dále nastavit, kdo ze známých se vám vždy dovolá a pro koho tak zůstanou notifikace zapnuté. Případně může Cortana dovolit, aby se vám dovolal kdokoliv, kdo bude volat dvakrát v průběhu tří minut a je tak patrné, že to je urgentní.

Quiet Hours jsou jednou z nejužitečnějších nových funkcí Windows Phone 8.1

Sbohem Lorem Ipsum a chytřejší Internet Explorer

Microsoft zřejmě zákazníkům naslouchá, protože vyslyšel kritiku, která se snášela na nedotažený kalendář. Ten nyní doznal vylepšení, respektive se zlepšily pohledy na něj. Výchozím pohledem je týdenní pohled s možností jednotlivé dny efektně a šikovně rozkliknout a zobrazit program na daný den. Funguje to překvapivě dobře a tento režim jsem si nakonec oblíbil nejvíce. Potěší i počasí u jednotlivých dnů. Přibyl i roční pohled, měsíční pohled nově nezobrazuje generický lorem ipsum text, ale barevně ukazuje zaplnění dne událostmi z různých kalendářů. Při zaplněnějším kalendáři je to ale úplně k ničemu, dolní část pohledu je navíc stále nevyužita. Naštěstí se ale po rozkliknutí daného dne opět objeví události a ve finále tak i měsíční pohled funguje celkem dobře. Co je ale důležité je fakt, že díky novému způsobu synchronizace s Googlem již konečně nedochází k posouvání času schůzek o hodinu při jejich vytvoření v Google kalendáři, vše už funguje korektně.

Microsoft zákazníkům evidentně naslouchá, kalendář výrazně vylepšil. Přidal pohledy a ten měsíční je mnohem použitelnější.

Užitečnou novinkou je také Spořič baterie, který nově obsahuje informace o spotřebě energie jednotlivými aplikacemi. Snadno tak odhalíte největší žrouty energie a přímo zde pak můžete jednotlivým aplikacím zakázat běh na pozadí a ušetřit tak energii. Případně můžete naopak aplikacím povolit běh na pozadí i v případě, že máte aktivní spořič baterie, což je velmi užitečné.

Konečně vidíte, která aplikace je nejžravější a zakázat jí například běh na pozadí

Velkého vylepšení se dočkal také Internet Explorer 11. Záložky jsou nově synchronizovány se stolním Internet Explorerem na Windows 8.1, v telefonu také vidíte poslední otevřené stránky na vašich synchronizovaných počítačích. Můžete tak jednoduše navázat tam, kde jste na počítači přestali. Prohlížeč si nově pamatuje také loginy, které jsou navíc opět synchronizovány s počítačem. Podporované weby (jako mobilenet.cz) se nově připnou na úvodní obrazovku jako dlaždice tak, že vidíte ikonku a u ní i počet nových článků. Funguje to tedy stejně, jako na Windows 8/8.1. Přibyl režim čtení, možnost inteligentní úspory dat a mnohé další novinky.

Internet Explorer je od základu přepracovaný, potěší zejména synchronizace s Windows 8

Inovace sem, inovace tam

Windows Phone 8.1 obsahují celou řadu dalších vylepšení, které na první pohled nejsou vidět, ale zpříjemňují práci se systémem. Některé jsou naopak změnami, které spíše nepotěší. Česká klávesnice má například horší prediktivní zadávání textu. Opravy nejsou tak intuitivní, zejména nedochází tak často k nahrazování slov bez diakritiky těmi s diakritikou, což byla silná stránka původního slovníku.

Užitečnou inovací je naopak sdílení Wi-Fi hesel s přáteli s WP 8.1. Systém také lépe zvládá přihlašování k Wi-Fi sítím, ke kterému už neotevírá nové okno prohlížeče, ale vše vyřídíte přímo ve speciálním režimu v nastavení Wi-Fi. Telefon vám navíc doporučuje prověřené a fungující volné Wi-Fi (například hotelové Wi-Fi) a do těch, které vyžadují login, jej umí vyplnit i sám. K tomu účelu si vyplníte přihlašovací údaje a pak už je zadávat nemusíte.

Správa Wi-Fi se na Windows Phone 8.1 výrazně zlepšila

Aplikace Facebooku je na první pohled stále stejná, nově v ní ale musíte povolit integraci s telefonem. Statusy v hubu lidé, fotografie ve fotogalerii i události (a nově i narozeniny) v kalendáři se tak zobrazují i nadále, jakákoliv interakce vás ale nově přesměruje do aplikace (například komentování statusu, likenutí fotky nebo odpověď na událost). Například fotografie se ale zobrazují stále přímo ve fotogalerii.

Provázání s Facebookem je na první pohled stejné, každá interakce vás ale nově zavede do Facebook aplikace

Další drobnosti i zajímavosti

Aplikace a hry je možno nově instalovat přímo na paměťovou kartu
Hry se nově zobrazují mezi všemi aplikacemi, ne pouze v aplikaci Hry. Stejně tak FM rádio dostalo samostatnou aplikaci
Pod dlaždice se systémovou barvou lze nově nastavit libovolnou tapetu s paralaxním efektem (tapeta se pod dlaždicemi zobrazuje pomaleji, než dlaždice). Bohužel v mém případě průhledných dlaždic příliš mnoho nemám a v mém případě tak vypadá tapeta podivně
Oddělené hlasitosti zvlášť pro notifikace a vyzvánění a zvlášť pro multimédia. Navíc máte možnost rychle přepnout vibrace
Položka klepnout a odeslat byla přejmenována na standardní NFC. Nově je možné s Windows Phone 8.1 i platit přes NFC. Vyzkoušeli jsme placení NFC SIM kartou O2 a nahranou platební kartou od GE Money Bank a placení probíhá bez problémů
Videa mají nově samostatnou aplikaci, ve které lze nakupovat filmy a seriály (ne v ČR). FM rádio je nově rovněž samostatnou aplikací
Nově se do OneDrive zálohují kromě samotných stažených aplikací i jejich nastavení, hesla, rozložení dlaždic a motiv. Ten se poté projeví i na vašem počítači s Windows 8

Windows Phone 8.1 jsou velmi vítaným, rozsáhlým a propracovaným updatem, který určitě přijde vhod všem uživatelům a Windows Phone s ním, co se funkčnosti týče, do značné míry srovnávají krok s konkurencí a zase působí dospěleji a robustněji. Důležité jsou také marketingové taháky, jako je Cortana, která funguje překvapivě dobře, Microsoft ale hlavně vylepšil celou řadu nedostatků a tato verze by se klidně mohla jmenovat Windows Phone 8.5, tak velké změny jsou.

Diskuze ke článku
Rudd
Pri slove Facebook sa mi zdviha zaludok :)
ok
ta lišta je sice pěkná, ale zase jako všechno od microsoftu nedotažené!
proč jednu z nejpoužívanějších věcí mnoha lidí a to mobilní síť si nemůžu dát do té lišty?!
zase budu lézt jako dement do nastavení -_-
xoxo
Best system ever! :O
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Naposledy upraveno: 15. 4. 2014 20:28
Občas nefunguje fotoaparát. Někdy jsou aplikace zdvojené (šipka zpět, podržení a ty aplikace jsou tam dvakrát). A ještě nefunguje údajný "double tap to wake".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze