Co přinese dnešní Google I/O?

6
Co přinese dnešní Google I/O?
  • Jisté jsou Pixely a Android Q
  • Představí se taky vybavení domácnosti a streamované hraní
  • Co se hodinek a televizí týče, moc nadějí není

Už jen pár hodin zbývá do zahájení vývojářské konference Google I/O, jež internetový gigant využívá k odhalení zásadních novinek jak v oblasti hardwaru, tak služeb. Letos se všechno odehraje mezi 7. a 9. květnem ve standardní lokalitě Shoreline Amphitheatre. Hlavní tisková konference startuje již dnes v 19:00. A protože se v tak velké firmě jen těžko udrží nějaké tajemství, můžeme si o významných bodech udělat představu už nyní.

Nové Pixely

Google očividně není hardwarová firma, a tak je představení nových telefonů spíš jen formální nutností. I přesto množství uniklých informací dává poměrně jasnou představu o směru, kterým se Pixely vydávají. Není to snaha o ohebnost či jiné módní kreace, jen smartphone konzervativní tak, až je skoro nudný. Možná ale právě toto potřebujeme. Pokud chcete vědět vše o Pixelu 3a, podívejte se na naše preview.

Google Pixel 3a a 3a XL

Android Q – o krůček dál

Když se řekne Pixel, pak se musí říci i Android, i když toto slovíčko není v poslední době moc populární. To ale neznamená, že by někdo házel ručník do ringu, naopak Android Q posune některé věci kupředu. Ze zveřejněných betaverzí si můžeme udělat poměrně jasnou představu, jaké novinky se do této verze mobilního operačního systému dostanou. Bude to především lepší zabezpečení a kontrola oprávnění aplikací, nativní tmavý režim napříč systémem a také možnost používat mobil jako počítač, podobně jako to dělá Samsung Dex.

Příští týden nejspíše dostaneme další betaverzi a budeme vědět více. Zbývá ale rozlousknout ještě jednu zapeklitou hádanku: jaká sladkost začíná písmenem Q?

Hodinky? Naděje blednou...

Začátkem roku sháněl Google lidi, kteří by mu pomohli s vývojem nositelné elektroniky. Přijít s nějakým referenčním hardware je v konkurenci Applu a Samsungu naprostá nezbytnost, stejně jako nutnost se více opřít do vývoje systému Wear OS.

WEar Os

Žádné další náznaky jsme ale nedostali, naopak novinky ve Wear OS se zveřejňují jen tak mimochodem na firemním blogu. Takže to nevypadá, že by nás čekalo nějaké velké překvapení, anebo ho tentokrát utajili až moc dobře.

Google Stadia – budoucnost hraní

Poslední rok to vypadá, že všichni budeme moci vyhodit drahé konzole a grafické karty na smetiště a hrát ty nejnovější a nejnáročnější videohry na tabletech nebo kancelářských noteboocích. To vše za pár dolarů měsíčně, tedy pokud máte kvalitní připojení k internetu. Mezi giganty se tak pomalu rozjíždí závod o to, kdo bude příští „Netflix na hry“. Google Stadia se zatím představil v hrubých obrysech, o jeho životaschopnosti si snad budeme moci udělat představu z dalších detailů.

Google Stadia ikonka

Google v ložnici, v komoře, na záchodě…

Sledujte také fZone.cz, protože Google má dozajista plán, jak ovládnout naše domácnosti. Prakticky je jisté, že na nás čeká Nest Hub Max s velkým displejem a kvalitními reproduktory. Společně s tím se také Google Asistent naučí nějaké nové triky, které jako cvičená opička předvede za halasného potlesku na pódiu. Nejspíše vám objedná stůl v restauraci, ale nám by úplně stačilo, kdyby se naučil říkat „Dobrý den“.

Stejně bychom uvítali, kdyby i do naší malé a bezvýznamné země oficiálně zavítaly služby jako Android Auto, Google Pay pro Wear OS a další.

Diskuze ke článku
Tommy
Naprosto souhlasim s posledni vetou tohoto clanku a budu doufat...
Janek
Google Stadia - možná by stálo za to udělat průzkum, kolik českých domácností má dostatečnou rychlost připojení k internetu a zejména jak to ovlivní čerpání v rámci FUP. Takže asi to dopadne tak, že uživatel bude platit jak za půjčení hry tak i za vyčerpaná data. V tom případě to opět bude jen pro pár vyvolených..
David Zid
David Zid
Jen doplním, že Android Auto u nás sice oficiálně není, ale i tak není problém ho používat včetně ovládání hlasem v češtině. Stačí si z APK mirror stáhnout instalačku, nainstalovat a používat. Osobně používám skoro každý den bez problému už asi 2 roky. Ve škodovkách novějšího data výroby funguje na jedničku.
Yannick
A co nedávno spekulovaný update na Wear OS, který by měl přinést "Tiles" obrazovky. Něco na způsob Widgetů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze