Co (ne)kupovat na Vánoce

21

Nebojte se, nečeká na vás další antimaterialistický článek o tom, jak nakupování zabilo ducha Vánoc. Jen se pokusíme pomocí trochy kritického myšlení zchladit nákupní horečku, ve které lidi často sáhnou po něčem, čeho pak mohou litovat. A je jedno, jestli nakupujete dárky pod stromeček anebo vybavení do firmy, spálit se můžete velice snadno. Čemu se vyhnout?

Jako každý rok vyvine marketing neuvěřitelný tlak, abyste získali poměrně jasnou představu o tom, co by na vás mělo vykouknout z rozbalené krabice u vánočního stromečku a u elektroniky to platí dvojnásob. Tento proces začíná už na konci léta, kdy pomalu pomocí řízených úniků spatřujeme novinky odhalující se tak pomalu jako viktoriánská striptérka, pak nesmí chybět bombastické představení na některém z veletrhů a vše pak dokoná běžná inzerce všude okolo. Ale chceme skutečně to, co chceme? Anebo je to všechno trochu jinak?

Ne každý vánoční dárek vám vykouzlí úsměv na rtech.

Unesete nositelnosti?

V oblasti elektroniky budou letošním hitem vánočních nákupů různé wearables, hlavně pak chytré hodinky. To se klidně dočtete i v nějakém obecně pojatém médiu. Proč ne, řeknete si, příslušenství k mobilu se vždy hodí, je to malé a dát někomu hodinky nemůže být krok vedle.

V podstatě z povinnosti tak na podzimních veletrzích představoval svoje hodinky s Android Wear každý, kdo ve světě mobilů něco znamená nebo by chtěl znamenat. A dokonce i Apple musel něco představit, i kdyby to mělo znamenat slib do neurčité budoucnosti (poslední informace hovoří o jaře 2015). Tím ovšem postavil celý trh do patové situace.

Než Apple Watch obemknout první zápěstí, bude trh chytrých hodinek ve zvláštní fázi zimního spánku.

Asi jen skalní fanoušky značky Apple čekají, že jeho hodinky budou cosi revolučního, co přinese stejnou změnu jako svého času iPhone. Ovšem nějaké zajímavé nápady by se najít mohly. Nebudeme si nic nalhávat, některé z nich by se pak nejspíše objevily i u konkurenčního Androidu a vice versa. Takovéto soupeření by mohlo pomoci oběma platformám se posunout o trochu dál.

Citujme z naší recenze hodinek Motorola Moto 360: „Celkově je Android Wear plný kompromisů a jeho funkční výbava zatím vypadá spíše jako základní skelet bez jakýkoliv pokročilejších funkcí. Nezbývá než doufat, že Google začne postupně na tento solidní základ navěšovat praktické funkce, které zapříčiní, že kvůli čemukoliv jinému, než zkontrolování notifikací nebo počasí, nebudete stejně sahat raději po telefonu.“

Motorola Moto 360. Lákavě vypadající zařízení toho zatím moc neumí a musí se pořád nabíjet.

Ať už totiž čtete jakoukoli recenzi chytrých hodinek, neustále se v ní objevují slovo jako „nedodělanost“. A to i v podmínkách anglicky mluvícího světa, u nás si tento pojem vynásobte ještě nějakým koeficientem kvůli absenci hlasového ovládání v češtině.

Závěr je jasný: v současné době jsou chytré hodinky spíše hračkou, než aby nějakým způsobem dramaticky zvyšovaly produktivitu práce s telefonem. To se však může leckomu líbit: neustálé čekání na nové verze, její podrobné zkoumání a tím způsobená radost, že se vezete na vlně pokroku, je vlastní spoustě uživatelů. Pokud ale potencionální obdarovaný zápasí i s běžným telefonem, pak bude nejspíše scénář následující: hodinky zapomene párkrát dobít, což bude zřejmě ta poslední kapka v tom, že je nadobro doloží do šuplíku.

TIP! Chystáte se i tak kupovat chytré hodinky? Nepropásněte naše testy Samsung Gear S, Motorola Moto 360 nebo LG G Watch. Určitě také navštivte náš katalog wearables!

Zaplatíte za to, abyste stáli na místě?

Otázka z nadpisu kapitoly zní možná nesmyslně, ale spousta lidí to při výměně mobilů dělá. Mluvím o situaci, kdy se rozhodne nahradit aktuálně vlastněný telefon jeho nástupcem.

Dřív něco takového mělo určitě smysl. Vývoj pokračoval kupředu daleko rychlejším tempem a i když jste obměňovali telefony každý rok, mělo to smysl – tu přibyla GPS navigace, tu použitelný fotoaparát a tak dále. Jak to vypadá dnes, si můžete porovnat v našem katalogu.

Jak se můžete sami přesvědčit na výše uvedených odkazech, prakticky se přestalo objevovat něco, kvůli čemu by byla jednogenerační výměna „must have“ a čekání na Ježíška nesnesitelně dlouhé. Naopak se do mysli derou otázky jako: Zvyknu si na větší úhlopříčku? Má mít mobil větší rozlišení než moje televize? Budu pořízené fotky tisknout na billboardy? Nezpůsobuje zvýšená konkurence snahu šetřit a tím i horší zpracování?

Ještě složitější otázka než „který mobil vybrat“, může být „kdy jej vyměnit“.

Odpovědi na ně jsou velmi subjektivní a marketing si velmi dobře dává záležet na budování pocitu, že kdo chvíli stál, už stojí opodál. A i když se nás snaží výrobci přesvědčovat, jak je skvělé upgradovat vždy na nejnovější model, často to není vůbec potřeba a pokud máte ještě loňský telefon, obzvláště té nejvyšší třídy, určitě vám bez problému vydrží i do příštích Vánoc.

Potřebujete tablety?

To není otázka drogového dealera, ale vážně míněný dotaz v oblasti elektroniky. I když hlavní vlna zájmů o tablety už proběhla před rokem nebo dvěma, dnes tato elektronika zlevnila natolik, že se otevírá i dalším skupinám nakupujících. Zkuste si ale před jeho případným nákupem položit otázku, co budete s takovým tabletem dělat? A zeptejte se na totéž někoho známého, kdo už tablet nějakou dobu vlastní.

Tablety. Neleží ten váš zapadaný prachem?

Nevím, jestli je to jenom moje osobní zkušenost anebo obecnější trend, ale zdá se mi, že většina z oněch rok až dvou starých tabletů leží někde na stolku, kde se na ně vytrvale práší. Jsou málo šikovné na to, aby nahradily počítače, ale zároveň málo mobilní na to, aby nahradily mobily. Ke slovu tak přijdou třeba jen jednou za rok, kdy se jede na dovolenou.

Předvídat takový vývoj je však prakticky nemožné. Určitě však neuděláte chybu v tom, když namísto tabletu sáhnete po nějakém konvertibilním zařízení. Připojitelná klávesnice se zdá být zbytečná, ale v mnoha případech dokáže posunout zařízení k větší použitelnosti.

Příklady některých konvertibilních zařízení.

Pokud se ale pro nákup tabletu nebo hybridu rozhodněte, určitě se velkým obloukem vyhněte nákupu přístrojů s Windows RT. Na první pohled nepřinášejí dvě písmenka v názvu moc změn, praxe ale bude mnohem nemilosrdnější. Je takovým veřejným tajemstvím, že Windows RT jsou jakýmsi krokem vedle, slepou vývojovou větví, kterou se Microsoft snažil konkurovat nástupu Androidu a iOS do segmentu tabletů. V praxi to pak znamená, že u takto vybavených přístrojů se hůře shánějí potřebné programy a nejspíš ani podpora výrobce nebude do budoucna taková, jakou bychom si představovali.

Windows RT vypadá skoro stejně, tím se ale nesmíte nechat zmást.

Zapomeňte na Nokia X

Když už mluvíme o slepých uličkách vývoje operačních systémů, do mysli okamžitě naskočí řada X od Nokie, tedy modely Nokia X, Nokia X2, Nokia X+ a Nokia XL. Asi se už nikdy nedozvíme, co vedlo k jejich vzniku, spíše je to jenom snaha odpovědět na jednu ze zásadních otázek světa mobilů: jak by to vypadalo, kdyby se Nokia rozhodla pro Android?

Neznalého nakupujícího by něco takového mohlo zmást: slušná hardwarová výbava, zavedené jméno výrobce a hlavně velmi příznivé ceny dané tím, že se zboží mnohdy nabízí ve výprodeji. Pak už ale přicházejí jen samá negativa: operační systém je pouze založen na Androidu a chybí v něm široká škála aplikací od Googlu. Navíc byla celá řada X už létě zastavena, a tak nelze očekávat, že se bude jakkoli vyvíjet.

Spíše kuriozita pro sběratele. Jednou bude mít velkou cenu.

Za těchto podmínek udělá Nokia z řady X radost pouze sběrateli mobilních telefonů nebo kuriozit, který ji posadí do vitrínky a dá k ní cedulku s nápisem „Peklo zamrzlo“.

Notebooky a ultrabooky: nechcete počkat na Core M?

Správní „frikulíni“ už nejdou do obchodu pro notebook, protože teď jsou v kurzu ultrabooky. Co na tom, že jde stejně jako v případě phabletu (či tabletofonu, chcete-li) o vymyšlené slovo, které označuje starou věc s novými parametry.

Proč ne řeknete si, když notebook shodí nějaké to kilo, ničemu to určitě neublíží. Alespoň v případě, kdy si přístroj prohlížíte na prodejně anebo jej letmo zkoušíte u známého. Všechno má ale nějaký háček.

Ultrabooky vypadají sexy. Ale chovají se tak?

V tomto případě to může být například chlazení. Zatímco starší přístroje si mohly pomáhat chladičem, u těch novějších je místo obvykle jen na malý ventilátor. A ten jede, jede a jede, mnohdy tak často a tak hlasitě, že to výrazným způsobem převýší všechna ostatní pozitiva.

eMko je skutečně velkou změnou.

Proto se mnou budete určitě souhlasit, že příchod procesorů Core M je jednou z největších událostí, které se v tomto segmentu za poslední dobu udály. Konečně někoho napadlo, že neustálá honba za výkonem je akorát cestou do pekel – nyní se hraje také na úspornost a z toho plynoucí nízkou hlučnost. Zařízení s Core M disponují výkonem srovnatelným s mobilní verzí i5, zvládnou se však chladit zcela pasivně. Z toho pramení nulová hlučnost a vyšší výdrž na baterii.

Zařízení v prodeji je zatím ale málo, bude to ještě chvíli trvat, než se dostanou i do levnějších zařízení. V tomto případě se ale vyplatí počkat.

TIP! Přečtěte si recenzi Asus Zenbook UX305 s Intel Core M příhodně nazvanou Čas ticha.

Chromebook PC (zatím) nenahradí

Když budete bloumat mezi regály s vystavenými notebooky, určitě narazíte alespoň na jeden přístroj s operačním systémem Chrome, obecně si jim říká Chromebooky a seznam oficiálně prodávaných modelů najdete zde. Na první pohled se nemusejí zdát špatné: jsou levné, lehké, slibují mnohdy větší výdrž než srovnatelná konkurence s Windows. Tak kde je problém?

Chromebooky vypadají jako notebooky. Ale jenom vypadají.

V současné podobě v operačním systému Chrome OS. Představte si, že byste na svém počítači spustili pouze browser Chrome se všemi jeho doplňky, jednoduchý správce souborů a přehrávač videa. V současné podobě to může uspokojit dva druhy uživatelů: a) pokud je velice nenáročný a stačí mu brouzdat po internetu, sem tam napsat jednoduchý text, anebo b) je to dobrá hračka pro Geeka, který se může hodiny pídit po tom, jak nahradit tu či onu funkci, kterou na PC s Windows považujeme za samozřejmou.

TIP! Přečtěte si, co umí a neumí Samsung Chromebook 2 13 v jeho podrobné recenzi.

A co naopak kupovat?

Jestli stále váháte nad výběrem správných vánočních dárků, nepropásněte náš seriál.

Diskuze ke článku
michael.g
K letošním Vánocům přítelkyni asi koupím G3s od LG ve zlaté barvě. Viděl jsem jí teď v obchodě a je geniální a co jsem měl možnost si jí zkusit, tak mě nadchla
Pepan
Pod některé tyto věci bych se podepsal, u tabletu to záleží - pro děti a důchodce na konzumaci obsahu a komunikaci je to lepší volba iPad než stejně dráhy notebook.
Zcela mi tam ale chybí čínské "superphony" z pochybnou nebo neexistující podporou LTE pásem, které redakce tolik podporuje. Jestli není lepší nějakou tu tisícovku připlatit za (když už jsme u toho dobrého poměru cena/výkon) nějaké to LG nebo Sony.
Zvědavec
Myslíte si, že jsme udělal se Samsungem Galaxy S III Neo chybu? Nebo jsem udělal dobrý kup?
Jan Vidim
Jan Vidim
Pěkný článek. Naprosto souhlasím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze