Přichází nová generace PC: přehled zajímavých konvertiblů

9

Notebooky jsou mezi námi opravdu velmi dlouho, ale jako všechno i ty musí projít určitým vývojem. Určitou novou větví notebooků jsou konvertibilní notebooky a zařízení obecně, která jsou velmi univerzální. Poslední dobou nabírají na popularitě a my jsme pro vás připravili seznam těch nejzajímavějších, které jsou v Česku k dostání.

Co je to konvertibilní notebook?

Konvertibilní notebook je v podstatě zařízení, které umí zastoupit notebook i tablet a oba světy šikovně kombinuje dohromady. Většinou se jedná buď o otočný notebook, který umožňuje přetočit dotykový displej o 360° a stvořit tak tablet, nebo zařízení s odnímatelným displejem od klávesnice. V prvním případě patří mezi hlavní výhody univerzálnost a taktéž fakt, že máte vždy s sebou klávesnici, takže vám nic nebrání v tom, abyste mohli efektivně pracovat v režimu klasického notebooku. Taktéž můžete počítač použít jako stojan nebo stan a jednoduše tak prezentovat například fotografie. Nevýhodou však je, že tato konstrukce je poměrně těžká.

Příklady některých konvertibilních zařízení

Dalším druhem jsou oddělitelné tablety. Tato konstrukce je podstatně starší a spočívá v tom, že od klávesnice lze snadno oddělit displej a z notebooku vytvořit tablet. Vzhledem k tomu, že lze tablet vyjmout z klávesnice, můžete v případě, že ji nepotřebujete, používat pouze „displej“, který je mnohem lehčí a jedná se v podstatě o tablet, ve kterém je umístěn veškerý potřebný hardware. Nevýhodou však je, že pokud někde zapomenete dok s klávesnicí, jste odkázáni pouze na tu virtuální, což není příliš pohodlné. Někdy se setkáme ještě s dalšími konstrukcemi, například výsuvnou, nebo s otočným displejem přímo v rámu, ale to jsou spíše výjimky.

Lenovo Yoga 3 Pro

Z pohledu hardwarové výbavy se konvertibilní notebooky neliší od většiny ultrabooků nebo tabletů. Co však je pravidlem, je architektura, kterou je klasická x86-64 a systémem je téměř vždy Windows, jen ve výjimečných případech Android. Ostatně i sám Microsoft a Intel tato zařízení poměrně hodně propagují a snaží se uživatele přesvědčit o výhodách spojení světa tabletů i notebooků.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro: to nejlepší

Lenovo je na českém trhu největším výrobcem notebooků vůbec a byl jedním z prvních, kteří se naplno pustili do konvertibilních notebooků, konkrétně se jednalo o notebooky Lenovo Yoga 11 a Yoga 13. Aktuálně je nejvybavenějším modelem z této řady Yoga 2 Pro, jenž je opravdu dobře vybavený, přeci jen displej s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů poskytuje větší počet bodů, než mají běžné televize a Lenovo toto rozlišení zvládlo vměstnat na 13,3" úhlopříčku. Panel je samozřejmě dotykový.

Lenovo Yoga 2 Pro

Z pohledu hardwarové výbavy se jedná o klasický ultrabook. Procesor Intel Core i5 nebo i7, až 8 GB RAM, až 512 GB SSD, zkrátka nic neobvyklého. Tento konvertibilní notebook se vyznačuje otočnou konstrukcí, takže displej lze přetočit o 360° a udělat si tak z notebooku tablet. Yogu 2 Pro jsme taktéž testovali, můžete si tak přečíst naší recenzi.

Lenovo Yoga 3 Pro

Za měsíc se u nás objeví nástupce tohoto high-endového notebooku, který se bude jmenovat, jak jinak, než Yoga 3 Pro. Ta již bude obsahovat Intel Core M a mimo to i přepracované panty, ovšem to vše za vyšší cenu, která bude startovat na nějakých 33 tisících, kdežto za Yoga 2 Pro dáte 25 999 Kč s DPH a lze předpokládat, že cena ještě klesne.

Asus Transformer Book Flip TP500LN: konstrukce ala Yoga

Ačkoliv je Asus spíše znám svou řadou Transformer Book s oddělitelným displejem, jde řada Transformer Book Flip jinou cestou. Napodobuje totiž konstrukci Yoga, ale oproti Lenovu jsou ve většině případů tyto modely těžší a jsou i ve větších úhlopříčkách, od 13 až po 15 palců. Konkrétně Flip TP500LN je notebook, který má 15,6 palců s rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 pixelů), jenž je samozřejmě dotykový, jedná se tak už o poměrně velký notebook, ovšem díky tomu může mít podstatně výkonnější hardware.

oficiální fotografie

Konstrukce je prakticky shodná s tou, kterou využívá Lenovo Yoga, jen jsou panty kryty jedním velkým kusem plastu, hardwarová výbava je poměrně standardní procesory Intel Core ve verzi pro ultrabooky, až 8 GB RAM, až 1 TB SSHD, ale také možnost grafického čipu NVIDIA GeForce GT 840M, ten je podstatně rychlejší než integrované řešení od Intelu a díky technologii NVIDIA Optimus lze mezi čipy přepínat. Počítač se prodává v různých konfiguracích a jeho cena začíná na 18 999 Kč s DPH.

Asus Transformer Book T300FA: střední třída věrná Asusu

Stejně jako v předchozím případě se jedná o Asus, ovšem oproti předchozímu modelu má tento úplně jinou konstrukci, která je pro tchajwanskou společnost mnohem více typická. Transfomer Book T300FA má klasicky oddělitelný displej a to z něj dělá spíše tablet než notebook, ale stále se jedná o konvertibilní notebook. Jelikož se jedná o poměrně žhavou novinku, tak v něm najdeme ty nejnovější technologie. Vše je vměstnáno do tabletu s displejem o úhlopříčce 12,5 palce o rozlišení buď 1 366 × 768, nebo 1 920 × 1080 pixelů.

Asus Transformer Book T300FA

V tabletu bije procesor Intel Core M na frekvenci 800 až 2 000 MHz, přičemž má dvě jádra. Je vyráběn 14nm výrobní technologií a jeho TDP činí velmi nízkých 4,5 W. Výkonnostně procesor zcela dostačuje na jakoukoliv kancelářskou práci. Procesoru asistují až 4 GB operační paměti a jako úložný prostor poslouží až 64 GB velké SSD, ovšem v dokovací stanici nalezneme i 500 GB velký disk. Na to, že se jedná o absolutní novinku, tak je cena poměrně nízko, notebook lze pořídit již za 15 999 Kč s DPH a lze předpokládat pokles cen.

HP Pavilion x360 11: stylovka za pěknou cenu

HP je v oblasti konvertibilních zařízení poměrně nováčkem, ale jeho HP Pavilion x360 11 se poměrně povedl. Jak je již vidět na designu zařízení, tak se jedná o notebook, který cílí spíše na módně smýšlející jedince, kteří využijí všechno k tomu, aby byli šik. Právě proto je tento notebook vyráběn hned v několika barevných kombinacích. Co se týče konstrukce, tak se jedná opět o podobnou konstrukci, jako používá Lenovo Yoga.

HP Pavilion x360 11

Displej má úhlopříčku 11,6" a rozlišení činí již standardních 1366 × 768 pixelů. Z hardwarového hlediska se nejedná o žádný zázrak, čtyřjádrový procesor Intel Pentium architektury Bay Trail, 4 GB operační paměti a 500GB pevný disk. To je ve zkratce popis hardware HP Pavilion x360 11, taktéž se prodává varianta se 128GB SSD diskem, což je podstatně lepší volba. Naštěstí vám tento počítač nevysaje kapsu, ale spíše naopak. Cena nejlevnějšího modelu činí 11 290 Kč s DPH a varianta s SSD diskem stojí 11 990 Kč s DPH.

Acer Aspire Switch 10: jeden z nejlevnějších

A mezi ty nejlevnější patří Acer Aspire Switch 10, který má 10,1palcový displej s rozlišením buď 1 280 × 800, 1 366 × 768, nebo 1 920 × 1 080 pixelů. Jedná se o notebook podobný Asusu Transformer Book T100 a mezi jeho největší výhody patří právě cena. Samozřejmě dostanete v balení standardně dokovací stanici, ve které může, ale také nemusí být pevný disk.

Acer Aspire Switch 10

Hardwarově se jedná o klasický tablet s Windows, Intel Atom se čtyřmi jádry, 2 GB RAM, 32GB eMMC čip, přičemž v dokovací stanici se může nacházet i 500 GB velký pevný disk, kam lze ukládat data o větší velikosti, mezi které patří třeba filmy nebo velké množství fotek. Tento notebook, jsme taktéž podrobili našemu testu, takže si můžete přečíst, jak dopadl. Cena je velmi příznivá, startuje již na 8 490 Kč s DPH, ale v závislosti na variantě se může vyšplhat až na 11 490 Kč s DPH.

Závěr

V dnešní době jsou konvertibilní notebooky jen další větví přenosných počítačů, ale v budoucnu se bude jednat o velmi důležitou kategorii, která nejspíše nahradí klasické notebooky. Především za to může čím dál větší zájem o tablety, které v mnoha případech právě nahrazují notebooky, ale také o to, že dotykové ovládání je i u notebooků v mnoha činnostech pohodlnější. Konvertibilní zařízení taktéž šetří peníze, místo tabletu a notebooku si stačí koupit hybridní přístroj a máte dva v jednom.

O tom, jak se bude dál vyvíjet trh s konvertibilními notebooky není snadné odhadnout, nejvíce jej ovlivňuje především vývoj systému Windows, takže z velké části záleží vlastně na Microsoftu, jak se trh bude nadále vyvíjet.

CZC.cz

Zařízení, která jsme zde popsali, lze zakoupit v obchodě CZC.cz, ve kterém právě probíhá rovněž akce na konvertibilní 2v1 zařízení. CZC.cz navíc k vybraným 2v1 zařízením rozdává poukaz v hodnotě 1 000 Kč na další nákup v obchodě.

Diskuze ke článku
Lukáš
To si je radši koupím někde dráž než v CZC.cz, protože tam prodávaj hlavně vadný produkty.
eskimo
Yoga 2 Pro má rozlišení 3200x1800.
martin
13palcovou yogu bohužel stále deklasuje vyosený touchpad. Pro psavce se zařízení stává prakticky nepoužitelné. Původní 11s tímto neduhem netrpí. Zajímavý je fakt, že nová yoga 13 váží stejně jako rok staré 11S. Jestli zhubne i menší sourozenec, bude to jako tablet použitelnější.
Moravaczech
Lenovo Ideapad Yogu 2 Pro mam par tydnu. Byla to laska na prvni pohled. Je to designove i dilensky dobre zpracovany ultrabook a 4 polohy jsou opravdu uzasne. Displej je mimoradny, zvlaste 3200x1800, ale zvazte, rada SW si s timto vysokym rozlisenim vube nerozumi, ale naprosto a nepouzitelne. Nechodte do HDD disku, ale SSD - za tu rychlost vseho vam to stoji. Zluta barva je na displeji v nekteych odstinech spise horcicova. Jinak bych mohl zpivat jen chvalu. Od jemnosti displeje, citlivosti dotyku az po podsvicenou klavesnici. Ocenuji take slot na SD kartu. Drzim palce Lenovu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze