Vybíráme mobil: smartphony s cenou kolem 2 500 korun

37

Po týdnu vám opět přinášíme další seznam námi doporučených telefonů. Tentokrát se zaměříme na kategorii těch nejlevnějších smartphonů, které vůbec můžete pořídit. S cenou kolem 2 500 korun je výběr značně omezený, ale vybrali jsme pro vás hned pět kandidátů, kteří vám rozhodně udělají dobrou službu.

Dnes se podíváme na kategorii smartphonů, která je k naší peněžence nejpřívětivější. Jedná se o ty nejlevnější kousky, které se pohybují kolem 2 500 korun. Koupit telefon v této cenové kategorii ale není jen tak, pozor si musíte dávat na několik zásadních věcí. Například fotoaparát nemusí disponovat jak přisvětlovací diodou, tak ani autofokusem, tedy automatickým zaostřováním.

Předchozí díly:

Dále může být značně omezená interní paměť, která se buď nedá rozšířit, nebo na ni nelze instalovat aplikace. Často také trpí displeje, které nemusí být vůbec povedené, a některým telefonům je lepší se rovnou vyhnout. My jsme pro vás vybrali pět kousků, které svojí cenou odpovídají kvalitě a výbavě. Stále jsme však v low-endu, tak neočekávejte žádné zázraky. U telefonů, kde je recenze k dispozici, doporučujeme její přečtení. Pouze tak se dozvíte finální verdikt nad daným modelem a zjistíte, v čem přístroj vyniká a kde zase ztrácí.

Vodafone Smart 4 mini

Vodafone Smart 4 mini

Recenze Vodafone Smart 4 mini – Základ za hubičku

První kousek nesoucí název Vodafone Smart 4 mini je opravdu základním modelem. Pokud nechcete za smartphone utrácet ani korun navíc, pak by vás Smart 4 mini měl potěšit, jelikož stojí pouhých 1 677 korun a jde tak o jasně nejlevnější telefon s Androidem, který se dá používat. Dostanete však to, za co si zaplatíte. Reakce telefonu rozhodně nelze označit za bleskurychlé a celý týden vám na jedno nabití také nevydrží. Trpí i multitasking, který kvůli pouze 512MB RAM poslouží opravdu velmi nenáročnému uživateli. Pokud pro vás ale hrubý výkon ani vysoká svižnost systému nehrají prim a hledáte levný a jednoduchý smartphone na procházení Facebooku, telefonování a psaní zpráv, pak jde o jednu z nejlepších nabídek. Rozhodně nejde o stroj pro hráče a náročné uživatele. Doporučit ho tak lze starším uživatelům, nebo naopak vašim ratolestem jako první smartphone. Graf ceny produktu Vodafone Smart 4 mini poskytuje server Heureka.cz

Op3n dott phone

Op3n dott phone

Minirecenze Op3n dott phone (P4502): ten z Tesca

Druhým adeptem na levný smartphone je Op3n dott phone, který lze pořídit v řetězci prodejen Tesco. Nenechte se však zmást tímto na první pohled nesmyslným představením. Předsudky k telefonu určitě mít budete, ale telefon nedisponuje žádnou výraznou chybou, která by musela znamenat zvýšenou ostražitost při jeho koupi. Za 2 500 korun dostanete rozumně velký telefon se střídmým vzhledem a svižným chodem systému, což není v této cenové hladině tak úplně zvyklostí. Upozornit však musíme na tradiční neduh této kategorie a displej rozhodně nepatří k velkým plusům přístroje, stejně tak baterie, která při větší zátěži celý den jednoduše nevydrží. Pokud ale tyto neduhy překousnete, dostanete k dispozici i dvojici fotoaparátů s automatickým ostřením. Jestli vás netrápí jméno, jaké telefon nese, pak s Op3n dott phonem chybu neuděláte a díky slušné výbavě potěší i náročnějšího hráče a z telefonu se tak stává ideální adept na dárek pro mladší a aktivnější jedince.

Cube1 G44

Cube1 G44

Dalším nováčkem na poli mobilních telefonů je Cube1, výrobce s českými kořeny, který na trh uvedl i dnes zmiňovanou novinku Cube1 G44. V době 5palcových monstrózních telefonů působí tento kousek jako zjevení a se svým 4palcovým displejem, kompaktními rozměry a obstojnou výbavou jde o velmi dobrou volbu. Konstrukčně je na tom telefon velmi dobře a tovární zpracování je příkladné. Navíc disponuje například notifikační diodou, senzorem okolního jasu či fotoaparátem s autofokusem. Do karet této novince hraje hlavně dobrá cena, která činí 2 400 korun a výše zmíněné kompaktní rozměry. Výbava je velmi podobná modelu Op3n dott phone a telefony se liší zejména zvenčí. Krása je subjektivní věc, a proto si při výběru dejte záležet spíše na tom, který telefon se vám více líbí a jaká velikost přístroje vám lépe sedne.

Graf ceny produktu CUBE1 G44 poskytuje server Heureka.cz

Sony Xperia E1

Sony Xperia E1

Recenze Sony Xperia E1 Dual: malý velký hudebník

Pro fanoušky hudby a stylových malých telefonů jsme vybrali Sony Xperii E1. Sony již tradičně exceluje celkovým vyvážením telefonu a nabídne i takové vychytávky, jako je dedikované Walkman tlačítko pro rychlý přístup k hudbě nebo pohledná grafická nadstavba. U Xperia E1 si ale dejte pozor na hrubý výkon a plynulost prostředí v zátěži. V telefonu totiž běží v současnosti nejslabší čipset od Qualcommu a je to jednoduše znát. Pokud telefonu nebudete „dávat čočku,“ k žádným velkým omezením by nemělo dojit, ale při zátěži si budete muset občas počkat. To si ale nahrazuje právě hudebním umem, který je v této kategorii nadstandardní a pokud často posloucháte hudbu, dál hledat nemusíte. Telefon je navíc velmi kompaktní a lze ho tak doporučit i uživatelům s malýma rukama. Typická je pro Sony také kvalita konstrukce, která je precizní a telefon vám rozhodně nebude v rukou skřípat a vrzat. Za 2 700 korun tak lze pořídit povedenou stylovku pro nenáročné uživatele a fanoušky hudby.

Graf ceny produktu Sony Xperia E1 poskytuje server Heureka.cz

Nokia Lumia 530

Nokia Lumia 530

Recenze Nokia Lumia 530 – Proti předchůdci to bude mít těžké

Možná tu nejlepší volbu jsme si nechali na závěr. Systému Windows Phone totiž nelze upřít jednu věc, a to plynulost. Ta je i při použití slabšího hardwaru ohromující a Android nechává za sebou. To platí hlavně v cenové kategorii, ve které se pohybujeme a Nokia Lumia 530 za 2 600 korun nabídne rychlý operační systém, úctyhodnou výdrží na jedno nabití a velmi dobré dílenské zpracování. Milovníky médií a fotografií ale zarazí nepřítomnost přisvětlovací diody, automatického zaostřování a podprůměrný displej. Pokud ale potřebujete chytrý telefon, který vás nenechá čekat při spouštění aplikací a chcete stabilní systém bez „omáčky okolo,“ Lumia 530 je ideální volbou. Není to telefon pro hráče a ani se o to nesnaží. Lumia 530 dělá správně všechny základní věci, které od smartphonu můžete chtít a rozhodně byste ji neměli z vašeho výběru vyřadit jenom proto, že to je Windows Phone. Spíše naopak, Windows Phone v této cenové kategorii nemá v Androidu konkurenci.

Graf ceny produktu Nokia Lumia 530 Dual poskytuje server Heureka.cz
Diskuze ke článku
m.a
Dobrý Deň. Chcem sa spýtať, či sa oplatí kúpiť si Sony Xperia Z Ultra na czc.cz a či dostane aktualizáciu na Android 5 Lolipop. Ďakujem
jarda
WP má velkou výhodu v navigaci a v mapách. Navíc Mapy od Seznamu tam běhají taky solidně. Buď ten z Tesca nebo Nokii. Foťák u Nokie slabota.
jarda28
Dobrý den, v článku jste mohli zmínit také nějaký samsung ( např. samsung galaxy trend plus)
Anonym
Děkuji celému Mobilenetu za to, že nemají články tohoto rázu "klikací" jako konkurence :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze