Chystané novinky ve Windows 10: lepší Start, Edge i Continuum

8

Microsoft hned po své úvodní keynote na konferenci BUILD v San Franciscu uvolnil nové Insider Preview sestavení Windows 10 s novými funkcemi a vylepšeními. V průběhu BUILDu jsme se ale dozvěděli i řadu dalších novinek, které Microsoft chystá před a dokonce i po vydání Windows 10. Týkat se budou nabídky Start, režimu Continuum pro tablety i telefony nebo nového prohlížeče Micosoft Edge.

Microsoft v případě Windows 10 zvolil do značné míry unikátní přístup tvoření systému za přispění nadšených uživatelů, takzvaných Insiderů, kteří zhruba jednou za měsíc dostanou novou vývojovou verzi Windows 10 a sdílí s Microsoftem své názory na design a funkcionalitu jednotlivých částí systému nebo aplikací.

Na konferenci BUILD jsme ale mohli nahlédnout pod pokličku trochu více a vidět novinky, které ještě v současném sestavení Windows 10 dostupném v rámci Insiders programu dostupné nejsou. Co se chystá?

Vybroušený Start

Microsoft Windows 10 postupně dokončuje a většina nejdůležitějších částí systému bude již brzy hotova tak, aby se stihlo srpnové vydání. To ale neplatí pro aplikace, které mají často ještě omezenou funkčnost a stejně tak si budeme muset delší dobu počkat na Windows 10 pro telefony, které dorazí až na podzim.

Podoba nové nabídky Start

Nabídku start čekají poslední úpravy, které budou zahrnovat odstranění fullscreen tlačítka v pravém horním rohu a naopak přidání tlačítek pro nastavení a prohlížeč souborů do levého sloupce dolů tak, aby tyto často používané odkazy byly při ruce. Zároveň dostanou ikonky. Novinkou také budou výsuvné submenu, například právě pro prohlížeč souborů.

Přibude také seznam doporučených aplikací z nového Windows 10 Store a dynamický levý sloupec, který bude ukazovat nejčastěji používané aplikace, poslední aplikace nebo ty doporučované. Ostatně část z toho už je součástí nejnovější Preview buildu 10074. Tímto bude nové Start menu prakticky dokončeno a žádné další funkce do vydání Windows 10 čekat nemůžeme.

Windows 10

Continuum čekají velké změny

To ale neplatí pro Start menu a celkové ovládání pro tablety, u kterých v rámci prostředí Continuum dostanou zákazníci trochu odlišný Start, odlišný od toho, který uvidí majitelé klasických počítačů a konvertiblů. Start menu bude hodně připomínat současné Windows 8.1. Bude samozřejmě přes celý displej, což je ostatně i případ nynějšího Startu ve Windows 10, když se přepnete do tabletového módu. Místo seznamů v levé části budou položky v nich dostupné skrze výsuvné hamburger menu.

Zajímavostí je, že i u tabletů se objeví napříč prostředím v liště start šipka zpět pro snadnější navigaci. Microsoft také pracuje na možnosti používat telefony jako počítače. Aplikace budou maximalizované přes celou plochu připojeného displeje, stejně tak jako prostředí. Z telefonu se jednoduše stane tablet. Ani tak ale nedostane klasického průzkumníka souborů.

Build 2015 Keynote
Šipka zpět v liště a Continuum v rámci telefonu

Cortana bude chytřejší

Microsoft se chce obzvláště zaměřit i na Cortanu. Zatím sice nepadlo ani slovo o rozšíření do dalších regionů, ale funkčně má s ní výrobce velké plány. Už v současném testovacím sestavení má její okno nový design a naučila se spouštět aplikace, dále ale bude možno, stejně jako na Windows Phone nyní, ovládat konkrétní funkce aplikací třetích stran. Budete moci třeba říci „spusť Viber chat s Martinem Pultznerem“, případně budete moci nadiktovat přímo zprávu konkrétní osobě.

Build 2015 Keynote
Novinky v Cortaně

Prohlížeč kompletní nebude

Velkou novinkou je samozřejmě také prohlížeč Microsoft Edge, který nahradí dosluhující Internet Explorer. Má sice velmi podobné logo (což byl záměr), ale jinak je zbrusu nový. Mezi funkcemi, které zatím v současných testovacích verzích nejsou k dispozici, bude obrazovka s widgety na nově otevíraných kartách a doporučování aplikací ke stažení v případě, že je web má ve Windows Store k dispozici a vy je ještě nemáte nainstalovány.

Microsoft také potvrdil, že do prohlížeče bude možné přidat rozšíření a miniaplikace stejně, jako nyní například do Google Chrome, s možností velmi jednoduché portace takových rozšíření z Chromu a Firefoxu na nový Microsoft Edge. Možnosti rozšíření ale dorazí až na podzim, po vydání samotných Windows 10. Vydání nestihne pravděpodobně ani očekávané integrace Skypu do systému. Jak Joe Belfiore z Microsoftu několikrát na BUILDu potvrdil, v průběhu dalších měsíců po vydání se můžeme těšit na velmi intenzivní přidávání novinek do Windows 10 a vydáním RTM verze a potažmo uvedením Windows 10 v srpnu na trh rozhodně práce nekončí.

Diskuze ke článku
Lukáš
Na Windows 10 na PC se opravdu těším :)
tomas
Vyraba microsoft televizory?
tomas
mohol by zacat davat windows aj do televizorov. tak ako sa do smart dava android ked sa nemylim
jarda
Jo, taky se na Windows 10 tesim. Mam W8.1, takze ho budu mit zdarma - a to se pocita.:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze