Novinky z aktuálního sestavení Windows 10: návrat Aera a příchod Edge

Spoustu věcí, které se mihly na obrazovkách zařízení na pódiu konference BUILD si můžete vyzkoušet už nyní v aktuální verzi Windows 10 Technical Preview. Jedná se například o nový prohlížeč Edge, nové schopnosti Cortany ale také například návrat průhlednosti Aero z Windows 7.

Aero, kdes bylo celou tu dobu?

Jednou z věcí, která byla na Windows 8 a dalších kritizovaná, bylo upuštění od průhlednosti okrajů oken a dalších prvků systému známých jako Aero. I když se jedná jen o kosmetický detail, i zde poslouchá Microsoft nářky a připomínky svých testerů. Výsledkem je, že se průhlednost vrací a to hned ve dvou variantách.

Průhledná nabídka Start.

Polovina testerů dostane se současným sestavením běžnou průhlednost, další polovina pak tu rozmazanou, které se někdy říká zamrzlé sklo a kterou známe z Windows 7. Pak se na základě ohlasů rozhodne, kterou z nich bude používat nadále.

Ještě chytřejší Cortana

Zaslouženou pozornost vzbudila Cortana, která umí nejenom spouštět aplikace, ale i s nimi manipulovat. Společně s tím zveřejnil Microsoft na svém blogu (viz zdroj) seznam příkazů, jakým Cortana porozumí. Můžete ji klást celkem komplikované dotazy typu „how tall is brad pitt“ nebo „movies near me“. To vše samozřejmě v anglické verzi.

Cortana je integrována do systému.

Edge na scénu

Nástup nového prohlížeče je víceméně formální záležitost. I v systému se stále jmenuje Spartan a dává jen jednou stránkou najevo, že už je to jinak.

Další drobnosti ve vývoji

V aktuálním sestavení se objevují prvky, o kterých se mluvilo na aktuálním BUILDu. Jedná se například o rádce, jak naložit s dotykovou obrazovkou, vylepšené Continuum neboli přechody mezi malou a velkou obrazovkou anebo třeba nové systémové zvuky. Daleko podstatnější je fakt, že Microsoft začal pracovat na tom, aby uživatelé více monitorů viděli vše hezké a ostré bez závislosti na tom, kolik DPI má zrovna jejich připojený monitor.

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze