Update Lumia Cyan s Windows Phone 8.1 je vypuštěn

Dlouho vyhlížená aktualizace pro Nokie s Windows Phone 8, Lumia Cyan, je konečně tu. Dnes ji totiž Microsoft vypouští do světa, během několika dnů až týdnů by tedy měla dorazit i na vaše zařízení. Na jaké novinky se můžete těšit?

Aktualizováno 15. 7. 2014

Ano, je tomu skutečně tak. I když byly původní informace poněkud jiné, neboť se podle nich updatu měly nejdříve dočkat pouze některé modely v tomto či příštím týdnu, výrobce poněkud pozměnil své plány, což je rozhodně dobrá zpráva. Počínaje dneškem se tedy aktualizace globálně šíří, a to na všechny modely řady Lumia s operačním systémem Windows Phone 8.

Tak která je ta vaše?

A na co se mohou majitelé svých telefonů těšit? Jedním z největších lákadel je určitě hlasová asistentka Cortana, přibyl tu třetí sloupec dlaždic na hlavní obrazovce nebo tzv. WordFlow klávesnice pro rychlé psaní přejížděním po písmenech (tato funkce není k dispozici pro češtinu), přibylo také notifikační centrum, oddělené ovládání hlasitosti, nové aplikace pro správu dat a spotřeby energie, mnoho nových API pro vývojáře a další novinky. Mezi nimi figuruje například také konečně možnost přesunu aplikací na microSD karty, čímž uvolníte paměť vašeho telefonu. Vylepšení se dočkala i aplikace Nokia Camera a funkce Camera Roll, která umožňuje rychlý přístup k fotografiím přímo z fotoaparátu. O všech novinkách Lumie Cyan vás samozřejmě budeme informovat, podrobně jsme pak Windows Phone 8.1 otestovali již dříve.

Aktualizováno 13. 7. 2014

Dnes tu konečně máme přesnější informace ohledně vypuštění tohoto updatu. Dřívější informace totiž zahrnovaly pouze země Beneluxu, tentokrát by to však měl být už globální termín. Jako první by se měly dočkat modely Lumia 925, Lumia 1020 a Lumia 1520, a to konkrétně v příštím, maximálně až v dalším týdnu (tedy týden od 14. nebo od 21. července). Ostatní zařízení by se měla dočkat krátce na to, přibližně po jednotýdenní prodlevě. Doufejme tedy, že se termíny vyplní a uživatelé dostanou aktualizaci co nejdříve.

Původní informace z 5. 6. 2014

Po představení nejnovějších Windows Phone 8.1 jsme se dočkali oznámení aktualizace Lumia Cyan. Ta se týká všech Nokií, které v současnosti nabízejí Windows Phone 8. Zatímco běžná aktualizace na Windows Phone 8.1 na ostatní telefony dorazí koncem června, majitelé Lumií si na Cyan budou muset počkat o něco déle.

Jako první se aktualizace dočká Nokia Lumia 925, Nokia Lumia 1020 a Nokia Lumia 1520

Konkrétně v posledním červencovém týdnu by aktualizace měla dorazit na Lumii 925, Lumii 1020 a Lumii 1520. V potaz nicméně musíme vzít, že plán je určen pro země Beneluxu a tudíž se na české kusy může aktualizace dostat o něco později. Specifické budou rovněž modely od operátorů. Zbylé modely Nokia Lumia by se dle zveřejněného plánu měly aktualizace Lumia Cyan dočkat začátkem srpna.

Lumia Cyna

Aktualizace Lumia Cyan bude dostupná formou OTA a kromě novinek v rámci systému Windows Phone 8.1, které představují například notifikační centrum, možnost nastavit tapetu na domovskou obrazovku či hlasovou asistentku Cortana, obdrží ještě bonusy přímo od Nokie, což kompenzuje delší čekání. Mezi ně patří rozšíření současné aplikace pro fotoaparát, novinky v aplikaci Creative Studio a rozšíření se dočká také nedávno představená aplikace Nokia Storyteller.

Zdroje: twitter.com, nokiapoweruser.com, pocket-lint.com, wpcentral.com

Diskuze ke článku
Sam
A kdy dorazí ono bájné 8.1? O tom updatu se mluví už tak dlouho, že to není možné, neberu to, že je předinstalován v nových zařízeních a u dev. Kdy mi telefon tu aktualizaci ohlásí, tohle je směšné jak chce nokia expandovat, když jen slibuje aktualizace a telefony vydává jeden za rok, tohle ji přeji aby se ji vymstilo.
Jiri Lala
WP8.1 je naprostej luxus, par veci se mi tam sice nelibi, napr Photo hub, kde mne vzdy bavila vybrana fotka jako pozadi, ale kolem a kolem je WP 8.1 milovej kus dopredu. Funguje mi nani vse co mi jelo i na WP8, supr vec je moznost si hodit na display o jeden sloupec Tiles navic, bezohledu na rozmer displaye, coz od 4,5" nahoru je rozhodne velmi vitane.

Pokud nekdo ma telefon s WP8 a jeste neupdtnul na WP8.1, tka mu to vrele doporucuju je to naprosto banalni operaci a jak zminuje Tom vyse, rozhoden to neni o nejakym hrabani se v telefonu. staci se regnout na netu, pak si stahnout appku, zatrhnout 1 checkbox a uz se vesele muze instalovat. :)
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Kdy Samsung vydá update na Ativ S. Je už hotovej ? Aktualizuje se už ?
Machrost
O Ativu se nikde nic nepíše. Můj předpoklad je srpen/září. Ale doufám, že to bude dřive.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze