Windows 10 pro malé tablety se ukazují na uniklých snímcích

3

Zatímco na desktopech a velkých tabletech počítá Microsoft s nasazením klasických Windows 10. Na malých tabletech s úhlopříčkou pod 8" palců plánuje nasazení upravené verze Windows 10 pro mobilní telefony a budou tak postrádat režim desktopu. Je to pochopitelné. Na sedmipalcový tablet těžko pohodlně vměstnáte aplikace pro velké desktopy.

Windows 10 pro malé tablety by tak měly zaujmout místo po zrušených Windows RT, ať co do aplikací, tak do omezení. Nepoběží tedy na nich desktopové aplikace (win32), ale pouze aplikace z Windows Store. Vzhledem k tomu, že se Microsoft ve Windows 10 zaměřuje na Universal Apps, které by měly běžet na zařízeních od telefonů přes tablety až po desktopy, nemělo by to být tak velký problém. Znamená to však, že malé tablety budou blíže příbuzné smartphonům než tabletům s vyšší úhlopříčkou.

Snímky, které se objevily na internetu, by měly pocházet z březnového buildu Windows 10 pro malé tablety. Tato verze je ještě v poměrně raném stádiu vývoje a systém tak vypadá poměrně nehotový a syrový. Na to, abychom si udělali obrázek, co nás v budoucnu čeká, to však stačí. Systém skutečně nápadně připomíná ten telefonní, který je nicméně roztažený na větší displej.

TIP: Windows 10: do 8 palců mobilní verze, nad 8 palců desktopová

Doufejme, že se více dozvíme o Windows 10 pro malé tablety a bude k dispozici hotovější sestavení na konci měsíce, kdy Microsoft rozjíždí své BUILD konference pro vývojáře. V rámci turné po 23 městech bude jednu z nich 5. června hostit i Praha.

Zdroje: slashgear.com, winbeta.org

Diskuze ke článku
Michal
Toto by mohl být upgrade i pro Windows RT, sice už by to bylo přerostlý a musela by se přidat podpora pro procesory Tegra, ale lepší, než současný zařízení nechat na RT verzi, což?
Jab
Tak hlavně, aby byly menší i prostorově. Páč kolik si teď sežerou Windows u tabletů hodně omezuje jejich možnosti.
Deivoos
A tablety s úhlopříčkou 8 palců tedy dostanou toto, nebo se jim poštěstí a dostanou klasickou verzi ? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze