Windows 10 oficiálně: dorazí příští rok s velkými změnami

Microsoft oficiálně představil pokračovatele rodu Windows. Je jím, velmi nečekaně, Windows 10. Ten byl dříve znám pod názvem Windows 9 nebo Windows Threshold, takže je toto označení opravdu nečekané. To hlavní však už všichni dávno víme, nabídka Start se vrátí. Novinek je ale mnohem více. Microsoft ale hlavně nový systém připravuje jako jednotný pro PC, tablety, telefony i příslušenství. Jaký je?

Windows 8 byly revolučním krokem, možná až moc revolučním. Zatímco někteří uživatelé převážně s dotykovými zařízeními si na zcela nový koncept ovládání postupně zvykli, většině lidí s klávesnicí a myší působilo zcela odlišné ovládání problémy a schizofrenie dvou prostředí v jednom systému nevyhovovala asi nikomu. Zdá se, že to uznává i Microsoft a s Windows 10 se v některých krocích vrací k Windows 7, zároveň se ale snaží obě prostředí, to dotykové i klasické, sjednotit a přiblížit oběma skupinám uživatelů. Navíc si Microsoft s Windows 10 předsevzal velmi ambiciózní cíl. Nové Windows totiž budou jednotné pro všechny zařízení, od PC, přes notebooky, konvertibilní zařízení, tablety až po telefony nebo internet of things (tedy wearables a další příslušenství). Z toho vyplývá, že s Windows 10 zároveň skončí Windows Phone jakožto samostatná platforma.

Windows 10

To bude vyžadovat opravdu nebývalou unifikaci prostředí i aplikací, což se ještě nikomu nepovedlo a nikdo se o to vlastně ani v tomto rozsahu nepokusil. Microsoft rovnou oznámil, že nová verze Windows 10 není zdaleka hotová a v současné době jde spíše o koncept, který se bude dále vyvíjet. Hotových Windows 10 se tak dočkáme zhruba za rok. Revoluční pojetí naznačuje i název. Možná jste očekávali Windows 9 nebo Windows One, ale nakonec přišel Windows 10. Tímto krokem Redmond zmátl snad úplně všechny. Podle slov zástupců Microsoftu ale bylo potřeba naznačit inovativnost celého pojetí systému, protože tato verze Windows revoluční je, a to velmi.

Nabídka Start je zpět

Všichni jsme to věděli. Nová verze Windows navrátí nabídku Start zpět do světa živých, a to vcelku velkolepým způsobem, spojením nabídky Start z Windows 7 a obrazovky Start z Windows 8 vznikla velmi zajímavá směs, kterou lze používat jak na stolním počítači, tak na tabletu, kde si ji systém patřičně přizpůsobí.

Windows 10

Kvůli tomu, že nabídka Start ze systému nadobro zmizela, měl Microsoft problém s prosazením Windows 8 a vzniklo poměrně velké množství aplikací třetích stran, jenž do systému nabídku vrátily. Obrazovka Start byla určená především pro dotyková zařízení a tam funguje vcelku bez problémů, ale na stolním počítači není tak pohodlné mít seznam aplikací přes celou obrazovku. Je pohodlnější mít malou nabídku s aplikacemi a přitom stále sledovat dění na ploše.

Představení Windows 10 přímo v oficiálním videu

Ovšem to, že se nabídka vrátí neznamená, že obrazovka Start známá z Windows 8 ze systému zmizí. Ta bude stále dostupná pro dotyková zařízení, kam původně patří, a to rovnou ve vylepšené variantě. Obrazovka Start bude nyní mnohem variabilnější a přehlednější. Na levé straně se nachází seznam oblíbených a nejpoužívanějších aplikací a ve větší pravé polovině jsou připnuté dlaždice, které si můžete přemisťovat, zvětšovat i zmenšovat a ve výsledku tak i na klasickém prostředí budete mít obrazovku s užitečnými živými dlaždicemi s počasím nebo kalendářem.

Přepínání mezi obrazovkou Start a nabídkou Start zařídí samotný systém. Pokud máte dotykové zařízení bez klávesnice, tak se standardně bude zobrazovat obrazovka Start, kdežto u nedotykových notebooků a stolních počítačů tomu bude naopak, vládnout jim bude nabídka Start. Zajímavé je však řešení u konvertibilních zařízení, kupříkladu Lenovo Yoga, když máte přetočený displej a není přístupná klávesnice, bude zobrazena obrazovka Start, ovšem při přetočení do režimu notebooku se aktivuje nabídka Start, přepínání mezi obrazovkou a nabídkou Start musí potvrdit pokaždé uživatel. U dotykového režimu samozřejmě bude dostupný i Charm bar známý z Windows 8, který umožní přístup k nastavení počítače nebo jeho vypnutí. Taktéž bude možné používat obrazovku Start i na nedotykovém zařízení, jen bude třeba tuto možnost manuálně nastavit.

nabídka Start v plné kráse

Do nabídky Start se samozřejmě dostalo i vyhledávání, to se prakticky neliší od toho, které je ve Windows 8.1. Pokud cokoliv vyhledáte, tak se vám zobrazí nalezené soubory, odkazy a taktéž výsledky z vyhledávače Bing. Další vylepšením je možnost spouštět aplikace pro Modern UI v oknech, které lze libovolně zvětšovat, přemisťovat nebo připínat na stranu displeje. Tato funkce potěší především uživatele stolních počítačů, kteří si budou moci nyní dopřávat i další aplikace, které si doposud dopřát nemohli, pokud tedy nesnesli obrazovku Start. Prostředí Modern UI se ale již nejmenuje Modern UI, ale Continuum.

Obrazovka Start a přepínání u konvertibilních zařízení

Multitasking

Práce s více aplikacemi byla vždy silnou stránkou Windows, i když u Windows 8 by se o tom dalo pochybovat, tak u Windows 10 se multitasking povyšuje na úplně jinou úroveň, přichází totiž virtuální plochy, které znají uživatelé systému Linux nebo Mac OS X. Co to znamená? I když budete mít jeden monitor, budete moci používat více ploch, na kterých si můžete spouštět různé aplikace a nebude třeba je minimalizovat.

nový mutlitasking v akci

Ovšem i přepínání aplikací se dočkalo vylepšení. Pokud jste někdy měli myš od Microsoftu nebo jste používali OSX, tak jej znáte. Po stisknutí jednoho tlačítka se vám zobrazí všechny aplikace s náhledy a ty je možné vypínat, samozřejmě lze tímto způsobem přepínat i virtuální plochy. Pokud máte dotykové zařízení, tak veškeré ovládací prvky budou zvětšeny tak, aby se do nich lépe strefovalo prstem. Nebuďte ale smutní, pokud si myslíte, že přijdete o možnost připnout si aplikace pro Continuum ke stranám displeje. O funkci nepřijdete, jen tato funkce bude fungovat trochu jinak.

připnuté dvě aplikace

Od nynějška bude možné si připnout i desktopové aplikace, které bude možné zvětšovat stejně jako aplikace pro Modern UI ve Windows 8, ale vše se bude dít v rámci plochy, takže mizí jistá schizofrenie, která ve Windows 8 vládla. Dokonce pokud máte připnutou nějakou aplikaci, a druhá část plochy je prázdná, zobrazí se vám přepínač ploch jen na té půlce, kde je pouze plocha, což je praktické. Systém dokonce sám doporučuje další aplikace k připnutí na prázdnou plochu.

Další vylepšení

Další vylepšení, spíše pro hardcore a geek uživatele, se skrývá v příkazové řádce, která nyní podporuje klávesovou zkratku Ctrl+V. Velkým přínosem také bude jednotný obchod Store pro všechna zařízení, ať už pro počítače, tablety nebo telefony. Pro uživatele to má jednoznačný přínos, a tím je univerzálnost aplikací, takže čím dál více aplikací bude dostupných pro různá zařízení, protože se sjednotí nejen jádro systému, ale i jeho prostředí. Potěší, že stávající aplikace pro Windows (Phone) 8.1 by měly fungovat i v nových Windows 10.

Více změn Microsoft prozatím neoznámil, vývoj je zatím spíše na začátku. Ovšem je velmi pravděpodobné, že ve finální verzi systému se objeví mnohem více novinek. Aktuální sestavení Technical Preview nese číslo 9841 a finální verze tohoto systému bude taktéž dostupná i pro zařízení s Windows Phone a opomenout nesmíme ani tablety s Windows na architektuře ARM, vývoj těchto verzí probíhá zároveň s tou pro architekturu x86-64. Záběr Windows 10 bude opravdu obrovský, telefony, tablety, notebooky, stolní počítače, ale také herní konzole, jmenovitě Xbox One a taktéž internet věcí, který má velký potenciál, protože nositelná elektronika je čím dál více populární.

Zítra má být dostupná testovací verze operačního systému a my se okamžitě po vydání pustíme do jeho testování, abychom vám mohli přinést, co nejpodrobnější informace. Finální verze má přijít někdy později v roce 2015 a více informací se dočkáme v dubnu na konferenci BUILD, kde již bude jasné, jak se s ambiciózním úkolem přinést jeden systém pro všechna svá zařízení, Microsoft popasoval.

Zdroje: theverge.com, blogs.microsoft.com

Diskuze ke článku
Daniel
Konecne rozumný krok! chvalim microsoft ze konecie zjedotia svoje os. to bude uzasne.
Pavel
To nevypadá vůbec špatně, pokud by ms win 10 uvolnil zdarma pro uživatele win 8.1 ještě bych to s nimi zkusil, jelikož se mi nechce každou chvíli platit za nové verze které mi pak leží nepoužité ve skříni jinak se asi odstěhuji na OS X :-)
Patrik
No jo windows 9 byl propadak uz ve vyvoji, tak udelali rovnou windows 10.
Ville
Bude možný Update z WP 8.1 na Win10 na mobilu? Protože to bych i do rozhodování mezi LG G2 a Nexus 5 přidal i Lumii 1520

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze