Vyzkoušeli jsme Windows Phone 8.1 Update 1 (video)

39

Včera vydal Microsoft významný update svého operačního systému Windows Phone pro mobilní telefony. Verze Windows Phone 8.1 Update 1 přináší například složky na domovské obrazovce a další vylepšení. Zatím je k dispozici pouze jako preview pro vývojáře, my vám ale již nyní přinášíme první dojmy a videopohled.

Zatímco se na telefony uživatelů postupně šíří předchozí velmi významný update Windows Phone 8.1 a pro řadu telefonů ještě není k dispozici a je postupně schvalován a vypouštěn operátory, Microsoft nelení a uvádí další update, nazvaný Windows Phone 8.1 Update 1. Podle číselného označení je jasné, že změny nebudou tak velké, jako v případě předchozí významné aktualizace, i tak jsme se ale dočkali příjemných novinek, které jsme vám popsali již před několika dny. V průběhu používání nového updatu jsme ale narazili na některé další.

Windows Phone 8.1 Update 1 – první dojmy

Windows Phone 8.1 je zatím dostupný jen jako testovací verze pro ty, kteří se přihlásili k odběru nejnovějších preview verzí skrze aplikaci Preview for Developers (odkaz na její stažení naleznete na konci článku). Update se instaluje zhruba 5 minut, v závislosti na množství dat ve vašem telefonu pak může až 15 minut trvat migrace dat ze zálohy tak, abyste telefon našli přesně ve stavu, ve kterém jste instalaci začali stahovat. Update 1 zatím není dostupný pro majitele telefonů HTC.

Přivítejte složky

Zřejmě největší změnou viditelnou pro uživatele je možnost vytvářet složky na úvodní obrazovce, na které tak budete moci mít menší množství dlaždic a ty méně důležité schovat do složek. Ty se vytvoří jednoduše přesunutí jedné dlaždice na druhou, složka je poté založena automaticky s těmito dvěma dlaždicemi. Složka může mít velikost malé, střední nebo široké dlaždice a vejde se do ní neomezené množství dlaždic. Nebo jsem alespoň zatím nenarazil na limit. Zajímavé a praktické je, že dlaždice zůstávají i ve složce aktivní a živé, zobrazují aktuální status, animují se a podobně.

Složky na úvodní obrazovce

Klepnutím na složku dojde k jejímu rozbalení a pod složkou s dlaždicí se zobrazí její obsah v podobě dalších dlaždic, které si opět můžete velikostně a rozmístěním upravovat k obrazu svému. Každou složku si lze pojmenovat, její název se zobrazí přímo na ní a po rozbalení v záhlaví. Vkládání dlaždic do složek, animace i plynulost jsou povedené a nenarazil jsem na jediný problém. Řešení je určitě rychlejší, praktičtější a vizuálně hezčí než složky od Nokie, které mohli zájemci používat předtím.

Koutek s aplikacemi

Novou funkcí je i takzvaný Koutek s aplikacemi, který funguje podobně jako Dětský koutek, je ale pokročilejší. Vyberete si aplikace, jejichž dlaždice se zobrazí na speciální úvodní obrazovce, kterou bude používat někdo, komu telefon dáte. Můžete dokonce i vypnout hardwarová tlačítka, notifikační centrum nebo přístup do nastavení, uživateli můžete dokonce i zamezit přesouvání dlaždic. Pokud tedy často dáváte telefon někomu pro vyřízení stejné věci a nechcete, aby viděl vaše ostatní aplikace, jejich obsah a notifikace, bude se tento režim hodit. Určitě bude přínosem také pro jednoúčelová zařízení, například pokud bude na nějaké akci telefon používán jen jako skener QR kódů a podobně.

Nastavení koutku s aplikacemi

Další novinky

Update obsahuje i celou řadu dalších novinek, zejména:

  • možnost sdílet internet přes Bluetooth a nové Bluetooth profily a vylepšení, mezi kterými je PAN (personal area network) 1.0, aptX codec pro A2DP a podpora prohlížení souborů přes AVRCP
  • možnost označit více SMS zpráv pro hromadné přeposlání
  • podporu zasílání notifikací pro nositelná zařízení (chytré hodinky apod.)
  • živá dlaždice Store a Xbox Music
  • možnost připojit se k síti VPN přes veřejný Wi-Fi hotspot
  • lepší vykreslování obsahu v Internet Exploreru 11
Diskuze ke článku
Honza
Dobré video, jen je škoda, že jste nezmínili návrat nášeptávače českých slov na úroveň z WP8. Konečně!

Složky se povedly, podle mě se jedná o nejlepší řešení ze všech tří nejpoužívanějších OS.
Standa
Lumia 925 s Cyan a volných 9,3 GB a update taky nefunkční. Vyhazuje stejnou chybu jako všem....
gerom84
Složky jsou pěkné,jen ta app od Nokie měla výhodu,že do složky šlo dát nastavení sítě nebo bluetooth
Lubos Vavrecka
Lubos Vavrecka
Fakt super akorát že na muj S ativ s nejde aktualizovat jsem nas...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze