Vyzkoušeli jsme virtuála +4U: dříve bezkonkurenční, dnes již průměrný

10

Virtuální operátor +4U způsobil minulý rok poměrně poprask. Flatový tarif s 30GB internetem za 599 Kč a další nabízené tarify neměly žádnou konkurenci. Doba se ale změnila, +4U a jeho tarify bohužel s ní. Současná nabídka už neohromí, přesto nabídne poměrně zajímavé tarify. A na ty se dnes společně podíváme.

+4u

Úvod

Ke konci minulého roku se internetem prohnala informace o nabízených balíčcích šedivého operátora +4U, který působil pod operátorem T-Mobile. K nabídce jste se dostali tak, že jste provedli bezplatnou registraci vašeho e-mailu. Toť vše, registrace byla samozřejmě zcela zdarma.

Následně jste se dostali k nabídce takových balíčků, jako je neomezený flat s 30 GB dat za 599 Kč, anebo stejná varianta balíčku s 3 GB za 549 Kč. V nabídce existoval i poměrně zajímavý neomezený balíček s internetovým limitem 150 MB za 449 Kč. Zkrátka ceny jako z jiného světa, a to jsme zmínili ceny pouze neomezených balíčků.

Nepřehlédněte:

Ano, neaktuální. Stalo se totiž to, co se dalo předpokládat. Zájem stoupl během několika dnů na neúnosnou hranici a šedivý operátor +4U musel (byl donucen) poskytování takto výhodných balíčků zrušit. Místo toho se postupem času stal regulérním virtuálním operátorem v síti T-Mobile a začal od dubna tohoto roku nabízet balíčky nové, rozhodně ale již ne tak výhodné. Právě tato nabídka se stala aktuální a neměnná, právě na ni se tedy v dnešním testu zaměříme podrobněji.

Začínáme

Ještě než si nabídku podrobně prozkoumáme, zaměříme se na pár faktů, které je nutné v případě virtuálního operátora +4U vědět. Virtuálního operátora +4U můžete používat jako předplacenou kartu/balíček s nulovým tarifem +4U Bone (fixní sazba za každou minutu, SMS a MMS), nebo si zvolit jeden z mnoha balíčků, chcete-li tarifních zvýhodnění, a tím si volání a další služby zvýhodnit. Další možností jsou doplňkové balíčky, které si k vybranému tarifnímu zvýhodnění můžete dokoupit (volné minuty, SMS a také MMS zprávy).

Zastavíme se samozřejmě také u nákupu SIM karty, respektive u toho, kde je SIM karta k sehnání. Kartu získáte jednoduše objednáním si daného balíčku (včetně toho nulového) na vaši adresu on-line, tomuto kroku však musí předcházet registrace na webových stránkách společnosti. V průběhu té si daný balíček vyberete, vyplníte potřebné údaje a aktivujete si zde také inkaso přes službu +4U Fair Pay. O tom však až za okamžik.

Objednáváme

Vzhledem k tomu, že stránky virtuálního operátora +4U nepatří mezi ty uživatelsky nejpřívětivější (spíše naopak) a k získání vybraného balíčku potřebujete nejdříve registraci a aktivování platební služby +4U Fair Pay, vysvětlíme si postup podrobněji, krok za krokem, v následujícím výčtu.

+4U registrace

Objednávka zvoleného tarifu krok za krokem

  • registrujeme se přímo na stránkách společnosti +4U, vyplníme zde jméno, e-mail, telefon a adresu
  • potvrdíme aktivační odkaz, který nám došel do naší e-mailové schránky (pro jistotu zkontrolujeme i složku SPAM)
  • po aktivaci se přihlásíme pomocí údajů, které nám (jako druhý e-mail) došly do e-mailové schránky
  • po přihlášení si vybere zvolený tarif/doplňkový balíček s/bez závazku (můžete zde také zadat žádost pro přenesení čísla) a pokračujete k doplnění osobních údajů
  • v případě, že jste si nechali zaslat SIM kartu poštou, bude vám účtován poplatek 149 Kč, lze ovšem zvolit i některé z výdejních míst (Praha, Brno, Hradec Králové, Plzeň)
  • dostanete se k registraci +4U Fair Pay – opět doplníte osobní údaje a žádost odešlete
  • přijde potvrzující e-mail o změně stavu žádosti, vaše objednávka je ve zpracování
Doplňkové balíčky a placení pomocí Fair Pay

Nová SIM a její aktivace

Nakoupeno, zaplaceno? Domů dostanete (nebo si odnesete) obálku, ve které naleznete pár úvodních slov k (poměrně složité) aktivaci a také samotnou SIM kartu. Ta může být buď ve velikosti klasická/micro a nebo ve velikosti nano, opakuje se tedy stejná situace jako u většiny dalších virtuálních operátorů. Pokud máte Apple iPhone nebo jiný telefon, který nejmenší velikost SIM karty pro svůj chod potřebuje, je na to nutné myslet už při objednání samotné SIM karty z internetu. Jinak se nevyhnete doprovodnému ostřihávání (nebo objednání nového typu SIM karty). Vzhledem k tomu, že aktivace nové SIM karty probíhá trochu složitěji než u většiny dalších virtuálů, podíváme se na aktivaci vašeho nového telefonního čísla v síti +4U podrobněji.

+4U

Aktivace krok za krokem

  • přihlásíme se pomocí přístupových údajů (z předchozího postupu) na web +4U
  • v záložce +4U Mobile se přihlásíme do záložky „informace o mých číslech“
  • klikneme na vaše nové telefonní číslo a na nově otevřené stránce na možnost „aktivovat číslo“
  • aktivace proběhne během pár minut (maximálně hodiny), od této chvíle je SIM karta aktivní (v případě, že byste přecházeli s číslem od jiného operátora, den aktivace může být nastaven pouze na den pracovní)
  • pokud nejste v dosahu internetu, můžete se obrátit na linku 221 400 400, kde vám telefonní číslo aktivují také

Nabídka

Nabídku virtuálního operátora +4U můžeme rozdělit do několika skupin. Tento operátor nabízí jak tarify s volnými jednotkami se závazkem na 6 měsíců (levnější), tak také bez závazku (o 50 Kč dražší), mezi tarify bez závazku je i již zmíněný tarif +4 Bone, který je bez volných jednotek a slouží tedy podobně jako předplacená karta. Tento tarif je pak samozřejmě zcela zdarma, platíte pouze za to, co utratíte.

To ale není vše, pokud si nějaký tarif vyberete, máte ještě možnost dodatečně aktivovat balíček, který vám může přičíst volné SMS, MMS nebo minuty volání. Tyto balíčky jdou snadno kombinovat se všemi tarify, jejich kompletní výčet vidíte ještě před samotným objednáním tarifu, tedy nové SIM karty, na vaši adresu. Balíčky jdou samozřejmě přidávat i zpětně. Dost už ale bylo teorie, pojďme se společně podívat na všechny nabízené tarify a balíčky.

Základní tarifní zvýhodnění bez a se závazkem

Tarify +4U Bone +4U RAW +4U RARE +4U MEDIUM +4U WELL DONE
bez závazku/se závazkem 0 Kč (pouze bez závazku) 99/49 Kč 199/149 Kč 369/319 Kč 449/399 Kč
volné jednotky × × × 100 minut a 100 SMS 200 minut a 200 SMS
volání do sítě +4U (minuta) 0,50 Kč 0,50 Kč zdarma zdarma zdarma
SMS do sítě +4U (kus) 0,50 Kč 0,50 Kč zdarma zdarma zdarma
volání do ostatních sítí 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč
SMS do ostatních sítí 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč 1,21 Kč
tarifikace 60+1 60+1 60+1 60+1 60+1
MMS 3,49 Kč 3,49 Kč 3,49 Kč 3,49 Kč 3,49 Kč
1 MB (bez balíčku) 0,65 Kč 0,65 Kč 0,65 Kč 0,65 Kč 0,65 Kč

Jak si můžete sami povšimnout, nabízené tarify rozhodně nepatří mezi nejhorší a stále je nabídka konkurenceschopná, kýžený „WOW“ efekt se však nedostavil. Problém je hlavně v chybějících datech, datové balíčky jsou vždy za doplatek.

Balíčky

Kromě standardní nabídky má virtuální operátor +4U v nabídce i trojici doplňkových balíčků, které mohou rozšířit nabízené volné jednotky v jednotlivých tarifech. Pokud rádi a často posíláte MMS zprávy, bude se hodit balíček 20 volných MMS zpráv za 65 Kč, pokud raději voláte, za 88 Kč získáte balíček s 80 minutami do všech sítí. Jako poslední si můžete zvýhodnit SMS zprávy, za 40 Kč dostanete rovných 40 SMS zpráv. Aktivaci těchto balíčků provedete snadno pomocí webové samoobsluhy.

Internetové balíčky

Vzhledem k absenci datových balíčků ve všech nabízených tarifech, +4U nabízí dokoupitlené balíčky hned v několika verzích, přičemž u tarifů +4U Bone a +4U RAW jsou ceny u vyšších balíčků nepatrně vyšší, viz následující tabulka. Dalším problémem je aktivace LTE. Pokud chcete využívat ve svém telefonu i sítě LTE, je potřeba připočíst 15 Kč za aktivní službu. Pouze tarif +4U WELL DONE má LTE zapnuté automaticky bez jakéhokoliv příplatku.

Data +4U Bone, +4U RAW +4U RARE, MEDIUM, WELL DONE
150 MB 65 Kč 65 Kč
300 MB 125 Kč 125 Kč
600 MB 219 Kč 199 Kč
1 200 MB 319 Kč 279 Kč
1 500 MB 369 Kč 329 Kč

Po vyčerpání FUP limitu klesá rychlost u všech nabízených balíčků na již téměř nepoužitelných 16 kb/s. Posledním problémem je fakt, že virtuální operátor Plus4U rozlišuje u všech balíčků také rychlostní strop, přes který se bohužel nedostanete ani v případě dostatečného pokrytí. Balíček 150 a 300 MB má rychlostní strop 3 Mb/s, 600 MB 5 Mb/s, 1200 a 1500 MB stoupá na 10 Mb/s.

Pro úplnost dodáme, že v nabídce +4U jsou také dva datové balíčky, které slouží jako datové SIM karty. Vybrat si můžete ze dvou variant, +4U DATA 3 GB a 10 GB. Tyto balíčky stojí jak bez závazku, tak se závazkem stejnou částku, konkrétně 449 Kč za 3 GB a 629 Kč za variantu s 10 GB. U těchto balíčků je rychlost po překročení FUP limitu stejná, jako u všech ostatních balíčků, konkrétně 16 kb/s, maximální přenosová rychlost však na rozdíl od dokoupitelných balíčků je omezena na 20 Mb/s, což je naprostý vrchol, kterého můžete s LTE u +4U dosáhnout.

Webová samoobsluha

Doposud se služby virtuálního operátora +4U jevily jako standardní, na větší problém narazíme při snaze nalézt samoobsluhu. Webová samoobsluha totiž prakticky neexistuje, na webu si po přihlášení můžete maximálně změnit tarif nebo dokoupit balíček navíc, nic víc. Pro všechny ostatní nastavení je nutné kontaktovat helpdesk na telefonním čísle +420 221 400 400, volání na helpdesk je navíc zpoplatněno podle vašeho tarifu.

V současné době bohužel nezjistíte ani vaši aktuální útratu

Celkově, webové stránky virtuálního operátora +4U by zasloužily velký redesign, v současné době je dohledání čehokoli téměř nadlidský výkon, což konec konců můžete posoudit sami. Alespoň, že ceník a nabídka tarifů je poměrně přehledná záležitost. Nezapomeňte však, že k přístupu do kterékoli části nabídky virtuálního operátora +4U je nutné být přihlášen.

Doplňkové služby

Opomenout samozřejmě nesmíme ani doplňkové služby, bohužel ne všechny jsou v případě +4U zdarma. Všechny nabízené služby si pro větší přehlednost rozepíšeme v následující tabulce.

Služba Cena (včetně DPH)
Výměna SIM karty 99 Kč
Přenos čísla 249/0 Kč
Doručení SIM - pošta 149 Kč
Vyzvednutí SIM 0 Kč
Obnovení služeb 149 Kč
První upomínka 0 Kč
Další upomínka 149 Kč
Blokování (ztráta/krádež) 0 Kč

Na okamžik se zastavíme u poplatku za přenesení čísla. V případě, že se rozhodnete u operátora +4U zůstat minimálně půl roku, je přenos zdarma, poplatek 249 Kč zaplatí všichni ti, kteří si zvolí tarif bez závazku. I zde je nutné připomenout, že u tarifů se závazkem je sleva oproti standardní cena 50 Kč měsíčně. Pro úplnost dodáme, že u čerpání všech telefonních čísel je nastaven limit ve výši 2 000 Kč, který je neměnný.

Pokrytí a kvalita hovoru, závěr

Kvalita hovoru a pokrytí jsou, jak se dalo tušit, bezproblémové, +4U využívá služeb T-Mobile a tak je dostupnost služeb naprosto totožná. Na jiné problémy jsme nenarazili. Zvuk je čistý a kvalitní, bez jakýchkoliv prodlev nebo dalších problémů. Nic jiného než perfektní pokrytí jsme ale ani neočekávali.

Mapa pokrytí +4U je na tom logicky stejně dobře, jako pokrytí T-Mobile

Co říci závěrem? +4U byl svého času neohrožený poskytovatel služeb, a to především díky tomu, že nebyl klasickým virtuálním operátorem, ale „šedivkou“. Díky tomu mohl nabízet takové ceny, o kterých si můžeme za běžných okolností nechat tak akorát zdát. V nové nabídce +4U již zcela chybí flatové tarify, dokonce všechny tarify postrádají také datové balíčky, které je nutné dokoupit samostatně.

Pokud se však vyvarujeme přímého srovnání současné nabídky s tou, která byla nabízena dříve, nevypadá to pro +4U zase tak špatně. Dobrý dojem kazí především neexistující samoobsluha a opravdu špatné webové stránky jako celek, nabídka tarifů je průměrná a mezi většinou virtuálních operátorů i konkurenceschopná. Tak jako tak se ovšem nemůžeme ubránit dojmu, že přeměnu „šedivky“ na plnohodnotného virutálního operátora mohla doprovázet větší snaha. S přihlédnutím na skvělé ceny, které +4U nabízel by šly zmíněné nedostatky odpustit, za těchto podmínek jsou však docela nepříjemným problémem. Konečné rozhodnutí je však jako vždy na vás.

Diskuze ke článku
M
a k čemu je to dobré když dnes O2 i T-Mobile Vám dají neomezený tarif a k tomu internet za 590
S55
"...+4 Bone, který je bez volných jednotek a slouží tedy podobně jako předplacená karta. Tento tarif je pak samozřejmě zcela zdarma, platíte pouze za to, co utratíte."
Dle nedávno změněných OP musíte každé čtvrtletí utratit minimálně 121 Kč. +4 Bone není tedy tak docela zdarma.
Motorka
Kdysi jsem o nich uvazoval. Bylo to silene slozite, ale registraci jsem zvladl, ale mezitim to skoncilo. Ted je to porad, jak vidim, silene slozite, ale uz to ani za to nestoji...
aaa
Chtěl jsem nějakýho virtuala pro rodiče, ale moc dobře znám tyhle jejich stranky (unicorn universe). a to nemůžu rodičům udělat že bych. Vlastně nikomu bych to nedoporučil kvůli tomu jejich +4U internetovýmu systému. Z toho by člověk blil, stačí 2x kliknout.
A ten jejich +4U bone, je super ale jen pro nový zakazníky, pokud máte už +4U RAW, máte smolíka... diskriminace typická pro operátora a (typický vydřidužství Unocornu)....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze