Vyzkoušeli jsme kombinovaného virtuálního operátora FAYN

32

Operátor FAYN není v České republice žádným nováčkem, funguje již od roku 2002, v té době se však soustředil pouze na internetovou telefonii. To se však v srpnu minulého rokem změnilo, operátor FAYN začal nabízet kromě VoIP služeb i klasické volání v rámci GSM síti operátora Vodafone. Jak tedy tento zajímavý operátor kombinující dvě možnosti volání dopadl v našem testu? Pojďme se na to podívat.

Virtuální operátor FAYN

Nepřehlédněte:

Úvod

Virtuální operátor FAYN patří rozhodně k těm nejzajímavějším, které jsme v poslední době podrobili našemu testování. Kromě samotné nabídky zaujme možnost kombinace volání, tedy kromě standardního volání pomocí GSM sítí můžete využít také internetovou telefonii, tedy VOiP. V dnešním testu se podrobně zaměříme na obě varianty, shrneme s největší plusy a mínusy daného řešení a pokusíme se vybrat tu nejvhodnější a hlavně nejvýhodnější službu. Nabídka virtuálního operátora FAYN je opravdu rozsáhlá, proto se nebudeme nijak zdržovat a rovnou se pustíme do testování.

Začínáme

Ještě než si nabídku podrobně prozkoumáme, zaměříme se na pár faktů, které je nutné v případě virtuálního operátora FAYN vědět. Virtuálního operátora FAYN můžete používat jako předplacenou kartu/ balíček s nulovým tarifem (fixní sazba za každou minutu, SMS a MMS), nebo si zvolit jeden z mnoha balíčků, chcete-li tarifních zvýhodnění, a tím si volání a další služby zvýhodnit. Styl placení je také dvojí, můžete si nechávat strhávat částky za služby z kreditu, nebo můžete využít platby pomocí standardní faktury (tedy platit až po vyčerpání služeb).

FAYN se specializuje na VoIP telefonii již od roku 2002

Konstrukce balíčků je nastavena stejně jak u mobilního volání, tak volání pomocí internetové sítě, pouze s tím rozdílem, že u GSM tarifů máte (z pochopitelných důvodů) na výběr z většího počtu balíčků. Vybrat by si tedy mohl opravdu každý. Zastavíme se samozřejmě také u nákupu SIM karty, respektive u toho, kde je SIM karta k sehnání. Kartu získáte jednoduše objednáním si daného balíčku (včetně toho nulového) na vaši adresu. Na trafiky, pobočky a další možnosti tak musíme bohužel zapomenout.

Přenos čísla

Poté, co si na webu operátora vyberete daný balíček a uskutečníte objednávku, máte možnost rovnou do procesu přidat možnost přenosu vašeho stávajícího telefonního čísla. Na úvod musíme zmínit, že přenos k virtuálnímu operátoru FAYN není zpoplatněn žádnou částkou, přenos standardně trvá 4 dny, pokud se tedy s vaším operátorem nedohodnete jinak nebo pokud u operátora nemáte trvající závazek, který je nutné ukončit. Pro přenos čísla vám poslouží číslo ČVOP, které získáte na infolince operátora, kterého opouštíte.

Přenos čísla k virtuálu FAYN je zdarma

Na webu operátora FAYN pak stačí zaškrtnout možnost „Chci přenést stávající číslo“, zadat vaše telefonní číslo, číslo ČVOP a operátora, kterého opouštíte. Dále již pokračují běžné informace, tedy jméno a adresa. SIM karta je v případě přenosu telefonního čísla aktivní až v den, na kterém jste se dohodli s vaším operátorem. V případě, že kupujete novou SIM kartu a nové telefonní číslo, karta je samozřejmě aktivní ihned, o tom ale až později. Vzhledem k tomu, že FAYN zastřešuje jak mobilní volání, tak i to internetové, je možné k němu přijít i s vaší stávající pevnou linkou. V tomto případě již přenos zdarma není, cena se pohybuje od částky 1 573 Kč. Jelikož se dnes ale budeme bavit o využití v mobilních telefonech, nebudeme tuto částku za přenos nijak dále rozebírat.

Nová SIM a aktivace

Po objednání daného balíčku vám domů na vaši adresu přijde běžná obálka trochu nezvykle bez jakýchkoliv popisků. V té najdete kromě samotné SIM karty také propagační leták, pár úvodních slov a také vaše přihlašovací údaje do internetové samoobsluhy. SIM karta je už od samého začátku dostupná ve dvou velikostech – klasická velikost a po vylomení také microSIM.

Uvítací balíček virtuálního operátora FAYN

Uživatelé s telefony, které potřebují nanoSIM kartu, budou muset opět ořezávat. Je škoda, že FAYN nevsadil na stejný princip, jako třeba Gorila mobil – v balení jste nalezli kartu „3 v 1“, čili z jedné plastové karty jste mohli mít jak standardní SIM, tak také micro a nano SIM. Po vložení SIM karty do telefonu budete vyzváni k zadání PINu, ten je v tomto případě klasický, tedy „1234“. Po prvotní aktivaci tedy doporučujeme PIN změnit. Žádná další aktivace již není potřeba, SIM karta je od prvního spuštění připravena pro všechny služby. Zákaznickou podporu můžete kontaktovat pod volbou *55, cena hovoru je 0,49 Kč za minutu. Pro ne-zákazníky slouží linka 910 25 25 25, volání je zpoplatněno standardní sazbou jako při volání na pevnou linku, z VoIP sítě FAJN je hovor zdarma.

Dobití kreditu a zjištění zůstatku

Dobití kreditu je u virtuálního operátora FAYN možné provést několika způsoby. Tím nejpohodlnějším je asi možnost online dobití pomocí platební karty, další možností je převodem na účet nebo platba složenkou. Poslední možností je pak osobní návštěva pobočky FAYN Telecommunications (Brno, Popelova 150/71, Holásky). Žádné další možnosti (terminál, dobíjecí kupóny) bohužel nejsou podporovány. Pro zjištění kreditu slouží samoobsluha, žádný speciální kód, na který jsme zvyklí u většiny operátorů, neexistuje. Další možnost je zvolit platbu za služby pomocí faktury, v takovém případě je smlouva k tarifu se závazkem (na dobu neurčitou).

Možnosti dobití kreditu

Minimální měsíční fakturovaná částka je vždy 100 Kč bez DPH. Tento typ placení je tedy vhodný pro všechny zákazníky, u kterých měsíční útrata (hovorné i včetně případného měsíčního poplatku) je rovna nebo vyšší než 100 Kč bez DPH. U této varianty si můžete zvolit, zda chcete fakturované částky uhradit převodem z účtu, inkasem z účtu nebo přes SIPO.

Nabídka virtuálního operátora FAYN

A teď to nejdůležitější, tedy nabídka a různé akce virtuálního operátora FAYN. Začneme tedy popořadě. Již v průběhu článku jsme informovali, že u operátora FAYN fungují dvě možnosti, tedy ta původní, volání pomocí internetu (VoIP) a od minulého roku také klasické volání pomocí GSM sítí, tato možnost ale stále umožňuje internetové volání, jedná se tedy o zajímavou kombinaci služeb. Obě nabídky si zaslouží velkou pozornost, a to především díky poměrně výhodným cenám, na druhou stranu jsou také lehce nepřehledné, a proto se na ně podíváme podrobně na následujících řádcích.

Nabídka kombinovaných balíčků

Nejdříve se zaměříme na nabídku kombinovaných tarifů, tedy balíčků, ve kterých můžete kombinovat volání pomocí GSM a internetové VoIP telefonie. Bohužel (bohudík), nabídka operátora patří mezi ty méně přehledné, proto si všechny balíčky předvedeme v následující tabulce. V balíčcích fayn BASIC, fayn MEDIUM a fayn TOP najdeme shodu, co se týče volání do vlastní/do ostatních sítí a také u ceny SMS (cena je stejná v konkrétních balíčcích), u zbylých balíčků se ceny liší téměř ve všech případech.

Co zůstává stejné je cena za MMS, ta je vždy 4,99 Kč, stejná je bohužel také tarifikace, která je 60+60, za celou minutu tedy platíte od první vteřiny každé započaté minuty. Zřizovací poplatek se neplatí, u balíčku/nulového tarifu – fayn BASIC je však nutné zaplatit 300 Kč, tato částka se ovšem automaticky přičte jako kredit, o peníze tedy nepřijdete. U balíčku fayn BASIC je také nutné myslet na to, abyste v průběhu 3 měsíců utratili minimálně 200 Kč (cca 67 Kč měsíčně), jinak má operátor právo balíček zrušit.

Tarify kombinované fayn BASIC fayn MEDIUM fayn TOP fayn FAMILY fayn ULTRA fayn PREMIUM
Cena měsíčně 0 Kč 99 Kč 179 Kč 199 Kč 289 Kč 489 Kč
Volání ve vlastní síti 1,79 Kč 1,39 Kč 1 Kč 0 Kč 0,48 Kč neomezeně
Volání do ostatních sítí 1,79 Kč 1,39 Kč 1 Kč 0,98 Kč 0,98 Kč neomezeně
Volání přes VoIP 0,79 Kč 0,58 Kč 0,58 Kč 0,58 Kč 0,58 Kč 0,58 Kč
Volné minuty 0 minut 50 minut 150 minut 50 minut 350 minut neomezeně
SMS do vlastní sítě 1,49 Kč 1,19 Kč 1,19 Kč 0,98 Kč 0,48 Kč neomezeně
SMS do ostatních sítí 1,49 Kč 1,19 Kč 1,19 Kč 0,98 Kč 0,98 Kč neomezeně
Volné SMS 0 SMS 25 SMS 15 SMS 0 SMS 0 SMS neomezeně
MMS 4,99 Kč 4,99 Kč 4,99 Kč 4,99 Kč 4,99 Kč 4,99 Kč
Tarifikace 60+60 60+60 60+60 60+60 60+60 60+60
Zřizovací poplatek dobití 300 Kč zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma

Volné jednotky se do dalších měsíců bohužel nepřevádí. Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH. Volné jednotky se počítají od 1. dne v měsíci. Pokud si tedy SIM kartu koupíte v průběhu měsíce, volné jednotky vážící se k danému tarifu získáte až 1. den následujícího měsíce, žádnou poměrnou část tedy bohužel nezískáte. Na tento fakt je dobré myslet před samotným pořízením služeb. Roaming není standardně aktivovaný, každopádně roamingové ceny naleznete pod tímto odkazem.

Internetové balíčky

Kromě balíčků zvýhodňující volání a SMS zprávy si FAYN přichystal také datové balíčky. Základní denní balíček s platností na 24 hodin nabídne 25 MB FUP limit, jeho cena je velmi příjemných 15,99 Kč včetně DPH. Další balíčky jsou pouze měsíční, na výběr máte mezi 150, 500 a 1 024 MB, ceny jsou podrobně rozepsány v následující tabulce. Pro úplnost dodáme, že po vyčerpání měsíčního balíčku je rychlost snížena na 20 kbit/s

Balíček Internet 25 MB Internet 150 MB Internet 500 MB Internet 1024 MB
Cena 15,99 Kč 80 Kč 200 Kč 340 Kč
Platnost 24 hodin měsíc měsíc měsíc
FUP limit 25 MB 150 MB 500 MB 1024 MB

Nabídka VoIP telefonie

Kromě standardního volání můžete využít také čistě VoIP telefonie. Zde operátor FAYN nabídne rovnu 3 balíčky, přičemž neomezený balíček vyjde na 299 Kč, nezahrnuje ale (z pochopitelných důvodů) volné SMS zprávy. V případě, že si pořídíte neomezený balíček, je nutné myslet na několik důležitých věcí. Tou první je zařízení, ze kterého budete internetové volání provozovat. Na výběr máte mezi chytrým mobilním telefonem (pro Android existuje speciální aplikace), pevným telefonem, nebo počítačem s vhodným programem pro VoIP komunikaci. Volání mezi dvěma VoIP čísli v síti FAYN je samozřejmě zcela zdarma.

VoIP tarify fayn SIMPLE fayn STYL fayn SUPER
Cena měsíčně 0 Kč 99 Kč 299 Kč
Volání do GSM sítí 1,39 Kč 0,58 Kč neomezeně
Volání na pevnou linku 0,47 Kč 0,42 Kč 0,47 Kč
Volání ve vlastní síti 0 Kč 0 Kč neomezeně
Volné minuty 0 minut 100 minut neomezeně

Při pořízení získáte speciální číslo, které je po dobu vašeho připojení připraveno pro příchozí i odchozí hovory. Toto přidělené číslo však můžete používat pouze v místě vašeho bydliště, pokud tedy budete využívat VoIP pouze z pevné linky, nenastane žádný problém. Problém nastane, pokud se rozhodnete využít VoIP v mobilu (u kterého se přenášení mezi městy přímo nabízí), v takovém případě si budete muset zařídit tzv. negeografické telefonní číslo (číslo začínající 910 xyz xyz), tuto službu aktivujete na zákaznickém centru operátora. Minimální rychlost pro uskutečnění hovoru a jeho hladký průběh je 100 kb/s. V případě mobilní terminologie FAYN doporučuje minimálně sítě třetí generace, GPRS a EDGE není pro internetovou telefonii zcela vhodné.

Pokud si nepřejete standardní VoIP číslo přidělené operátorem FAYN, je možné pořídit službu s názvem mobilní CLIP (calling line identification presentation), ta vám umožní „zamaskovat“ Vaši VoIP linku za vaše číslo mobilního telefonu. Tedy protistrana nepozná, že voláte přes VoIP, uvidí číslo vašeho mobilního telefonu, které zná a právě na toto číslo vám případně bude volat zpět. Zapnutí mobilního CLIP pro jedno číslo je jednorázově zpoplatněno částkou 500 Kč vč. DPH, službu pořídíte podepsáním a zasláním objednávky funkce mobilního CLIP (stačí sken e-mailem, není nutné odesílat objednávku poštou).

Nejjednodušší nastavení VoIP budou mít majitelé telefonů s operačním systémem Android, pro ten totiž existuje speciální aplikace Fayn – levné volání. Do této aplikace stačí zadat přidělené číslo a heslo, aplikace se následně propojí s vaším účtem a v internetové samoobsluze uvidíte vaši SIP linku jako aktivní (zelené kolečko) Aplikace umí nahradit i standardní aplikaci Telefon, všechny hovory tedy mohou jít pouze a jen přes ni. Potěší viditelnost kreditu přímo na úvodní obrazovce. I když je aplikace opravdu jednoduchá, nabídne vše důležité.

Aplikace FAYN – levné volání pro Android a Telephone pro Mac OS X

Uživatelé konkurenčních operačních systémů (iOS, Windows Phone 8) budou muset sáhnout po alternativním programu pro VoIP (Zoiper, Bria a další). Stejně tak dobře funguje internetová telefonie, pokud si vezmete na pomoc počítač/notebook. Opět stačí stáhnout váš oblíbený software pro VoIP telefonii (Zoiper, Telephone, X-Lite) a zadat potřebné údaje. Veškeré rady pro nastavení naleznete přímo na webu operátora.

Akce

Pokud již jste zákazníky virtuálního operátora FAYN a chcete dát doporučení i svému známému, můžete na tom ve výsledku vydělat. FAYN totiž nabízí možnost, jak si přijít až na 300 Kč ve formě bonusového kreditu, stačí, abyste pomohli vašemu známému s objednávkou a následně se o svoji odměnu přihlásili na e-mailu reference@fayn.cz. Do e-mailu pak stačí dopsat identifikátor svého telefonního účtu a identifikátor nově založeného účtu.

Odměna za doporučení může být až 300 Kč

Výše odměny závisí na tarifu, který si Vámi doporučený zákazník objedná. Za nového zákazníka s tarify SIMPLE, STYL, BASIC, MEDIUM, FAMILY nebo ULTRA získáte 200 Kč. Za nového zákazníka s tarify SUPER, TOP nebo PREMIUM získáte 300 Kč. Odměnu připíšeme na Váš telefonní účet ve formě kreditu, a to maximálně do 30 dní od žádosti o odměnu.

Internetová samoobsluha

Samozřejmě také virtuální operátor FAYN mobil nabízí svoji internetovou samoobsluhu, přihlašovací údaje získáte, jak jsme si již řekli, v uvítacím balíčku operátora. Internetová samoobsluha je opravdu velmi podrobná a nastavit v ní můžete opravdu téměř vše, pojďme se na ni tedy společně podívat.

Úvodní strana webové samoobsluhy nabízí přehled aktivních/neaktivních linek, najdete zde také formulář pro aktivaci další služby (například VoIP telefonie). Na úvodní stránce naleznete také současný kredit včetně možnosti jeho dobití a také přehled volných jednotek daného tarifního zvýhodnění. V záložce výpis hovorů naleznete veškeré hovory včetně detailních informací o času spojení a kontaktovaného čísla. Výpisy si samozřejmě můžete třídit dle konkrétního data. V záložce vyúčtování naleznete dle očekávání informace o dobitém kreditu, případně o zaplacených fakturách.

Webová samoobsluha

Nejpodrobnější záložkou celé samoobsluhy je jednoznačně nastavení, v tom můžete nastavit služby jako hlasová schránka, přesměrování hovorů, délku vyzvánění SIP heslo (VoIP telefonie), blokaci hovorů a SMS zpráv, roaming, CLIP a mobilní data. Další nastavení se pak skrývá v samostatné záložce obecné nastavení, zde můžete nastavit další doplňkové služby, namátkou filtr obsahu pro dospělé, držení hovoru (HOLD), MMS, navíc zde můžete vypnout oznámení při uskutečnění hovoru, které se týká informace o volání do jiné sítě, které samotné spojení zbytečně zdržuje.

Webová samoobsluha

Další samostatná záložka profil zastřešuje všechny vaše osobní údaje potřebné pro fakturaci, tedy jméno, adresu a e-mailovou adresu. V nastavení osobních informací můžete změnit také heslo přidělené pro vstup do internetové samoobsluhy, to ostatně doporučuje i sám operátor. Poslední záložka „potřebujete poradit?“ pak skrývá kontaktní formulář, kde můžete pokládat vaše dotazy, případně připomínky a návrhy na změny.

I když celkově působí samoobsluha poměrně strohým dojmem a na estetickou stránku se příliš nehledělo, vše je bez problému dohledatelné a vyzdvihnout, respektive pochválit, musíme také podrobnou záložku nastavení, ve které najdete opravdu vše potřebné. V každé záložce navíc nalezneme malou informační bublinu, která vysvětluje, co v dané záložce můžete najít, popřípadě nastavit.

Doplňkové služby

I když je většina základních služeb u operátora FAYN zdarma, pár zpoplatněných služeb samozřejmě existuje. Ve většině případů se jedná o přidělení zlatého/stříbrného čísla, a to jak u mobilního čísla, tak i u VoIP čísla. Ceny jsou v tomto případě opravdu velmi vysoké. Mobilní číslo na přání za 120 Kč funguje tak, že vám operátor zašle seznam dostupných čísel, ze kterého si vyberete dle vlastních preferencí, tento seznam však z pochopitelných důvodů nezahrnuje již zmíněná zlatá čísla. Mobilní CLIP za 500 Kč jsme si již vysvětlovali dříve, jde o zakrytí VoIP čísla vaším vlastním telefonním číslem, částka se platí pouze jednou.

Doplňková služba Cena služby
Zlaté VoIP číslo 1 209 Kč
Stříbrné VoIP číslo 483 Kč
Zlaté mobilní číslo 3 000 Kč
Mobilní číslo na přání 120 Kč
Přidělení VoIP čísla 102 Kč
Sloučení dvou účtů 102 Kč
Výpis historie hovorů 241 Kč
Dopravné (platba předem) 120 Kč
Dopravné s dobírkou 202 Kč
Zaslání dokladů poštou 121 Kč
Mobilní CLIP 500 Kč

Co ovšem zamrzí je cena za dopravné, ta činí 120 Kč v případě platby předem, respektive 202 Kč na dobírku. Přidělení VoIP čísla je zpoplatněno částkou 102 Kč, to se ovšem týká pouze „bezpaušálového“ tarifu. Výpis historie hovorů za 241 Kč je pouze na žádost zákazníka, zpracování výpisu hovorů pak provede operátor. Všechny ceny v tabulce jsou včetně DPH, pro větší přehlednost jsou ceny oproti webu operátora zaokrouhleny.

Pokrytí a kvalita hovoru

Kvalita hovoru a pokrytí jsou, jak se dalo tušit, bezproblémové, FAYN využívá služeb Vodafone (za pomoci zprostředkovatele Quadruple) a tak je dostupnost služeb naprosto totožná, což dokazuje i následující mapka. Na jiné problémy jsme nenarazili. Zvuk je čistý a kvalitní, bez jakýchkoliv prodlev nebo dalších problémů. Nic jiného než perfektní pokrytí jsme ale ani neočekávali.

Mapa pokrytí Vodafone, v jehož sítí FAYN hostuje

Závěrečné zhodnocení

Co z dnešního článku vyplývá? Virtuální operátor FAYN nabízí poměrně zajímavý „tahák“ v podobě kombinovaného volání pomocí GSM a VoIP, tedy internetové telefonie. Vše má ale své ale. Na první pohled trochu vyděsí nepřehlednost nabídky, na pohled druhý naopak potěší velice levný flatový tarif, který se cenově usadil pod magickou cenovkou 500 Kč měsíčně. Bohužel, tento tarif neobsahuje žádný internetový balíček, proto je vhodný především pro ty, kteří internet v mobilu buď vůbec nevyužívají, nebo pro ty, co jej využívají velice sporadicky.

Nabídka internetové telefonie je taktéž velice zajímavá, neomezený balíček za 299 Kč působí na první pohled velmi hezky, dobrý dojem z něj ovšem kazí nutnost připlácet si za službu CLIP (zakrytí VoIP čísla vlastním číslem, jednorázový poplatek 500 Kč). Například virtuální operátor Voocall nabízí tento „nadstandard“ zdarma, navíc jeho služeb VoIP telefonie mohou využít všichni.

Dobrý dojem kazí také nemožnost zjištění kreditu přímo na telefonu, omezené jsou také možnosti dobíjení. Musíme pochválit podrobnou samoobsluhu, ve které nastavíte vše potřebné. Co říci závěrem? FAYN není pro všechny, přesto lze v jeho nabídce najít zajímavé balíčky za příznivé ceny. Výhody jsou zřejmé, nevýhody také, rozhodnutí je jako obvykle na vás.

Zdroje: faynmobil.cz

Diskuze ke článku
eon
60+60 = krádež za bílého dne...
Myčoken
100% souhlas
Patrik
Předražené, nevýhodné. Pokud kombinovaného virtuála, tak rozhodně Odorika.
karaya1
pokud minuta stoji korunu tak prumerna zdrazeni u 60+60 je 30% cili minuta 1.30. kdo ma z virtualu 1.30? pokud volam 10 minut mam za to za 11 kc i kdybych to prepisk i o 1 s. takze opatrne s tou kradezi. kradez to je i jinych sazeb za minutu. takhle to je levnejsi ve vetsine pripadu pokud nevolas 20 s i nez dost levnej odorik. chapu ze je to nevyhoda psychologicka ale pro dele volajici je to ideal. ja fayn mel a vetsinu hovoru mam do minuty takze ani ja s tim nemel problem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze