Vyzkoušeli jsme „lidového“ virtuálního operátora LAMA mobile

14

Po menší odmlce se opět vracíme s naším seriálem, ve kterém srovnáváme nabídky virtuálních operátorů. Dnes se zaměříme na LAMA mobile, který se stylizuje do role „lidového“ virtuálního operátora. Podíváme se, jestli je nabídka LAMA mobile dostatečně konkurenceschopná a zaměříme se i na případné nedostatky.

Web virtuálního operátora LAMA mobile prošel restrukturalizací

Úvod

Co dělat, když jste jedním ze zhruba padesáti virtuálních operátorů, a přitom se chcete odlišit? Můžete na to jít zajímavou nabídkou, díky které se o vás začne mluvit „samo od sebe“, nebo můžete využít zajímavého/vtipného/„roztomile žvatlajícího“ maskota. A tento styl zvolila také LAMA mobile, která sice nabídkou nijak závratně nevyčnívá, rozhodně si ale její reklamu v televizi s jiným operátorem nespletete. Ale je to výhoda?

Nepřehlédněte:

LAMA mobile je tak trochu „kombinátor“. Kromě „levného“ volání a dalších služeb nabízí také levný plyn a energii - pod hlavičkou LAMA ENERGY. Smyslem a zaměřením se tak trochu řadí mezi Centropol, Mobil od ČEZ a další. I princip je stejný – když se upíšete, můžete získat zajímavé bonusy. O tom ale až později. V dnešním testu nás však nechají energie chladnými, a stejně tak s chladnou hlavou se rovnou pustíme do nabídky tohoto marketingově výrazného virtuála.

Začínáme

Ještě než si nabídku podrobně prozkoumáme, zaměříme se na pár faktů, které je nutné v případě virtuálního operátora LAMA mobile vědět. Virtuálního operátora LAMA mobile můžete používat jako předplacenou kartu/balíček s nulovým tarifem FÉROVÁ LAMA (fixní sazba za každou minutu, SMS a MMS), nebo si zvolit jeden z mnoha balíčků, chcete-li tarifních zvýhodnění, a tím si volání a další služby zvýhodnit. Různých slev a dalších nabídek můžete dosáhnout, jak již víme, kombinací služeb, tedy kombinací odběru energií a právě tarifu od LAMA mobile.

Zastavíme se samozřejmě také u nákupu SIM karty, respektive u toho, kde je SIM karta k sehnání. Kartu získáte jednoduše objednáním si daného balíčku (včetně toho nulového) na vaši adresu on-line, využít však můžete i síť partnerských prodejen, například SETOS, Planeo Elektro či Comfor. Pokud nechcete využít možnosti on-line objednávky, ani sítě partnerských prodejen, můžete kontaktovat přímo infolinku společnosti LAMA mobile (848 11 22 11, *11 v síti LAMA mobile, linka je zpoplatněna sazbou 6,90 Kč za minutu).

Nová SIM a její aktivace

Je jedno, jestli si novou SIM kartu se zvoleným balíčkem/tarifem objednáte on-line, pomocí infolinky nebo ji koupíte v síti partnerských prodejen, domů dostanete (nebo si odnesete) uvítací balíček s nezbytnou dokumentací. SIM karta je už od samého začátku dostupná ve dvou velikostech – klasická velikost a po vylomení také microSIM. Majitelné iPhonu a dalších přístrojů s nanoSIM si mohou zvolit při objednávce nanoSIM variantu, bohužel se ale neopakuje situace, jako například u Air Telecom nebo Kaktusu, kdy byla SIM karta od počátku dodávána ve třech velikostech.

LAMA mobile – úvodní balíček

Po vložení SIM karty do telefonu budete vyzváni k zadání PINu, ten je v tomto případě klasický, tedy „0000“. Po prvotní aktivaci tedy doporučujeme PIN změnit. Aktivace SIM karty probíhá velice snadno, my si celý postup kompletně popíšeme v následujícím výčtu.

Aktivace krok za krokem

  • vložte SIM kartu do telefonu
  • zadejte PIN „0000“
  • zavolejte na libovolné telefonní číslo (nebo přímo na infolinku 848 11 22 11)
  • hlasový automat oznámí, že SIM karta bude během 30 minut aktivní
  • souběžně s doručení informační SMS dojde k aktivaci všech služeb

Nabídka

A teď to nejdůležitější, tedy nabídka a různé akce virtuálního operátora LAMA mobile. Začneme tedy popořadě. Již v průběhu článku jsme informovali, že u operátora LAMA mobile máte možnost zvolit si jak nulový balíček, stejně tak si ale můžete vybrat některý z klasických tarifů. Další výhody můžete získat, pokud se svým odběrným místem rozhodnete přejít k LAMA energy. LAMA mobile je tak dalším virtuálem, který se snaží díky „výhodné nabídce “ motivovat zákazníky ke změně odběratele energií. Pro doplnění, roamingovou nabídku LAMA mobile (Zóna 1) naleznete v našem nedávném srovnání virtuálních operátorů.

FÉROVÁ LAMA

Vzhledem k tomu, že nulový balíček FÉROVÁ LAMA je dosti specifický, postavíme ho mimo hlavní nabídku. Tento tarif totiž zvýhodňuje ty uživatele, kteří provolají více. Je to poměrně „jednoduchá matematika“, pro uživatele, kteří měsíčně provolají do 100 minut, se balíček zkrátka nevyplatí. Cena za jednu minutu (stále ale při tarifikaci 1+1) je 2,90 Kč za minutu, což je zkrátka moc. Když to ovšem vezmeme z opačného konce, koruna za minutu při sekundové tarifikaci už zní o poznání lépe. Abyste dosáhli této ceny, musíte za měsíc provolat více než 351 minut, tedy téměř 6 hodin v kuse.

Nulový balíček FÉROVÁ LAMA
0 až 150 minut 2,90 Kč
151 až 350 minut 2,00 Kč
351 a více minut 1,00 Kč
SMS 1,50 Kč
MMS 5,00 Kč
Volné jednotky ×
Tarifikace 1+1
Cena měsíčně 0 Kč

Abychom celé účtování vysvětlili podrobněji, v případě, že provoláte zmíněných 351 minut a více, všechny dříve provolané minuty se automaticky zaúčtují cenou v nižším pásmu, tedy právě částkou 1 Kč – tedy zpětně provolané minuty se přeúčtují. Stejná situace nastane, když přejdete z pásma 1 do pásma 2, kdy se vám zpětně provolané minuty sleví z 2,90 Kč na rovné 2 Kč. Cena za ostatní služby je stejná ve všech tarifech, tedy za každou odeslanou SMS zaplatíte 1,50 Kč a za každou MMS pak rovných 5 Kč.

Tarifní zvýhodnění LAMÍ RODINKA A LAMÍ FIRMA

Kromě nulového tarifu má LAMA mobile v nabídce také 6 dalších balíčků. I zde by se dala udělat mírná selekce, balíček LAMÍ RODINKA totiž opět stojí tak trochu mimo. Proto začneme rovnou u něj. Měsíční cena za balíček se odvíjí podle toho, kolik členů rodina má, na výběr máte mezi dvěma, třemi a čtyřmi členy. Volání v rámci této skupiny je pak naprosto zdarma, za volání do všech ostatních sítí, respektive na všechna ostatní čísla, je zpoplatněno částkou 1,90 Kč za minutu. Chybí volné SMS, data, zkrátka platíte za neomezené volání v rámci jedné skupiny, vše ostatní si platíte nad rámec tarifu. Zde je nutné zmínit tarifikaci 60+1, první minutu tedy platíte celou a následně se účtuje po vteřinách.

Další selekci by si zasloužil balíček LAMÍ FIRMA, kde je fixní poplatek 89 Kč za jednu SIM kartu a počet členů může být 5 až 10. Jde tedy o alternativu k balíčku LAMÍ RODINKA pro vícero uživatelů. Volání v rámci LAMÍ FIRMY je zdarma, minuta do ostatních sítí je pak za 1,50 Kč. Tarifikace je opět 60+1.

Balíček LAMÍ RODINKA 2 LAMÍ RODINKA 3 LAMÍ RODINKA 4 LAMÍ FIRMA
Počet členů 2 3 4 5-10
Cena 199 Kč 289 Kč 369 Kč 1 SIM za 89 Kč
Volání v rodině/firmě 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Volání do sítě LAMA mobile 1,90 Kč/minuta 1,90 Kč/minuta 1,90 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta
Volání do ostatních sítí 1,90 Kč/minuta 1,90 Kč/minuta 1,90 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta
Cena SMS 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč
Cena MMS 5,00 Kč 5,00 Kč 5,00 Kč 5,00 Kč
Tarifikace 60+1 60+1 60+1 60+1

Ostatní tarify

Naprosto běžnými tarify z nabídky LAMA mobile jsou tak balíčky SPOŘIVÁ LAMA, CHYTRÁ LAMA a dražší alternativa se stejným názvem, kterou v našem přehledu označujeme jako CHYTRÁ LAMA 2 . V nabídce dále nalezneme balíček UPOVÍDANÁ LAMA, ten zaujme neomezeným voláním do všech sítí za 599 Kč (SMS je však zpoplatněna i nadále, opět částkou 1,50 Kč za kus, stejně jako MMS za 5 Kč, datový balíček chybí). Problémem je však nemožnost aktivace tohoto balíčku k novému telefonnímu číslu, nabídka je dostupná pouze pro „migrující zákazníky“, tedy pro zákazníky, které si k LAMA mobile přenesou své stávající telefonní číslo.

Začneme nejnižším balíčkem. SPOŘIVÁ LAMA nabídne za 199 Kč 100 volných minut do sítě LAMA mobile a 100 volných minut do ostatních sítí, cena minuty nad rámec volných jednotek vyjde na 1,90 Kč. Zde žádného dalšího zlevnění vyšší provolávkou, jako v případě FÉROVÉ LAMY, bohužel nedocílíte, cena 1,90 Kč za minutu je fixní. Co se týče tarifikace, ta je pro volné jednotky stále 1+1, tedy vteřinová, pro jednotky nad rámec tarifu se však tarifikace mění na 60+1, tedy první minutu zaplatíte celou, následně se účtuje po vteřinách. Novinkou je však 20 SMS navíc zdarma do všech sítí, tento benefit si LAMA mobile pro zákazníky přichystala teprve nedávno.

Tarif SPOŘIVÁ LAMA CHYTRÁ LAMA CHYTRÁ LAMA 2 UPOVÍDANÁ LAMA
Cena balíčku 199 Kč 249 Kč 399 Kč 599 Kč
Volné minuty 100 vlastní síť, 100 cizí síťě 150 vlastní síť, 100 cizí sítě 200 minut kamkoliv neomezeně
Nad rámec – LAMA mobile 1,90 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta ×
Nad rámec – ostatní sítě 1,90 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta 1,50 Kč/minuta ×
Volné SMS 20 SMS 50 SMS 100 SMS ×
Datový balíček v ceně × × × 150 MB
Cena SMS 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč
Cena MMS 5 Kč 5 Kč 5 Kč 5 Kč
Tarifikace 1+1 (60+1) 1+1 1+1 ×

Tarif CHYTRÁ LAMA za 249 Kč zastřešuje 150 volných minut do sítě LAMA mobile a 100 volných minut do ostatních sítí. Cena hovoru po vyčerpání volných jednotek klesla z 1,90 Kč za minutu na 1,50 Kč za minutu. K tomu všemu dostanete ještě 50 volných SMS do všech sítí. Poslední možností je pak balíček CHYTRÁ LAMA 2, ve kterém za 399 Kč dostanete 200 volných minut do všech sítí, 100 SMS a také datový balíček se 150MB datovým limitem. Cena po vyčerpání volných jednotek volání je pak stejná jako u předchozí varianty, tedy 1,50 Kč za minutu se vteřinovou tarifikací.

Internetové balíčky

Vše samozřejmě není pouze o volání, SMS a MMS, proto si LAMA mobile nachystala také několik datových balíčků, které můžete libovolně kombinovat se zvoleným tarifem. V nabídce jsou konkrétně tři balíčky, konkrétně Data 150 MB za 99 Kč, Data 500 MB za 229 Kč a Data 1 000 za 399 Kč. Žádný denní balíček v nabídce nehledejte.

Balíček Data 150 MB Data 500 MB Data 1 000 MB
Cena balíčku 99 Kč 229 Kč 399 Kč
FUP limit 150 MB 500 MB 1 000 MB
Platnost zúčtovací období zúčtovací období zúčtovací období

Platnost datových balíčků se shoduje se zúčtovacím obdobím, které začíná 3. den v měsíci a končí 2. den následujícího měsíce. Změna tarifu je možná vždy k začátku nového zúčtovacího období. Datový balíček je v průběhu zúčtovacího období možné dokoupit, jeho platnost je však omezena koncem zúčtovacího období, objem dat je k dispozici v plné výši. Po vyčerpání objemu dat se vaše rychlost připojení sníží na 32 kb/s.

Akce

Provázanost LAMA mobile a LAMA energy jsme si již vysvětlili, co by však potencionálního klienta LAMA mobile motivovalo ke změně dodavatele? Možná bonus až 2 000 Kč, který můžete získat při přechodu k LAMA energy. Na více informací je sice operátor skoupý, domluvit si však můžete osobní rozhovor.

Bonus LAMA mobile

Internetová samoobsluha

Samozřejmě také LAMA mobile nabízí svoji vlastní samoobsluhu, kterou naleznete na hlavní stránce v pravém horním rohu nebo přímo zde. Přihlásíte se jednoduše pomocí telefonního čísla a hesla, které vám dorazilo v uvítací SMS od operátora.

Webová samoobsluha LAMA mobile

U tohoto bodu se ještě zastavíme. Pokud heslo ztratíte (SMS zprávu smažete), heslo obnovíte jednoduše pomocí internetové samoobsluhy, ze které si na vaše telefonní číslo opět necháte zaslat SMS zprávu. V úvodním okně webové samoobsluhy naleznete přehled vašeho čísla, stejně tak informaci o jeho aktivitě. V druhé záložce objednat novou službu můžete snadno změnit váš nastavený tarif, v záložce osobní údaje si pak můžete překontrolovat vámi zadané údaje. Další záložka je zobrazení/změna nastavení. V té můžete snadno aktivovat/deaktivovat služby jako podržení hovorů, roaming, hlasovou schránku a nebo SMS upozornění na zmeškané hovory (tato možnost je od počátku nastavena jako aktivní).

Webová samoobsluha LAMA mobile

V internetové samoobsluze dále můžete kontrolovat vámi zaplacené faktury a fakturované služby vůbec, nechybí zde dokonce ani možnost vyměnit si velikost SIM karty v případě změny telefonu (na výběr je standardní velikost + microSIM a nebo nanoSIM varianta). Zajímavostí je možnost nechat si SIM kartu zaslat kurýrem za 98 Kč, (po prvních dvou zaplacených fakturách se vám tato částka formou bonusu přičte zpět), v případě že vše necháte na Českou poštu je však doručení od samého začátku zdarma.

Na internetové samoobsluze můžete také snadno zablokovat vaše telefonní číslo v případě, že telefon ztratíte nebo vám ho někdo odcizí. Stačí pár kliknutí a číslo je neaktivní. Pokud spravujete více telefonních čísel, deaktivovat můžete libovolné z nich (stejná situace platí při aktivaci nové služby, například datového balíčku). Poslední možnosti je změna hesla pro přístup k webové samoobsluze. Jak zhodnotit samoobsluhu jako celek? Vše důležité v ni najdete, přesto působí nastavení služeb trochu nepřehledným dojmem.

Doplňkové služby

I když je většina základních služeb u operátora LAMA mobile zdarma, pár zpoplatněných služeb, a tedy nepříjemných překvapení, bohužel existuje. Například hovor na infolinku, který je zpoplatněn částkou 6,90 Kč za minutu příliš nepotěší. Pro větší přehlednost si služby oceníme v následující tabulce.

Služba Cena služby
Poplatek za výměnu SIM 100 Kč
Poplatek za přenos čísla 0 Kč
Poštovné a balné 0 Kč
Poštovné a balné – druhé zaslání 50 Kč
Poštovné a balné – kurýr 98 Kč
Obnovení služeb – úhrada dluhu 50/200 Kč
Tištěné vyúčtování 20 Kč
Upomínka 200 Kč
Odchod k jinému operátorovi 0 Kč
Blokovaní z důvodu ztráty či krádeže 0 Kč
Podrobný výpis hovorů – poštou 100 Kč
Změna telefonního čísla 0 Kč
Zlaté číslo 3 000 Kč
Aktivace PremiumSMS 1 500 Kč
Infolinka 6,90 Kč/minuta

Na chvíli se zastavíme také u aktivace Premium SMS a audiotextových linek. Operátor LAMA mobile vyžaduje úhradu 1 500 Kč, po které vám tyto služby automaticky aktivuje, bez složení zálohy však služby dostupné nejsou. Nemusíte mít ovšem strach, během 3 zaplacených vyúčtováních vám operátor zálohu vrátí, jde pouze o opatření před uživateli, kteří podobné služby zneužívali.

Pokrytí a kvalita hovoru

Kvalita hovoru a pokrytí jsou, jak se dalo tušit, bezproblémové, LAMA mobile využívá služeb Vodafonu a tak je dostupnost služeb naprosto totožná, což dokazuje i následující mapka. Na jiné problémy jsme nenarazili. Zvuk je čistý a kvalitní, bez jakýchkoliv prodlev nebo dalších problémů. Nic jiného než perfektní pokrytí jsme ale ani neočekávali.

Pokrytí LAMA mobile

Závěrečné zhodnocení

Co říci závěrem? LAMA mobile, jakožto virtuální operátor, v ničem extrémně nezklamal, bohužel však ani nepřekvapil. Nabídka tarifů je sice poměrně rozsáhlá, bohužel zřejmě nejzajímavějšího, tedy neomezeného, balíčku, dosáhnou jen zákazníci, kteří k LAMA mobile přejdou od svého stávajícího operátora. Webová samoobsluha sice nepatří mezi ty nejpřehlednější, na druhou stranu v ni najdete vše důležité.

Aktualizovaný web LAMA mobile nabídne přehlednou kalkulačku

Celkově hodnotíme nabídku LAMA mobile jako průměrnou, na druhou stranu cílového (a spíše méně náročného) zákazníka by mohla nabídka zaujmout. Tak či tak se nabízené balíčky hodí pro uživatele, kteří preferují volání, výhodných SMS, MMS nebo datového balíčku jsme se bohužel nedočkali. Konečné rozhodnutí je však, jako vždy, na vás.

Zdroje: lamamobile.cz

Diskuze ke článku
Jerremi
Doufám, že jste přesvědčeni o nekvalitě a předražených službách.
Tereza
tarif: SPOŘIVÁ LAMA vs. City MINI+
měsíční platba: 199,- Kč / 159,- Kč
volné minuty:
- v síti: 100 / neomezeně
- jiné sítě: 100 / 100
- cena za minutu: 1,90 Kč / 1,50 Kč
- cena za SMS: 1,50 Kč / 1,25 Kč
tarifikace: 60+1 / 60+1

paušál / předplacená karta

mobilenet.cz
[ spam ]

• diskuze není povoleno
Karel Lang
Karel Lang
Naposledy upraveno: 1. 8. 2014 07:53
Takže u férové lamy musím provolat 735 kč ( 150*2,9+150*2) , abych měl další volání za korunu. Když provolám měsíčně 800 min, zaplatím 1235 Kč. Žádné volné SMS, žádná data. Standardní nabídka flat tarifů všech tří operátorů "velké trojky" vyjde od 699 do 749 Kč vč neomezených SMS a 1,5 Gb dat. Retence ještě níž. Takže Lama se vyplatí! Opravdu operátor pro lamy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze