Vyzkoušeli jsme Gorila mobil, drzého virtuála pro mladé

12

Náš další test virtuálního operátora se zaměřuje na drzou opici. Ne, neděláme si srandu. Gorila mobil fungující v sítí Telefónica O2 od počátku cílí na mladší osazenstvo, proto zvolil trochu odlišnou (rozumějte drzou) kampaň. Nás však nezajímají „kecy“ okolo a jako vždy se zaměříme na nabídku. Je Gorila mobil opravdu tak výhodný, nebo se jako většina virtuálů zařadí do šedého průměru?

Úvod

Virtuální operátor Gorila mobil odstartoval své služby už 17. března, již na své úvodní tiskové konferenci bylo jasné, kam, respektive na jakou cílovou skupinu, bude směřovat. Gorila mobil si vybral vděčnou skupinu mladých uživatelů, které se snaží zaujmout výhodnou nabídkou na mobilní internetové připojení, to je navíc součástí balíčků, které zvýhodňuje také volání. Jde na to ale po svém. Drzé je vše, propagačními materiály počínaje, vpravdě neortodoxními všeobecnými podmínkami konče. Vyplatí se Gorile tento přístup? A bude stávající nabídka postačovat pro udržení se mezi předními virtuály? Uvidíme.

Nepřehlédněte:

Gorila Mobil logo
Gorila mobil

Začínáme

Jak jsme již zmínili, virtuální operátor Gorila mobil se zaměřuje hlavně na mladé, proto nepřekvapí zajímavá nabídka, která se týká především internetu a jeho dalšího zvýhodnění. Klasicky je Gorila mobil bez jakýchkoliv závazků, za všechny služby tedy platíte z přednabitého kreditu. Vzhledem k cílové skupině je tento krok naprosto pochopitelný. V nabídce ovšem existuje také balíček služeb a dva paušály, ty fungují klasicky a mají jednoměsíční interval, paušály zahrnují jak již zmíněný internet, tak také zvýhodněné volání. Vybrat si tedy může každý – jak zákazník, co upřednostňuje předplacené karty, tak i zákazník kterému vyhovuje paušál. Nebudeme ale předbíhat. Nejprve je nutné SIM kartu objednat a my se podíváme na to, jak.

SIM Gorila mobil je zdarma

Ano, čtete správně, objednat. SIM karta Gorila mobil je zdarma, stačí ji objednat z internetových stránek a během několika dní přijde na vaši korespondenční adresu. Zdarma je rovněž poštovné. Kredit je v tomto případě 0 Kč, i tak je SIM karta zdarma zajímavým benefitem, zvláště pak pro ty nerozhodné z nás.

Nová SIM

Objednáno, doručeno? Domů obdržíte malou papírovou obálku, ta je z obou stran popsaná vtipnými hesly, nechybí samozřejmě ani maskot. Uvnitř pak naleznete pouze úvodní čtení a plastový výlisek se SIM kartou. A zde musíme Gorilu opravdu pochválit. Ze základní velikosti SIM karty můžete snadno vylomit microSIM kartu a z té pak ještě nanoSIM kartu, jedná se tedy o SIM kartu „3 v 1“.

SIM karta Gorila mobil

Odpadá tedy nutnost dodatečného ořezávání nebo zbytečných plastových redukcí, zkrátka si „vylomíte“ vaši požadovanou velikost a SIM kartu můžete rovnou vložit do telefonu. Tento princip se nám zatím zdá naprosto nejideálnější a bylo by fajn, kdyby se jím inspirovali i další (virtuální) operátoři. Dodáme, že na zadním plastovém výlisku pod stíratelným polem ještě naleznete nezbytný kód PIN (nejedná se tedy o standardní 1234, nebo podobnou variantu) a samozřejmě také PUK kód.

Aktivace SIM karty

Před samotným využíváním všech služeb je nutné SIM kartu aktivovat, návod je velice jednoduchý. Záleží ale na tom, jestli jste si objednali klasickou „přeplacenku“ nebo tarifní zvýhodnění, respektive paušál. Pokud jste si objednali klasickou předplacenou kartu se základní sazbou, stačí SIM kartu aktivovat dobitím kreditu o minimální výši 250 Kč. V případě, že jste si vybrali paušální zvýhodnění – tarif EASY nebo PRO, stačí se pomocí jednorázového hesla přihlásit do internetové samoobsluhy, kde aktivaci provedete.

Aktivace SIM

Dobití kreditu a zjištění zůstatku

Ještě než se podíváme na samotnou nabídku virtuálního operátora Gorila mobil, uvedeme možnosti, jak si můžete kredit pro nákup služeb navýšit. A možností je opravdu mnoho, všude tam kde dobijete O2 totiž dobijete také Gorilu. Z on-line metod si můžete vybrat platbu kartou nebo pomocí internet bankingu, nechybí ale ani možnost dobití pomocí terminálů SAZKA, v bankomatech, na benzínkách nebo například v obchodních domech u pokladen. Všechny možnosti dobití kreditu naleznete zde.

Možnosti dobití kreditu

Pokud chcete zjistit zůstatkový kredit, máte dvě možnosti. Tou nejjednodušší je vytočit kód *122*# jako běžný hovor, stav vašeho kreditu ale samozřejmě naleznete také ve vaší internetové samoobsluze.

Nabídka a akce

Nejprve se podíváme na základní ceník služeb bez jakýchkoli dokoupitelných balíčků. Volání do všech sítí máte za 2,50 Kč s typem účtování 60+1 (první minuta celá, další po vteřinách), SMS do všech sítí za 1,50 Kč, MMS do všech sítí posíláte za 5 Kč kus. Internetový balíček na den s FUP limitem 50 MB pak stojí 20 Kč. Ovšem pozor, platnost balíčku je pouze do konce aktuálního dne Po vyčerpání FUP limitu klesne rychlost na 16 kbit/s. To je základ.

Základní sazba Cena
Volání (minuta) 2,50 Kč
SMS 1,50 Kč
MMS 5 Kč
Data na den (50 MB) 20 Kč

Na závěr ještě upozorníme, že na rozdíl od internetu, který je součástí balíčků, je maximální rychlosti stahování u denního balíčku 8 Mb/s, maximální rychlost odesílání pak 4 Mb/s (u „balíčkového“ internetu jsou rychlosti 20 Mb/s pro stahování a 4 Mb/s pro upload.) Rychlost po vyčerpání FUP limitu je však ve všech případech stejná, tedy 16 kbit/s.

Pokud vám ovšem základní sazba nevyhovuje a potřebujete více internetu, můžete se poohlédnout po balíčku/tarifu EASY. V tomto balíčku máte dostupných 500 MB na následujících 30 dní a po druhé minutě voláte do všech sítí zdarma. Cena tohoto balíčku je 200 Kč měsíčně. Balíček si snadno objednáte pomocí SMS nebo samoobsluhy, doplníme, že balíček se (v případě dostatečného kreditu) sám automaticky obnoví. To ale není vše. Pokud vám v průběhu 30 dnů dojde datový limit 500 MB a máte zájem o jeho opětovné navýšení, dle terminologie Gorila mobil „Reload“, v tom není žádný problém, navíc čím víckrát balíček obnovíte, tím je cena za znovuobnovení nižší.

Balíček Gorila Easy

Gorila Easy Info
Volání po druhé minutě zdarma
FUP limit 500 MB
Platnost 30 dní
Cena 200 Kč
Automatická obnova ano

První reload balíčku vyjde zákazníka na 100 Kč, druhý na 50 Kč a třetí na 25 Kč. Vícekrát balíček obnovit nelze. Jednoduchými počty se tak dostaneme na částku 375 Kč za 2 GB + volání do všech sítí po 2. minutě zdarma. Reload snadno provedete v samoobsluze nebo pomocí SMS. Doplnění: Reload balíčku, respektive navýšení internetového FUP limitu, neprodlužuje platnost balíčku jako celku.

Reload FUP limit Cena
První Reload 500 MB 100 Kč
Druhý Reload 500 MB 50 Kč
Třetí Reload 500 MB 25 Kč

Nabídka a akce: paušály

V rámci tarifní nabídky přidává Gorila mobil nad rámec balíčku/tarifu EASY ještě tarif PRO, který za 480 Kč nabízí 5 GB dat a také volání zdarma po druhé minutě. I v tomto balíčku je možné Reloadnutí datového limitu, ceny za volání, SMS a MMS jsou jinak samozřejmě stejné. Celkem tak můžete získat až 20 GB datového limitu a volání do všech sítí po druhé minutě zdarma za 900 Kč.

Paušál Gorila PRO

Reload FUP limit Cena
První Reload 5 GB 240 Kč
Druhý Reload 5 GB 120 Kč
Třetí Reload 5 GB 60 Kč

Nový telefon nebo tablet?

Pokud si kromě nového tarifu/balíčku chcete zakoupit také nový mobilní telefon nebo tablet, není problém. Gorila mobil jich má v nabídce více než 300. Jak je to možné? Jednoduše, Gorila mobil se spojila se Smarty a veškerou její nabídku si tak trochu přivlastnila. Samozřejmě, nový telefon vám dodá právě webový obchod Smarty.cz.

Telefony dodává pro Gorila mobil Smarty

Webová samoobsluha

Samozřejmě také Gorila mobil nabízí svoji vlastní samoobsluhu, kterou naleznete na hlavní stránce v pravém horním rohu nebo přímo pod tímto odkazem Přihlásíte se jednoduše pomocí telefonního čísla a vámi zvoleného hesla, první přihlášení (u předplacené karty) je však nutné uskutečnit pomocí SMS s jednorázovým heslem, to obdržíte zhruba 5 vteřin od „objednávky“.

Webová samoobsluha

Na úvodní stránce webové samoobsluhy (záložka zákazník) najdete všechny podrobnosti o vaší SIM kartě + nejnutnější nastavení. Naleznete zde například tedy vaše telefonní číslo, aktuální stav kreditu včetně možnosti jeho navýšení, nechybí zde ani podrobnější nastavení služeb (tarif, denní internetový balíček, SMS a MMS zprávy, roaming a datový limit v zahraničí). Přímo na úvodní stránce můžete rovnou aktivovat, respektive deaktivovat služby třetích stran (Premium SMS, audiotextové služby a dárcovské (DMS) zprávy).

Webová samoobsluha Gorila mobil

Druhou záložkou je kategorie Dobíjení, zde kromě možnosti navýšení kreditu naleznete také poslední účtované služby včetně konkretizace času a data. V této záložce se také snadno podíváte na momentální využití vašeho FUP limitu, naleznete zde také historii dobíjení. Záložka Přenést číslo dopodrobna vysvětluje celý postup přenosu, najdete zde také primitivní formulář pro zažádání přenosu (přenos telefonního čísla je zcela zdarma). Stačí zadat vaše telefonní číslo určené k přenosu, datum změny a ČVOP (tedy číslo výpovědi opouštěného operátora). Přenos čísla trvá standardně 4 dny, pokud ovšem máte na vašem stávajícím čísle závazek, tato doba se může prodloužit až na jeden měsíc (případně po dohodě s operátorem i méně, je však důležité uhradit všechny vaše závazky).

Kontakty na Gorila mobil

V předposlední záložce Osobní údaje můžete vyplnit všechny podrobnosti týkající se vaší osoby, můžete zde také nastavit přihlašovací údaje do samoobsluhy, jinak bude pro každé přihlášení nutné vytvořit samostatnou a jednorázovou SMS zprávu s kódem. V poslední záložce Podpora pak naleznete důležité kontakty a také kontaktní formulář pro zaslání dotazu, případně reklamace. Zákaznická linka funguje na telefonním čísle 841 11 44 55 a je dostupná v pracovní dny od 9 do 17 hodin. Volání na infolinku je zpoplatněno standardní sazbou 2,5 Kč/minuta hovoru. V případě potřeby je možné napsat také dotaz na e-mail help@gorilamobil.cz, nechybí ani chat, který je dostupný přímo ze stránky Gorila mobil. Možností, jak Gorilu kontaktovat, je tedy spousta. Gorila mobile je samozřejmě i na sociálních sítí, najít ji můžete na Twitteru, Facebooku, Instagramu a nebo YouTube kanálu.

Volání do zahraničí a roaming

V krátkosti se také podíváme na ceny volání a SMS do zahraničí a roamingu (volání/SMS a datování ze zahraničí). Ceny jsou, jak se dalo očekávat, podobné s nabídkou Telefónicy O2, pro kontrolu si je ale samozřejmě z části připomeneme. Rozdělení světa pro volání, SMS a MMS do zahraničí naleznete přehledně včetně předvoleb dané destinace v ceníku operátora (strana 8, 9, 10 a 11).

Volání, SMS a MMS do zahraničí

Region Volání do zahraničí SMS do zahraničí MMS do zahraničí
A 10 Kč 5 Kč 9,50 Kč
B 20 Kč 5 Kč 9,50 Kč

Roaming

Zóna Volání Příchozí hovory SMS MMS Data (1 MB)
EU 7,45 Kč 2,15 Kč 2,45 Kč 9,50 Kč 14 Kč
Zbytek Evropy 42 Kč 24 Kč 12 Kč 9,50 Kč 240 Kč
Ostatní 66 Kč 54 Kč 12 Kč 9,50 Kč 300 Kč

Stejně jako Telefónica, tak i Gorila mobile nabízí speciální datové balíčky v roamingu (Internet VÍKEND, Internet TÝDEN, Internet Evropa L, Internet Svět S, Internet Svět M, Internet Svět L), které za svoji cenu nabízejí určité volné jednotky. Jejich rozvržení opět naleznete v ceníku operátora Gorila mobil, konkrétně na straně 5.

Rozdělení roamingových zón

  • Zóna 1 (EU): Azory (Portugalsko), Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Gibraltar (VB), Guadeloupe (Francie), Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kanárské ostrovy (Španělsko), Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Madeira (Portugalsko), Maďarsko, Malta, Martinik (Francie), Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Réunion (Francie), Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Vatikán (Itálie), Velká Británie
  • Zóna 2 (Zbytek Evropy): Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Faerské ostrovy, Guernsey, Jersey, Kosovo, Makedonie, Man, Moldavsko, Monako, Srbsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina
  • Zóna 3 (Ostatní): všechny zbývající země

První hovor a kvalita pokrytí

Kvalita hovoru i pokrytí je, jak se dalo tušit, bezproblémové, Gorila mobil využívá služeb O2 a tak je dostupnost služeb naprosto totožná, což dokazuje i následující mapka. Na jiné problémy jsme nenarazili. Zvuk je čistý a kvalitní, bez jakýchkoliv prodlev nebo dalších problémů. Nic jiného než perfektní pokrytí jsme ale ani neočekávali. Jediné, co trochu zamrzí je chybějící LTE síť, kterou už O2 disponuje. Zástupci společnosti Gorila mobil zmínili, že se na aktivaci LTE pro zákazníky Gorila mobil intenzivně pracuje, uvidíme tedy časem.

Pokrytí Gorila mobil je stejné jako pokrytí Telefónicy O2

Zhodnocení a závěr: jak se to vezme

Přijít v dnešní době se zajímavou nabídkou je už jen velmi obtížné, Gorila mobil to zkouší s internetem a zaměřuje se především na mladší osazenstvo. Nabídka internetu je opravdu zajímavá, na druhou stranu výhody zohledňující SMS jsou již slabší. Například SMS zprávy si žádným stylem dodatečně nezlevníte, využít můžete zvýhodněného volání po druhé minutě zdarma. Potěší hezky zpracovaná samoobsluha a možnost objednat SIM kartu zdarma.

Gorila mobil nijak zásadně nezklamal

Drzý a nápaditý přístup se snaží tvářit jako přidaná hodnota, ale stále jde pouze o masku, která se snaží nalákat. Zamrzí zpoplatněná infolinka operátora (i když jen standardní sazbou), vzhledem k velkému důrazu na internet zamrzí chybějící LTE, i když by se ho zákazníci v dohledné době mohli dočkat. Stále nám zkrátka chybí nějaká přidaná hodnota, díky které bychom mohli Gorilu jednoznačně doporučit. V tomto případě je tedy závěrečné zhodnocení spíše na vás. Pokud vás nabídka internetu a volání zaujala, nemůžeme vám přechod ke Gorile nikterak vymlouvat.

VOP - Gorila mobil (914,43 KB, pdf)

Ceník služeb - Gorila mobil (2,57 MB, pdf)

Zdroje: gorilamobil.cz

Diskuze ke článku
Jiří Holba
Jiří Holba
Drzí jsou až moc. Už mám na ně alergii. Denně mi od nich chodil spam na mail...už jsou mezi blokovanýma!
ostrava2014
Ve článku máte uvedenou chybnou sazbu volání, kdy volání je do všech sítí za 2,50 Kč. V tabulce je cena OK, ale nad tím je chybná číslovka. Máte tam 2,-Kč do všech sítí.
Karel1
Je to sračka !!!
Renata
Gorila mobil je podobne nejhorsi virtual jako Lama mobile vitejte v dobre spolecnosti. Cesi chteji vyhodne volani, ale i ty SMS. Myslela jsem si, ze BLESK se pohne dal. Oskarta taky neni moc zajimava. MOBIL.CZ aspon neco dela, ale balicek Tricitka mel byt k dostani za 45,- Kc nebo 36,- Kc, ale jinak cena 1,90 Kc. V tomto pripade se to podarilo OpenCall. KAKTUS taky neni spatny, ale CityMobile se mi libi nejvice za 124,50 Kc dostat 100 min. + 50 SMS + 150 MB dat je bezkonkurencni nabidka. Jen je to zkazeny jednorazovym polatkem 1494,- Kc. Proto si rikam at CityMobile tenhle tarif da treba za 199,00 Kc se zalohou na 3 mesice.
Take Connectica me prekvapila a i 99mobile zkratka a jednoduse uz je videt kdo ma snahu se tady udrzet a kdo ne. YoMobil to asi zabalil jeste driv nez se odhodlal to vubec spustit www.yomobil.cz a TheMobil ma dlouhy leden 2014 www.themobil.cz. Bohuzel nam spi i web www.virtualni-operatori.cz ktery puvodne psal o vsem moznym a ted je totalne k nicemu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze