Vodafone a telefony na splátky: se slevou, ale s podmínkami

5

Před pár dny jsme vás v samostatném článku informovali o nových mobilních telefonech, které Vodafone v listopadu zařadil do své nabídky. Kromě toho jsme se dozvěděli poměrně zajímavou novinku - také náš nejmladší operátor začal dávat svá zařízení na bezúročné splátky, na některé telefony dostanete dokonce slevu ve výši až 3 000 Kč. Dnes se na tuto nabídku podíváme podrobněji a zaměříme se také na různá úskalí.

Nepřehlédněte:

Před pár dny jsme vás v samostatném článku informovali o listopadových novinkách našeho nejmladšího operátora Vodafone. Kromě nových telefonů, které operátor zařadil do své nabídky jsme se však dozvěděli jinou zajímavou informaci - Vodafone začne dávat telefony/tablety na splátky bez navýšení, ba co více, dokonce můžete získat velice zajímavou slevu ve výši až 3 000 Kč z kupní ceny telefonu. Stačí k tomu, abyste celý proces vyřídili přes eShop operátora.

Vodafone: co přinese nový český operátor?
Telefon na bezúročné splátky se slevou až 3 000 Kč. Nová nabídka Vodafone zní vskutku zajímavě

Vodafone se tak zařadil po bok T-Mobile a O2, kteří telefony na splátky bez navýšení nabízí již delší dobu. Vodafone do této chvíle nabízel spíše ''zvýhodněné telefony', ke kterým vám dopomohl doplatek ke standardnímu měsíčnímu tarifu, ten se lišil podle cenové náročnosti samotného balíčku. Podobná situace nastává také u telefonů na bezúročné splátky, ale o tom až později.

Úvod

Než se pustíme do podrobností, zkusíme si nabídku operátora Vodafone představit co možná nejkomplexněji. Tiskové prohlášení zní takto: ''Vodafone zákazníkům nyní přináší možnost pořídit si telefon nebo tablet na splátky, a to bez jakéhokoli navýšení kupní ceny. Každý zákazník si u Vodafonu může dovolit i nejnovější telefony a přitom se nemusí obávat o svou peněženku. Telefon nebo tablet na splátky mohou získat všichni zákazníci, kteří si vezmou tarif za zvýhodněnou cenu a nepořídili si v posledních 2 letech dotovaný telefon.''

Také Vodafone sází na bezúročné splátky

Z tiskového prohlášení je patrné hned několik věcí, na některé z nich se však zaměříme později. Prvním důležitým a již několikrát zmiňovaným faktem je, že za telefon, díky bezúročnosti, nikdy nezaplatíte více, naopak, máte možnost ušetřit až 3 000 Kč u vybraných mobilních telefonů z kupní ceny, což zní opravdu lákavě. Vodafone se tak z pochopitelných důvodů snaží nabídnout lepší podmínky, než jsou ty u T-Mobile a O2. Tam telefony na bezúročné splátky získáte také, žádnou podobnou slevu jako Vodafone však O2 ani T-Mobile nenabízejí. Zvláště teď před Vánocemi jde o poměrně zajímavý marketingový tah směrem k zákazníkům. Nic však není tak růžové, jak to na první pohled vypadá.

Hlavní výhody

V tomto krátkém odstavci si sdělíme ty nejzásadnější výhody splátkového programu tak, jak je vidí Vodafone (a potažmo by je takto měli vidět i samotní zákazníci). Bezúročnost jsme už společně probírali, další informací je fakt, že nejprve uhradíte pouze malou část telefonu (akontaci, nebo-li vstupní cenu telefonu) a následně si splátky rozvrhnete podle několika nabízených ''balíčků'' dle možností. Další výhodou je to, že splátky za vámi vybrané zařízení hradíte klasicky z vašeho Vyúčtování, nemusíte se tedy starat o žádné další ''úvěrové konto''.

Hlavní výhody splátkového programu u Vodafone

Zbývající dlužnou částku můžete kdykoliv doplatit, jde tedy opět o stejný princip, jako u O2 a T-Mobile. Na splátky můžete získat jak telefony, tak také tablety (zkrátka zařízení z momentální nabídky Vodafone). Poslední výhodou je sleva ve výši až 3 000 Kč dle typu a ceny mobilního telefonu. V tomto případě je důležité upozornit na fakt, že tuto exkluzivní slevu získáte pouze v eShopu. Na všechny hlavní výhody se můžete podívat také v následujícím výčtu.

  • Cenu telefonu zaplatíte bez navýšení = nepřeplatíte ani korunu.
  • Nejprve uhradíte pouze část ceny a zbytek si rozložíte do splátek, jak se vám to hodí = vybrat si můžete z několika přednastavených možností/hodnot.
  • Žádné starosti navíc, splátky hradíte v rámci vašeho Vyúčtování = žádný zbytečný úvěrový účet navíc, vše pod kontrolou standardního Vyúčtování.
  • Zbývající dlužnou částku můžete kdykoliv doplatit = bez dalších poplatků za předčasné splacení.
  • Na splátky můžete získat jak telefony, tak tablety = dle momentální nabídky Vodafone.
  • V eShopu exkluzivně se slevou až 3 000 Kč.

Jak postupovat

Základní informace již známe, teď se podíváme na to, jak postupovat, abyste telefon na bezúročné splátky získali. Prvním krokem je samozřejmě výběr samotného zařízení na stránkách Vodafone. My si na 3 ukázkových příkladech předvedeme, jak celý proces získání takového zařízení funguje v praxi. V dalším kroku po výběru zařízení je nutné zvolit jednu z variant splátek. Uskutečnění celého tohoto postupu můžete učinit jak přes eShop (kde máte možnost získat slevu až 3 000 Kč), ale kontaktovat můžete také zákaznickou linku popřípadě kamennou pobočku. Při on-line nákupu, nebo při nákupu přes operátora vám kurýrní služba přiveze zásilku spolu se smlouvou ve dvou vyhotoveních.

Kde pořídit telefon na splátky od Vodafone?

Podepsaný originál si vezme zpět a vy si necháte kopii. Základní informace máme, teď se podíváme, z jakých variant splátek si můžete vybrat. Stačí mít uzavřenou smlouvu se zvýhodněním na služby a s minimálním měsíčním plněním 249 Kč a více. Splátky operátor poskytuje ve výši 100 Kč, 150 Kč, 200 Kč, 300 Kč, 500 Kč a 700 Kč. Délka splácení může být 24, 18 nebo 12 měsíců a nesmí překročit délku trvání smlouvy se zvýhodněním na služby. Možné kombinace splátek se odvíjejí od celkové ceny telefonu.

Výše splátky 100 Kč 150 Kč 200 Kč 300 Kč 500 Kč 700 Kč
Výše MSL od 249 Kč
Výše MSL od 490 Kč
Výše MSL od 690 Kč
Výše MSL od 990 Kč
Výše MSL od 1 290 Kč

Příklady mobilních telefonů

Teď se podíváme na příklady, na kterých si celý postup pokusíme podrobně vysvětlit. Podíváme se na 3 zástupce mobilních telefonů a na jednoho zástupce tabletů, které momentálně Vodafone ve svém ceníku nabízí. Vždy budeme v roli nového zákazníka, který se zajímavá o mobilní tarif + telefon na bezúročné splátky. Stávající zákazníci mají také nárok na telefon na splátky, je ovšem nutné, aby ve 2 předcházejících letech nedostali zvýhodněný telefon. Tento fakt snadno ověříte v internetové Samoobsluze Vodafonu. Celková doba splácení v tomto případě však nesmí být delší, než doba, která zbývá do doplacení stávajícího paušálního zvýhodnění.

Pokud již jste zákazníky Vodafonu, musíte se přihlásit do Samoobsluhy.

Samsung Galaxy S4 mini

  • 1) Samsung Galaxy S4 mini + tarif RED (699 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon Samsung Galaxy S4 mini, který standardně stojí 9 777 Kč a zajímáte se o neomezený balíček s názvem RED (699 Kč, zahrnuje neomezené volání, SMS a 1,5 GB FUP), má pro vás Vodafone velice zajímavou nabídku. V eShopu tento telefon získáte za 3 177 Kč a následně budete měsíčně splácet 200 Kč po dobu 18 měsíců. Celkem vás tedy telefon vyjde na 6 777 Kč (18 × 200 Kč + 3 177 Kč = 6 777 Kč), což je přesně o 3 000 Kč méně, než kdybyste ho zakoupili klasicky s předplacenou kartou.
  • 1.1) Samsung Galaxy S4 mini + tarif RED do sítě (499 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon Samsung Galaxy S4 mini, ale nepotřebujete nejvyšší neomezený balíček, mohl by se vám zamlouvat balíček RED do sítě za 499 Kč, který zahrnuje neomezené volání a SMS do Vodafonu, 130 volných minut pro volání do ostatních sítí a 150 MB FUP limit. V tomto případě vás telefon vyjde v eShopu na 4 677 Kč. Pokud k této částce přičtete 200 Kč po dobu 18 měsíců, dostaneme se na výslednou částku 8 277 Kč, což znamená slevu 1 500 Kč. V tomto příkladu je poprvé zřejmé, jak se Vodafone snaží proklamovat hlavně svůj neomezený balíček RED, u kterého je sleva dvakrát vyšší, samozřejmě ale v součtu zaplatíte více za paušální zvýhodnění.
  • 1.2) Samsung Galaxy S4 mini + tarif RED se vším všudy (999 Kč) nebo RED PREMIUM (1 499 Kč): V obou těchto případech je situace naprosto stejná, jako u prvního příkladu, což je vzhledem k celkové ceně tarifního zvýhodnění pochopitelné. Pokud si vyberete jedno z těchto paušálních zvýhodnění, celková cena za telefonu bude tedy opět 6 777 Kč, což je o 3 000 Kč méně, než je jeho standardní cena.
Příklad č. 1: mobilní telefon Samsung Galaxy S4 mini

LG G2

  • 2) LG G2 + tarif RED (699 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon LG G2, který standardně stojí 12 977 Kč a zajímáte se o neomezený balíček s názvem RED (699 Kč, zahrnuje neomezené volání, SMS a 1,5 GB FUP), má pro vás Vodafone následující nabídku. V eShopu tento telefon získáte za 7 377 Kč a následně budete měsíčně splácet 300 Kč po dobu 12 měsíců. Celkem vás tedy telefon vyjde na 10 977 Kč (12 × 300 Kč + 7 377 Kč = 10 977 Kč), což je přesně o 2 000 Kč méně, než kdybyste ho zakoupili klasicky s předplacenou kartou.
  • 2.1) LG G2 + tarif RED do sítě (499 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon LG G2, ale nepotřebujete nejvyšší neomezený balíček, mohl by se vám zamlouvat balíček RED do sítě za 499 Kč, který zahrnuje neomezené volání a SMS do Vodafonu, 130 volných minut pro volání do ostatních sítí a 150 MB FUP limit. V tomto případě vás telefon vyjde v eShopu na 8 377 Kč. Pokud k této částce přičtete 300 Kč po dobu 12 měsíců, dostaneme se na výslednou částku 11 977 Kč, což znamená slevu 1 000 Kč oproti nákupu telefonu s předplacenou kartou za 12 977 Kč.
  • 2.2) LG G2 + tarif RED se vším všudy (999 Kč) nebo RED PREMIUM (1 499 Kč): V obou těchto případech je situace naprosto stejná, jako u prvního příkladu, což je vzhledem k celkové ceně tarifního zvýhodnění pochopitelné. Pokud si vyberete jedno z těchto paušálních zvýhodnění, celková cena za telefonu bude tedy opět 10 977 Kč, což je o 2 000 Kč méně, než je jeho standardní cena.
Příklad č. 2: mobilní telefon LG G2

HTC Desire 200

  • 3) HTC Desire 200 + tarif RED (699 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon HTC Desire 200, který standardně stojí 2 977 Kč a zajímáte se o neomezený balíček s názvem RED (699 Kč, zahrnuje neomezené volání, SMS a 1,5 GB FUP), má pro vás Vodafone následující nabídku. V eShopu tento telefon získáte za 577 Kč a následně budete měsíčně splácet 100 Kč po dobu 24 měsíců. Celkem vás tedy telefon vyjde na 2 997 Kč (24 × 100 Kč + 577 Kč = 2 977 Kč), což je samotná cena telefonu, v tomto případě tedy neušetříte ani korunu, na druhou stranu také nic nepřeplatíte, což je důležité.
  • 3.1) HTC Desire 200 + tarif RED do sítě (499 Kč): Pokud se vám zalíbil mobilní telefon HTC Desire 200, ale nepotřebujete nejvyšší neomezený balíček, mohl by se vám zamlouvat balíček RED do sítě za 499 Kč, který zahrnuje neomezené volání a SMS do Vodafonu, 130 volných minut pro volání do ostatních sítí a 150 MB FUP limit. V tomto případě vás telefon vyjde v eShopu na 577 Kč. Pokud k této částce přičtete 100 Kč po dobu 24 měsíců, dostaneme se na výslednou částku 2 977 Kč, což opět znamená 0 Kč slevy.
  • 3.2) HTC Desire 200 + tarif RED se vším všudy (999 Kč) nebo RED PREMIUM (1 499 Kč) nebo START (249 Kč) nebo RED do sítě pro studenty (399 Kč): Ve všech těchto případech je situace naprosto stejná, jako u prvního příkladu. Pokud si vyberete jedno z těchto paušálních zvýhodnění, celková cena za telefonu bude tedy opět 2 977 Kč, což znamená nulovou slevu oproti nákupu telefonu za jeho standardní cenu.
Příklad č. 3: mobilní telefon HTC Desire 200

Příklad tabletu na splátky

Na splátky si u Vodafonu můžete vzít samozřejmě také tablet, na následujícím příkladu si ukážeme, jak to funguje. Ze zřejmého důvodu si musíte vybrat datový balíček místo paušálního zvýhodnění, jinak je celá situace stejná, jako u mobilních telefonů. I zde tedy platí pravidlo: čím dražší datový balíček, tím větší sleva na koncovém zařízení. Dost ale teorie, pojďme se podívat, jak to funguje v praxi.

  • 4) Asus Nexus 7 + datový tarif Mobilní připojení 4 GB (322 Kč, sleva 40%): Pokud se vám zalíbil tablet Asus Nexus 7, který standardně stojí 6 977 Kč a zajímáte se o datový ballíček s názvem Mobilní připojení 4 GB (322 Kč, zahrnuje 4 GB FUP), má pro vás Vodafone následující nabídku. V eShopu tento tablet získáte za 3 077 Kč a následně budete měsíčně splácet 150 Kč po dobu 24 měsíců. Celkem vás tedy tento tablet vyjde na 6 677 Kč (24 × 150 Kč + 3 077 Kč = 6 677 Kč), což znamená slevu ve výši 300 Kč. Naprosto stejná situace platí také při pořízení balíčku Mobilní připojení 500 MB a Mobilní připojení 1,5 GB. Opět celková sleva činí 300 Kč, splátky jsou na 2 roky při platbě 150 Kč, cena zařízení v eShopu je 3 077 Kč.
  • 4.1) Asus Nexus 7 + datový tarif Mobilní připojení 10 GB (605 Kč, sleva 40%): Pokud se vám zalíbil tablet Asus Nexus 7, ale potřebujete vyšší datový limit (v tomto případe 10 GB) můžete si za 605 Kč zakoupit Mobilní připojení s 10 GB volného FUP limitu. V tomto případě vás tablet vyjde v eShopu na 2 377 Kč. Pokud k této částce přičtete 150 Kč po dobu 24 měsíců, dostaneme se na výslednou částku 5 977 Kč, což znamená rovných 1 000 Kč slevy. Slevu 1 000 Kč můžete získat také při koupi balíčku Mobilní připojení 4 GB (dříve známé jako Připojení pro notebook super) beze slevy za 536 Kč měsíčně, jak ukazuje tabulka.
  • 4.2) Asus Nexus 7 + datový tarif Mobilní připojení 10 GB (1 009 Kč měsíčně, beze slevy), který byl dříve známý jako Připojení pro notebook premium. V tomto případě je cena tabletu v eShopu 1 377 Kč, měsíčně bude splátcet 150 Kč po dobu 2 let, celková cena zařízení je tedy 4 977 Kč (1 377 Kč + 24 × 150 Kč = 4 977 Kč), což znamená slevu rovných 2 000 Kč.
Příklad č. 4: tablet Asus Nexus 7

Podmínky

Máme za sebou ukázkové příklady, nyní se podíváme na podmínky, které musíte splnit, abyste telefon na bezúročné splátky mohli dostat. Některé z nich jsme si již uvedli v průběhu článku, jako například fakt, že stávající zákazníci musí pro zjištění stavu navštívit svoji Samoobsluhu. Telefon na bezúročné splátky může získat stávající zákazník, je však nutné, aby v předcházejících dvou letech nevyužil možnosti zvýhodněného telefonu.

Základní podmínky

Právě tuto informaci se daný zákazník dozví ve své Samoobsluze. Na splátky si můžete vzít jak mobilní telefon, tak také tablet, na datové modemy se tato ''akce'' nevztahuje - tedy, vztahuje se na datové zvýhodnění, ne na cenu samotného datového modemu. Délka splácení může být 24, 18 nebo 12 měsíců a nesmí překročit délku trvání smlouvy se zvýhodněním na služby. Ke každému telefonnímu číslu si navíc můžete na splátky koupit pouze jeden přístroj. Kompletní podmínky naleznete v přiloženém dokumentu na konci tohoto článku, ty nejdůležitější si ještě jednou zmíníme v následujícím výčtu.

Hlavní podmínky pro získání zařízení na splátky

  • Telefon či tablet na splátky si mohou pořídit všichni tarifní, nefiremní a firemní zákazníci Vodafonu, pokud splňují podmínky služby Vodafone splátky a mají uzavřenou smlouvu na zvýhodnění na služby. Zařízení na splátky je možné zakoupit v našem eShopu, v každé Vodafone prodejně nebo přes operátora.
  • Nabídka splátkového prodeje není určena pro firemní zákazníky s písemnou smlouvou. Tito zákazníci čerpají výhody smlouvy (dotace na služby Vodafonu nebo zařízení) podle svých individuálních potřeb.
  • Na splátky si můžete pořídit telefony nebo tablety, pokud máte smlouvu se zvýhodněním na služby s platností delší než 10 měsíců. Ke každému telefonnímu číslu si můžete vzít jedno zařízení, přičemž celková cena všech vašich zařízení, pořízená přes Vodafone splátky, nesmí přesáhnout 25 000 Kč.
  • Výše a délka splátky má více variant, záleží na vašem minimálním měsíčním plnění, délce smlouvy a ceny telefonu. Vodafone splátky mohou být ve výši 100 Kč, 150 Kč, 200 Kč, 300 Kč, 500 Kč a 700 Kč, v délce splácení 12, 18 a 24 měsíců.
  • Výši splátek nelze v průběhu smlouvy měnit.
  • Zbývající dlužnou částku můžete kdykoli doplatit a vzít si ihned na splátky další telefon. (Zákazník může v průběhu 24 po sobě jdoucích měsíců ke svým telefonním číslům zakoupit maximálně pět zařízení na splátky. K jednomu telefonnímu číslu lze na splátky zakoupit nanejvýš jedno zařízení. Před uhrazením celé ceny zařízení není možné zakoupit další zařízení na splátky ke stejnému telefonnímu číslu. Zákazník nemá nárok na zakoupení zařízení na splátky, pokud v posledních 24 měsících již využil u stejného telefonního čísla nabídku na zakoupení jiného zařízení za zvýhodněnou cenu.)
  • Při nákupu na splátky nemusíte dokládat svůj příjem.
  • Telefon na splátky nelze získat, pokud v současné chvíli čerpáte zařízení za zvýhodněnou cenu. Pokud jste si už brali zvýhodněný přístroj, muselo to být před více než 24 měsíci.
  • Možnost zakoupit si vybraná zařízení z nabídky Vodafonu na splátky může zákazník, který dovršil 18 let věku, se smlouvou o poskytování zvýhodněných podmínek a poskytování služeb elektronických komunikací uzavřenou na 24 měsíců se sjednaným minimálním měsíčním plněním od 249 Kč.

Závěr a srovnání

Nápad má Vodafone vskutku dobrý. Telefony na bezúročné splátky sice nejsou žádnou novinkou, Vodafone však celou tuto nabídku posílil možností výrazné slevy v případě, že si zvolíte vyšší tarifní balíček, čímž se samozřejmě zavážete k jeho minimálnímu měsíčnímu plnění, od kterého se následně odvozuje celková sleva na zařízení.

Zařízení na bezúročné splátky nově u všech našich tří největších operátorů

Strategie je tedy dobrá, uvidíme, jak se bude zamlouvat vám, zákazníkům. Každopádně se i u Vodafone tak musíme rozloučit s někdy výhodnými dotacemi telefonů za 77 Kč a podobně, nyní si vše poctivě zaplatíte. Co vlastně říkáte na celou situaci ohledně telefonů na bezúročné splátky vy? Využili jste již nabídku Vodafonu, T-Mobilu nebo O2, nebo se k tomu alespoň chystáte? A nabídka jakého operátora se vám zdá nejlepší a nejpřehlednější? Podělte se s námi o vaše názory a postřehy v diskuzi pod článkem.

Podmínky služby Vodafone splátky - Vodafone.cz (124,68 KB, pdf)

Vodafone - tisková zpráva (27,5 KB, doc)

Zdroje: vodafone.cz

Diskuze ke článku
Tomáš Adamec
Tomáš Adamec
Nefunguje! Chtěl sem nabídky Vodafonu využít, ale zřejmě nějakou chybou nejde přes e-shop objednat tarif+telefon za tyto ceny a "Centrum péče" od úterý nezareagovalo (na e-mail + telefonát). Žádný operátor není svatý, ale má trpělivost u Vodafonu po 11 letech pomalu vypršela.
Martin Dabergotz
Pro mě jako zákazníka bez smlouvy to žádnou výhodu nemá, Vodafone nezajímá, že jim platim už 12 let. Když mi laskavě dovolí vzít telefon na splátky tak si mě chtějí pěkně uvázat řetězem k boudě a to opravdu ne. I když telefon předčasně doplatím, tak budu dál platit min. závazek až do konce.
Pavel Šorf
Pavel Šorf
Naposledy upraveno: 15. 11. 2013 14:04
Pro mě jako majitele SIM karet s tarify Vodafone za 0 a 3x Odepiš Vodafone žádnou výhodu nemá.Mám SIM karty s tarify T-Mobile S námi + (240 minut mimo síť) a O2 Mobilní Internet Neomezený za 666,60 Kč přes 3G/HSPA,který využívám hodně.T-Mobile má lákavější nabídku za voucher (poukaz) dává 50 % slevu na T-Mobile Mobilní Internet s FUP limity 1 GB,10 GB nebo 30 GB.Přičemž FUP limit 30 GB na dvě léta Vás příjde na senzačních 324,50 Kč.Stačí jenom hledat na aukcích nebo se optat.Samsung Galaxy Note 3 s Vodafone Mobilním Internetem a FUP limitem 10 GB za 605,00 Kč přes EDGE ? Děkuji,nechci.
St
Opravdu nechápu proč s těmi dotacemi dělá Vodafone takové ofuky... Když byl ještě Oskar, tak si "dotovaný" telefon mohl člověk vzít jednou za dva roky a úvazek byl jen půl roku. Nemluvě o tom, že na "dotované" telefony si mohli sáhnout i uživatelé předplacených služeb, stačilo mít dost kreditu. A ať mi nikdo nepovídá, že na tom byli prodělali... Takto mi to přijde jako maximální snaha zákazníka oškubat...
Že jde mít dobrý tarif i dotovaný telefon dokazuje jak sám mateřský Vodafone, tak i blízké zahraničí. Např. |Polsko nebo Slovensko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze