Rodinný tarif Vodafone RED+ a jeho konkurenti (srovnání)

19

Vodafone před pár měsíci představil rodinný tarif s označením RED+, jedná se v podstatě o alternativu k neomezenému, flatovému tarifu pro celou rodinu, avšak s jistými omezeními. Cena za jeden tarif se však snižuje na 375 Kč a nás zajímá, jak je na tom konkurence. Dokáže její nabídka alespoň dorovnat Vodafone?

Po tarifní revoluci se ceny neomezených tarifů ustálily u všech operátorů na hranici 749 Kč, posledním, kdo v tomto ohledu srovnal krok, je Vodafone, který s částkou 699 Kč stál několik měsíců o něco níže. I ten si však nakonec poddal a ceny zvýšil na úroveň zbylých dvou operátorů.

Jaká nabídka jakého operátora je tou nejvýhodnější?

Vodafone se však vždy alespoň částečně snažil držet trochu mimo a nabízet alespoň nějaké výhody, které konkurence nenabízí. Například jeho nabídka telefonů na splátky je z celé trojice nejvýhodnější. Dalším a poměrně čerstvým benefitem pro zákazníky Vodafonu je nabídka rodinného tarifu RED+, který zvýhodňuje neomezené volání a SMS zprávy. V dnešním článku se zaměříme právě na tento tarif a zároveň si ho srovnáme i s konkurencí.

Vodafone

Vzhledem k tomu, že se dnešní článek týká srovnání tarifu RED+ s konkurencí, začneme právě Vodafonem. V krátkosti si připomeneme, co za 1 499 Kč, což je cena tarifu, zákazníci vlastně obdrží. Tarif RED+ je určen maximálně pro 4 členy rodiny. Dodáme, že u firemní klientely nebudou tarify omezeny věkem, avšak cena povyskočí na 1 999 Kč, u rodinného tarifu musí být 3. a 4. SIM karta v rukou osoby mladší 18 let nebo starší 60 let. To aby byl zachován princip rodiny, nemůžete si tedy jakožto jednotlivci pořídit tarif RED+ bez toho, aniž by v něm nebyli zakomponováni mladiství a nebo senioři. Alternativy tedy existují dvě.

Red+ Business Red+
Max. počet členů 4 4
Neomezené volání a SMS ano ano
Datový limit (společný) 2 GB 3 GB + 1 GB
Celková cena 1 499 Kč 1 999 Kč
Cena na osobu 374,75 = 375 Kč 499,75 = 500 Kč
Vodafone Roaming na den ne ano, 3 dny každý
Určeno pro fyzické osoby firemní zákazníci

Pokud se tedy zaměříme na fyzické osoby, tedy klasický příklad rodiny (dva dospělí a dvě děti, nebo dva dospělí, dítě a senior), dostáváme se na cenu 375 Kč za jednotlivce. V této částce se skrývá neomezené volání a SMS do všech sítí a zároveň také balíček zhruba 500 MB. Proč píšeme zhruba? Rodina totiž sdílí jeden datový limit s FUP limitem 2 GB.

Tento limit je však pohyblivý, pokud vaše ratolesti surfují a vy ne, můžete celý limit přenechat svým dětem. Existuje také alternativa, že se do skupiny zapojí jen 2 nebo 3 členové. V takovém případě se částka 1 499 Kč dělí počtem aktivních členů, tedy dvěma nebo třemi. U dvou členů se dostáváme 749,5 Kč, což je vlastně částka za ceníkový neomezený tarif s 1,5GB limitem, u tří členů se dostáváme na částku 500 Kč. Tak či tak, zbylé místa nevyužitých členů můžete kdykoli doplnit a stále zaplatíte 1 499 Kč. A právě v tom tkví hlavní výhoda tarifu – dokáže se přizpůsobit aktuálním podmínkám.

Vodafone Tarif RED+
RED+ pro rodiny

Pokud se podíváme na tarif pro firemní klientelu, cena povyskočí na 1 999 Kč, na jednoho člena tedy necelých 500 Kč. V tomto ohledu je již zmíněná výhoda, která nijak neupravuje podmínku věku, všichni účastníci tedy mohou být ve skupině 18 až 60 let. Jako benefit je zde i sdílený limit 3 GB, který navíc v rámci aktuální akci Vodafone zvýšil na 4 GB (3 + 1 GB zdarma). Na každého člena tedy vychází neomezené volání, SMS, 1 GB a aby toho nebylo málo, tak také 3 dny v měsíci roaming zdarma. Jak to funguje? Každý ze 4 členů firemní rodiny může 3 dny v měsíci využít v rámci Evropy 3 dny bezplatného roamingu. To zahrnuje možnost volat a posílat SMS zdarma do ČR a do země, ve které právě budete, využívat internet až do výše 100 MB denně a přijímat hovory a SMS zcela zdarma.

Pokud by byly některému z členů 3 dny roamingu po Evropě zdarma málo, může si za 69 Kč dokoupit další dny, a to vždy 1 den = 69 Kč. Podmínky jsou pak totožné. Země, kterých se tato akce týká naleznete na stránkách Vodafonu, skrývají se pod zónou Evropa.

RED+ firemní klientela
RED+ pro firemní klientelu

Jak jsme již uvedli, firemní zákazníci mají standardně k dispozici 3GB sdílený internet a 1 GB přihodí Vodafone jako pozornost zdarma. Pokud se skupina bojí, že by přesáhla svůj datový limit a data by se začala automaticky dokupovat, stačí vypnout službu „Data nad rámec balíčků“. V takovém případě se po vyčerpání přiděleného FUP limitu internet pouze zpomalí. Je tedy pouze důležité hlídat si, kolik jako skupina prosurfujete.

Obě tarifní zvýhodnění jsou dostupné se závazkem na 2 roky. Vodafone garantuje, že v případě firemní klientely a při přání prodloužení tarifu zachová 1 GB dat navíc i v dalších 2 letech, a to i kdyby operátor akci zrušil. Tato akce je však podmíněna právě oním závazkem a případným prodloužením smlouvy.

T-Mobile

T-Mobile na rozdíl od Vodafonu nejde stejnou cestou, nabízí však speciální tarif, který označuje jako sdílený. Jde tedy o podobný princip, jako u Vodafonu, podmínky jsou však horší.

U T-Mobile je podmínkou vlastnit alespoň jeden neomezený tarif za ceníkovou částku, v případně T-Mobilu se bavíme rovněž o částce 749 Kč, která je aktuálně společná pro všechny velké operátory. Alternativou je také balíček S námi bez hranic za 999 Kč a S námi bez hranic+ za 1 499 Kč. Levnější balíček jakožto primární zvolit nejde, my se tedy budeme bavit o základním balíčku S námi síť nesíť za 749 Kč. V tomto balíčku operátor nabízí neomezené volání, SMS a 1,5GB datový balíček. K tomuto tarifu si lze přiřadit až 5 dalších tarifů, který nese označení S námi sdílený. Ten stojí 449 Kč a nabídne neomezené volání, SMS a sdílený datový limit s primárním tarifem. Pokud se bavíme o tarifu S námi síť nesíť, sdílí se 1,5 GB dat.

Sdílený tarif T-Mobile
Sdílený tarif T-Mobile

Opět zkusíme vypočítat částku za čtyřčlennou rodinu. Primární tarif stojí 749 Kč + (3 × 449 Kč) = 2 096 Kč. Za zhruba 2 100 Kč tedy můžete zastřešit celou rodinu, ovšem s tím, že všichni čtyři členové budou sdílet 1,5GB limit, což je o 500 MB méně, než nabízí Vodafone. I cena je vyšší, konkrétně o necelých 600 Kč. Pokud by chtěla rodina vyšší limit, bude muset být primárním tarifem již zmíněný S námi bez hranic a nebo S námi bez hranic+, oba tyto balíčky nabízejí 3 GB dat. V takovém případě by se ale cena vyšplhala na 2 346 Kč pokud je primárním tarifem S námi bez hranic a nebo 2 846 Kč v případě tarifu S námi bez hranic+.

S námi síť nesíť S námi bez hranic S námi bez hranic+
Cena tarifu 749 Kč 999 Kč 1 499 Kč
Sdílený tarif pro 1 osobu 449 Kč 449 Kč 449 Kč
Sdílený tarif pro 2 osoby 898 Kč 898 Kč 898 Kč
Sdílený tarif pro 3 osoby 1 347 Kč 1 347 Kč 1 347 Kč
Cena celkem (4 členové) 2 096 Kč 2 346 Kč 2 846 Kč
Sdílený FUP limit 1,5 GB = 375 MB/člen 3 GB = 750 MB/člen 3 GB = 750 MB/člen
Neomezené SMS a volání ano/ano ano/ano ano/ano

Jedna výhoda oproti Vodafonu zde je, tarif mohou využívat lidé bez omezení na věku, navíc lze v rámci „rodiny“ zapojit dalších 5 členů, celkem tedy může tarif vlastnit 6 účastníků. Na druhou stranu se nenabízí alternativa, jakou disponuje Vodafone, tedy pro firemní klientelu. Samozřejmě i u T-Mobile musíte počítat se závazkem na 2 roky, dokoupení dat můžete provést dle aktuálního ceníku společnosti, žádné zvýhodněné sazby za další data operátor v rámci tohoto tarifu nenabízí.

O2

O2 na to jde úplně jinak a nabídku podobnou té Vodafonu nebo T-Mobile nenabízí vůbec. O2 se delší dobu v rodinných tarifech vůbec neangažovalo, nyní však na stránkách společnosti přeci jenom něco najdeme. Ve své podstatě jde o kombinaci různých služeb, které můžete u O2 získat, jak sám operátor ale zmiňuje, nejedná se o veřejnou či dokonce ceníkovou nabídku, operátor s vámi tarif složí na míru.

Problém tkví v tom, že ceny za konkrétní služby a balíčky se zákazník dozví až tehdy, kdy zavolá na infolinku a vznese dotaz. Operátor podle útraty a podle využívaných služeb nabídne také slevu, nebo naopak nabídne cenu vyšší, bohužel to tedy nelze považovat za „bernou minci“. I tak se ale můžeme podívat na kombinace, které pro nás O2 předpřipravilo na svých webových stránkách.

Rodinné balíčky

O2 na svých stránkách uvádí rovnou 3 ukázkové příklady toho, jak by mohly balíčky vypadat. Bohužel hned na úvod musíme zmínit, že žádný z nich nepočítá s neomezenými tarify pro všechny členy, vždy se jedná o kombinaci různých tarifů a služeb.

O2 rodinné tarify
U O2 garanci nečekejte
  • 1) první balíček zastřešuje rovnou trojici služeb, konkrétně neomezené volání do všech sítí, neomezené SMS a 1,5GB datový balíček. Jedná se tedy o klasický neomezený tarif, který je běžně dostupný za 749 Kč. K tomu O2 nabízí druhý tarif, který nabídne 120 volných minut do všech sítí a neomezené SMS do sítě O2. K tomu nabídne i 1 GB dat. Třetí službou v balíčku je internet pro tablet, respektive samostatná datová SIM karta s limitem 1,5 GB. Za kombinaci těchto služeb si O2 účtuje 943 Kč měsíčně.
  • 2) druhý balíček nabídne čtveřici služeb, konkrétně 4 tarify. První dva tarify jsou klasické neomezené za 749 Kč měsíčně, druhé dva nabídnou 120 volných minut do všech sítí a neomezené SMS do sítě O2. Datový limit je 1 GB a 200 MB u posledního balíčku. Kombinace služeb vyjde na 1 537 Kč, na čemž už lze vidět úsporu oproti katalogové nabídce.
  • 3) třetí balíček nabídne služeb rovnou šest. První dva tarify jsou neomezené, třetí tarif nabídne opět 120 volných minut do všech sítí a neomezené SMS do sítě O2. K tomu náleží limit 1 GB. Čtvrtou službou je internet do tabletu s limitem 1,5 GB a poslední dvě služby jsou internet na doma až do rychlosti 20 Mb/s a O2 TV se 75 kanály + službou O2 TV GO. Za tento balíček by si O2 účtovalo 1 676 Kč měsíčně.

Na kombinaci služeb se tak bohužel musíte domluvit osobně s operátorem a nikde není garance, že dostanete ceny takové, jako figurují v ukázkových příkladech. O2 si tedy dává prostor pro upravení nabídky podle toho, jaký zákazník vlastně jste.

Závěr

Co říci závěrem? Nejjednodušší a nejčistší situace panuje u Vodafone, kde jsou podmínky jasně dané a nejvíce naplňují onen rodinný tarif. Druhý je v tomto případě T-Mobile, i když zde se situace komplikuje u datového limitu a také u ceny, která je vždy vyšší. O2 na tom sice není nejhůř, ovšem v tom, jakým stylem podává informace stojí jaksi mimo. Pokud jste stálý zákazník se slušnou historií, můžete dosáhnout na zajímavé částky, garance však chybí, a to jakákoliv. Jakému operátorovi dáváte přednost, co se rodinných tarifů týče?

Diskuze ke článku
Kikina
Mám RED+ a naprostá spokojenost. Navíc podmínku věku nikdo nekontroluje a neřeší, když si to vezmou rodiče s dvěma dětmi, nebo se domluví 4 kamarádi, je to pořád jedno.
London
Len pre porovnanie- v UK mám za £12 All You Can Eat call/sms/data with 4G- No Extra Cost!
Tomáš S.
Článek autora je opět povrchní a nepřesný. Pravděpodobně dělá PR pro Vodafone. Například u O2 je zakopaný pes, najdete jaký?
Míša
Za těchto podmínek výhodný není žádný, internet s objemem pár giga je pro období kdy vládl symbian S60. Jasně mý mamce by určitě postačil, ale každý další člen by strádal, až by raději vytáhl ze šuplíku nokii 5110, jako to dle statistik raději řeší část populace a troufám si tvrdit, že by mi, když to vidím stačila také.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze