Mobilní služby jsou v ČR až o 79 % dražší, než je průměr EU

20

Pokud vždy žasnete nad výší vašeho vyúčtování za mobilní služby, nejste sami. Česká republika je v Evropské unii poměrně unikátní, ceny za mobilní služby jsou zde až o 79 % vyšší, než je průměr. K výpočtům došli zástupci organizace Telefonující.cz, kteří se snaží hájit nižší ceny pro všechny tuzemské zákazníky.

Telefonující.cz je organizace, která se zaměřuje na hájení nižších cen za mobilní služby v České republice. Ta došla k výsledku, že ceny za mobilní služby jsou v České republice až o 79 % vyšší, než je evropský průměr. Drahá jsou především data, ze kterých operátoři těží nejvíce, špatně na tom jsou i speciální balíčky služeb s objemem základních služeb (SMS a volání + data). Například nová nabídka Vodafonu RED+ 40 GB znamená sice rodinný tarif dražší ve srovnání s EU „jen” o čtvrtinu, ale i přesto za něj rodina vydá měsíčně 2,5 tisíce korun.

TIP: Na ukončení roamingu mohou tuzemští zákazníci doplatit

Za problémy může hned několik faktorů. Ceny nastavené u našich tří největších operátorů jsou téměř totožné, stále vyžadují dvouleté závazky a nechtějí se vzdát vysokých marží z jednotlivých služeb (u T-Mobile činí v průměru 42 %). Problém spočívá také v tom, že se na tuzemském trhu neobjevil čtvrtý operátor, který by mohl způsobit komplexní snížení cen napříč „velkou operátorskou trojkou“.

Telefonujici.cz

Nemalým problémem jsou i rozdílné ceny pro koncové uživatele a takzvané retenční či rámcové smlouvy. Operátoři jsou schopni firmám zlevnit neomezený tarif klidně na méně než polovinu (300 Kč za neomezené volání, SMS a větší datový balíček), běžný spotřebitel je však nucen platit částku 749 Kč (za téměř totožné služby, mnohdy i s nižším datovým objemem).

  • čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 505 Kč více (o 25 % více, než v EU)
  • matka samoživitelka s jedním dítětem o 538 Kč více (o 71 % více)
  • důchodce přeplatí tarif o 177 Kč (o 48 %)
  • pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí za měsíc o 708 Kč více (o 79 %)

„Na konci února se nám podařilo posbírat data o veřejně dostupných oficiálních nabídkách tarifů všech operátorů v jednotlivých zemích EU. Následně jsme si pro potřeby srovnání definovali čtyři specifické zákaznické skupiny s konkrétní běžnou spotřebou hlasových a datových služeb a v každé zemi ze zbývajících 27 zemí EU našli nejlevnější vyhovující tarif právě pro tyto skupiny. Posledním krokem analýzy byl výpočet průměrné hodnoty za celou EU mimo ČR a srovnání s nejlevnějším českým tarifem. Zjištěné rozdíly nás skutečně šokovaly,” říká Jakub Kriš, hlavní autor analýzy. „V Polsku by však rodina za čtyři tarify zaplatila celkem 815 Kč.“

Extrémně vysoké ceny tarifů českých operátorů výrazně zvyšují riziko sociálního vyloučení žen samoživitelek. Ty tvoří 87 % všech sólo-rodičů. Podle zprávy Social Watch mají v průměru nižší příjmy než muži a jsou více ohroženy nezaměstnaností. Měsíční náklady samoživitelky s jedním dítětem dle analyzovaného modelu činí 1 298 Kč za měsíc, cenový rozdíl proti EU pak dělá 538 Kč.

Z průzkumu také vyplynulo, že nominálně je Česká republika 4. nejdražší v EU. Polsko je sice v absolutních cenách nejlevnější, ale podle parity kupní síly je ještě osm států EU levnějších. Podle parity je Česko 5. nejdražší. Avšak podle mediánových příjmů je ČR 3. nejdražší zemí EU. Zdrojová data získané organizací jsou volně k dispozici.

Co Telefonující.cz plánuje?

Ceny jsou vysoké, co však organizace Telefonující plánuje? Prvním krokem bude podání podnětu pro Evropskou komisi a český antimonopolní úřad za tzv. podbízivé ceny – tedy dle § 11/1/e zákona o ochraně hospodářské soutěže za dlouhodobě nepřiměřeně nízké ceny. Organizace plánuje v brzké době spustit kompletní webové stránky, kde bude informovat o dalších krocích spojené s hájením nižších cen v České republice.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Pesedm
A co dál? Nic.
Ps. Naposled se bojovalo za husitů.
Petr
ČR - nejnižší nezaměstnanost, nejpomaleji rostoucí mzdy, minimální mzda 3x menší než na západě, potraviny stejně drahé nebo i dražší, ale méně kvalitní, devalvovaná měna, jedna z nejdražších cen za mobilní data, volání atd. Nejdražší dálnice, tunely, mosty. No bordel všude... Už chápu, proč je u nás tak levný alkohol. Viva la banana republica Czechia
fdhhshdfshd
naprostá dlouhodobá impotence & korupce státních úředníků
Xwert Is
Xwert Is
No to by ma teda zaujímalo ako je na tom Slovensko čo tak pozerám zahraničné ponuky nebude na tom od CZ až tak ďaleko.
Škoda je len to že u nás s tým nikto nič nerobí u Vás do toho aspoň vŕtsjú médiá a teraz aj politici. U nás chyba vetrík ktorý by pohol lístkom

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze