Víme, co přinese aktualizace Windows Phone 8.1 GDR1

47

Na internetu se objevily informace o několika součástech aktualizace GDR 1 pro Windows Phone 8.1. Mezi těmito informacemi je i například přítomnost podpory takzvaných cover apps, což jsou aplikace po vzoru ostatních platforem, které vám dovolí přístup ke speciálním funkcím bez nutnosti otevírat pouzdro telefonu.

Každá aktualizace systému je pro vlastníka smartphonu takovým malým svátkem a nejinak je tomu u uživatelů platformy Windows Phone. Zatímco mezi uživatele se postupně šíří současný update Windows Phone 8.1, již se začínají objevovat první informace o Windows Phone 8.1 GDR 1, neboli General Distributon Release, který má přinést několik zajímavých vylepšení. Bohužel mezi nimi zatím chybí podpora pro rozlišení vyšší než FullHD a čipsety Snapdragon 810. Na druhou stranu se aktualizace údajně dočkáme možná už začátkem podzimu.

Windows Phone 8.1

První várkou změn má být podpora pro rozlišení 1 280 × 800 pixelů, které bude vycházet z vykreslování uživatelského prostředí v rozlišení 1 280 × 720 pixelů, dále dostane Windows Phone podporu protokolu Network Time, který slouží ke správnému nastavení časové zóny v případě, kdy nejsou dostupné informace od operátora.

Cortana se naučí vytáčení kontaktu po zadání hlasového povelu v automobilovém režimu. Možnost využít dual SIM řešení, ve kterém oba sloty na SIM kartu budou podporovat GSM a CDMA sítě, bude také součástí nové aktualizace. Co nebylo ještě nijak potvrzeno, je přítomnost nového, již integrovaného správce souborů a možnost telefonování přes LTE sítě (tedy VoLTE).

Cortana se také dočká vylepšení

Jedna z těch větších změn je přítomnost takzvaných cover apps, které, po vzoru například LG G3, dovolí používat speciální telefonní pouzdra, která budou spolupracovat s telefonem a můžete tak například rychle spouštět fotoaparát, nebo otevřít kontakty, a to bez nutnosti pouzdro otevírat. Dlaždice Windows Phone Storu bude nyní při střední velikosti zobrazovat jak logo, tak i název obchodu.

Pouzdro Quickcircle pro LG G3 s otvorem pro displej

Pro výrobce telefonů samotné je tu také několik změn. Ty zahrnují možnost v některých případech změnit nativní rozložení dlaždic. Výrobci také budou moci nově zablokovat použití SD karet pro aktualizaci telefonu a budete tak muset telefon aktualizovat z interního úložiště.

Jako poslední přichází požadavky na konstrukci telefonu samotnou. Mezi nimi se objevily informace o tom, že Windows Phone bude podporovat také rozlišení 960 × 540 pixelů, které bude škálované z HD rozlišení, ale podporu QHD rozlišení Windows Phone ještě nedostane. Stejně tak se podpory nedočkal ani Snapdragon 810, který tak v nejbližší době ve Windows Phone telefonech neuvidíme. Microsoft zveřejnil kompletní seznam požadavků na hardware telefonu.

Typ hardwaru Povinné prvky
Podporované procesory Telefony navrhované pro Windows Phone 8.1: Qualcomm MSM8x10, MSM8x12, MSM8x26, MSM8926, MSM8x28, MSM8928, MSM8974 nebo MSM8974. Pro telefony aktualizovatelné na Windows Phone 8.1: Qualcomm MSM8260A, MSM8660A, MSM8960, MSM8230, MSM8630, MSM8930AA, MSM8930AB, MSM8227 nebo MSM8627
Typ RAM LPDDR2, nebo LPDDR3
Paměť Flash paměť pro uživatele, eMMC
Napájení Ukazatel nabití
Rozlišení displeje WVGA, FWVGA, WXGA, qHD, 720p (HD), nebo 1080p (FHD)
Bitová hloubka Minimálně 16 bitů na pixel
Dotyková podpora True multi-touch
Fotoaparát Zadní fotoaparát nutný, přední volitelný
Audio Primární mikrofon nutný, sekundární mikrofon volitelný, mikrofon pro rušení okolního hluku volitelný, hlasitý reproduktor nutný, reproduktor pro hovory nutný
Bezdrátové sítě 2/2.5G nutné, 3G/4G nutné, Bluetooth nutný, Wi-Fi 802.11b/g, 802.11a/n, FM rádio volitelné, NFC volitelné, A-GNSS nutné
Senzory Akcelerometr nutný, magnetometr volitelný, senzor okolního světla volitelný, senzor přiblížení povinný, gyroskop volitelný
Upozornění Vibrační mechanismus povinný, LED upozornění volitelné
Ovládací prvky Tlačítka start, zpět, hledat, zapínání, zesílení a zeslabení zvuku jsou povinná, tlačítko pro fotoaparát volitelné
Konektory MicroUSB 2.0 nebo 3.0 nutné, 3,5mm jack s podporou detekce 3 tlačítek, microSD slot volitelný
Obsah balení telefonu USB kabel volitelný, nabíječka volitelná, headset volitelný

Windows Phone 8.1 GDR1 tak vypadá i přes své označení na velmi šťavnatý update, kterého bychom se mohli dočkat již příští měsíc. Opět bude nejdřív dostupný přes Preview for Developers a následně se bude šířit stejně, jako ostatní aktualizace podle země, modelu a operátora.

Zdroje: wmpoweruser.com, wmpoweruser.com, wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
misaz
Já nemám ani 8.1 a vy už básníte o GDR1.
Adam
Presne toto som chcel povedať
Jakub
Souhlasím s kolegy nahoře. Nemám ještě ani ofiko 8.1 a už je prý gdr1. Jinak nevíte jestli bude i v preview 4 developers ? Ví někdo něco o updatu pro Ativ S ?
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
twl,dalsi update a ja este nemam WP 8.1,pekne MS

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze