Videopohled: podrobně jsme vyzkoušeli BlackBerry Z10 a BlackBerry 10

Dostali jsme možnost v Praze podrobně vyzkoušet zbrusu nový smartphone BlackBerry Z10 s novým systémem BlackBerry 10, který budí zaslouženou pozornost. Podívejte se na náš podrobný komentovaný videopohled, ve kterém vám představíme jak model Z10, tak všechny známé i méně známé aspekty systému BlackBerry 10.

BlackBerry 10 je něco zcela nového a není tak divu, že se na tento nový systém a telefony s ním zaměřuje pozornost odborných novinářů z celého světa. My jsme si telefon krátce vyzkoušeli už na akci BlackBerry Jam v Amsterdamu, kde náš redaktor Vojtěch Dalekorej ukořistil také červenou variantu určenou pro vývojáře. My jsme nyní dostali možnost novinku v černé i bílé verzi vyzkoušet mnohem podrobněji v Praze.

BlackBerry Z10 v bílé verze na fotografiích z Prahy

BlackBerry Z10

Do ruky padne jako ulitý

Hned na začátku vás odkážu na první dojmy z akce v Amsterdamu, se kterými se plně ztotožňujeme. Z10ka padne opravdu dobře do ruky a je radost mít po dlouhé době v ruce vlajkový smartphone, který je ale zároveň relativně kompaktní. Velmi se mi líbí měkčená záda s vroubkovaným povrchem, dík kterým telefon dobře sedne do ruky a neklouže.

Pochválit musím také špičkový IPS displej s úhlopříčkou 4,2 palce a jemným rozlišením 1 280 × 768 px a dobrými pozoravími úhly i jasem. Sice by displej mohl být větší bez zvětšení rozměrů telefonu, pouze eliminací velkého rámečku kolem něj, ale i 4,2 palce je dostatečná hodnota.

Obě barevné varianty společně a porovnání s HTC 8X a HTC One S

Ostružina už se stydět nemusí

Vyzkoušeli jsme krátce i 8Mpx fotoaparát na zadní straně a musíme říci, že se BlackBerry nemá za co stydět. Mezi 8Mpx telefony se zařadí určitě mezi ty lépe fotící. Snímkům nechybí detaily, komprese a šum jsou v únosných mezích a nebýt šedého závoje, označili bychom je za nadprůměrné.

Takto fotí BlackBerry Z10

Obecně se tak už nebudete muset bát se svým BlackBerry cokoliv vyfotit, kanadský výrobce si totiž tímto napravuje pověst i v této kategorii a je vidět, že chce Z10ku profilovat jako opravdový multimediální smartphone stojící bez bázně proti iPhonu, vlajkovým Androidům a Windows Phonům. Ve videu rovněž uvidíte, jak jsme zkoušeli novou funkci Time Shift, díky které můžete nakombinovat obličeje vašich přátel na jedné fotografii. Vyzkoušeli jsme také natáčení videa, které je možno zaznamenávat až v 1080p rozlišení. Níže přinášíme ukázku v rozlišení 720p.

BlackBerry Z10 (testovací video) – exteriér, 720p

Gesta, gesta, gesta

Operační systém BlackBerry 10 jsme vám představili už dříve v našem podrobném článku, ale vyzkoušet jej naživo je úplně něco jiného. Je zbytečné se tu o všem, co bylo již řečeno, rozepisovat, podívejte se spíše na video, kde vám vše názorně předvedeme, ukážeme všechna ta gesta, unikátní BlackBerry Hub a další nové funkce. Níže tedy jen pár postřehů ze zhruba tříhodinového používání.

Černá barevná verze na fotografiích z Prahy
  • K používání všech datových funkcí stačí klasický internetový datový tarif (například Internet v mobilu a další), už není potřeba aktivovat BIS, který dle našich informací na novém BB10 ani fungovat nebude.
  • Telefon lze odemknout pouhým tahem prstu po displeji, není nutno nejdříve stisknout odemykací tlačítko.
  • Líbila se nám efektní možnost nastavení budíku přímo ze zamykací obrazovky.
  • Filozofie ovládání a prostředí je opravdu velmi podobné systému MeeGo. Ostatně některé části mají stejné tvůrce. Všude vládnou gesta, na která si jde relativně rychle zvyknout.
  • Nekonzistentní je ale přístup k různým nastavením v aplikacích. Kromě dedikované ikonky se některé nastavení provádějí ještě tahem prstu od horního rámečku nebo pravého rámečku. Chce to hodně zvyku a zkoumání.
  • Horní výsuvná lišta, skrze kterou se aktivují bezdrátové funkce, je přístupná jen ze základní obrazovky, z aplikací už nikoliv. Pro její aktivaci je tak nutno se vrátit zpět na základní obrazovku.
  • Celé prostředí je dokonale svižné, za celou dobu jsme se nesetkali se zaseknutím nebo pádem jakékoliv aplikace.
  • Mnoho aplikací na BlackBerry Worldu jsou vlastně Android aplikace, včetně například populárních Angry Birds Space. Androidí aplikace ale ve Worldu ani v telefonu nijak nepoznáte, nemají žádnou zvláštní ikonku ani odlišení, všechny běží svižně a bez problémů. To byl ostatně záměr BlackBerry a jediný způsob, jak přinést už při startu platformy tolik aplikací.
  • Telefon při běžném pracovním vytížení vydrží asi 1,5 dne, takže se připravte na klasické každodenní nabíjení.
  • Sdílení přes NFC je nejpohodlnější ze všech systémů – odeslání ani přijetí není nutno nijak potvrzovat, stačí jen přiložit telefony k sobě. Sdílení fotografií funguje i z BB10 na Android.

Dostupnost a cena nových telefonů

Určitě vás zajímá také dostupnost a cena nových telefonů BlackBerry Z10 a Q10 na českém trhu. Z10 dorazí na náš trh dle očekávání jako první, a to zhruba v druhé polovině března, přičemž bude v nabídce i některých operátorů. Základní nedotovaná cena se bude pohybovat mezi 13 a 15 tisíci Kč s DPH.

Dostupnost modelu Q10, který bychom měli mít možnost podrobně vyzkoušet už příští týden, je plánována na květen nebo červen, přičemž cena bude podobná, jako v případě Z10. Model Q10 jsme vám rovněž už dříve představili v našem preview.

Ptejte se nás na to, co vás zajímá ohledně nového BlackBerry Z10 a systému BlackBerry 10. Telefon budeme mít brzy v redakci na klasický podrobný test a odpovědi na vaše dotazy určitě do recenze zahrneme.

Diskuze ke článku
ajax
Zpestření videopohledu přítomností obou redaktorů - velká pochvala ! Jinak zajimavé telefony, ceny nicméně trochu vyšší, uvidíme jak se uchytí na trhu.
kiki
Zdravim, tak tesi ma ze vidim aj bielu verziu na videu, ktoru som malo kde videl na zahranicnych weboch, predstavenie systemu ako aj samotneho telefonu je celkom dobre az na par nedostatkov :

- uz ked niekto pracuje v mobilnom segmente mohol by vediet oznacovanie telefonov, ked ste ju porovnavali s "htc one x" sa jedna o iny model, ja tam vidim HTC 8X co je dost velky rozdiel,

- taktiez nevediet rozoznat micro usb a hdmi konektor je dost zvlastne, mali ste si to najprv overit a tak zacat nakrucat,

- dalej sa mi nepacilo ze ste predstavovali ciernu verziu a dali ste zmienku ze nanej budeme lepsie vidiet predstavenie systemu? to akoze na bielej verzii nie ? a ked uz tak na bielej verzii aspon lepsie uvidime aj samotne detaily telefonu Z10

- do telefonu ste mohli nahrat skladby aj videa a tak predstavit samotne multimedialne funkcie,
Staenly
...za sedm tisíc kč dobrý. Za patnáct ani náhodou!
securid
Super videopohled s osobním úvodem. Myslím že 1 web o MT.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze