BlackBerry Z10 dostává první a zároveň významnou aktualizaci

4

Klíčové zařízení BlackBerry, model Z10, dostává zkraje prodeje hned důležitou aktualizaci, která přináší desítky různých vylepšení a optimalizací. Zlepšena byla podpora aplikací třetích stran, fotoaparát produkuje lepší snímky v horších světelných podmínkách a změny se týkají i lepší pohotovostní výdrže.

Nová vlajková loď se v první řadě nežene za co nejvyšším počtem megapixelů, jader, ani nenabídne monstrózní úhlopříčku. Mnoho budoucích zákazníků tento koncept jistě uvítá. Krátce jen nastíním, že Z10 přichází s novou verzí operačního systému BlackBerry 10, dotykový displej si zachovává rozumnou úhlopříčku 4,2 palce s jemným rozlišením 1280 x 768 bodů. To poslední, o co by se měli zákazníci obávat, je nedostatečný výkon. V těle tepe dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz s více než štědrou operační pamětí 2 GB RAM.

BlackBerry Z10 - oficiální fotografie

TIP: BlackBerry Z10 oficiálně: ostružina, která bude chtít dobýt svět

Nechybí ani mnohými výrobci opomíjený microHDMI konektor, dále je tu i Bluetooth 4.0 a bezdrátové sítě Wi-Fi. Baterie s kapacitou 1800 mAh je naštěstí vyměnitelná. Momentky mohou být pořizovány 8megapixelovým fotoaparátem se schopností pořizovat FullHD videa. Přední kamera disponuje rozlišením 2 megapixely, měla by tak poskytnout velmi dobrý komfort pro videohovory.

Nyní již k první a významné aktualizaci. Ta nese označení 10.0.10.85. Mezi nejviditelnější změny patří lepší podpora aplikací třetích stran. Tato podpora umožní lepší výkon těchto aplikací a vývojáři tak budou více motivováni, aby programovali své aplikace a hry i pro tento systém.

BlackBerry Z10 - oficiální fotografie

TIP: Nové BlackBerry Z10: naše první dojmy a fotografie z Amsterdamu

Kromě zlepšení a různých oprav u kontaktů nebo mailu došlo k opravě chyb při zobrazování Google kalendářů. Mimo to zlepšení výkonu dorazilo i do BlackBerry hubu, který spojuje veškeré komunikační možnosti do jednoho centra.

Mezi klíčová vylepšení se řadí i zlepšení výkonu fotoaparátu. Konkrétně se jedná o zlepšení obrazové kvality snímků pořízených za horších světelných podmínek. Obecně platí, že snímky v těchto podmínkách nejsou kdovíjak kvalitní. Každé zlepšení tak o to víc vítáme.

BlackBerry Z10 - živé snímky

Obecné změny výrobce uvádí také v oblasti multimédií a zvláště přehrávání videí. Tvrdí, že přehrávání videí bude fantastickým zážitkem. Zlepšení se pak dočkalo i přehrávání streamovaných videí. V této oblasti se údajně jedná o množství drobných, leč efektivních změn.

Vývojový tým se zvláště zaměřil, na prodloužení pohotovostní výdrže. Údajně je zahrnuto na 60 různých úprav a optimalizací, které ve finálním důsledku přinesou viditelné prodloužení doby výdrže.

BlackBerry Z10 - ukázkové snímky z fotoaparátu

Nová aktualizace bude uvolňována v průběhu měsíce března v postupných cyklech. Jak je vidět, výrobce se snaží své klíčové zařízení podporovat, co to jde a ukazuje, že majitelé tohoto zařízení dostanou prvotřídní péči. Pokud výrobce své tempo a příkladnou podporu udrží i po další měsíce, máme se na co těšit. Pokud jste již aktualizace nainstalovali, jak jste s ní spokojeni? Zaznamenali jste i některé nedostatky či chyby? Diskutujte s námi i čtenáři v diskuzi pod článkem níže.

Zdroje: blogs.blackberry.com

Diskuze ke článku
Trew
Jeste se ani nedostala poradne do prodeje a uz je tu aktualizace....hmmm to neni moc dobre svetlo pro blackberry
milennium
Přesně tak. je chválihodně, že se BlackBerry snaží. Za to palec nahoru. Bohužel za distribuci OTA aktualizace, dávám palec dolů.
Ale jinak musím vyzvednout fakt, že Z10 přišla na trh s celkem syrovým fw a na to jak krátce trval vývoj (oproti třeba WP), tak tleskám. Ten OS má obrovský potenciál a obsahuje takové věci a fičůry, že se někdy až nestačím divit... Třeba jen blbá podpora Flash 11 v prohlížeči. Nebo podpora NTFS jak v interním úložišti, tak i paměťové karty. A nebo plný multitasking...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze