BlackBerry je stále ve ztrátě, Playbook se nedočká BB10

5

Vlastníte tablet PlayBook od BlackBerry a těšili jste se na aktualizaci na nový operační systém BB10? Pak pro vás máme špatnou zprávu. BlackBerry ústy svého generálního ředitele Thorstena Heinse oficiálně potvrdilo, že svůj tablet neaktualizuje na poslední verzi operačního systému. Chce se soustředit pouze na smartphony, kde se mu naopak daří.

Thorsten Heins uvedl, že není spokojený s úrovní výkonu a uživatelské zkušenosti BB10 na PlayBooku. Zároveň však dodal, že firma bude i nadále poskytovat podporu PlayBooku na stávající softwarové výbavě. PlayBook, jehož první verze přišla již v roce 2011, a který je vybavený dvoujádrovým gigaherzovým procesorem Texas Instruments OMAP4430, nenabízí podle BlackBerry dostatečně vysoký výkon pro plynulý chod BB10.

Zdá se také, že BlackBerry boj s konkurencí v oblasti tabletů vzdává a trh opouští. BlackBerry se rozhodlo do budoucna soustředit pouze na smartphony a tablety ponechá konkurenci. Heins již před několika měsíci naznačil, že vidí pouze malý přínos v pokračování s tablety v okamžiku, kdy trhu dominuje Apple a jeho iPady, protože to vyžaduje jedinečný přístup k nabídnutí něčeho víc, než pouze "já taky" zařízení.

Tip: Recenze BlackBerry Playbook – Ta největší ostružina

PlayBooku se ostatně nikdy nepodařilo prorazit na trhu a oslovit širší uživatelskou základu, i když v posledních třech měsících se údajně podařilo prodat 100 000 kusů PlayBooku. BlackBerry se naopak daří s novým modelem Z10. Podle nových hospodářských výsledků se za poslední tři měsíce podařilo prodat celkově 6,8 milionů smartphonů.

Díky tomu stouply tržby meziročně z 2,8 miliardy dolarů na 3,1 miliardy dolarů. Přesto však firma díky restruktualizaci a dalším nákladům skončila v tomto čtvrtletí ve ztrátě 84 milionů dolarů, na což zareagovaly akcie firmy prudkým poklesem. Jak podotýká server phonearena.com, zdá se, že Microsoft má v tuto chvíli se svým Windows Phone mnohem lepší pozici stát se životaschopnou trojkou na trhu s mobilními operačními systémy.

Zdroje: techcrunch.com, mobileburn.com, mobileburn.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Velda
Zářízení, které se tento červen prodalo už 2,5 miliónu se nepodařilo oslovit širší publikum říkáte, jo...
Tak ono to opravdu není moc, jenomže po iPadu a pozdějším Kindlu Fire to je jediný tablet, který měl nebo ještě možná má prodeje, o kterých stojí mluvit...
ferda
no nove rady smartfonu blackberry 10 se v poslednim ctvrtleti prodalo pouhych 2,7 miliona kusu. zbytek tvorili starsi pristroje. to je propadak jako hrom. http://www.engadget.com/2013/06/28/blackberry-sold-a-mere-2-7-million-bb-10-handsets-last-quarter/ neni zajem.
Tomáš
Ve středu jsem si chtěl Playbook koupit právě kvůli příslibu BB 10... Ale říkal jsem si, že raději počkám až to bude ofiko, dobře jsem udělal koukám.
Ystrem
Jedine co mi vadi je ze PB umi appky jen pro android 2.3 :(. Jinak spokojenost

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze