Velký přehled funkcí Windows Phone 8.1 (8× aktualizováno)

Další novinky z plánované aktualizace Windows Phone 8.1 nezadržitelně unikají na internet díky přístupu k vývojářskému SDK, který Microsoft rozeslal vybraným vývojářům. Systém doznal zásadních změn, mezi kterými najdete virtuální ovládací tlačítka, lepší multitasking, týdenní náhled kalendáře, instalace aplikací na SD kartu, univerzální aplikace a spoustu dalších novinek. A možná zmizí integrace Facebooku.

Aby mohli vývojáři připravit své aplikace pro nadcházející aktualizaci systému Windows Phone 8.1, tak pro ně Microsoft uvolnil nové SDK (Software Development Kit). A samozřejmě došlo k tomu, co bylo naprosto nevyhnutelné – postupně se k nám dostávají další a další ukázky z nového a vylepšeného prostředí. Novinek je opravdu spoustu, a některé jsme vám již ukázali. Tak třeba nové notifikační centrum, hlasovou asistentku Cortanu, vylepšený herní hub či oddělené ovládání hlasitosti. To ale není vše a na novinky se snaží upozornit jeden z vývojářů prostřednictvím sítě Reddit. Jak se ukazuje, změn bude ještě mnohem více.

Wp 8.1 leak

Windows Phone 8 a Windows RT se přibližují

Podobně jako u iOS i Androidu – Windows Phone pomalu začne podporovat univerzální aplikace pro telefony i tablety a dočkat bychom se tak měli shodných aplikací pro Windows (RT) 8.1 a Windows Phone 8. Znamená to také, že se usnadní vývoj pro obě platformy, protože vývoj pro Windows Phone 8.1 a Windows RT (8.1) bude moci být jednotný. Stále se nejedná o úplné propojení obchodů a aplikací, ale jistě se tomu přibližujeme. Ostatně sblížit tabletové Windows RT běžící na ARM procesoru s Windows Phone 8 je dlouhodobý viditelný záměr Microsoftu a s aktualizací Windows Phone 8.1 začíná tento svůj cíl naplňovat. Nově napsané univerzální aplikace budou ale fungovat pouze na Windows Phone 8.1, nikoliv starších Windows Phone 8. Zpětná kompatibilita je ale zajištěna, jádro se nemění, a tak všechny dosavadní aplikace budou i nadále samozřejmě fungovat.

Instalace aplikací na SD kartu, Battery Sense a lepší multitasking

Další novinkou je možnost nastavit si výchozího klienta pro SMS zprávy, stejně jako to umí třeba Android. Něco podobného už Microsoft udělal s aplikací pro fotoaparát. Přehlédnout bychom neměli ani možnost instalovat aplikace na SD kartu, což ušetří spoustu starostí uživatelům telefonů s menší vestavěnou pamětí. V době, kdy mají některé hry i několik gigabajtů, je to vítané vylepšení. Dojde také k rozdělení aplikace pro hudbu a video, která byla dosud společná. S tím souvisí i nová aplikace pro poslouchání podcastů. Detaily o jejich distribuci však nemáme.

Těšit se máme také na inovovaný multitasking, který by se mohl více podobat tomu v Androidu či iOS. Tlačítko zpět totiž dosud vždy vypnulo aplikaci. Nyní ji však pravděpodobně jen uloží na pozadí, ale nezavře. Vypnutí aplikace bude nyní možní jednoduchým stažením dolů v přehledu puštěných aplikací. Opět inspirace u konkurence – je to mnohem praktičtější než klikat na křížek, který je nyní v multitaskingové nabídce u jednotlivých aplikací zobrazen. Praktickým vylepšením je také nově nutnost dvakrát stisknout tlačítko s lupou v případě, že se nacházíte v aplikace běžící ve fullscreen módu, například ve hře nebo přehrávači videa. Už tak nebude docházet k situacím, kdy jste si omylem spustili Bing když jste během sledování videa změnili úchop telefonu. K současné funkci Data Sense, která hlídá využití vašeho FUP a zároveň zobrazuje využití dat jednotlivých aplikací, přibude nově Battery Power Sense, který ukáže aplikace nejnáročnější na energii a umožní monitorování stavu vybíjení baterie, což je funkce, kterou Windows Phone oproti Androidu postrádá.

Wp 8.1 leak

Vylepšený kalendář, sdílení a virtuální tlačítka

Změna čeká také výchozí aplikaci pro pořizování fotek, která se trochu inspirovala u Nokia Camera (kterou pravděpodobně nepřekoná). Nabídne několik nastavení a možnost rychle přepínat mezi focením, natáčením a pořizováním sekvencí. Aktualizace se dočká i Internet Explorer (dostane verzi 11) a vypadá to, že velkou změnou projde pouštění YouTube videí. Ty nově prohlížeč dokáže spustit přímo na webové stránce a nebude se otevírat ve vlastním přehrávači, jako doposud. Uvidíme, zda se do budoucna dočkáme i kvalitní nativní aplikace. Zcela nová a přehlednější je také nabídka sdílení a vylepšení se dočkal také kalendář, který přinese týdenní přehled a možná i další novinky. Zaujme také podpora bezdrátového displeje.

A na závěr důležitá informace a jedna spekulace. Jak už víme, Windows Phone 8.1 bude skutečně podporovat virtuální tlačítka (podobně, jako to umí Android) a pruh s tlačítky jde také jednoduše schovat a zvětšit tak použitelnou plochu displeje. Opětovným potažením prstu ho znovu zobrazíte. A slibovaná spekulace? Z SDK zmizela podpora integrovaného Facebooku, což byla jedna z funkcí, kterou jsem osobně oceňoval. Jde o chybu nebo se Microsoft skutečně s Facebookem rozchází a komunikaci plus fotoalba nechá čistě na Facebook aplikaci? Uvidíme. Každopádně integrace Twitteru zůstává zachována a zajímavostí je každopádně přidání iCloud účtu.

Samozřejmě se nejedná o všechny změny a jakmile se objeví něco nového, budeme vás informovat.

Další obrázky z SDK

Aktualizace: 12. 2. 2014

Od vydání článku se objevilo několik dalších informací uniklých z SDK. K dispozici bude nová aplikace Battery Sense, která dokáže monitorovat náročnost jednotlivých aplikací a pomůže vám uspořit nějaké to procento, díky kterému telefon vydrží déle v provozu. Mělo by jít také zvolit jiné tvary a velikosti aktivních dlaždic (Live Tile) než jaké známe dnes. Samozřejmě dojde k přejmenování SkyDrive na OneDrive, jak bylo již dříve oznámeno. Zařízení s WP 8.1 bude možné také připojit do VPN. Microsoft také počítá s NFC platbami a rozšiřuje možnosti nastavení.

Nově půjde také měnit systém řazení aplikací v menu. Pokud vám nevyhovuje prosté řazení dle abecedy, tak bude na výběr ještě seřazení podle používanosti a data nainstalování. Zajímavou novinkou je i podpora Wi-Fi Direct, které dokáže propojit skrz Wi-Fi dvě zařízení a nepotřebuje k tomu router. Skrz prohlížeč půjde také nahrávat soubory na internet.

Wp 8.1 leak

Automatické aktualizace a vylepšená práce s videem

Jednoduchým tažením zleva půjde označit notifikaci na dlaždici za přečtenou. Aplikace se po vzoru konkurenčních OS budou moci samy aktualizovat na nejnovější verzi a nebude potřeba je pokaždé odklikávat ručně. To samozřejmě půjde vypnout. Aplikace vyžadující přihlášení na Microsoft účet nyní nebudou vyžadovat přihlášení v každé aplikaci zvlášť, ale bude stačit se přihlásit v telefonu a ve všech aplikacích budete automaticky přihlášeni.

Systém také zvládne nově hardwarově akcelerovat video i audio. S tím souvisí i možnost upravovat video a audio, přidávat zvukové či obrazové efekty a dokonce vytvářet slow-mo (zpomalená) videa. Kromě pořizování snímků obrazovky mohou nově aplikace samy zaznamenávat video i se zvukem (pravděpodobně jen v rámci jedné aplikace, hry tím například asi nahrávat nepůjde).

A jedna důležitá zpráva na závěr. Všechna zařízení se systémem Windows Phone 8 dostanou aktualizaci na Windows Phone 8.1.

Aktualizace 16. 2. 2014

Postupem času unikají další informace. Článek jsme proto aktualizovali a následující odstavce vám představí další funkce, které se s největší pravděpodobností (aktualizace je stále v přípravě a dost věcí se ještě může změnit) objeví v systému Windows Phone 8.1, kterou mají dostat všechny telefony s Windows Phone 8.

Pozadí na startovací obrazovce a vylepšený Internet Explorer 11

Vývojář LiveSino přinesl zprávu o tom, že podle SDK půjde měnit pozadí telefonu. Nejen na zamykací obrazovce, ale rovnou na té startovací s dlaždicemi. To umí Windows 8.1 na tabletech a počítačích, kde je ale mnohem více prostoru a pozadí tak více vynikne. Jak to bude vypadat na mobilním systému Windows Phone 8.1. se musíme nechat překvapit. Detailní informace zatím nemáme, takže není jasné zda půjde vybírat své obrázky nebo bude k dispozici pouze omezený počet připravených pozadí.

Wp 8.1 leak
Jak by asi mohlo vypadat pozadí za dlaždicemi?

Další změny se týkají možností internetového prohlížeče Internet Explorer. O možnosti nahrávat soubory jsme mluvili již dříve. Nyní k tomu přibývá i průzkumník (File Manager, který bude možná propojen s OneDrive), ve kterém naleznete také složku Stažené soubory. Další zajímavostí je, že když budete stahovat soubor MP3, tak se nově přidá do hudebního přehrávače. Prohlížeč si zároveň budete pamatovat uložená hesla a bude nabízet dva nové módy – jeden pro čtení (články převede na holý text) a druhý soukromý. V neposlední řadě půjde také synchronizovat záložky a historii s desktopovým prohlížečem IE 11, což byla dlouho žádaná funkce.

Dílčí změny

Pokud se propojíte se svým kontaktem skrz Wi-Fi Sense (o tom jsme psali výše), můžete sdílet zabezpečené Wi-Fi sítě, aniž by ten druhý viděl heslo. Kontakty půjde také sdružovat do kruhů až o čtyřiceti lidech. Operátoři nyní mohou na dálku ovládat nastavení aplikace Data Sense (upravit informace podle vašeho tarifu) a mohou také instalovat některé aplikace, pokud detekují svou kartu SIM (nejspíše vám budou moci nabídnout aplikaci pro správu účtu a podobně). Klávesnice bude podporovat psaní jedním tahem ve stylu Swype. Přibýt by měla aplikace Office Lens pro skenování dokumentů. Obchod vám dokáže nabídnout zajímavé aplikace v závislosti na vaší lokaci. Změní se také vzhled zamykací obrazovky, kdy se zvětší čas a zmenší se informace o datu.

Wp 8.1 leak

Všechny telefony s Windows Phone 8.1 budou umět probuzení dvojitým poklepáním na displej (dříve pouze u Nokia Lumia po aktualizaci Amber). Budete si moci nastavovat Quiet Hours, neboli čas, kdy nechcete být vyrušováni (podobně jako v systému iOS). Pokud budete mít telefon s ovládacími tlačítky přímo na displeji (více v dřívějších aktualizacích článku), tak půjde zachytit obrázek obrazovky stlačením kombinace vypínacího tlačítka a zvýšení hlasitosti. Hlasovou asistenci bude nyní aktivovat podržení tlačítka pro hledání (místo Startu). Přibude také funkce Screen Reader, která bude pravděpodobně převádět text do mluveného projevu.

Aktualizace 20. 2. 2014

S aktualizacemi nekončíme a máme pro vás další várku novinek, které se za poslední dobu vyrojily. Připomínáme, že za mnohé informace vděčíme Windows Phone 8.1 SDK, které mají k dispozici vybraní vývojáři.

Umlčení konverzace a nové hledání

Jednou z novinek je nová funkce SMS klienta, která není převratná, ale mohla by vás potěšit. Jedná se o umlčení vlákna. To se může hodit ve chvíli, kdy vám třeba někdo neustále píše a vás to otravuje. Nechcete si ho zablokovat, jen prostě nechcete každých 15 vteřin dostávat informace o dalších zprávách. Tak si vlákno s ním jednoduše umlčíte. SMS vám nadále chodí, jen vám telefon nezvoní, nevibruje a nevidíte upozornění na dlaždici. Umlčet můžete i skupinovou konverzaci.

Wp 8.1 leak

Po zmáčknutí tlačítka hledat se vám nyní otevře Bing, který umí prohledat jen web. Prohledávání telefonu tak ve Windows Phone dosud chybělo. SDK nasvědčuje tomu, že se to může změnit a WP 8.1 bude umět prohledávat zprávy, média, emaily, kontakty, web a další položky. Vylepšena bude také cloudová záloha. Ta dosud zvládala zálohu aplikací, ale už ne jejich obsahu. Nyní však budou zachovány i soubory, poznámky, nastavení a další obsah, který aplikace využívají. Zároveň bude umět systém zálohovat rozestavění vaší úvodní obrazovky stejně, jako se to naučil Windows 8.1.

Aktualizace 23. 2. 2014

Hlasový asistent a notifikační centrum

O hlasovém asistentovi Cortaně víme už delší dobu. Nově však vyšlo najevo, že se nemusí nutně jmenovat Cortana. V každém regionu se totiž bude jmenovat jinak. Pokud budete chtít, tak si ji navíc budete moci přejmenovat podle svého gusta. Jistě tím vznikne spousta pikantností. S tím souvisí i to, že si budete moci nastavit vlastní aktivační frázi. "Ok, Glass" to asi zrovna nebude, ale volba je na vás. Po vydání bude podporovat 15 jazykových mutací, ale čeština mezi nimi bohužel není. Dále se můžete podívat na nový obrázek z notifikačního centra. To bude na vrchní straně zobrazovat 4 rychlé volby, pro telefony s větším displejem tu bude až 5 možností. V druhém obrázku vidíte možnosti nastavení obchodu. To přibližuje dříve vydanou zprávu o automatických aktualizacích.

Aktualizace 2. 3. 2014

Pozadí

Už dříve jsme vás informovali o tom, že Windows Phone 8.1 bude podporovat vlastní pozadí na obrazovce s dlaždicemi, jen jsme nevěděli, jak to bude vypadat. The Verge k tomu udělali vlastní návrh, který se inspiroval podobnou ve Windows 8. Jenže ve Windows 8 je za ikonami hodně místa a vlastní pozadí dává smysl, zatímco na telefonu je místa málo a ikony zabírají téměř celý displej. Nejnovější únik nám dává na tuto skutečnost jiný pohled – pozadí možná nebude za ikonkami, ale v nich. Jak jistě víte, velká část ikon má průhledné pozadí a díky tomu můžete měnit jejich barvu v nastavení. Weibo.com přineslo dva obrázky, jak to prý vypadá. Bohužel nejsme schopní potvrdit, zda jde o skutečnou podobu nebo zda je to upravené ve Photoshopu. Podle náhledu to nevypadá špatně, ale stále bych na toto odhalení koukal kritickým okem, protože může jít o podvrh. Jak bude pozadí vypadat ve skutečnosti se dozvíme zanedlouho, protože vydání WP 8.1 se blíží a očekáváme oficiální představení již v dubnu.

Wp 8.1 leak
Možná podoba vlastního pozadí

Cortana

Druhou kratičkou aktualizací je vzhled Cortany. Jak jsme si řekli už dříve, tak půjde měnit její (nebo i jeho) jméno. Grafický vzhled Cortany je reprezentován kruhem, protože jejím hlavním úkolem je prohledávání webu nebo telefonu. A to bývá většinou doprovázeno točícím se kolečkem. Tom Warren vypustil obrázek modrého kruhu, který by měl Cortanu reprezentovat. Kruh bude animovaný a bude vyjadřovat různé emoce, které Cortana bude umět vyjadřovat.

Wp 8.1 leak
Cortana

Aktualizace 7. 3. 2014

Odhaduje se, že se už za měsíc dočkáme oficiálního představení systému Windows Phone 8.1, ale mezi tím unikají další a další detaily. Jednou z novinek například je, že ve verzi 8.1 budou moci aplikace aktualizovat informace na dlaždici každou minutu. Nyní to mohou udělat jen jednou za 30 minut. I to je například jeden z důvodů, proč neexistuje žádná aplikace s velkým ukazatelem hodin. S tím nám aktualizace bohužel nepomůže, ale vývojářům to dává více volnosti. Další novinkou je upravená klávesnice pro zařízení s velkým displejem. Nyní zabírá i na tabletofonech zbytečně půlku displeje, což se má změnit, protože upravená klávesnice bude zabírat přibližně 20 % z displeje na výšku.

Notifikační centrum

Jak už víme, Windows Phone 8.1 bude obsahovat notifikační centrum, kterému Microsoft říká Action Center. Nyní k němu máme více informací. Samozřejmě bude obsahovat několik zkratek pro Bluetooth, Wi-Fi, režim v letadle a podobně, ale především slouží aplikacím pro zobrazení zmeškaných událostí. Například víme, že bude několik typů upozornění. Některá mohou přehrát oznámení, rozsvítit displej, jiná se zase zobrazí tiše a na událost vás neupozorní. Každá aplikace má omezení na 20 upozornění, takže by nemělo dojít k přehlcení. Některé aplikace navíc budou moci posílat upozornění s trvanlivou lhůtou. Po té upozornění samo zmizí. Zároveň půjdou upozornění aktualizovat, takže vývojáři nemusí posílat stále nové, jen aktualizují to původní.

Takovou třešničkou na závěr dnešní aktualizace je zjištění, že Microsoft už začal pomalu pracovat na další aktualizaci, která pravděpodobně ponese označení Windows Phone 8.5.

Aktualizováno 15. 3. 2014

Možnosti fotoaparátu

Další novinky se týkají vestavěné aplikace pro focení, která se přibližuje té, kterou vyvíjí Nokia pro telefony své značky. UnleashThePhones nám ve videu představují nová nastavení, kterí umožňují vybrat fotky zobrazované na dlaždici – všechny, oblíbené nebo jen jednu. Také můžete vypnout ukládání lokace, kde byla fotka pořízena nebo měnit způsob řazení fotografií. Přímo ve fotoaparátu na vás pak čeká zásadní změna, díky které si ve vestavěné fotoaplikaci na WP 8.1 budete moci upravit ikonky na levé straně obrazu. Tam je pět slotů, do kterých si přiřadíte vybrané možnosti. Třeba rychlé nastavení ISO, blesku, formátu a tak podobně. Jak to vypadá za chodu, zjistíte z následujícího videa.

Druhou novinkou je údajná podpora USB OTG. Jakmile zařízení připojíte k jinému zařízení s mass storage, tak vás telefon upozorní, že bylo připojeno úložné zařízení a otevře vám prohlížeč souborů. Tuto zprávu přinesl Nawzil, který je podle mnoha redaktorů důvěryhodným zdrojem.

Aktualizace 27. 3. 2014

Dnešní aktualizace se týká především data vydání. Šéfredaktor serveru WPCentral, Daniel Rubino, prozradil, že se vývojářská verze Windows Phone 8.1 o jeden až dva týdny zpozdí. Původně se počítalo s tím, že se k vývojářům dostane už příští týden na Microsoft Build konferenci. Za odklad mohou některé chyby, které Microsoft stále ladí. Toto krátké zpoždění by tak nemělo mít příliš velký vliv na vydání aktualizace pro uživatele. Očekává se, že Windows Phone 8.1 vyjde někdy během června nebo července.

Web WPCentral také přišel s další novinkou, která se týká vylepšení obchodu s aplikacemi. V 8.1 by do něj měly přibýt některé nové kategorie. Jedna se zaměří na nové oblíbené aplikace a měla by se jmenovat New + Rising Apps, kde budou aplikace sice nové, ale jejich popularita rychle stoupá. Stejnou kategorii dostanou i hry. Další zajímavou položkou jsou Mé aplikace, které vás nechají zkontrolovat nové aktualizace ručně a nemusíte tak čekat na upozornění, která často přichází se zpožděním. Samozřejmě také budete moci nechat telefon aktualizovat aplikace automaticky.

Wp 8.1 leak

Zdroje: theverge.com, reddit.com, wpcentral.com

Diskuze ke článku
lada
Už se těším! Na Vánoce jsem přešel z Androidu na WP a držím mu palce, jelikož je to velmi sympatický systém. Samozřejmě mě mé okolí kritizuje, že jsem padlý na hlavu. Ale co, alespoň jsem odlišený od ostatních. :D
pedro
Tak tomu rikam aktualizace :-) Jde videt, ze MS na sve uzivatele nekasle a snazi se doplnit, co jim chybi. Uz se tesim.
Patrik
A nevíte někdo, jestli bude možné aktualizovat svůj WP 8 na WP 8.1 ? (konkrétně Ativ S)
anonym
Super, konečně o krok dál:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze