Unikla Cortana pro Android: vyzkoušeli jsme ji

25

Už v květnu Microsoft oficiálně potvrdil, že hlasová asistentka Cortana by měla brzy dorazit na operační systémy Android a iOS. U Androidu se tak mělo stát v červnu. I přesto, že stále není oficiálně ke stažení v obchodě Google Play, mohli jsme ji vyzkoušet. Na internet se totiž před pár hodinami dostal apk soubor s Cortanou ke stažení. Díky tomu ji na vašem Androidu můžete vyzkoušet i vy.

Microsoft oficiálně už dříve oznámil, že Cortana ve formě klasické aplikace dorazí i na operační systémy Android a iOS. Ještě se tak sice oficiálně nestalo, ale její uvolnění (alespoň pro Android) se rozhodně blíží a Microsoft tak pravděpodobně dodrží červencový termín, který slíbil dříve. Na internet totiž unikl apk soubor, díky kterému jsme ji měli možnost vyzkoušet.

Cortana Android

Cortanu jsme vyzkoušeli na redakčním smartphonu LG G2. Nainstalovali jsme ji přes apk, kdy se nám následně do telefonu uložila jako každá jiná klasická aplikace. Pokud už jste měli tu čest s Cortanou na přístrojích se systémem od Microsoftu, určitě nebudete překvapeni.

Cortana na Androidu.

Celé rozhraní aplikace působí jako zmenšená verze Cortany pro Windows 10. Dotazy přitom můžete zadávat textově či hlasem (samozřejmě v angličtině). Pokud tak například vyslovíte frázi „set alarm at 5:40“, Cortana vám sama nařídí budík na tento čas. Podobně lze například Cortanu použít pro napsání SMS zprávy nebo vyhledání nejbližší restaurace. Vše funguje naprosto korektně a zdá se, že by se aplikace mohla již brzy objevit v obchodě Google Play.

Takto vypadá Cortana na přístrojích s operačním systémem Android.

Oproti Windows Phone je zde však jeden velký rozdíl – Cortana samozřejmě není tak hluboko zakořeněna do systému, takže ji například nelze vyvolat povelem „Hey Cortana“, po kterém se asistentka na Windows Phone smartphonech objeví z jakékoli části systému. U Androidu vždy sami musíte zapnout aplikaci.

Oprávnění, která aplikace požaduje.

Cortana pro Android po vás po nainstalování také požaduje přihlášení se k Microsoft účtu. Pokud chcete sami asistentku vyzkoušet i na vašem telefonu nebo tabletu, můžete stáhnout a nainstalovat uniklý apk soubor. Po nainstalování v telefonu zabere cca 63 MB prostoru.

Zdroje: microsoft-news.com, theverge.com, onedrive.live.com, suomimobiili.fi

Diskuze ke článku
ms
Tak tenhle spyware se v mým telefonu zcela jistě neobjeví :D
Lukáš
K ničemu, pochybuju, že si někdo tuhle hrůzu nainstaluje na android phone.
Lukáš Vála Neumann
To by si mohl říct i o Siri
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Zatial mi plne staci Google Now,takze naco mat navyse 1 asistenta,ktory zabera miesto a dokaze viac menej to iste co Now

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze