Testujeme HTC One X: první dojmy z nové vlajkové lodi

29

Začíná období příchodu nových vlajkových lodí jednotlivých výrobců pro letošní rok. Do redakce zavítal i koráb od HTC z nové řady One. Pyšní se čtyřjádrovým procesorem, obřím HD displejem či vylepšeným fotoaparátem. Zaujme také Android 4.0 a nové prostředí Sense.

HTC One X – oficiální fotografie

HTC se v posledních letech těší značné oblibě a není tak překvapením, že se stále snaží držet na špici po technologické stránce. Jako první výrobce přináší na náš trh telefon se čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,5 GHz. Ve skutečnosti je ale v telefonu ještě jedno, páté jádro, které dokáže šetřit energii. S energií souvisí také Li-Pol akumulátor s kapacitou 1 800 mAh. Naše prvotní dojmy z výdrže jsou spíše pozitivní a zdá se, že silnější baterie o sobě dává vědět. Na vlastní oči ji nicméně nevidíme, neboť je pevně zabudována v těle telefonu.

HTC One X je pořádný kus telefonu

Díky napevno zabudované baterii se nikde nic neodnímá a tudíž nikde nic nevrže. Zpracování se HTC vůbec povedlo na jedničku. Po uchopení do ruky vás navíc šokuje hmotnost telefonu. Má totiž jen 130 gramů, což je nevídaně málo s ohledem na výbavu a obrovský displej. Ten má úhlopříčku 4,7 palce, jemné rozlišení 1280 × 720 pixelů a novou technologii Super LCD 2. Vylepšeno bylo podání barev a také jas. Problém tak nepředstavuje ani ostré slunce. Krycí sklíčko displeje má pod palcem Gorilla Glass a tudíž je odolné vůči škrábancům. Sklíčko je navíc vyvedeno až do krajů, což zpříjemňuje ovládání. Prsty po displeji ladně a lehce kloužou.

Potěší tenké tělo i krycí sklíčko displeje zasahující až ke krajům

Velký displej se samozřejmě musel zákonitě promítnout do celkových rozměrů telefonu. Nárůst je citelný především na výšku, 134 milimetrů dělá z One X už pořádné „pádlo“. Taktéž šířka 70 milimetrů je nadměrná a držení v jedné ruce už představuje mírné potíže, především pro menší ruce. Opak představuje tloušťka, kterou se podařilo stlačit pod 9 milimetrů.

Displej se HTC povedl na jedničku

Kromě displeje a procesoru je chloubou nového HTC One X také nový Android 4 Ice Cream Sandwich spolu s nadstavbou HTC Sense 4.0. Výrobci se povedlo vše krásně odladit a prostředí běhá maximálně svižně. Nové Sense se dočkalo hned několika změn. Těm ale unikla odemykací obrazovka, která opět spoléhá na kruh a rychlý přístup ke čtyřem předvoleným funkcím. Jinak vypadá například menu, které je nyní sestaveno horizontálně. Podrobně se změnami budeme zabývat v recenzi. Proměny se udály i pod displejem. Čtveřici tlačítek nahradila trojice. Uprostřed jde o známý domeček, vlevo od něj je šipka zpět, kterou by však HTC mohlo zpracovat zdařilejším piktogramem. Vpravo se pak nachází tlačítko vyvolávající seznam naposledy spuštěných aplikací, který HTC přepracovalo do efektního 3D cover flow.

TIP! Jak vypadá nové HTC Sense 4.0: podrobný videpohled

Prostředí Androidu 4 s nadstavbou Sense 4.0

Hojně se mluví o vylepšeném fotoaparátu. Ten má rozlišení 8 megapixelů, nechybí mu automatické ostření a LED dioda. Dodám ještě údaje o světelnosti, která činí f/2.0. Přepracováno bylo i prostředí, stále však najdete bohaté nastavení. Kvalita výsledných snímků je na slušné úrovni a rozhodně došlo ke zlepšení oproti modelům řady Sensation. Potěší lepší ostrost i věrnější podání barev. Pokud však snímky porovnám s modelem Incredible S, vychází novinka One X hůře, což je škoda. Na první snímky se můžete podívat níže.

Prostředí fotoaparátu

Nepřehlédněte: HTC One X: vyzkoušeli jsme, jak fotí (video)

Ukázkové fotografie z HTC One X

Závěrem prvních dojmů nemohu nezmínit, že nové HTC One X nepodporuje paměťové karty. Interní paměť se zastavila na 32 GB, přičemž máte reálně k dispozici zhruba 26 GB. Pro někoho dostatečné množství, pro jiného málo. Každopádně je to obrovská škoda. Obměnou prošel také slot na SIM kartu, který nově „papá“ jen micro SIM variantu. Zajímavý je také přístup k SIM kartě, který jakoby HTC okopírovalo od Applu. V balení naleznete kousek drátku s logem HTC, kterým slot otevřete.

Čtěte: HTC One X nabídne i technologii NFC, jak funguje?

Vlajková loď One X padne jen do větších rukou

HTC One X nyní intenzivně testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, určitě neváhejte a napište nám do diskuze pod tímto článkem. Odpovědi se dočkáte buď přímo v diskuzi nebo ji zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry HTC One X

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 69,9 × 8,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 280 px, 24 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T33, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2012, 17 000 Kč

Za zapůjčení HTC One X děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

Diskuze ke článku
Jindra
Pěkné. Co jsem se nedočetl tady, to jsem se dočetl na tomhle webu : http://www.htc-one.cz/htc-one-x/ :)
Zajímavé je, že spousta lidí píše a telefon reálně ještě nemělo v ruce :)
DDS
Bez jakekoli jizlivosti doporucuju testerovi procist diskuzi na mobilmanii, kde se majitele One X uz par dni vydrzi zabyvame.
Specialne pak doporucuju zamerit se na bug displeje, o kterem uz par lidi referovalo - ve tmavych scenach (nektera menu, fotak v noci, atd) se svisle na displeji objevuji pruhy cervenych tecek.
securid
Jak je na tom snímač okolního světla, funguje OK ?
palo
chcel by som sa spytat ze ked ma android 4.0 ci podporuje flash..lebo galaxy nexus ma android 4.0 a flash nepodporuje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze