Telefony s ohebným displejem nabírají na síle. Trhu dominuje Samsung

20
Telefony s ohebným displejem nabírají na síle. Trhu dominuje Samsung
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Za rok 2023 bylo celosvětově dodáno 15,9 miliónů skládacích mobilů
  • 66% tržní podíl drží Samsung
  • Na vlivu však získává Huawei

Telefony se skládací konstrukcí a ohebným displejem jsou mezi námi zhruba posledních 5 let. Za tu dobu ale zlevnily jen velmi nepatrně, a to navzdory tomu, že se vykrystalizovaly hned dvě konstrukční řady. Celkově velké mobily knížkového typu a dále možná oblíbenější a cenově dostupnější véčka. Dle nejnovější zprávy agentury TrendForce se za celý loňský rok 2023 celosvětově dodalo 15,9 miliónů telefonů s ohebným displejem, což ovšem představuje pouze 1,4% podíl na prodeji všech chytrých mobilů.


Ačkoliv se může zdát, že trh s ohebnými telefony roste pomalu, meziročně si polepšil o 25 %. Na druhou stranu ze strany mnoha uživatelů nadále přetrvává obava z toho, že pohyblivé zařízení tolik nevydrží a překážkou v rychlejším rozšiřování je i již zmíněná vyšší cena prakticky všech modelů, které jsou v současné době na trhu.

Tržní podíl výrobců ohebných mobilů

Výrobce Tržní podíl 2023 Tržní podíl 2024 (odhad)
Samsung 66,4 % 60,4 %
Huawei 11,9 % 19,8 %
Xiaomi 5,3 % 5,4 %
Ostatní 16,4 % 14,5 %

Není velkým překvapením, že trhu s ohebnými telefony jednoznačně dominuje Samsung, který v roce 2023 vykázal 66,4% tržní podíl. Meziročně však došlo k poklesu o zhruba 17 %. Navíc se očekává další pokles, který je vcelku logický s tím, jak se do segmentu přidávají další výrobci. V letošním roce by tak tržní podíl Samsungu měl klesnout o 6 %.

Druhou příčku aktuálně drží Huawei, jehož tržní podíl dosáhl 12 % a očekává se poměrně rychlý růst. Letos by měl dosáhnout takřka 20 %. Není to velké překvapení, Huawei produkuje stejně jako Samsung dvě modelové řady a především jeho véčka řady Pocket vypadají originálně a elegantně. Ostatně včera byla představena nová generace Huawei Pocket 2.

Posledním významným výrobcem dle TrendForce je Xiaomi s 5,3 %, který však nenaroste a letos má připsat jen 0,1 % do plusu. Všichni další výrobci se shlukují už jen v kolonce „ostatní“ s tržním podílem 16,4 % v roce 2023, který by měl letos poklesnout o zhruba 2 %. V této kategorii se z pohledu českého zákazníka nachází zejména poměrně aktivní Motorola s řadou Razr.

Obecný výhled do budoucnosti dle TrendForce předpokládá, že v roce 2024 se celosvětově dodá 17,7 miliónů mobilů s ohebným displejem, což přinese 11% meziroční nárůst. Až v roce 2025 by pak měla být pokořena 2% hranice tržního podílu ohebných mobilů na celkových dodávkách chytrých telefonů. Z těchto prognóz je zřejmé, že v nejbližších letech nelze očekávat masivní rozšíření těchto telefonů, neboť ceny budou klesat jen velice pozvolna.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Letos by se to mohlo změnit. Na trhu EU je málo výrobců, letos přijde na řadu Xiaomi a už ten 3 gen byl dost chválen, další bude Pixel Fold 2 který už bude vypadat skvěle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze