Skládací Huawei Mate X5 ohromí odolností i nadprůměrnou fotovýbavou

Skládací Huawei Mate X5 ohromí odolností i nadprůměrnou fotovýbavou
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Smartphone je osazen novým 7nm čipsetem Kirin 9000S
  • U konstrukce byla použita druhá generace skla Kunlun

Na veletrhu MWC 2024 nemohl scházet ani Huawei, který zde prezentoval nám známé smartphony i některé novinky, jež se na český trh doposud nepodívaly a je docela možné, že se k nám ani nedostanou. Kromě modelu Huawei Mate 60 RS Ultimate jsme si tak mohli prohlédnout a krátce vyzkoušet zajímavou skládačku Huawei Mate X5. Čím nás zaujala?

Odolná stylovka s novým čipsetem Kirin 9000S

Zatímco Xiaomi na MWC 2024 představilo a prezentovalo telefony klasické konstrukce (avšak přivezlo rovněž svůj první elektromobil či novou generaci robotického psa), Huawei měl na stánku také zajímavou skládačku Huawei Mate X5. Telefon je zajímavý tím, že je poměrně tenký (v zavřeném stavu má slušných 11 mm), ale také má vnější displej jemně zaoblený po všech stranách. Ten chrání rovněž druhá generace odolného skla výrobce Kunlun, ovšem vysokou odolnost vykazuje Mate X5 také jako celek. Jedná se totiž o jeden z mála ohebných smartphonů s odolností dle IPX8. Problém mu tak nedělá prach ani voda a nezalekne se dokonce ani ponoření pod vodu.

Kromě konstrukce, kde si lze všimnout také klasického vypínacího tlačítka, jež supluje čtečku otisků prstů, stojí za zmínku 7,85" OLED displej. Ten je na první pohled velmi povedený, má vysoký jas i jemnost a i v rámci krátkého používání jsme z něj byli nadšeni. Vnější 120Hz OLED displej o uhlopříčce 6,4" je pak dostatečně velký (a kvalitní) k vyřízení zpráv i surfování po internetu, focení apod. Netradiční je pouze nasazení čipsetu Kirin v době, kdy jsme zvyklí na Snapdragony a Dimensity. Huawei po několikaleté pauze způsobené americkými sankcemi přišel s novým 7nm čipsetem Kirin 9000S, kterým je osazena tato skládačka v kombinaci s až 1TB úložištěm a 16 GB RAM.

Působivá je pak rovněž fotovýbava. Nenajdeme zde sice UDC kamerku (tedy fotoaparát umístěný přímo pod ohebným panelem), vše by ale měly vynahradit senzory na zadní straně. Zde kraluje 50Mpx primární snímač s PDAF a laserovým ostřením, jemuž neschází ani optická stabilizace, zajímavý je ale rovněž 5× teleobjektiv o rozlišení 12 megapixelů a ohniskové vzdálenosti 125 milimetrů. Nakonec výrobce nezapomněl ani na 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, který tak nahradí i makro snímač.

Huawei Mate X5

Rozměry156,9 × 141,5 × 5,3 mm, 242 g
DisplejAMOLED, 7,85" (2 496 × 2 224 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 9000,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 5 120 GB, nanoSD
Akumulátor5 060 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze