Startapp: zajímavé nové projekty (nejen) z Kickstarteru

Co zajímavého se objevilo na Kickstarteru? Přesně o tom je náš nový seriál. V prvním dílu si ukážeme jednu zajímavou audiohru, pak se podíváme na multiplatformní tahovou strategii a přidáme ještě dva velmi netradiční projekty.

Mnozí z vás jistě tuší o čem crowdfunding je, ale neuškodí to znovu připomenout. Představte si, že dostanete skvělý nápad na produkt (jakýkoliv), ale sami nemáte zdroje na jeho financování. Dřív byste se mohli pokusit svůj nápad někomu prodat nebo si vzít velkou půjčku a doufat v úspěch. Internet vložil tvůrcům do rukou další možnosti. Jednou z nich je právě crowdfunding, kde vývoj financují fanoušci a budoucí uživatelé produktu.

Kickstarter

Jedná se vlastně o jakýsi předprodej, kdy si zaplatíte něco, co získáte až za určitou dobu. Hlavním problémem je rizikovost takové investice. V podstatě nikdo vám nedokáže zaručit, že produkt skutečně dopadne a vy ho dostanete. A proto si musíte dost rozmyslet, jestli vám připadá tvůrce projektu důvěryhodný. Nejznámějším světovým projektem je Kickstarter, u nás fungují třeba HitHit nebo Startovač.

V tomto novém seriálu si budeme ukazovat zajímavé mobilní projekty, které stojí za vaši pozornost. A protože hned na začátek nezaškodí se podívat, jaké nápady mají a jaké nemají šanci, zařadili jsme do našeho seriálu projekty, u kterých období sbírání finančních prostředků skončilo nedávno, a u kterých tak víme, zda byly úspěšné nebo neúspěšné.

Codename Cygnus - an Interactive Radio Drama for iOS

Audioknihy jsou stále ještě populární – možná víc než dřív. Co kdybyste mohli děj v takové audioknize ovlivnit? Přesně o tom je hra Codename Cygnus, která absentuje vizuální složku a vypráví příběh, do kterého můžete zasahovat. Na svém telefonu se vám pustí nahrávka, a když se hrdina dostane do určité situace, dá vám na výběr, jak pokračovat. Buď tapnete na požadovanou možnost nebo svůj výběr řeknete nahlas a hra ho zaznamená.

Určitě to není mainstreamový projekt, který by mohl uspět u masy hráčů, ale zaujme svým netradičním pojetím. Vypadá to, že opravdu hodně lidí zaujal, nasbíral totiž dostatek finančních prostředků. Pro milovníky kriminálních příběhů je to zajímavé zpestření. Co vy na to?

Více o projektu

Wars and Battles

Pakliže se řadíte mezi fanoušky propracovaných tahových strategií, mohl vás zaujmout projekt francouzského týmu Kermorio, který takovou strategii mohl udělat. Na první pohled se nejedná o nic extra zajímavého – tahová strategie z druhé světové války, která se snaží simulovat reálné bitvy a dodržuje historická fakta. To už jsme tu měli.

Nejzajímavější na tomto projektu je jeho multiplatformovost. Bitvy probíhají online a hrát můžete téměř na kterémkoliv zařízení. Začnete třeba na počítači, ale řeknete si, že je lepší si lehnout na gauč, tak popadnete telefon nebo tablet a pokračujete v bitvě na něm. Hrát můžete i sami proti umělé inteligenci, ale s přáteli to bude určitě lepší. Zároveň hra slibuje přehlednou grafiku a propracované strategické možnosti. Bohužel ale nápad uživatele nezaujal a vývojářům se podařilo vysbírat ani ne polovinu z kýžených 50 tisíc dolarů. Škoda.

Více o projektu

BBiQ™: A Brain for Your Barbecue

BBiQ je jednoznačně ujetý projekt. Já osobně mám s grilováním spojenou pohodu a klid, kdy se snažím odpoutat od práce a moderních technologií. Dvojice nadšenců z New Yorku si to nemyslí a mobilní technologie do tohoto procesu chce rvát. Vlastně, proč ne? BBiQ je speciální HW zařízení, které měří teplotu grilovaného jídla.

BBiQ

K tomu si do svého telefonu nahrajete aplikaci, která vás o tom bude přímo informovat. Stejně tak bude obsahovat návody, které vám s přípravou pomůžou. V současné chvíli oba vývojáři pracují na miniaturizaci zařízení. Výhodou je, že vám aplikace přesně řekne, kdy máte třeba nechat na mase rozpustit tuk nebo kdy přidat jaké koření. Nevýhoda? Já osobně si takhle grilování nepředstavuji a můj názor zřejmě sdílí většina lidí, protože se ani na tento projekt nepodařilo vysbírat dostatek prostředků.

Více o projektu

Wrist Charge: The band in charge

Starší telefony vydržely třeba týden. S nástupem smartphonů tato doba začala klesat a dnes jsme všichni zvyklí nabíjet každý den. Vylepšují se procesory, zvětšují displeje, ale s baterkou nikdo nic moc nedělá. Nějaké pokusy tu jsou (nedávno představený Philips Xenium W8510), ale to nestačí. Tento projekt nám bohužel s tímto problémem taky nepomůže, ale nabízí jiné řešení – jednoduchý způsob, jak mít nabíječku neustále při sobě.

Asi se všichni shodneme, že tahat u sebe neustále nějaké kabely není cool. To si myslí i tvůrci projektu Wrist Charge. A tak vytvořili náramek, který má v sobě USB nabíječku. Tu si tak nosíte na ruce a kdykoliv ji můžete snadno sundat a nabít si telefon. Řešení je to minimálně zajímavé, ale někomu by mohl náramek na ruce vadit. V přípravě jsou verze pro Android i iOS (Lightning i starší verze), ale projekt zřejmě nespatří světlo světa, ani zde se totiž nepodařilo vybrat dostatečný počet financí.

Více o projektu

Většina dnes představených minulých projektů spadá do kolonky neúspěšné, tedy že se nepodařilo vybrat tolik, kolik si tvůrci předsevzali. Takových projektů je na Kickstarteru mnoho. Příště se podíváme na právě probíhající projekty, které můžete podpořit i vy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze