Čeští a slovenští veteráni pracují na akční hře podle Karla Čapka

2

Parta zkušených vývojářů opustila slovenské studio Cauldron, aby se mohla pustit do práce na vlastním indie projektu. Nedávají si přitom malé cíle. Továrna Budoucna je ambiciózní akční hra na motivy knihy R.U.R. od Karla Čapka. Velká část vývoje je už za nimi a do vydání nezbývá mnoho. I tak ale potřebují vaši pomoc.

Slovenské vývojářské studio Cauldron bylo na vrcholu. Pracovalo na titulech pro amerického vydavatele Activision a vše se tak zdálo v nejlepším pořádku. Tým se zaměřoval na velké hry s loveckou tematikou. Na konci minulého roku se ale dostal do potíží a celá situace vyústila v to, že se tým zmenšil a koupila ho česká společnost Bohemia Interactive (série ArmA nebo DayZ). Ještě předtím ale tým opustili Vladimír Geršl a Lukáš Labaj a spolu s dalšími vývojáři založili společnost Fun 2 Robots.

Přechod k vývoji indie her zkusila již řada jiných vývojářů. Jelikož za sebou nemají velký kapitál, tak se snaží uspět na crowdfundingových serverech, kde představují své hry a nabízejí jakýsi předprodej. Některé projekty uspějí, jiné ne. A tým Fun 2 Robots to velmi brzy zjistí také.

Od akční hry k Čapkovi

Československé vývojářské studio by vám tak rádo představilo hru, na které už řadu měsíců pracuje. Jmenuje se Továrna Budoucna a tvůrci ji jednoduše popisují jako nekompromisní akční rouge-like hru inspirovanou dílem R.U.R. od Karla Čapka. Jako hráč se vydáváte do tajemné Továrny budoucna, ve které se vyrábějí roboti. Kromě Čapka zde můžete jako inspiraci spatřit i třeba Bioshock – jako pilot vrtulníku havarujete na neznámém místě, které se vydáte prozkoumat. Pokud si k tomu přidáte i trochu z Falloutu, tak přesně získáte představu o atmosféře hry.

Továrna je plně pod kontrolou robotů, kteří – podobně jak v díle R.U.R. – nemají s lidmi žádné slitování. A vzhledem k tomu, že jste vybaveni slušným arzenálem zbraní, tak to pro vás znamená jistou výzvu. Čekají tu na vás brokovnice, pušky, granáty a další speciální výstroj. Vše si navíc můžete upravovat za pomocí vynálezů. Továrna je rozdělena na podlaží. Na každém vás čeká nejen skupina nepřátelských robotů, ale také pasti a překážky. Úrovně budou navíc generované, takže pokaždé můžete narazit na jiné úkoly i podobu podlaží.

Autoři slibují, že hra nebude lehká. Protože je samé také nebaví, že většina mobilních her má sklony k trivializaci všeho. A Továrna Budoucna má být výzvou. Jak se bude ovládat? Jde o akční hru, takže dostanete k dispozici dva virtuální joysticky. Jedním budete postavou pohybovat a druhým střílet.

Artworky

Podpořte hru

Vývoj hry (ať už mobilní) není levnou záležitostí a nejdůležitější zpráva tak přichází na konec. Továrna Budoucna je již ve velmi pokročilé fázi vývoje, za což může třeba Microsoft, který tvůrcům udělil grant, čímž si zajistil tříměsíční exkluzivitu pro systém Windows Phone. Stále to však nebylo dost peněz na to, aby pokryly veškeré náklady. Proto tvůrci založili kampaň na serveru Startovač. Tam můžete přispět a vybrat si za to odměnu. Pokud například přispějete 159 Kč, tak za to dostanete hru pro jednu vybranou platformu (Windows Phone, Android nebo iOS) a vaše jméno bude uvedeno na webu mezi podporovateli.

Můžete ale přispět i více a vybrat si tak další odměny. Můžete získat plakát, objevit se v komiksu, stát se testerem, získat knihu R.U.R s přebalem Továrny Budoucna nebo se dokonce podílet na tvorbě místnosti ve hře. V současné chvíli mají autoři vybráno přes 40 % požadované částky a zbývají jim ještě necelé dva týdny. Pokud vás jejich hra zaujala, tak si můžete prohlédnout kampaň na serveru Startovač a případně tvůrce podpořit.

Hra by se měla objevit na konci roku 2014 pro platformu Windows Phone. Začátkem roku 2015 ji můžete očekávat na Androidu a iOS. V plánu je také vydání pro Xbox One nebo Windows 8. Zajímavostí také je, že se hra účastní soutěže India Prize Award jako jediný zástupce české a slovenské herní tvorby.

Future Factory

Zdroje: startovac.cz, fun2robots.com

Diskuze ke článku
Jakub
Konečně něco vyjde jako 1. na WP.
LoL
Pro WP bude exluzivně hra a ještě od čechů, no to jsou paradoxy. Jinak to nevypadá nijak výjímečně, snad to bude mít něco do sebe, podobných her jsou kvanta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze