Srovnání: Idol mini vs. Desire 500 vs. Xperia L (Finále)

Naše srovnání telefonů nižší střední třídy, které se účastní Alcatel OneTouch Idol mini, HTC Desire 500 a Sony Xperia L, dospělo do svého druhého a zároveň finálního dílu. Ve vedení je prozatím Alcatel, stíhaný zástupcem od Sony. Zabrat pak bude muset HTC. K dispozici bude mít hned několik kol.

Na úplný úvod si pro jistotu všechny protagonisty ještě jednou představíme a následně si zrekapitulujeme dění v prvním díle.

Nepřehlédněte 1. díl: Srovnání: Alcatel OT Idol mini vs. HTC Desire 500 vs. Sony Xperia L

Představení

Alcatel One Touch Idol mini

V našich srovnáních se vůbec poprvé objevuje Alcatel, který na našem trhu za velmi příjemnou cenu pod 4 000 Kč prodává model OneTouch Idol mini. Pyšnit se může 4,3palcovým IPS displejem, dvoujádrovým procesorem, velmi kompaktním tělem nebo 5megapixelovým fotoaparátem s HD videem.

TIP! Recenze Alcatel One Touch Idol Mini – Kompaktní elegán se dvěma SIM

Alcatel OneTouch Idol mini

HTC Desire 500

Naopak tradiční účastník srovnání, HTC, vysílá do boje svůj Desire 500, jehož cena však ještě v oficiální distribuci nestačila spadnout pod 5 000 Kč. Ve výbavě nacházíme 4,3palcový displej, čtyřjádrový procesor, 1 GB paměti RAM nebo 5megapixelový fotoaparát s HD videem.

TIP! Recenze HTC Desire 500 – Líný elegán za slušný peníz

HTC Desire 500

Sony Xperia L

Trojlístek nám dnes uzavírá Sony Xperia L, aktuálně možná nejoblíbenější model nižší střední třídy. Opět zde máme 4,3palcový displej, výkonný hardware s 1 GB RAM, 8megapixelový fotoaparát a podporu HD videa. Cenovka se pohybuje pod hranicí 5 000 Kč.

TIP! Recenze Sony Xperia L – Miss střední třídy

Sony Xperia L
Alcatel One Touch Idol mini HTC Desire 500 Sony Xperia L
rozměry 127,1 × 62 × 7,9 mm 131,8 × 66,9 × 9,9 mm 128,7 × 65 × 9,7 mm
hmotnost 96 gramů 123 gramů 137 gramů
úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,3 palce 4,3 palce
rozlišení displeje 854 × 480 pixelů 800 × 480 pixelů 854 × 480 pixelů
jemnost 228 PPI 217 PPI 228 PPI
operační systém Android 4.2 Android 4.1 Android 4.2
procesor Mediatek 6572 (2 × 1,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 200 8625Q (4 × 1,2 GHz) Qualcomm S4 Plus MSM8930 (2 × 1 GHz)
operační paměť RAM 512 MB 1 GB 1 GB
interní paměť 8 GB 4 GB 8 GB
paměťové karty ne ano ano
podpora dvou SIM karet ano ne ne
fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
záznam videa 720p 720p 720p
NFC ne ne ano
orientační cena 4 000 Kč 5 300 Kč 5 000 Kč

Představování je za námi a další kola našeho srovnání naopak před námi. V dnešním druhém díle se zaměříme na to, co mají telefony pod kapotou, jak se povedlo prostředí a zda-li obstojí při fotografování.

Alcatel OT Idol Mini vs. HTC Desire 500 vs. Sony Xperia L – srovnání

Nyní je již na řadě ohlédnutí. V prvním díle jsme se zabývali především srovnáním zvenčí. Jak jsou telefony velké, zda se dobře drží či ovládají. To byla silná parketa Alcatelu. Velmi dobře si Idol mini vedl také v případě výdrže. V tomto případě však bodovala i Xperia L. Na nule zůstávalo HTC a bylo jasné, že to s ním po prvním díle nebude vypadat zrovna růžově. Displejem nás zcela oslnil Alcatel, a i když následně zaváhal při srovnání zvukových výstupů, vydobyl si výhodnou pozici do druhého dílu.

Aktuální stav tak vypadá následovně. První příčku okupuje Idol mini s šesti body. V závěsu uskutečňuje svou stíhací jízdu Xperia L se 4,5 body a prozatím poslední s pouhým 1,5 bodem zůstává Desire 500.

5. kolo – Hardware

V úvodním kolem druhého dílu srovnání se podíváme pod kapotu všech tří účastníků. Idolu mini tam tiká dvoujádrový procesor MediaTek 6572 s taktem 1,3 GHz. Desire 500 vsadil na čtyřjádrový procesor Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz. Xperia L pak tasí papírově nejvýkonnější Snapdragon S4 se dvěma jádry a taktem 1 GHz. V případě grafických akcelerátorů najdete v Idolu mini Mali-400 MP, Desiru 500 Adreno 203 a u Xperie L nejvýkonnější Adreno 305.

Hojně sledovaná je operační paměť RAM. V tomto ohledu vás vůbec nepotěší Idol mini, který nabízí jen 512 MB RAM, přičemž po zapnutí vám zbude sotva 190 MB RAM. To je dost málo. Desire 500 již nabízí mnohem lepší 1 GB RAM a pro vaši práci ponechá po zapnutí zhruba 450 MB RAM volných. Velmi podobně je na tom Xperia L s 1 GB RAM, ze kterého po zapnutí zbývá rovněž kolem 450 MB RAM.

O výkonu v tomto kole však nerozhodnou čísla výše, ale čísla níže. Ty se budou týkat výsledků ve vybraných benchmark testech.

Smartbench 2012 CF - Bench Nenamakr 1 Nenamark 2
Alcatel OneTouch Idol mini 2 179 / 2 033 7 779 63 FPS 42,6 FPS
HTC Desire 500 4 419 / 2 198 12 553 60,4 FPS 43,7 FPS
Sony Xperia L 2 576 / 3 033 6 093 59,3 FPS 59,6 FPS

U čísel ještě zůstaneme a přesuneme se k úložištím. Idol mini nabízí dle výrobce 8 GB, ovšem jde o teoretickou hodnotu, ze které si něco ukousne systém, něco předinstalované aplikace. Výsledkem je paměť rozdělené na sektor o velikost 1,11 GB a druhý o velikosti 2,05 GB. Celkově je tedy k dispozici nijak oslňujících 3,16 GB. Aplikace lze ukládat do jakéhokoliv sektoru, nicméně pokud čekáte na rozšíření paměťovými kartami, budete zklamáni, chybí. Aby toho nebylo málo, nerozumí si Idol mini s funkcí USB host. Ani tudy tedy cesta k rozšíření paměti nevede.

Zdánlivě ještě hůře je na tom Desire 500. ten totiž nabízí jen 4 GB interní paměti, ze kterých je však k dispozici jen zhruba 400 MB a to je velmi málo. Naštěstí jsou již podporovány paměťové karty, na které lze aplikace přesouvat. Výsledkem je tak větší prostor pro data než u Alcatelu. Desire 500 navíc přidává funkci USB host, můžete tak připojit Flash disk.

Xperia L nabízí 8 GB teoretického úložiště. Reálně tu máme dělení na dva sektory. První nabízí 1,57 GB pro uživatele, druhý 4 GB. Výsledkem je 5,57 GB pro vaše data a navíc slot pro paměťové karty, na které lze přesouvat aplikace. Netřeba zdůrazňovat, že Xperia L je v tomto ohledu nejlepší. Třešničkou na dortu je pak podpora USB host.

V pátém kole si vítězství připisuje Xperia L. Podává nejlepší výkon, především pak při graficky náročných operacích a tudíž se hodí i pro hraní náročnějších her. Zároveň nabízí největší interní paměť a v podstatě ani na malou chvíli neklopýtla. Bod bere Desire 500, který sice výkonem neohromí a ostudu si uřízl interní pamětí, vše však zachránil alespoň paměťovými kartami a 1 GB RAM. Bez bodu zůstává Idol mini, který má malou RAM, malou paměť a navíc nepodporuje paměťové karty.

Stav po 5. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
6 b.2,5 b. (+1) 6,5 b. (+2)

6. kolo – Prostředí a funkce

V šestém kole se zaměříme na samotné prostředí a také některé funkce. Celou trojici spojuje operační systém Android od Googlu, avšak liší se použitými verzemi. Smartphony Idol mini a Xperia L vsadily na Android 4.2.2 Jelly Bean. Desire 500 běží na starším Androidu 4.1.2 Jelly Bean. Plusové bodíky si tedy připisují Sony s Alcatelem, nicméně nějak zásadní rozdíl mezi oběma verzemi nehledejte. Všichni výrobci si navíc zvolili nadstavby, a Android je proto z části skryt.

Základní prostředí mají všechny modely velmi vyrovnané a to včetně možností na odemykacích obrazovkách či pohotovostních obrazovkách spolu s widgety. Hlavní menu je vždy řešeno formou mřížky, ale liší orientací a také hustotou ikonek. Nejlépe je na tom Idol mini a Xperia L – ty využívají horizontální orientaci a také rozestavění 4 × 5 ikonek. Desire 500 má vertikální posun v menu a pouze sestavení 4 × 4 ikonky. V první části menu dokonce jen 4 × 3 ikonky, neboť pruh zabírají velké hodiny. Zastavíme se u stavové LED diody, která upozorňuje na zmeškané události. Nabízejí ji všichni tři, ale nejlépe zpracovanou ji má Xperia L. Je velká a umístěná na zkosené bradě. Blikání nepřehlédnete.

Prostředí – zleva Alcatel, HTC a Sony

Dostáváme se k ožehavému srovnání optimalizace. V případě Idolu mini se projevuje slabší hardware zmíněný v pátém kole. Animace občas nepůsobí plynule a například při odemčení slyšíte dříve zvuk, než skutečně vidíte odemčení na displeji. Při náročnějších operacích, například spuštění Google Map, je pak zadýchávání telefonu cítit ještě více. Naproti tomu mnohem lépe je na tom Desire 500, kde se HTC povedla optimalizace velmi dobře. Sense je sice náročné a hardware nijak oslnivý, nicméně při běžném používání vše běží zcela plynule. Déle trvají jen náročnější operace. Nejlépe je na tom Xperia L, která těží z výkonného procesoru, který dovolí i velkou zátěž, aniž by se prostředí zpomalovalo.

Přesuneme se k dalším funkcím. Celý trojlístek si bez problémů poradí s přehráváním HD videa i formátů AVI. Pokud prahnete po externích titulcích, budete muset využít alternativní přehrávače, neboť ty nativní si s nimi neporadí. V případě datové výbavy je maximem technologie HSPA s maximální rychlostí 21 Mb/s. Výjimkou je Desire 500, který nabízí jen 7,2 Mb/s. Pouze Xperia L se pak může pyšnit přítomnost NFC. Práci s dokumenty MS Office zvládá nejlépe Desire 500, který nabízí plnou verzi aplikace Polaris Office. Plusové body si připíše i Idol mini, neboť podporuje dvě SIM karty.

Za šesté kolo si dva body uzme Xperia L za přehledné prostředí, poctivou optimalizaci nebo třeba NFC. Poslední bod přiřknu Desiru 500, který sice nabízí starší Android, avšak výsledkem je lépe fungující prostředí oproti Idolu mini, který je tedy dnes stále bez bodu.

Stav po 6. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
6 b.3,5 b. (+1) 8,5 b. (+2)

7. kolo – Fotoaparát

V sedmém kolem přijde na řadu fotoaparát a záznam videa. Nejprve se však podíváme na papírové parametry a prostředí. Idol mini nabízí 5megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou, Desire 500 s Xperií L totéž, jen počet megapixelů činí 8. Plusem pro Xperii L je pak hardwarová spoušť, která je dvoupolohová a navíc lze jejím prostřednictvím spustit fotoaparát z uzamčeného telefonu.

Prostředí fotoaparátů je v zásadě velmi podobné a všechny tři modely se snaží o minimum rušivých prvků a maximální využití displeje pro snímanou scénu. Mírně pozadu je Idol mini, který vyžaduje přepnutí mezi režimy fotoaparát a kamera. U Desiru 500 a Xperie L jsou k dispozici dvě spouště. Zároveň dokáží na rozdíl od Idolu mini při natáčení pořizovat fotografie. V nastavení najdete vždy panorama, HDR či noční režim. Nejpodrobnější nastavení nabízí Xperia L, které nechybí ani plně automatický režim, který sám zvolí vhodnou scénu.

Prostředí fotoaparátů

V případě kvality samotných fotografií se slušně vytáhl Desire 500, který v rámci možností pořizuje slušné snímky v noci, ve dnes dobře hospodaří se světlem i vykresluje detaily a bez problémů vyfotí makro. V závěsu za ním je Xperia L, která naopak v noci fotí velmi špatně a téměř každý snímek rozmazán, ve dne sice kvalitně vykreslí detaily, možná i o něco lépe než Desire 500, avšak často jsme svědky přepalů či tmavých míst. Nejhůře dopadl Idol mini, kterému chybí detaily a snímek trpí celkovou neostrostí.

Alcatel One Touch Idol mini – testovací snímky
HTC Desire 500 – testovací snímky
Sony Xperia L – testovací snímky

Záznam videa je u všech tří telefonů možný v rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Idol mini to zvládá s 30 snímky za vteřinu, nicméně video je neostré a zvuk spíše chrčí. Desire 500 však dokázal dopadnout ještě hůře, neboť nabízí snímkovací frekvenci pouhých 23 snímků za vteřinu, obraz je trhaný a navíc má HTC problém s kontinuálním ostřením. Bezkonkurenčně nejlepší video vám natočí Xperia L s 30 snímky za vteřinu. Obraz je zcela plynulý, perfektně ostrý a na velmi slušné úrovni je také záznam zvuku. Ještě lépe než na Alcatelu funguje přeostřování při natáčení.

Alcatel OneTouch Idol mini (testovací video) – exteriér, 720p

HTC Desire 500 (testovací video) – exteriér, 720p

Sony Xperia L (testovací video) – exteriér, 720p

Sedmé kolo nakonec vyhrává Xperia L, které sice nefotí zcela nejlépe, ale nijak dramaticky nezaostává a navíc natočí nejlepší video a jednoznačným plusem je hardwarová spoušť fotoaparátu. Bod za druhé místo a velmi dobré výkony v oblasti fotografování bere Desire 500. Vítězství si nechal vzít opravdu velmi špatným záznamem videa. Bez bodu je opět Idol mini.

Konečný Stav po 7. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
6 b.4,5 b. (+1) 10,5 b. (+2)

Závěrečné shrnutí

Tentokrát patřilo dvoudílné srovnání k vůbec nejnapínavějším v naší historii. Výsledek však již po prvním díle mnozí z vás předpovídali. Ačkoliv si Idol mini vybudoval po prvním díle solidní náskok a stačilo jej v podstatě jen udržovat, nedokázal to a musí se spokojit s druhým místem. V posledních kolech totiž vůbec nebodoval a pro vítězství si mohla elegantně dojít Xperia L, která byla dnes naopak 100% a s 10,5 body suverénně vítězí. Druhý je již zmíněný Alcatel, který posbíral 6 bodů.

Vítěz: Sony Xperia L

Poslední třetí příčka zbyla na Desire 500, který vypadal po prvním díle na hozený ručník. Totální bodový výpadek Alcatelu však zapříčinil, že Desire 500 měl šanci se posunout. Bohužel Desire 500 nedokázal vyhrát ani jedno kolo a bodové zisky nestačily na smazání ztráty z prvních kol.

Závěrem lze říci, že pokud hledáte telefon s maximálně 4,3palcovým displejem, je Xperia L takřka ideální volbou. Podává vyrovnané výkony ve všech kategoriích. Mezi její přednosti patří slušný fotoaparát, skvělý výkon i optimalizované prostředí. Idol mini berte v úvahu pouze v případě, že jste velmi nenároční a oceníte především kompaktní rozměry s malou hmotností. Vyšší nároky Alcatel uspokojit nedokáže. Desire 500 je pak velmi těžké doporučit. Je ze všech nejdražší a ve srovnání pohořel. Zaměřit se na něj mohou snad jen fanoušci značky a prostředí Sense, které opět nezklamalo.

Diskuze ke článku
Wheatley
Pěkný, čtivý srovnání. Vítěz byl nicméně jasný od začátku, Lko je za ty prachy fajn telefon :)
jirka
Jen škoda že se na něj Sony vysralo s podporou, Teda zatím to tak vypadá, tak uvidíme.
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Zajímavé čtení, ale nezdá se mi to extra spravedlivé.Mít stejný počet bodů za design jako za paměť,kde si z nás Alcatel asi dělá srandu,jr nefer.Ale co,čte se to hezky a člověk si podle toho může vybrat ;)
Ondřej Ochman
Ondřej Ochman
rozhodne nesouhlasim ze je desire horsi nez idol...to prvni kolo bylo hodne subjektivni mi prislo pritelkyne ma desire 500 a musim uznat ze se skvele drzi a hodne znamym se velice libi i dizajnove narozdil od alcatelu coz je takova seda myska a co se tyce fotek tak je na tom taky docela dobre a hlavne nikdy se nestalo ze by se na nem cokoliv seklo a to sem rozmazleny z nexusu 4

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze