Srovnání: Alcatel OT Idol mini vs. HTC Desire 500 vs. Sony Xperia L

V naší redakci pokračujeme s pravidelným srovnáním telefonů a tentokrát jsme zalovili mezi modely nižší střední třídy. Do našeho dvoudílného srovnání jsme ulovili Alcatel One Touch Idol mini, HTC Desire 500 a také oblíbenou Sony Xperii L. Všechny pojí 4,3palcový displej a velmi podobná výbava. Který je ale nejlepší?

V našem redakčním srovnání dostávají tentokrát prostor cenově dostupné telefony, které pořídíte kolem hranice 4 500 Kč. Jedná se o zástupce nižší střední třídy, kde již lze očekávat kvalitnější fotoaparáty, solidní výbavu nebo alespoň průměrně velký displej. Na úvod si kompletní trojlístek rivalů představíme.

Představení

Alcatel One Touch Idol mini

V našich srovnáních se vůbec poprvé objevuje Alcatel, který na našem trhu za velmi příjemnou cenu pod 4 000 Kč prodává model One Touch Idol mini. Pyšnit se může 4,3palcovým IPS displejem, dvoujádrovým procesorem, velmi kompaktním tělem nebo 5megapixelovým fotoaparátem s HD videem.

TIP! Recenze Alcatel One Touch Idol Mini – Kompaktní elegán se dvěma SIM

Alcatel One Touch Idol mini

HTC Desire 500

Naopak tradiční účastník srovnání, HTC, vysílá do boje svůj Desire 500, jehož cena však ještě v oficiální distribuci nestačila spadnout pod 5 000 Kč. Ve výbavě nacházíme 4,3palcový displej, čtyřjádrový procesor, 1 GB paměti RAM nebo 5megapixelový fotoaparát s HD videem.

TIP! Recenze HTC Desire 500 – Líný elegán za slušný peníz

HTC Desire 500

Sony Xperia L

Trojlístek nám dnes uzavírá Sony Xperia L, aktuálně možná nejoblíbenější model nižší střední třídy. Opět zde máme 4,3palcový displej, výkonný hardware s 1 GB RAM, 8megapixelový fotoaparát a podporu HD videa. Cenovka se pohybuje pod hranicí 5 000 Kč.

TIP! Recenze Sony Xperia L – Miss střední třídy

Sony Xperia L
Alcatel One Touch Idol mini HTC Desire 500 Sony Xperia L
rozměry 127,1 × 62 × 7,9 mm 131,8 × 66,9 × 9,9 mm 128,7 × 65 × 9,7 mm
hmotnost 96 gramů 123 gramů 137 gramů
úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,3 palce 4,3 palce
rozlišení displeje 854 × 480 pixelů 800 × 480 pixelů 854 × 480 pixelů
jemnost 228 PPI 217 PPI 228 PPI
operační systém Android 4.2 Android 4.1 Android 4.2
procesor Mediatek 6572 (2 × 1,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 200 8625Q (4 × 1,2 GHz) Qualcomm S4 Plus MSM8930 (2 × 1 GHz)
operační paměť RAM 512 MB 1 GB 1 GB
interní paměť 8 GB 4 GB 8 GB
paměťové karty ne ano ano
podpora dvou SIM karet ano ne ne
fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
záznam videa 720p 720p 720p
NFC ne ne ano
orientační cena 4 000 Kč 5 300 Kč 5 000 Kč

Představování je za námi a první kola našeho srovnání naopak před námi. V dnešním prvním díle se zaměříme na konstrukci a rozměry, neopomeneme porovnat displeje a zvukové výstupy, zastavíme se také u baterií a výdrže.

Alcatel OT Idol Mini vs. HTC Desire 500 vs. Sony Xperia L – srovnání

1. kolo – Konstrukce a ergonomie

Jako subjektivně nejmenší působí na první pohled Idol mini. Naopak jako nejméně ohrabaná se zdá Xperia L, která však nemůžeme upřít punc originality za prohnutý zadní kryt a ostře střižené hrany. Idol mini však má také svůj šmrnc. Nejméně nápadně působí Desire 500, který díky rozšíření ve středu působí baculatým dojmem. Na druhou stranu námi využívaná barevná kombinace bílé s křiklavě modrou nevypadá vůbec špatně.

Nejmenší a nejlehčí je Alcatel One Touch Idol mini

Když porovnáme konkrétní čísla, je Idol mini se 127 milimetry na výšku a 62 milimetry na šířku nejmenší. Zdánlivě největší Xperia L je však se 129 milimetry na výšku a 65 milimetry na šířku v těsném závěsu. Největší je Desire 500, jenž má na výšku 132 milimetrů a na šířku 67 milimetrů. Tloušťka hraje do karet Idolu mini, čekejte pouze 7,9 milimetrů. Tloušťka zbývajících dvou rivalů je těsně pod 10 milimetry.

Kompaktnost Idolu mini dokresluje dále také hmotnost pouhých 96 gramů. Této hodnotě jsou zbývající konkurenti na míle vzdáleni. Hmotnost Desiru 500 činí 125 gramů, Xperie L pak 137 gramů. Idol mini se proto nejlépe drží a v kapse o něm skoro ani nevíte. V pohodlí držení je na tom dobře také Desire 500. Špatně na tom není Xperia L, avšak přeci jen potřebujete mít větší dlaň.

Tloušťka je opět doménou Alcatelu One Touch Idol mini

Při používání je neméně důležité také umístění odemykacího tlačítka, která používáte denně několikrát. V tomto ohledu zcela dominuje Xperia L, která jej má umístění uprostřed pravého boku. Je dostatečně velké a pohodlně se tiskne. Idol mini jej má v pravé části horní strany, což není vyloženě nejhorší umístění, ale tlačítko je malé a spíše zapuštěné. Suverénně nejhůře je na tom Desire 500, jehož tlačítko je na levé straně horní strany a takřka nevystupuje nad okolní povrch. Obtížně jej nahmatáte a špatně se tiskne.

V kvalitě konstrukčního zpracování je na tom nejlépe Desire 500, který sice má odnímatelný zadní kryt, nicméně vše je pevné a nic nevrže. Telefon také v ruce působí nejrobustnějším dojmem. Hned v závěsu je Idol mini, jehož unibody konstrukce zabraňuje vrzání. Nijak zle na tom není ani Xperia L, která má odnímatelný zadní kryt, avšak prohnutí si vyžádalo mírný pohyb krytu při promačkání a navíc i vidinu toho, že se vše po pár měsících mírně zhorší.

V prvním kole si dva body připisuje Alcatel Idol mini, který dokázal vše dostat do malého a velmi lehkého těla, což oceňujeme. Zároveň je také kvalitně zpracovaný a nebýt hůře umístěného odemykacího tlačítka, nebylo by co vytknout. Bod bere Sony Xperia L, která nabízí originální design a také ideálně řešené umístění odemykacího tlačítka. Bez bodu je zatím HTC Desire 500, který je největší a nepotěšil nás ani odfláknutou odemykací klávesou.

Stav po 1. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
2 b. (+2) 0 b. 1 b. (+1)

2. kolo – Baterie a výdrž

Baterie všech tří rivalů nabízí velmi podobnou kapacitu. Nejmenší se „chlubí“ Idol mini, který nabízí 1 700 mAh, Xperia L 1 750 mAh a největší kapacitou disponuje Desire 500 s 1 860 mAh. Pokud však srovnáme náš redakční test streamování videa, kdy byly všechny telefony přihlášené k sítí 3G, připojeny k zabezpečené Wi-Fi, zvuk byl posílán do sluchátek na 50% hlasitost a jas displeje snížen na 50 %, je vítězem Idol mini s výdrží 6 hodin a 18 minut. S mírnou ztrátou je na druhém místě Xperia L s výsledným časem 5 hodin a 23 minut. Zcela pak propadl Deisre 500, jehož čas 2 hodiny a 47 minut za ostatními zřejmě kvůli čipsetu výrazně zaostává.

Výdrž při běžném používání, kdy telefon budete aktivně využívat, tedy on-line data, poslech hudby, několik desítek minut hovoru a SMS zprávy, je u všech tří modelů velmi podobná. U Alcatelu počítejte se zhruba 1,5 dnem, u Xperie L s jedním dnem a nejslabší Desire 500 vydrží zhruba od rána do večera.

V případě nabíjení exceluje Xpera L, která je na 80 % nabitá již za 1 hodinu a 9 minut. Druhé HTC to na stejnou kapacitu stihne za 1 hodinu a 35 minut, Idol mini potřebuje 1 hodinu a 42 minut. K úplnému nabití Xperie L potřebujete 2 hodiny a 1 minutu, Desiru 500 to trvá 2 hodiny a 25 minut a Idolu mini 2 hodiny a 31 minut.

Ve druhém kole se uchýlíme k dělbě bodů. Tři možné body si mezi sebe rovným dílem rozdělí Idol mini a Xperia L. Bez bodu je dle očekávání Desire 500, který na první bodový zisk čeká i po druhém kole.

Stav po 2. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
3,5 b. (+1,5) 0 b. 2,5 b. (+1,5)

3. kolo – Displeje

Všechny dnešní soupeře spojuje velikost displeje, neboť jeho úhlopříčka činí shodně 4,3 palce. Rozlišení je již jen podobné. Zatímco telefony Idol mini a Xperia L vsadily na 854 × 480 pixelů a tedy jemnost 228 PPI, Desire 500 využil horší rozlišení 800 × 480 pixelů s jemností 217 PPI. Sami asi tušíte, že rozdíl v jemnosti nemáte šanci postřehnout. Rozdíly v použitých technologiích však již ano.

Idol mini je vybaven IPS displejem a je to rozhodně poznat. Displej nabízí vyšší jas, je kontrastnější a nejlépe zobrazí bílou. Rovněž je nejlépe vidět venku a nabízí nejlepší pozorovací úhly. Slabinou může být nepatrně horší podání černé. V tom exceluje Xperia L, avšak jinak je její displej spíše horší, a to především při podání bílé, která je spíše lehce žlutá. Také pozorovací úhly nejsou skvělé. Desire 500 je pak někde uprostřed. Nabízí velmi dobré podání bílé a i s TFT TN displejem velmi dobrou čitelnost i příkladné pozorovací úhly a vysoký jas. U všech třech modelů také najdete automatickou regulaci jasu.

Třetí kolo vyhrává Idol mini a velmi rychle rozšiřuje svou bodovou sbírku o další dva body. První bod si připisuje Desire 500. Bez bodu tentokrát zůstává Xperia L.

Stav po 3. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
5,5 b. (+2) 1 b. (+1) 2,5 b.

4. kolo – Zvuk

Ve čtvrtém kole, které zároveň uzavře první polovinu našeho srovnání, se podíváme na zvukové schopnosti dnešních rivalů. Dle očekávání se nekonají ani v jednom případě stereo reproduktory, nicméně to nelze při cenách okolo 4 500 Kč brát jako chybu výrobce. Nejprve necháme telefony zahrát nahlas skrze reproduktor. V tomto případě nás mile překvapil Idol mini, který hraje opravdu velmi hlasitě a zároveň i kvalitně. Zvuk má dynamiku, nezní plechově a lze jej samozřejmě s přihlédnutím na poměry telefonů dobře poslouchat. V závěsu za Idolem mini je Xperia L, jejíž zvuk již takovou radost neudělá, ale je stále dostatečně hlasitý a vytknout mu lze máloco. Do kategorie horších reproduktorů spadá ten, co nasadilo HTC do modelu Desire 500. Zvuk je plechový, jednotlivé složky pak nevyniknou, středy se utápí ve výškách a dobré to není ani s hlasitostí.

Opomenout samozřejmě nemůžeme ani zvuk do sluchátek. Pro účely srovnání jsme použili základní pecková sluchátka Koss. Nyní se jednoznačně do popředí dostává Xperia L, jejíž zvuk působí nejvyváženěji lze jej srovnávat i s dražšími modely. Sice bychom mohli namítnout, že by zvuk ve sluchátkách mohl být hlasitější, nicméně při nastavení maximální hlasitosti již vaše uši moc rády nebudou a tudíž lze i tuto úroveň hodnotit jako dostatečnou i do hlučného prostředí. Se sluchátky se zmátořil Desire 500, který podává stejně kvalitní zvuk jako Xperia L. Nezanikají středy, uslyšíte i hloubky. Naopak Idol mini výstupem do sluchátek zklamal. Zvuk působí velmi plechově a hloubky jsou nevýrazné.

Čtvrté kolo znamená dva body pro Xperii L. O druhé místo a zbylý bod se rovným dílem podělí Idol mini a Desire 500.

Stav po 4. kole:

Alcatel One Touch Idol miniHTC Desire 500Sony Xperia L
6 b. (+0,5) 1,5 b. (+0,5) 4,5 b. (+2)

Závěr

Rozdělením bodů za čtvrté kolo jsme se dostali na závěr prvního dílu našeho srovnání. Prozatím se vedení ujímá, pro někoho možná překvapivě, Alcatel One Touch Idol mini, kterému dnešní kola vyloženě sedla a z osmi možných bodů dokázal získat šest. Vyhráno však ještě nemá, neboť jej stíhá Sony Xperia L. Její ztráta 1,5 bodu je pouze mírná. Naopak levou nohou do celého srovnání vkročilo HTC Desire 500. Ačkoliv jde o nejdražší model, za svými protivníky prozatím pouze ztrácí a jako jediný ještě ani jednou naplno nebodoval.

Který nakonec zvítězí?

Šanci napravit to bude mít v druhé polovině našeho srovnání, kdy se zaměříme na hardware, prostředí, výbavu a samozřejmě fotoaparát. Koho z trojice tipujete na vítěze?

Sony Xperia L a Alcatel OneTouch Idol mini do srovnání zapůjčil e-shop Alza.cz, kterému tímto děkujeme.

Sony Xperia L a Alcatel OneTouch Idol mini do srovnání zapůjčil e-shop Alza.cz, kterému tímto děkujeme.

Diskuze ke článku
Lukáš Daněk
Lukáš Daněk
Mně se nejvíce po designové stránce líbí HTC a i to prostředí je velice pěkné ,ovšem jestli je zas plynulé to nevím :D Doufám ,že to vyhraje ,ale to je ve hvězdách. Idol i Xperia L jsou velice dobří soupeři , hodně lidí co znám ,vlastní Xperii L a říkají,že je velice dobrá ,ale Idol jsem u nikoho neviděl ,jen jak jsem se díval na parametry a recenze ,tak si taky hodně lidí chválilo . No bůh ví kdo to vyhraje ,no vlastně to víte vy ,ale ještě nám to neřeknete :D
Maroš
Konečne po dlhej dobe nejaké zrovnanie. Hodil by sa mi tam Samsung Galaxy S III Mini, dosť hojne ho vídavam. Na akej verzií máte Xperiu L? Po novej aktualizácií sa výdrž zvýšila. A tu ergonómiu by som tiež nevidel tak hrozne. A bude nejaký videopohľad?
excel78
Já používám Idol mini a protože jsem velmi spokojen tak mě výsledek vůbec netrápí,to ovšem neznamená že si druhé kolo rád nepřečtu.
Tomáš Tesárek
Tomáš Tesárek
Já vlastním Xperii L a neměnil bych :) Je to supr pro každého kdo nepotřebuje nic extra jako s4, z1, One nebo 5S. Fotí docela slušně a s většinou her nemá problém. S vlastními sluchátky hraje slušně :) co víc potřebuju ...
A ještě pro redakci: máte chybu u foťáku HTC, který má 8 megapixelový foťák a Alcatel má 5 megapixelů.
Hezký večer :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze