Sony Xperia L
recenze

Sony Xperia L

Miss střední třídy

Japonské Sony si vždy potrpělo na designu a své schopnosti dává znovu patřičně na odiv. Před pár týdny představilo Xperii L, zástupkyni střední třídy, která neosloví jen velice konkurence schopnou výbavu, ale také stylovým designem, kterou upoutá oči okolí. Dočkali jsme se od Sony konečně zdařilého telefonu?

Sony letos prozatím příliš nových modelů neukázalo. Respektive, napočítáme jich celkem pět, avšak na našem trhu aktuálně seženete jen dva. Xperia ZL se u nás neprodává, Xperia SP a Xperie ZR zatím neprodává. My však dnes zrecenzujeme Xperii L, která svou výbavou, kde najdete 4,3palcový displej, výkonný procesor, Android 4.1 nebo stylový design, zapadá do střední třídy a před několika dny se začala prodávat.

Sony Xperia L - oficiální fotografie

Technické parametry Sony Xperia L

Kompletní specifikace
Konstrukce128,7 × 65 × 9,7 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:01 hodin
Dostupnostkvěten 2013, 7 190 Kč

Sony Xperia L – videopohled

Obsah balení

Základní balení je i na dnešní poměry velmi chudé. Očekávejte jen nezbytné minimum v podobě USB kabelu a koncovky nabíječky. Ano, jak již jistě tušíte, chybějí také jakákoliv sluchátka.

Obsah balení

Design a konstrukce

Nejnovější model od Sony na našem trhu vás zaujme od první chvíle. Výrobce se navrátil k osvědčeným prohnutým zádům, které si prvně vyzkoušel již před mnoha lety, ještě za dob Sony Ericssonu. Právě prohnutí vás upoutá zřejmě jako první. V dnešním světě stále stejných placek působí Xperia L trošku jako živá voda. Japonský výrobce však nevsadil vše na jednu kartu. Na těle telefonu zdařile kombinuje ostře řezané přechody s elegantně zaoblenými boky v zadní části. Čelní strana působí nekompromisně, zatímco zadní strana hraje na vaše pohodlí a díky zaoblení telefon dobře padne do ruky.

Zkosené hrany budí pozornost

Někdo by sice mohl namítnout, že mu vadí příliš ostré hrany na čelní straně, avšak pokud telefon držíte klasicky, a nikoliv displejem směrem do dlaně, nebude vás nic trápit. Ke stylovém vzhledu přispívá také lesklá linka obepínající celý telefon. V její spodní části je zakomponovaná velmi silná informační LED dioda, kterou nemáte šanci přehlédnout. Silnější jsem snad ještě na žádném telefonu neviděl. Informuje vás o všech zmeškaných událostech a to do té doby, než si je přečtete. Mimo to však zvládá také například měnit barvu svícení při prohlížení fotografií. Velmi působivé.

Prohnutá záda jsou praktická i líbivá

Rozměrově se jedná spíše o větší telefon. Výška činí 128,7 milimetrů, šířka 65 milimetrů a tloušťka 9,7 milimetrů. S ohledem na průměrně velký displej a také při pohledu na fotografie je jasné, že místa kolem displejem je poměrně dost. Hmotnost se vyšplhala na 137 gramů, což sice není vyloženě málo, ale ruku to nijak zvlášť trápit nebude.

Čelní stranu z větší části zabírá displej, avšak jak jsme si již řekli, místa je kolem dost a dost. Především po bocích a nad displejem. Pod displejem už výrobce hospodařil lépe a místa je zde minimum. Nijak to nevadí, tlačítka jsou totiž přímo na displeji. Nad displejem už nechybí nezbytná čidla a logo výrobce.

Po bocích se nacházejí konektory a tlačítka. Spodní strana je holá, levý bok okupuje micro USB konektor. Hudební 3,5 mm jack konektor se nachází přesně uprostřed horní strany. Pravý bok je pak plně obsazen tlačítky. Od shora jde o dvojtlačítko regulující hlasitost a pak poměrně velké odemykací tlačítko, které je stříbrné a letos společné pro všechny Xperie. Pěkný poznávací prvek. Výčet uzavírá spoušť fotoaparátu, vítáme ji zpět.

Zadní strana je prohnutá, to již víme. Navíc je vyrobena z měkčeného plastu, což přispívá k pohodlnějšímu držení a zamezuje nechtěnému vyklouznutí. Vše je ještě doplněno třpytkami, které dodávají telefonu na již tak získaném stylu.

Konstrukční zpracování patří k tomu nejlepšímu, co ve střední třídě najdete. Všechny díly k sobě sedí, nic nevrže a platí to také o zadním krytu. Zde si tedy Xperia L vysloužila jedničku s hvězdičkou.

Baterie a výdrž

Pod zadním krytem, který je odnímatelný, najdete samozřejmě baterii, která je uživatelsky výměnná. Má kapacitu 1750 mAh, což je s ohledem na velikost displeje a hardwarovou výbavu dnešní průměr. Průměrnou tudíž očekávejte také výdrž. Suma sumárum jde o nabíjení každý večer, pokud kromě volání a smskování budete neustále on-line. Na dva dny se lze dostat jen s omezením dostupnosti na internetu. Výdrž si citelně prodloužíte díky módu STAMINA, který při plném použití, vypínání všech bezdrátových funkcí ve chvíli, kdy zhasne displej, dokáže přidat i den výdrže navíc.

Náš test výdrže spočíval v on-line streamování videa v kvalitě 720p při připojení na Wi-Fi a k 3G síti. Aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na 50 % a k reprodukci zvuku byla využita pecková sluchátka Koss, přičemž hlasitost byla nastavena na 50 %. Výsledný čas činí 5 hodin a 23 minut. Pro srovnání, velmi podobné výdrže v tomto testu dosáhla Nokia Lumia 820, zaostala jen o 6 minut.

Provedli jsme také test nabíjení. K nabití 80% Xperii L stačí pouze 1 hodina a 9 minut. Na úplné nabití se počkáte bez osmi minut ještě hodinu navíc.

Zvuk

Kvalita zvuku patřila u telefonů Sony vždy k lepšímu průměru a ani Xperia L není výjimkou. K absolutní špičce však má poměrně daleko. Reprodukce skrze hlasitý repráček je dostatečně hlasitá i poměrně kvalitní. Na mobilní poměry to je velice solidní výkon. Ve sluchátkách, opět šlo o pecky Koss, bych však očekával dynamičtější zvuk. Aktuální stav je poměrně nevýrazný, až plochý a přítomný ekvalizér jej napravuje jen částečně.

Displej

Sony sáhlo po dnes průměrném displeji s úhlopříčkou 4,3 palce a zvolilo rozlišní 854 x 480 pixelů, což je v dané třídě dostatečné. Rastr je viditelný jen z extrémní blízkosti a nijak vás tedy nemusí trápit. Typově se jedná o vcelku obyčejný TFT TN displej, avšak jeho podání barev je velmi dobré. Dokonce snad i lepší, než na vlajkovém modelu Xperia Z. Pozorovací úhly jsou naprosto skvělé, nikdy nedochází ke zkreslení obrazu. Čitelnost venku je rovněž velmi dobrá a kvalitně svou práci odvádí také čidlo regulující jas displeje.

Hardware

V telefonu tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8930 s taktem 1 GHz. K ruce je také 1 GB RAM, ze které pro vás po zapnutí zbývá okolo 400 MB RAM. Výkon pro hry zajišťuje grafický akcelerátor Adreno 305. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmarcích.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Samotné prostředí telefonu vás nijak dramaticky nepřekvapí. Sony jej na Androidu 4.1 Jelly Bean, kterým je osazena i Xperia L, zpracovává na všech modelech takřka stejně. Nechybí tak nadstavba od výrobce, která celý Android modernizuje.

Odemykací obrazovka může být zkrášlena vlastní tapetou a kromě odemčení, které mimochodem probíhá velmi efektně tahem kdekoli ve vertikálním směru, máte možnost se rovnou dostat do aplikace fotoaparátu či do hudebního přehrávače. Menším překvapením bylo, že z odemykací obrazovky nelze stáhnout informační lištu. Že nešlo o vadu jednoho kusu se nám potvrdilo na druhé Xperii L, kterou jsme měli k testování zapůjčenou.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek může být až sedm, ale také méně, záleží na vás. Jakoukoliv si můžete vybrat a přiřknout ji, že právě tato bude ta hlavní. Na každou obrazovku můžete nasázet widgety a zástupce aplikací. Ty lze ještě seskupovat do složek.

Naposledy spuštěné aplikace mají stejnou podobu jako v čistém Androidu. Není zde tedy překopaná podoba známá z Xperie Z a chybí také praktické mini aplikace, které se nejspíše dostávají jen na modely s rozlišením displeje HD a vyšším.

Mírně vylepšená je informační lišta. Kromě obvyklých informací Sony přidalo také řádek s rychlým nastavením vibrací, Bluetooth, Wi-Fi a přenosu dat. Nechybí ani přímý vstup do hlubšího nastavení.

Hlavní menu je řazeno do matice 4x4 ikonky. Řazení může být abecední, dle četnosti používání nebo od nejnovějších. Nevyhovuje? Seřaďte si ikonky dle sebe, Sony vám v tom nebrání. Můžete si také například podobné aplikace sdružit do složky. Teoreticky tak hlavní menu může mít třeba jen jednu obrazovku. Je to čistě na vás. Vzhledem k novému Androidu nechybí ani inteligentní pomocník Google Now, který se spouští dlouhým podržením domovského tlačítka s domečkem. Rázem dostanete přístup k automatickým kartám s počasím, navigací na vaše oblíbená místa, kurzem, atrakcemi a restauracemi v okolí a čeká-li vás například let, máte přístup i ke kartě s informacemi o něm včetně zpoždění.

Seznam aplikací

Prostředí je příkladně svižné, což je docíleno omezením množství animací. Které buďto chybí, nebo jsou jednodušší než u vyšších modelů. Avšak dle mého názoru je lepší na nic nečekat, než se kochat sekajícími se animacemi. Žádné problémy telefonu nečiní ani spuštění více aplikací naráz.

Mutlimediální funkce

Ani v případě Xperie L nemohu u multimediálních funkcí začít jinde než u hudebního přehrávače. Ten se v telefonu vyskytuje hned dvakrát. Sony ponechalo klasickou aplikaci Hudba Play od Googlu. Nás však mnohem více zajímá aplikace Walkman. Její základní obrazovka v záložce Moje hudba nabízí různé dělení vašich skladeb a zároveň dokáže načítat i hudbu z dalších zařízení na domácí Wi-Fi, pokud si to samozřejmě patřičně povolíte. Nechybí ani provázanost s Facebookem, kde vám bude nabízena hudba, která se líbí vašim přátelům. Hodí se také funkce stažení informací k hudbě. Xperia L se připojí k internetu a stáhne například obaly alb.

Walkman

Aplikace Walkman je parádně graficky zpracována. V pozadí je vždy nenápadně vyobrazen obal alba. Při přehrávání se okolí halí do barvy, která převažuje na obalu alba. Samozřejmě nechybí klasické funkce náhodného či opakovaného přehrávání. Doplňkovými funkcemi je vyhledání textu k písničce, případně videoklipu na YouTube. Na Wikipedii si můžete rovnou nechat zobrazit informace k aktuálně přehrávané skladbě. Snadno můžete upravovat také ID3 štítky, což není obvyklá funkce. Nudí vás jen náhled alba? Jsou k dispozici interaktivní vizualizace, které reagují na váš dotyk.

Chybět nemůže ani pokročilý ekvalizér. Ten nabízí několik profilů, ale každý si můžete přizpůsobit obrazu svému. Tři místa jsou navíc připravena pro vaše vlastní profily. Kromě toho je k dispozici i funkce ClearAudio+, která dává zvuku větší čistotu. Její praktické využití ale příliš neshledávám.

Na podobně vysoké úrovni je i aplikace Filmy, tedy video přehrávač. Grafická podoba je na jedničku, po vstupu se začne přehrávat v malé části naposledy spuštěné video, avšak jen bez zvuku. Jednoduše vás telefon nenápadně informuje, co jste naposledy sledovali. Při přehrávání si můžete upravit zvuk a nastavit si displej. Trápit vás nemusí ani tlačítka na displeji, která mizí. Bez problémů přehrajete videa do kvality 720p, na FullHd zapomeňte. Problém také telefon má s formát MKV, poradí si však s AVI a kodeky DivX a Xvid. Zapovězeny zůstávají externí titulky.

Filmy

Sony si dále upravilo i aplikaci s obrázky. Galerie nazvaná Album je opět na špičkové úrovni. Prohlížení obrázků je velmi svižné a pohodlné, na super-jemném displeji vypadají kvalitní fotografie výborně. Multidotykovým gestem si upravíte počet náhledů snímků na displeji. Druhá záložka nabízí třídění do alb. Vidíte nejen snímky z fotoaparátu, ale také vaše alba na Picase a Facebooku. Pokud si ke svým snímkům přiřadíte GPS souřadnice, uvidíte je přehledně na animované 3D zeměkouli. Při prohlížení snímkům máte k dispozici bohaté možnosti sdílení. Nechybí Facebook, Twitter, MMS, Google+, ale také méně obvyklé poslání do aplikace poznámek či máte možnost obrázek sdílet jako QR kód. Nechcete snímky prohlížet sami? Nevadí. K dispozici je prezentace i SensMe slideshow, které fotografie zabalí do vámi zvolené nálady přechodů. Chcete váš snímek vylepšit? Žádný problém, hned po ruce je základní editor, který dokáže obrázek oříznout, odstranit červené oči, doostřit či otáčet.

Album

V základní nabídce se nenachází žádná hra. Avšak stovky si jich můžete stáhnout z obchodu Google Play. Výkon Xperie L postačí i na náročnější 3D hry, problémy můžete mít jen u těch nejnáročnějších herních titulů. Místa je v telefonu dost. Interní paměť je rozdělena na část s 1,6 GB a 4 GB, do obou lze umístit aplikace. Na paměťovou kartu již však aplikace ukládat nelze.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát v Xperii L dostal do vínku 8 megapixelů, automatické ostření, přisvětlovací LED diodou a dokonce také dvoupolohovou hardwarovou spoušť fotoaparátu. V jejím případě si lze navolit, co se má po jejím delším stisku, jste-li mimo aplikaci fotoaparátu, stát. Může se jen zapnout fotoaparát, rovnou pořídit snímek, začít záznam videa a nebo se také nemusí stát vůbec nic. Vše je na vás.

Prostředí aplikace je velmi intuitivně zpracováno. Po pravé straně je přechod do galerie, spoušť fotoaparátu a zvlášť tlačítko pro zahájení záznamu videa. Posledním prvkem je přepnutí na čelní kamerku. Po levé straně vše začíná výběrem režimů: normálně, kamera, panorama, scény, přední foto a přední video. Dále nechybí nastavení HDR, blesku, který umí potlačit červené oči, hodnoty expozice, snímání úsměvu, samospoušti, vyvážení bílé, hodnoty ISO, stabilizace či zvuku úzavěrky.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií není na špatné úrovni. Potěší věrné barevné podání i práce se světlem. Bohužel horší je to opět s detaily, Sony nešetrně pracuje s kompresí a stačí si snímek je lehce přiblížit a uvidíte rozmazané části. V rámci třídy tedy jde o průměrný fotoaparát. Například Huawei Honor 2, který vyjde na podobné peníze, pořizuje mnohem lepší fotografie.

Ukázkové fotografie



Ukázkové snímky

Video záznamy lze natáčet v kvalitě 720p s 30 snímky za vteřinu. S kvalitou budete víceméně spokojeni, videa jsou plynulá, slušně funguje i kontinuálně zaostřování, i když si občas vzpomene a během natáčení zbytečně přeostřuje.

Sony Xperia L (testovací video) – exteriér, 720p

Sony Xperia L (testovací video) – interiér, 720p

Telefonní funkce

Počínaje Androidem 4.1 Sony přebarvilo některé části svého prostředí do bíla. To je případ například telefonního seznamu. Někomu změna vyhovuje, jiní měli raději dřívější černou. V každém případě je položka kontakty dělena na čtyři záložky. V té první najdete všechny své kontakty v abecedním pořádku. Řazení si můžete nastavit dle jména či příjmení a zvlášť nastavit, zda bude první zobrazeno jméno či příjmení. Vyfiltrovat si můžete například jen čísla z telefonu nebo vašeho Googlu účtu. Seznam je provázán už v základu se sociálními sítěmi Facebook a Google+, ze kterých čerpá informace, obrázky a také aktuální stav.

Ve druhé záložce se nachází protokol všech hovorů a zároveň i číselník pro vytáčení čísla. V případě příchozího hovoru máte možnost tahem prstu přijmout či odmítnout hovor, nebo odpovědět rychle SMS zprávou. Třetí záložka seskupuje vaše oblíbené kontakty. Na čtvrté záložce jsou skupiny. Lidem ve skupině můžete napsat hromadnou zprávu či e-mail.

Výhrad nemám ke kvalitě zvuku při hovoru. Repráček je dostatečně hlasitý a zvuk srozumitelný. Totéž platí i o mikrofonu, kdy si opačná strana na žádné rušivé elementy či nesrozumitelnost nestěžovala.

Zprávy a klávesnice

Do nastavitelné bílé barvy se zahalily také textové zprávy. Nic se však nezměnilo na systému ukládání, tedy formě konverzací. Sony v současnosti nabízí jednu z nejlepších klávesnic, neboť je značně uživatelsky definovatelná. Můžete si zvolit barvu tlačítek, ale také zda na nich budou sekundární znaky. Vyloženě praktické je možnost přidat extra tlačítka s tečkou a čárkou. Někomu jistě přijde vhod i tlačítko se smajlíky. Psaní je díky zdařilé klávesnici jedna radost. Pomáhá tomu například i hmatová odezva.

V nastavení najdete doručenku či vyzváněcí tón pro zprávy. Sony nicméně stále neumí od začátku odpočítávat znaky a vše se dozvíte až 20 znaků před koncem jedné zprávy. Jakmile začnete psát další, opět počítadlo zmizí, ale zůstane alespoň informace o počtu zpráv, do kterých se váš text při odeslání rozdělí.

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Facebook, Twitter a Google+.

Organizace času a GPS

Kalendář v Xperii L hodnotím jako vcelku zdařilý. Při měsíčním náhledu vždy vidíte ve spodní části rovněž výpis událostí dne, který máte označený. Celý výpis si snadno můžete roztáhnout. Týdenní náhled už příliš praktický není a v podstatě z něj nic nevyčtete. Denní náhled už je mnohem přehlednější, ale stejně nedám dopustit na agendu, kde je zvolen větší font písma. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odlišeny, což pomáhá při orientaci. Při tvorbě události zadáváte nejen čas a popisek, ale i dobu připomenutí, lze přizvat hosty či nastavit opakování.

Kalendář

Vhod přijdou praktické poznámky, které můžete zapisovat nebo dle slov Sony „čmárat“. Nechybí několik opakovaných budíků, které vás však nevzbudí, pokud telefon na noc vypnete. V další výbavě figuruje světový čas, stopky a minutka. Mezi aplikacemi narazíte také na OfficeSuite, ale bohužel jen v základní verzi, kdy máte možnost dokumenty pouze číst. Editovat či vytvářet tedy nelze.

Příjemně Xperia L překvapila při fixaci satelitů GPS. S asistencí internetu máte svou polohu takřka okamžitě bez čekání. Bez internetu si počkáte zhruba 15 vteřin. K dispozici jsou samozřejmě Google mapy s navigací, kde se spoléháte na internet nebo na dočasně stažené části map.

Datové funkce a internet

I telefon střední třídy si dnes musí bez obtíží poradit s datovými přenosy. Samozřejmostí je duo GPRS a EDGE, ale také HSDPA s maximální rychlostí stahování až 21 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí odesílání až 5,76 Mb/s. LTE chybí, avšak v této kategorii bychom jej ani neočekávali. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, Xperia L zachytí signál i v místech daleko od vysílače.

Internetový prohlížeč

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím micro USB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Příjemně překvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play. V dohledné době by mělo být možné i v ČR se všemi Xperiemi plnohodnotně platit.

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Původní androidí byste tu už hledali marně. Chrome je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma či synchronizace záložek, které máte otevřeny na stolním Chromu na vašem počítači.

Závěrečné shrnutí

Japonské Sony na náš trh konečně dostalo nový model střední třídy a tak trochu se navrátilo k tomu, co jej od ostatních odlišovalo. K prohnutému designu, který je stále líbivý. Stylovost doplňují i ostře střižené hrany, lesklá linka či zadní kryt se třpytkami. Poznamenána však nebyla ani praktičnost. Telefon se dobře drží a to díky zaobleným hranám ve spodní části a měkčenému zadnímu krytu. Pro výrobce tedy jen a jen chvála. Vše stvrzuje kvalitní konstrukční zpracování.

Nijak slavné to naproti tomu není s výdrží baterie. Jenže to je neduh takřka všech telefonů ve střední třídě a plusem pro Sony je režim STAMINA, kterým výdrž můžete citelně prodloužit. Více bychom mohli čekat také od zvuku, nicméně nad tím lze přimhouřit oko. Co se prostředí týče, máme zde Android 4.1, dobře optimalizovaný, vhodně doplněný o moderně vypadající a dobře fungující aplikace od Sony. Neseká se, co víc chtít? Opět tedy pochvala. Navíc je tu skvělé informování na zmeškané události. Dioda je velká, vhodně umístěná a velmi silná.

Abychom však jen nechválili, fotoaparát v telefonech Sony nás trápí i tentokrát. Detaily jsou nekvalitní i na poměry střední třídy. Škoda. Zbylá výbava je veskrze klasická, za vypíchnutí stojí precizní klávesnice, která je dalece modifikovatelná uživatelem, rychlá fixace vaší polohy na mapách, nebo přítomnost NFC.

Vcelku lze říci, že až na pár drobností se Sony povedlo vytvořit vyvážený telefon, který ve střední třídě rozvíří vody. K velmi solidní výbavě totiž přidává něco, co prodává. A tím je design, který zastíní veškerou konkurenci.

Konkurence

Mezi konkurenty lze zařadit již v recenzi zmíněný Huawei Honor 2. Ten jsme nedávno pasovali na krále střední třídy. Je skvěle odladěný, výborně fotí, nabízí HD displej i hraje a stojí stejně jako Xperia L. Odradit by vás mohl jen starší Android a také oproti Sony velmi nudný a ničím nezajímavý design.

Huawei Honor 2

Dalším velkým konkurentem je Samsung Galaxy S III mini, který by mohl zaujmout kvalitním displejem, který je však o něco menší. Výbava je velmi podobná, avšak například prostředí je na Xperii L optimalizováno lépe. Kvalita fotografií však hraje do karet Samsungu. Rozhodnout by mohl opět design, kde má Xperia L silná esa v rukávu.

Samsung Galaxy S III mini

Se svým konkurentem přispěchá také HTC a tasí model One S. Ten má jednoznačně lepší displej a pořizuje i kvalitnější fotografie. Jeho design již není tak nudný, ale přesto by Xperia L mohla u mnohých zákazníků vyhrát.

HTC One S

Nevoní-li vám Android, je tu konkurence s Windows Phone 8. Třeba HTC 8X, které výrazně zlevnil a nabízí stejně velký displej, avšak HD a zajímavý design. Kvalitou fotoaparátu si však s Xperií L může podat ruce. Alternativou je Nokia Lumia 820, která je jen nepatrně dražší, ale za to podstatně lépe fotí.

HTC 8X a Nokia Lumia 820
sony-xperia-l
Klady
  • aplikace Walkman, Album a Filmy
  • NFC a USB OTG
  • velmi solidní displej
  • vhodně umístěné odemykací tlačítko
  • dobře optimalizovaný Android 4.1
  • perfektní informační dioda
  • pohodlně padne do ruky
  • velmi stylový design
Zápory
  • slabší fotoaparát
  • zvukový výstup mohl být o něco lepší
  • jen průměrná výdrž
  • chudé základní balení
Diskuze ke článku
Jiří Trávníček
Možná jsem to v recenzi přehlídl, ale zajímalo by mě, jestli je displej chráněn něčím jako gorila glas. Sony gorila glas nepoužívá, ale jsou i jiné varianty. Nerad používám fólie a tvrzené sklíčko yb se hodilo. díky za odpověď
stepo
Zdravim takhle po ranu.:-) musim reagovat na vasi recenzi,protoze v ni vidím chybu! Totiz, Xperia SP se u nas uz nejaky ten patek prodava,a ne ze ne!tak si to opravte.zdarec.:-Pjo,jinak moc peknej smartphone.jen si myslim ze by Sony nemelo pouzivat u vsech svich kousku tlacitka primo na displeji,na 4,3palcovem displeji uz je to docela na prekazku.
Dan
Vzhledem k softwarovým tlačítkům na malém rozlišení vezmu raději LG L9 - foťák mají mizerný oba, ale to mne příliš nevadí.
Ado
K zamknutej obrazovke,..: skusali ste stiahnut notifikacnu listu aj s vlozenou SIM-kartou ,.??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze