Sony Ericsson Xperia Play: bude úspěšná? (8x herní video)

4

V dnešním článku se prostřednictvím množství krátkých videí, obrázků a několika odstavců textu podrobněji podíváme na nedávno představenou Xperii Play s Androidem 2.3 od Sony Ericssonu, herní mobil s obrovským potenciálem do budoucna.

Sony Ericsson Xperia Play - oficiální fotografie
Tip: přečtěte si také naše podrobné preview Sony Ericsson Xperia PLAY: nastává doba herní

Sony Ericsson v neděli, den před zahájením barcelonského MWC 2011 představil kromě dvou "obvyklých" Androidů neo a pro i ještě něco lepšího, čímž je samozřejmě herní Xperia Play, tedy více než deset let očekávaný a mýty opředený "PlayStation Phone". Disponuje bezesporu kvalitním hardwarem, kterému ale k dokonalosti chybí hlavně procesor se dvěma výpočetními jádry, fotoaparát s vyšším rozlišením, větší hodnota interní paměti a paměti RAM, či podpora HDMI a NFC, kteréžto všechny funkcionality by zcela logicky u herního telefonu, který bude muset vydat opravdu vysoký výkon, většina uživatelů očekávala jako naprostou samozřejmost. Alespoň, že nechybí výkonné GPU Adreno 205.

Podívejte se také na krátký, komentovaný videopohled na Xperii Play ZDE

Sony Ericsson Xperia Play - popis jednotlivých HW ovládacích prvků
Čtěte: Nové Sony Ericssony naživo: první dojmy, živé fotografie

Naproti tomu většina zákazníků, kteří si Xperii Play zakoupí, tyto nedostatky ráda oželí. Xperia Play se totiž jako první mobilní telefon v historii může pochlubit plnohodnotným, hardwarovým gamepadem s množstvím různých tlačítek, včetně dvojice analogových touchpdů a dvojicí L a R "padel", inspirovaných konzolemi PSP od Sony, čímž se hraní na mobilech posouvá hned o několik úrovní (nebo spíše levelů?) výše. Ovládání v tomto ohledu je v mnohém dále, než například u legendární Nokie N-Gage. Tento, podobně jako QWERTY klávesnice zespodu výsuvný herní ovladač, je opravdu asi největším tahákem, který lze na Xperii Play najít. Ovládání pomocí fyzicky hmatatelných prvků totiž nikdy nemůže nahradit ani sebelepší dotykový displej.

Sony Ericsson Xperia Play - živé fotografie, které jsme osobně pořídily na tiskovce Sony Ericssonu v Barceloně
Čtěte Sony Ericsson Xperia Play v bílé míří k O2 do Velké Británie

U telefonu Xperia Play je ale také téměř životně důležité, aby pro ni bylo v době uvedení na trh dostatek kvalitních herních titulů od renomovaných vývojářských center. Pokud se chystáte telefon koupit ,máme skvělou zprávu. Dodávky svých her totiž přislíbili všichni nejvýznamnější hráči světové herní scény, a to včetně EA Mobile nebo Gameloftu (kompletní seznam níže). V době uvedení přístroje na trh tak bude dostupných celkem 22 her, včetně například Guitar Hero 6, FIFA 10, Asphalt 6, Galaxy on Fire 2 či třeba oblíbených The Sims 3.

Partneři pro vývoj obsahu v době uvedení telefonu na trh:

  • Sony Computer Entertainment
  • Digital Chocolate
  • Digital Legends
  • Electronic Arts (Mobile)
  • Fishlabs
  • Gamehouse
  • Gameloft
  • Glu Mobile
  • Handy Games
  • Namco Bandai Networks
  • Polarbit
  • PopCap
  • Trendy Entertainment
  • Unity Tecnologies

A co na Xperii Play říkají někteří nejdůležitější lidé ze světa IT?

Kazuo Hirai, prezident pro síťové produkty a služby (Sony)

"Jsem potěšen, že Xperia Play se stává prvním PlayStation certifikovaným chytrým telefonem, který přijde na trh. Xperia Play nabídne jedinečný uživatelský zážitek a je dalším příkladem produktů a služeb využívajících znalostí Sony, které přicházejí na trh."

Rikko Sakaguchi, výkonný viceprezident a ředitel pro tvorbu (Sony Ericsson)

"Dnešek je pro Sony Ericsson velkým okamžikem, protože přicházíme na trh s něčím opravdu revolučním. V souladu s naší vizí zábavy v komunikaci změní Xperia Play navždy způsob uvažování lidí o chytrých telefonech a mobilním hraní. Uvedení telefonu Xperia Play na trh by nebylo možné bez úzké spolupráce jak s Google, tak Sony Computer Entertainment. Spojení se s řadou vedoucích vydavatelů herních titulů dokazuje, že Xperia Play splní očekávání spotřebitelů," dodal.

Andy Rubin, viceprezident pro inženýrství (Google)

"Telefon Xperia Play a hraní s certifikací PlayStation jsou skvělými příklady inovací, které jsou možné v rámci našeho otevřeného ekosystému Android."

Travis Boatman, viceprezident Worldwide Studios (EA Mobile)

"EA velmi úzce spolupracovala se Sony Ericssonem na vytvoření nejlepších verzí našich nejprodávanějších her, jakými jsou Sims 3 a EA SPORTS FIFA 10 pro model Xperia Play. Díky speciálním tlačítkům určeným pro ovládání her může každý hráč například u hry FIFA snadno ovládat fotbalový míč, vybírat hráče, hladce přihrávat i mnohé další. Jedinečné ovládání Xperia PLAY umožňuje také řídit simulaci nových životních situací ve hře SIMS 3. Věříme, že uživatelé telefonu Xperia PLAY budou interaktivně užívat všech herních funkcí způsobem, který tu doposud ještě nebyl."

Michel Guillemot, prezident (Gameloft)

"Bylo nám potěšením stát se partnery Sony Ericssonu, u jejichž nového modelu Sony Ericsson Play jsme se podíleli na vývoji deseti nejprodávanějších her," uvedl Michel Guillemot, Prezident společnosti Gameloft. "Mojí představou při zakládání této společnosti bylo zpopularizovat video hry do takové míry, že se stanou masovým produktem na poli zábavy. Tuto vizi nyní naplňuje uvedení Xperia Play, která je spojením dokonalého smartphonu pro každodenní využití s opravdu výkonným herním telefonem. Gameloft bude podporovat uvedení více než 20 titulů v příštích šesti měsících, které maximálně využijí výkonu tohoto telefonu."

Niccolo de Masi, CEO (Glu Mobile)

"Pro strategické partnerství se Sony Ericsson jsme se rozhodli na základě dosavadních zkušeností, které tato inovativní společnost má v oblasti mobilních telefonů i her. Věříme, že toto rozhodnutí bude dalším impulzem v rozvoji mobilních her na nejnovějších modelech Sony Ericsson."

Sony Ericsson Xperia Play

Xperia Play bude využívat nejnovější verzi systému Android verze 2.3 Gingerbread. Xperia Play je také prvním zařízením s certifikací PlayStation. To znamená, že bude mít přístup k obsahu PlayStation her skrze iniciativu PlayStation Suite, kterou Sony Computer Entertainment právě vyvíjí a která bude spuštěna v průběhu tohoto roku. Hry, které z ní vzejdou, tak "rozjedete" pouze na telefonech s touto certifikací. Prvním z nich je tedy Xperia Play. Zatím nebylo potvrzeno, kteří výrobci se chystají tuto certifikaci získat, všeobecně se ale očekávají taková jména, jako třeba HTC, LG nebo Samsung.

Zábava na maximální možné úrovni: to je Sony Ericsson Xperia Play

Nyní už ale nadešel čas, abychom vám zprostředkovali první krátká videa našich zahraničních kolegů z různých serverů, kteří postupně otestovali některé hry. Asphalt 6: Adrenaline, Star Battalion, Bruce Lee: Dragon Master, FIFA 10, Galaxy on Fire 2, Gun Brothers a Dungeon Defenders. O tom, jak se hry povedly, si můžete udělat obrázek sami z videí, komentář je zbytečný.

Čtěte: Sony Ericssony z Barcelony na HD videu: Androidí přehlídka

PS: Na konec bych se s vámi ale ještě rád podělil o jedno moudro, které mě napadlo při psaní tohoto článku, a které se na Xperii Play přímo vztahuje. "Není důležité co nebo jak dobře hrajete. Důležité je, s čím hrajete a jak hluboký ve vás hraní zanechá zážitek." Podle mého soukromého názoru ten nejlepší nabídne právě Xperia Play. Pokud výrobce nasadí rozumnou cenovou politiku, nezaspí důležité aktualizace OS a podpoří tuto "mobil-konzoli" masivní marketingovou kampaní, mohlo by se jednat o opravdu velký prodejní trhák. Škoda jen, že se k nám do prodeje přístroj dostane až během května.

Asphalt 6: Adrenaline - Gameloft (závodní)

Star Battalion - Gameloft (Sci-fi střílečka)

Bruce Lee: Dragon Master - Digital Legends (bojová)

FIFA 10 - EA Mobile (sportovní)

Galaxy on Fire 2 - Fishlabs (Sci-fi střílečka)

Gun Brothers - Glu Mobile (střílečka)

Dungeon Defenders: Second Wave - Trendy Entertainment (fantasy RPG)

Zdroje: youtube.com, blog.gsmarena.com, mobilgamer.cz, sonyericsson.com

Diskuze ke článku
Honza
Půjdou na tom přehrávat hry z PS1 ?
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Dobrý den,

představitelé Sony Ericssonu se několikrát oficiálně zmínily o emulátoru her z PS1. Odpověď tedy zní jednoznačně ano :)
Honza
Pokud tomu opravdu tak bude, tak si myslím, že by to mohl být velký trhák. Jen připředstavě, že se opět vrátím do té doby, kdy jsme hrávali Crash Bandiccoot,Tekkena,Raymana a další pecky. To se jim opravdu povedlo.
shaak

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze