Otestovali jsme krvavou řežbu BackStab na Xperii Play
recenze

Otestovali jsme krvavou řežbu BackStab na Xperii Play

6

Jediný herní mobil na trhu, Sony Ericsson Xperia Play, se samozřejmě těší značné pozornosti nejen od běžných uživatelů. Exkluzivní hry pro ni připravují i přední vývojáři. Francouzské vývojové studio Gameloft přichystalo akční RPG, které vás díky herním klávesám doslova přiková k mobilním telefonu! Přečtěte si recenzi hry i hraní na Xperii Play.

Zajímavé telefony si vždy zaslouží zvýšenou pozornost a Xperia Play rozhodně zajímavým telefonem je. Poté co víceméně obstála v klasické recenzi, jsme ji začali používat jako herní konzoli. V tomto prvním článku vybíráme asi nejlákavější titul, který se v současné chvíli s Xperií Play spojuje. Jde o akční hru BackStab od Gameloftu. Ta byla vydána během dubna a celý měsíc byla k dispozici exkluzivně jen pro Xperii Play.

Trocha představení

Při rozcvičování palců je čas si hru alespoň částečně představit. Hra je zasazena do období bouřlivého 18. století a odehrává se na jednom z karibských ostrovů. BackStab je epický příběh o pomstě. Hrdina jménem Henry Blake byl falešně obviněn z velezrady a rozhodne se využít všech prostředků, aby se pomstil na tělech britských dozorců. Ve hře je namíchána akce a dobrodružství. BackStab obsahuje otevřené 3D prostředí pro volný pohyb, jak jsme zvyklí z ostatních RPG. K dispozici jsou dynamické bojové systémy. Všechny mise zahrnují vedlejší questy a aktivity, jako souboje a závody. Hru je možné zakoupit skrz webové stránky Gameloftu (na Marketu byste hledali marně) za velmi příznivou cenu 50 Kč. Platbu je nutné provést platební kartou či přes PayPal. V každém případě je následné stažení bezproblémové.

BackStab – hraní na Sony Ericssonu Xperia Play

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

Palce připraveny…pozor, start!

Po stažení se hra objeví v „Xperia Play aréně“ do které snadno vstoupíte vysunutím horního dílu telefonu. Po spuštění si můžete vychutnat působivé intro, které však naštěstí pro příště lze snadno přeskočit. Poté se bez dlouhých průtahů dostanete do hlavního menu, které je opravdu zdařilé. Zjizvená tvař mračícího se hlavního hrdiny by někomu mohla nahnat hrůzu. Složení menu je jednoduché, krom vstupu do hry nechybí běžné nastavení a odkaz na další herní počiny Gameloftu. Pochvalu vývojáři zaslouží za vhodné nastavení ovládání. Hráč nemusí vůbec nic řešit a může se rovnou pustit do víru hraní.

Akční RPG BackStab od Gameloftu

Jak jsem se zmínil již výše, hra se odehrává v bouřlivém 18. století na území dnešní Velké Británie. Vy jakožto hlavní hrdina Henry Blake jste „vhozeni“ do krvavé bitvy odehrávající se přímo ve městě. Naštěstí vám hra z počátku pomáhá, ale díky intuitivnímu ovládání se po chvilce už zkušeně oháníte mečem. Hned v prvních minutách se tedy naučíte chodit, běhat, skákat, pracovat s mečem či lézt po domech. Ve hře BackStab si dosyta užijete dotykových plošek na klávesnici. Stále sice platí, že není nad klasické analogové joysticky, nicméně si na dotykové plošky neuvěřitelně rychle zvyknete a ovládání hry je velmi snadné. Kromě plošek jsou zapojeny takřka všechny klávesy včetně levého a pravého triggeru (tlačítek, nacházejících se na pravém boku telefonu).

Hru jsme nehráli jen několik málo minut, ale strávili jsme u ní rovnou několik hodin. Část příběhu vám tedy prozradím, ale nebojte, rozhodně ne celý. Ve zkratce jste účastníkem jakéhosi odboje, během kterého jste bohužel chyceni a samozřejmě uvězněni. Trest za velezradu je v tehdejší době jasný. Kulka do hlavy. Když už to s vámi vypadá opravdu bledě, zachrání vás sličná dívka, která vám pomůže utéct. Jakožto správný hrdina okamžitě spřádáte pomstu a v první třetině hry se dostáváte zpět do města, ze kterého jste museli uniknout.

Hlavní hrdina Henry Blake budí patřičný respekt

Ačkoliv je linie příběhů jasně dána, stereotypu se obávat nemusíte. Kromě hlavních úkolů se totiž můžete zabavit plněním různých vedlejších questů (úkolů). Většinou máte najít jistou osobu a tu sprovodit ze světa. Za úspěšné splnění si vyděláte nějaké ty zlaťáky. Výdělek vám přinese i vyhraná bitva v městské aréně, kde však musíte porazit krom běžných lidí i královské vojáky a oživlé zombie. Za vydělané peníze si můžete pořizovat koně, domy či si zaplatit úkryt po dobu, kdy po vás jdou vojáci. Jejich vyprovokování není nic těžkého. Henry je horká hlava, a jakmile jen probíháte okolo vojenské uniformy, neodpustí si do vojáka drcnout. V ten moment nezbývá nic jiného než tasit meč, a co nejrychleji vyhledat vhodný úkryt. Peníze můžete také věnovat žebrákům nebo si zaplatit prostitutku, kterých je po městě nespočet.

Obrovskou výhodou celé hry je její otevřenost. Nejste limitováni pevně ohraničenými lokacemi. Pobíhat můžete, kde se vám zamane. Hodně zábavy si tak užijete i zcela mimo příběhovou linii. Kromě vlastních nohou se můžete vozit také na koni. Doporučuji si jej ale spíše opatřit legální formou. Krádež má za následek okamžitou honičku s vojskem. Otevřenost prostředí vás ovšem nutí být alespoň trochu zodpovědní. Henry je sice chlap jako hora a vývojáři mu do vínku dali zřejmě vlastnosti Chucka Norrise, nicméně i přesto nesmrtelní nejste. Vojákům to nějakou dobu trvat bude, ale po chvíli vás svými bodnými a střelnými zbraněmi přeci jen odrovnají. Ani pád z vysoké střechy už Henry nezvládne a zůstane nehybně ležet na dlažbě.

O nespočet soubojů rozhodně není nouze

Aktuální stav vašeho zdraví zjistíte s ukazatele nacházejícího se z pravé strany mini mapky v levém horním rohu. Výše zdraví se sama doplňuje a mnohdy tak stačí se jen na chvíli někam zašít a Henry je zase chlapák. Kromě zdraví značeného červenou barvou je na opačné straně mapky i modrý ukazatel. Po jeho naplnění můžete využít tzv. „bullet-time“. Na zhruba 10 vteřin se všichni okolo pohybují pomaleji. Tato vychytávka se hodí v případě potřeby být nenápadný nebo při boji proti velké přesile.

Nyní se dostávám k věkovému omezení. Nikde to není oficiálně uvedeno, ale hru by neměli hrát mladší děti. Nejde ani tak o přítomnost prostitutek, o kterých píši výše, jako spíše o opravdu brutální souboje. Nejde jen o tupé probodnutí mečem, ale o vyložené násilí, kdy Henry mečem protivníka doslova „vykuchá“. Gameloft navíc vše doprovodil autentickým zvukem a rozhodně nechybí krev. To ovšem není všechno. Při speciálních útocích „zezadu“ Henry protivníkovi bez mrknutí oka odřeže hlavu.

Chyby aneb, co se nelíbilo

Ačkoli to vypadá, že se celý článek o hře ponese v oslavném duchu, není tomu tak. Zamrzí například, že mrtvoly okamžitě po smrti mizí ze země. Přehlédnout rozhodně nelze nedostatky v texturách. Občas tedy projdete dřevěným vozem či kamenem. Vidět můžete vojáka, který má půl těla ve střeše domu. Najedenkrát se mi podařilo dostat „pod textury“. Nejčastěji při plavání v moři, kdy jsem se najednou ocitl pod skálou. Tato místa jsou hráči většinou označována jako „Matrix“. Bohužel se z nich již nelze dostat a je nutné restartovat hru z poslední uložené pozice.

Ovládání: třikrát hurá klávesám

Princip ovládání jsem v dnešní recenzi již jednou nakousl a nyní jej připomenu a dopovím. Zapojeny jsou všechny klávesy a vývojáře je nutné pochválit za rozumné rozmístění. Levou dotykovou ploškou se pohybujete do všech možných směrů. Pravá dotyková ploška pak ovládá pohled kamery, jak je to u her z pohledu třetí osoby zvykem. V začátcích hraní je tedy důležité sehrát oba palce při pohybu. Šipky pak zastávají část funkcí levé plošky a v podstatě je tedy nepoužíváte. Čtveřice akčních kláves má na starost skoky, střelbu a speciální chvaty. Pravým triggrem (klávesou R) aktivujete v kombinaci se čtverečkem „bullet-time“ a nebo ještě více vyšperkujete nějakou fintu s vaším mečem. Levý trigger (klávesa L) měníte své zbraně. Už v recenzi jsem se zmínil, že se herní tlačítka povedla a dlouhé hraní takovéto hry ukázalo, jak pohodlné opravdu jsou. Po pravdě si jen těžce představuji, že takovou hru hraju jen na dotykovém displeji. V jeden moment je někdy nutné provádět i tři akce najednou a to jen pomocí displeje neuděláte.

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

Zvuky a grafika: pastva pro oči a uši

Jedničkou bych hodnotil grafické zpracování hry, které je opravdu velmi zdařilé a téměř snese srovnání s některými tituly s herní konzole PSP. Veškeré objekty jsou propracované do detailu a hlavně jich je hodně. Město tak například působí velmi reálně. Nechybí spousta občanů žijících vlastním životem, odstavené kočáry, koně, slepice či rostliny. Grafické propracovanosti si povšimnete zejména u jednotlivých postav, u kterých je patrná i obličejová mimika.

Samozřejmě ale stále nelze zcela zapomenout, že je to hra na mobilním telefonu a chybí například pokročilé stínování. To je v BackStab řešeno pomocí černého kolečka pod každým objektem. Velmi pěkně je naopak zpracován oheň a výbuchy. Jako vcelku dobře vyvedenou bych mohl hodnotit i vodu. Co mne naopak nemile překvapilo, bylo zjevování lidí na poslední chvíli. Všimnete si toho zejména při běhu, kdy se lidé ve městě objevují až pár metrů před vámi.

Užijete si také šplh a běh ve výškách

Propracovaná grafika si žádá patřičný výkon a proto je BackStab určen jen pro silné telefony s Androidem. Xperii Play tato hra rozhodně nějaké vážnější problémy nedělá a běží stále velmi plynule. Menší záseky lze zaznamenat ve chvílích, kdy na scéně propuká silná exploze nebo se najednou rychle pohybuje více postav. Před samotným hraním také doporučuji pročistit paměť RAM a ukončit nepotřebné aplikace.

Snad ještě více však budete nadšeni ze zvuků. Těm už opravdu nemám, co bych vytkl. V každé lokaci je příslušný ruch anebo jste doprovázeni patřičnou hudbou. Jakmile se tedy objeví například nějaký problém, hudební doprovod opravdu zvážní. Slyšíte vlastní kroky, dusot koní nebo zpěv ptactva. Pokud se bavíte s postavami z hlavní příběhové linie, nemusíte se spoléhat jen na text. Rozumíte-li anglicky, můžete dialogy jen poslouchat. Kvalita mluvených pasáží je na vysoké úrovni a je rozumět každé slovo. Zvukový zážitek pak podtrhují stereoreproduktory. Pro lepší představení vás však odkáži na přiložené video, které zvuky přeci jen lépe prezentuje.

Závěr: žádný originál, ale přesto pobaví

V závěru dnešní herní recenze se pokusím shrnout klady a zápory hry. Začnu tím, že rozhodně nejde o nějaký průlom v mobilních hrách. Po pravdě jde o další kopii, kterým je Gameloft známý napříč hráčskou komunitou. Stačí jen nahlédnout do seznamu her tohoto vývojáře a najdete minimálně dvě velmi podobné. BackStab tak těží hlavně z počáteční úpravy pro Xperii Play. Gameloft vybral žánrově velmi dobrou hru pro prezentaci pohodlného hraní prostřednictvím speciálních tlačítek. Zatímco například automobilové hry lze snadno ovládat skrze dotykový displej či za pomoci akcelerometru, akčním hrám více sluší tlačítka.

Pokud se zaměřím přímo na BackStab, má hodnocení v podstatě dvě varianty. Celkově jde o velmi zdařilou hru na mobilní poměry. Výborná grafika, skvělé ozvučení a i když ohraný, stále oblíbený příběh. Dále už záleží, na jakém přístroji budete hru hrát. Pokud to bude čistě dotykový telefon, dostanete lehce chaotické ovládání, které bude navíc muset z části řešit automatika. Opomenout nemůžu ani to, že si neustále budete zakrývat onu pěknou grafiku vašima rukama. Vše naposledy vytknuté se však mění v případě hraní na Xperii Play. Ovládání je v podstatě dokonalé a nic si nezakrýváte. Pro majitele silných telefonů s Androidem hru mohu doporučit, vyplatí se. Vlastníci Xperie Play by ji pak určitě neměli minout, neboť jim zajistí zábavu na dlouhé hodiny.

sony-ericsson-xperia-play
Klady
  • nízká cena
  • perfektní ovládání na Xperii Play
  • neomezenost pohybu po mapě
  • dlouhý příběh s množstvím vedlejších ukolů
  • výborný zvuková stránka
  • skvělá grafika
Zápory
  • pro někoho jen další kopie
  • "nesmrtelnost" hlavního hrdiny
  • chyby v texturách
Diskuze ke článku
Bublo
Trochu mi to pripomína Assassin Creed :-)
Daff.cz
Po precteni clanku se mi take hned vybavil Assassin... Nicmene me prekvapuje, ze se uz telefon zacina zakuckavat pri narocnejsim hrani.... Co bude za mesic? Z duvodu nedostatku vykonu neni hra pro tento telefon podporovana???? :D
Viliam Valent
Celkom dobre zmyslu tohoto zariadenia nechápe. SE vydajú herný telefón s rok starým hardwarom, ktorý oproti dnešnej špičke na míle zaostáva. Aký význam má potom takýto prístroj s prívlastkom HERNÝ, ktorý nebude výkonnostne stačiť na najnovšie hry? Jednoznačne tam mala byť Tegra 2 alebo aspoň HW identický s HTC Sensation(keďže sa mi zdá, že SE má exkluzívnu zmluvu s Qualcommom podobne ako HTC, ak nie, tak ma prosím opravte).
Jakub
Je to divný ale na mém huawei p10 lite s Kirinem se to rozjelo a šlapeto jak hodinky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze