Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále
recenze

Sony Ericsson Xperia PLAY: recenze herního krále

32

Jak začít výstižněji, než větou: „Je to tady!“. Žádné spekulace či dohady. Opravdový a první Playstation phone, nazvaný Xperia Play se začal oficiálně prodávat. Trošku stranou jde špičková výbava s novým Androidem v čele. Veškerá pozornost se upírá na herní ovladače a samotné hry. Připravte si palce, jdeme na to!

Sony Ericsson Xperia Play - oficiální fotografie

Dlouhá léta se na diskuzních fórech debatovalo nad „herním mobilem“. Nad chvílí, kdy Sony Ericsson v některém svém telefonu použije ono magické slůvko Playstation. Objevovalo se mnoho více či méně zdařilých konceptů od nedočkavých fanoušků. Výrobce však mlčel a vyčkával. Důvod je nasnadě. Před pár lety pro takový telefon nebyly připravené podmínky. Výkon telefonů nebyl bůhvíjaký, displeje poměrně malé a vhodný operační systém v nedohlednu. Zlom přišel až loni. Android se jevil jako dobrý adept a navíc se vědělo, že emulace her z Playstation je možná a navíc vcelku snadná. S blížícím se koncem roku 2010 jsme se již mohli dívat na zprvu nekvalitní fotografie prvních prototypů dnešní Xperie Play.

Nyní již víme, že prototypy se od reálné podoby příliš nelišily. V zavřeném stavu herní Sony Ericsson nevybočuje z rodinky Xperia. Příslušnost potvrzuje i výbavou a operačním systémem Android. K překvapení všech však Xperii Play, nejdražšímu Sony Ericssonu, chybí některé funkce, které ostatní Xperie mají. Předem však musím říci, že Xperia Play si drobná zaškobrtnutí může dovolit. Na jeho „výučním listě“ se totiž jasně píše herní král.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia PLAY

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 16 mm, 175 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 854 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 400 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011,

Sony Ericsson Xperia play – videopohled

Design a konstrukce: Xperia na první pohled

Při prvním setkání si budete okamžitě jistí příslušností tohoto telefonu k řadě Xperia. Typické rysy, kterým vévodí zaoblená horní a dolní hrana spolu s ostrými rohy jsou jasným poznávacím znamením. Dokud telefon neuchopíte do ruky, působí i velmi hodnotně a stylově. Temně černá barva, která je kombinována s lesklou stříbrnou, na kterou se dostalo zejména po bocích telefonu. V ruce však již poznáte, že je telefon celý plastový. To je celkem škoda. Hodnotnější materiály by telefonu slušely více. Na druhou stranu by použití kovových prvků mělo za následek navýšení hmotnosti. Současných 175 gramů je už samo o sobě na hranici únosnosti. Druhým faktem, který v ruce zjistíte, je, že Xperia Play neuvěřitelně přitahuje otisky prstů. Stačí jen letmý dotek a můžete leštit. To pro herní mobil není příliš praktické.

Zákaldním designem telefon nijak nevybočuje z rodiny Xperia

Opomenuty nezůstanou ani zbylé rozměry, které jsou kupodivu poměrně klasické. Výška 119 a šířka 62 milimetrů je opravdu pro špičkový smartphone typická. Tloušťka 16 milimetrů je sice více, než je běžné, je však nutné si uvědomit, že Xperia Play v sobě skrývá výsuvný mechanismus a herní tlačítka. V ten moment lze nějaký ten milimetr navíc odpustit. Přesto se neubráníte dojmu, že telefon působí jako takový buřtík. Tento dojem umocňuje i tradiční prohnutý design. Výhodou ovšem je, že se Xperia Play velmi dobře drží. Nehrozí nejistý úchop či náhodné vyklouznutí.

Hlavní trumf: herní klávesy

Přední strana je, jak jinak, než doménou velkého displeje. Ten si opravdu ukousl hodně místa a zbylé prvky se musely spokojit se zbytky. Je proto dobře, že Sony Ericsson jde proti proudu a zvolil klasické a nikoliv senzorové klávesy. Oproti jiným modelům se na Xperii Play objevuje rovnou čtveřice tlačítek. Dostalo se totiž i na klávesu s lupou, která ostatním chybí. Nad displejem se pak krom loga výrobce vyskytují všemožná čidla a nechybí ani kamerka pro videohovory.

Díky výsuvné klávesnicije telefon trochu tlustší

Boky působí právě díky již výše zmíněné stříbrné barvě poměrně nezvykle. Volně pak design přechází k zadní straně. Kvůli výsuvné konstrukci a zkoseným hranám se konektory musely nastěhovat na levý bok. Ve spodní části najdete microUSB konektor a v horní hudební 3,5 mm jack. Na opačné straně narazíte na kolébkové tlačítko regulující hlasitost. To je umístěno přesně uprostřed pravého boku. Důvodem je přítomnost herních triggerů, ke kterým se ještě dostanu. Ovládací prvky v zavřeném stavu uzavírá uzamykací tlačítko na horní straně. Jeho stisk je poměrně pohodlný. Přímo v něm se nachází ještě LED dioda, která indikuje zmeškané události. Její umístění ale nepovažuji za nejšťastnější, neboť její blikání na horní hraně často neuvidíte.

Pravý bok působí velmi netradičně

Záda telefonu vypadají díky zásahu boků netradičně. Kryt je prohnutý jak po stranách, tak i celkově. Pokud si odmyslíte všudypřítomné otisky prstů, vypadá telefon zezadu opravdu zdařile. Na zadním krytu, který je vcelku tenký a při sundávání budí obavy ze zlomení, naleznete nápis Xperia a v levém horním rohu čočku fotoaparátu s LED diodou.

Výsuvný mechanismus se povedl na jedničku

Ačkoliv je telefon plastový, nikde nic nevrže a vše drží bytelně na svém místě. Mnohem důležitější je ale zpracování výsuvného mechanismu a za to ode mne Sony Ericsson dostává jasnou jedničku. Horní díl je umístěn na masivních kolejnicích a v otevřeném stavu mezi sebou oba díly nemají žádnou vůli. Po zavření sice s horním díle můžete nepatrně pohybovat do stran, nicméně celkově je vidět, že výrobce zpracování rozhodně nepodcenil.

Oba konekotry se tváří poměrně nenápadně

Baterie a výdrž: obstál

Výrobce Xperii Play osadil Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1500 mAh. To je na dnešní poměry stále nadprůměr. Podstatnější je fakt, že nejde jen o číslo, ale že Xperia Play opravdu nějakou dobu vydrží. Nemusím zřejmě dlouze chodit kolem horké kaše. Při testování jsem se jen těžko ubránil tomu nechat telefon jen tak ležet na stole. Při opravdu silném zatížení, kdy byl telefon stále online v 3G síti, probíhalo stahování e-mailů, několik hodin sloužil jako MP3 přehrávač a displej měl jas nastaven na nejvyšší hodnotu, se výdrž pohybovala okolo 14 hodin. Takřka bez problémů tedy Xperia Play zvládne náročný den od rána do večera.

Sejmutí zadního krytu vyžaduje trochu cviku

Ještě více telefon vybíjí hraní her se zapnutými zvuky nebo využití funkce Wi-Fi hotspot. I přesto jsou hodnoty na velmi dobré úrovni. Po dvou hodinovém hraní se ukazatel stavu baterii zastavil na hodnotě 62%. Telefon tak bez problémů dostojí výrobcem udávaných 5 hodinám nepřetržitého hraní. Naopak, pokud telefon budete šetřit, odmění se vám slušnou výdrží. Při sníženém jasu, občasné kontrole e-mailů a Facebooku a několika zprávami za den se výdrž vyšplhá na tři dny. Po prvním dnu (24 hodinách) ukazatel baterie ukazoval 72% kapacity baterie. Celkově tedy hodnotím výdrž Xperie Play velmi kladně.

Zvuk: jak jinak než stereo

Bylo by od Sony Ericssonu nepatřičné, kdyby moderní hry degradoval nekvalitním zvukem. Těšit se tak můžete hned na dvojici reproduktorů, které jsou navíc důmyslně umístěny na kraji levého boku. Ničím si je při hraní nezakrýváte. Samotná reprodukce je pak opravdu působivá a dotváří celkový dobrý dojem. Nemusíte se bát z nich pouštět ani hudbu. Kvalitní je i audio výstup skrze 3,5 mm Jack konektor. To je ale u Sony Ericsson spíše nepsaným pravidlem. Většině budou také stačit přibalená špuntová sluchátka. Problémem však samozřejmě není připojit si svá vlastní.

Dvojice reproduktorů se ukrývá na levém boku

Displej: velký, ale „starý“

Pohodlné hraní her vyžaduje i dostatečně velký displej. Tuto podmínku výrobce splnil do puntíku. Xperia Play nabídne 4 palcový displej s jemným rozlišením 854 x 480 pixelů. Opačnou stranou mince je použitá technologie. Jde totiž o obyčejný TFT displej a to je v dnešní době poměrně málo. Dokonce se nedostalo ani technologii BRAVIA, kterou letošní Xperie mají. Displej s 16 miliony barvami nevypadá vyloženě zle, ale pokud jej porovnáte s konkurencí, zaostává. Potěší alespoň slušné pozorovací úhly a dobrá čitelnost na slunci.

Prostředí: nový Android v Xperia hábitu

O novém Android 2.3 v letošních Xperiích jsme již psali v recenzích na model Xperia arc a Xperia neo. Pro podrobnější popis vás proto odkáži tam. Přesto však to nejdůležitější připomenu i zde. Xperia Play běží na konkrétní verzi 2.3.2 a již velmi brzy proběhne aktualizace na verzi 2.3.3. I v současné chvíli však jde o velmi dobře odladěné prostředí, které vás příjemně potěší svou rychlostí a plynulými animacemi. Nemůžu však nezmínit občasné „zapřemýšlení“ telefonu, které se mi například u Xperie neo nikdy zaznamenat nepodařilo. Na druhou stranu se onoho „zapřemýšlení“ dočkáte většinou pouze tehdy, pokud rychle vyskočíte z nějaké náročné hry. V ten moment nabíhá pohotovostní obrazovka i několik vteřin.

Pohotovostní obrazovky a ukázka widgetů

V nových Xperiích Sony Ericsson omezil svou nadstavbu Timescape a prostředí více připomíná čistý Android. Tato skutečnost se například projevila v Galerii, která je shodná s ostatními modely na Androidu. Úvodní obrazovka je napevno rozdělena na pět částí, které můžete do posledního kousíčku zaplnit widgety. Ve spodní části je kromě vstupu do menu k dispozici ještě přístup ke čtyřem funkcím. Jde o média, zprávy, kontakty a číselník. Hlavní menu je po prvním zapnutí rozděleno do tří částí. Čím více však nainstalujete aplikací, tím je menu rozsáhlejší. Naštěstí lze položky zcela libovolně přeházet. V hlavním menu také narazíte na dvě nové položky. Těmi je Xperia Play a Play Station. První sdružuje většinu Android her, druhá naopak emuluje hry z PS1. O tom ale až později.

S hrami je provázáno celé prostředí

Přehled tapet pozadí, live wallpapers a nabídka widgetů

U herního mobilu je důležitý jeho hardware. Sony Ericsson Xperia Play jde tak trošku proti proudu a nenabízí dvoujádrový procesor. Přítomen je „pouze“ 1 GHz procesor s označením Scorpion, architektury Qualcomm MSM8255. Nechybí však grafický akcelerátor Adreno 205. Operační paměť udávaná výrobce činí 512 MB. Pro potřeby uživatele je připraveno necelých 400 MB RAM. Výkon telefonu je opravdu více než dostatečný a minimálně na rok dopředu má Xperia Play vystaráno. Absenci dvoujádra proto nelze považovat za nějak zásadní nevýhodu.

Výsledky benchmarků: Vlevo Xperia Play, vpravo Incredible S

Fotoaparát: jako z jiné planety

Celkem překvapen jsem byl z aplikace fotoaparátu. Vlastně nejen z ní. Vše vypadá, jakoby se Xperia Play vyvíjela zcela odlišně od ostatních letošních Xperií. Je samozřejmé, že chybějící hardwarová spoušť musela být nahrazena softwarovou. Ta je alespoň šikovně umístěna a je dostatečně velká. Nicméně z nepochopitelných důvodů výrobce předělal celou aplikaci, z mého pohledu navíc k horšímu. Většina nastavení sice nechybí, ale je skryta pod jednou položkou a je nutné dlouze rolovat. Nastavit například rozlišení zabere hodně času. Samotný fotoaparát pak disponuje rozlišením 5 megapixelů. To je opět méně než mají ostatní Xperie a je to škoda. Na nejdražším modelu se šetřit nemuselo. Naštěstí nechybí automatické ostření a přisvětlovací dioda. Zapomeňte však na zajímavou funkci Exmor R. Stejně tak se nedostalo (zřejmě kvůli nižšímu rozlišení) na možnost pořizovat snímky v širokoúhlém formátu 16:9.

Aplikace fotoaparátu se od ostatních Xperií liší

Výsledné snímky vypadají poměrně slušně. Jsou ostré po celé ploše a potěší i barevná věrnost. Taktéž hladina digitálního šumu nepůsobí nijak rušivě a v mnoha případech si jí ani při přiblížení nevšimnete. Horší situace nastává ve chvíli, kdy se na snímku setkávají světlá a tmavá místa. Xperia Play má sklon k výrazné aberaci a nepěkným přepalům. Na to je tedy dobré při fotografování myslet. Bez jakýchkoli problémů si herní Sony Ericsson poradí s fotografováním makra. Celkově fotoaparát hodnotím jako lehce nadprůměrný. Vzhledem k ceně telefonu ale výrobce takto šetřit rozhodně nemusel.

Ukázkové fotografie


Venku podává fotoaparát velmi dobré výkony

Bez problémů vyfotíte i makro snímky

Navíc se nešetřilo jen na rozlišení fotografií, ale dokonce i na videu. Nepsaným pravidelm se poslední dobou stalo, že špičkový telefon s Androidem zvládne natáčet HD video v rozlišení 720p. Na tuto rozmazlenost s Xperií Play budete muset zapomenout. Nabízí totiž rozlišení pouze 800 x 480 pixelů. Jde o další těžko pochopitelný krok výrobce. Možná se ale dočkáme navýšení v některé z aktualizací.

Herní klávesy: procvičte si prsty

Blížíme se k samotné multimediální nabídce a samozřejmě hlavně ke hrám. Je proto na čase abych vám přiblížil hlavní chloubu Xperie Play. Tím je samozřejmě výsuvná herní klávesnice. Kdo měl někdy čest držet v ruce konzoli PSP Go, bude se cítit jako doma. V levé části se nachází klasické směrové šipky. Pod nimi malé tlačítko s funkcí menu. Provádí tedy totéž co tlačítko menu pod displejem. Na opačné straně je notoricky známá čtveřice akčních kláves. Konkrétně jde o trojúhelník, kolečko, křížek a čtvereček. Pod akčními klávesami samozřejmě nechybí tlačítka Start a Select. Na první pohled vypadá, že je výčet u konce. Ale kde jsou joysticky? Jejich přítomnost zde suplují dvě dotykové plochy, které jsou ideálně umístěné pro vaše palce. Chvilku si sice budete zvykat na jejich ovládání, poté s nimi však budete spokojeni.

Aby byl výčet kompletní, nemohu zapomenout na dvojici triggerů na boku telefonu. Jinými slovy tlačítek L a R. Mají ideální velikost a tisknou se jistě. Byť působí trochu chatrně, nebál bych se o jejich existenci ani při intenzivnějším hraní. Klávesnice se výrobci povedla na jedničku. Ideálně rozmístěné klávesy, které se navíc velmi pohodlně tisknou. Šipky i akční tlačítka kladou ideální odpor a nic vám hraní neznepříjemňuje.

Směrové šipky, akční klávesy a dvojice triggerů

Hraju, hraješ, hrajeme

Nyní jsem nakousl nejobsáhlejší část recenze. Záměrně jsem z multimediální sekce zcela vyčlenil hry, neboť právě ty jsou hlavním trumfem Xperie Play. Začnu pěkně od podlahy. Co na takovém herním telefonu dnešní doby můžeme rozchodit a co naopak ne. Samozřejmostí jsou hry určené pro Android. Bez problémů spustíte všechny. Jednoduchými smýkačkami počínaje a špičkovými 3D tituly konče. Problémem je přesná kompatibilita s Xperií Play. Do této doby totiž bylo nutné ovládat hry většinou jen skrze dotykový displej. Spousta her proto není připravena pro herní klávesy, kterými je Xperia Play vybavena. Mnohdy tedy stáhnete hru a budete muset nechat klávesnici odpočívat. Naštěstí upravených her přibývá a je z čeho vybírat již nyní. Je velká škoda, že ty nejlepší hry nelze vyzkoušet například v časově omezené demo verzi. Výrobce do telefonu předinstaloval čtveřici her. První z nich nese název Bruce Lee a jde o klasickou bojovku jeden na jednoho. Dále připravil FIFU 2010, kterou asi netřeba dlouze představovat. Dodám snad jen, že hraní na klávesnici posouvá fotbal na telefonu do mnohem hratelnější podoby.

Xperia Play "aréna" sdružuje Androidí hry

Sony Ericsson Xperia play – video prohlídka her

Třetí hrou je Star Batalion. Jedná se o vesmírnou střílečku, která však nijak zvlášť neuchvátí a pro fandy tohoto žánru doporučuji sáhnout po mnohem kvalitnějším titulu Galaxy On Fire 2. Ten je však nutné dokoupit. Výčet uzavírají známí The Sims 3, kteří nabízejí velmi zdařilou 3D graiku. Hra sice není počeštěna, nicméně si dovolím tvrdit, že mnohé z vás zabaví na dlouhé hodiny či dokonce dny. Čtyři hry není mnoho a tak po chvilce začnete dychtit po dalších. Přímo se nabízí juknout do nabídky her doporučených výrobcem. Hned na začátku vás čeká příjemné překvapení, protože špičkové arkádové závody Asphalt 6 jsou pro Xperii Play zcela zadarmo. Stačí je jen stáhnout. Doporučuji však Wi-Fi připojení nebo neomezený datový tarif. Velikost hry se pohybuje ve stovkách MB. V seznamu, který čítá zhruba dvacítku her, naleznete několik zkušebních verzí her. Bohužel ne všechny jsou ve zkušební verzi určeny pro Českou republiku. Je opravdu nepříjemné stáhnout Need For Speed Shift a po kompletní instalaci zjistit, že pro náš region je nutné hru zakoupit rovnou.

Předinstalované hry: Bruce Lee a FIFA 10

Spoustu dalších her naleznete na Android Marketu. Po stažení a instalaci se všechny hry objeví v menu a některé se také zařadí do vaší Xperia arény. Spousta jednodušších her je sice zadarmo, ale Xperia Play přímo vybízí k tomu, stáhnout si kvalitnější tituly. Nemusíte se obávat, že byste museli vynaložit horentní sumy peněz. Například všechny hry od Gameloftu pořídíte za sympatických 50 korun a to opravdu není mnoho. Celkově lze říci, že málokdy zaplatíte za jednu hru více než stovku.

Předinstalované hry: Star Battalion a The Sims 3

Výčet možného hraní však zdaleka nekončí. Přítomnost Androidu a dostatečného výkonu vybízí k instalaci různých emulátorů. Naprosto bez problémů si na telefonu spustíte a nostalgicky zavzpomínáte na GameBoy Color či GameBoy Advanced. Dále existuje emulátor na hry pro Nintendo 64, ale jelikož se tato konzole přílišné popularitě netěšila, neočekávám o tento druh her velký zájem ani na Xperii Play. Zajímavěji vypadá emulace her z Nintenda DS. Jednak jde o mnohem kvalitnější hry, které by se svou kvalitou mohly zařadit nad Play Station 1 a navíc na tuto konzoli stále vycházejí nové tituly. Emulátor snadno stáhnete z Marketu, ale bohužel se nám nepodařilo jej korektně rozběhat. Problémy by však mohla vyřešit aktualizace programu.

V této aplikace se sdružují hry pro Playstation 1

Asi nejzajímavěji a nejspolehlivěji se jeví emulace her z konzole Playstation 1. Pro tyto účely Sony Ericsson přichystal speciální aplikaci a přidal i hru Crash Bandicoot. Náběh je rychlý, hra samozřejmě perfektně spolupracuje s herními klávesami. Bohužel v oficiální nabídce je her opravdu poskrovnu a navíc nevalné kvality. Nezbývá doufat, že se situace zlepší. Než se tak stane, budou uživatelé muset využít spíše program psx4droid. Taktéž umí bez problémů emulovat drtivou většinu her z PS1 a v nejnovější verzi mu nečiní problém ani kompatibilita se všemi herními tlačítky Xperie Play. Stačí si tedy jen sehnat konkrétní hru, překopírovat ji do telefonu a hrát. Hry vypadají opravdu dobře a navíc běží s velice slušnou snímkovací frekvencí. Výkonově bych Xperii Play srovnal například s HTC Desire HD.

Předinstalovaná hra z Playstationu 1

Další multimédia: škoda kodeků

Pokud vás omrzí hry nebo začnou bolet palce, můžete si například pustit oblíbenou hudbu. Hudební přehrávač, sice jednoduchých rysů se základními funkcemi, si konečně rozumí i s ekvalizérem. Ještě ale zbývá udělat jeden krůček v podobě možnosti vytvořit si vlastní zvukové nastavení. Hudební přehrávač umí zobrazovat cover art. Lze vybírat z hudebních alb, dle seznamu skladeb či podle umělců. Při minimalizování reprodukované hudby lze využít služeb widgetu na ploše, který zobrazuje vše potřebné, čili informace o právě přehrávané skladbě a zobrazuje také náhled alba. Dále lze skladbu pozastavit, přetáčet vpřed i dozadu.

Prostředí hudebního přehrávače, ekvalizér s pevně nastavenými profily

Multimediální telefony přímo vybízejí k přehrávání filmů či seriálů. Dostatečná úhlopříčka displeje zaručuje slušnou podívanou. Co se týče kompatibility, budeme muset zabruslit do Android marketu. Xperia Play je v tomto směru totiž značný introvert a rozumí si pouze s formáty 3gp, nebo MP4. Na formáty avi a kontejnery typu DivX, xVid musíte bohužel zapomenout. Naštěstí lze tento neduh vyřešit stáhnutím jiného přehrávače z Marketu. Ačkoliv telefon nezvládne nahrávat video v HD rozlišení, přehrání mu problém nečiní. V rozlišení 720p je vše plynulé. Na zkoušku jsme do telefonu nahráli i seriál ve FullHD, tedy v rozlišení 1080p. Telefon spustil zvuk i obraz, ale celkem logicky už nikoliv plynule.

Aplikace Timescape, klient Youtube a 3D galerie obrázků

Veškerý multimediální obsah si řekne o poměrně hodně místa. Interní paměť zhruba 400 MB nic neřeší. Lepší situace panuje okolo paměťové karty. Výrobce totiž přibalil 8 GB verzi. Pokud však chcete Xperii Play využívat naplno, bude nutné zainventovat a pořídit minimálně 16 GB kartu. Kvalitní Android hry si totiž seberou mnohdy i více než 1 GB místa, stejně velké mohou být i hry na PS1. Připočíst je nutné i hudební soubory, seriály a filmy.

Telefonní funkce: klasická Xperia

S Xperií Play se dovoláte ve všech běžných frekvencích sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz i v sítích 3G 800 / 2100 MHz. Kapacita telefonního seznamu je odkázána pouze na dostupnou interní kapacitu. Každý kontakt může obsahovat obrázek, vlastní vyzvánění, poznámky i několik typů adres, číselných kontaktů či emailových adres. Zároveň jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány se sociálními sítěmi typu Facebook, z nichž jsou pak čerpány informace jako statusy, příslušné obrázky a jiné údaje.

V útrobách nastavení telefonu, v podnabídce nastavení hovoru se ukrývá volba potlačení šumu. K tomu přičteme menší škvírku nacházející se na zadní straně telefonu a vychází nám z toho systém pro eliminaci a potlačení nežádoucích ruchů a zvuků během hovoru. Funkce je podporována i pro videohovory, které díky přední kamerce nepředstavují pro Xperii Play žádný problém. Jaká je kvalita hlasových hovorů? Hlas je opravdu velmi kvalitní, dostatečně hlasitý a čistý.

Co se týče zálohy a synchronizace kontaktů, každý kontakt nebo celý telefonní seznam může být zálohován ať už na paměťovou kartu nebo SIM kartu. S Androidem 2.3 ale přichází nová možnost v oblasti telefonování, a to přímá podpora internetové telefonie. Přímo v nastavení lze zadat SIP účet poskytovatele dané služby a účet. Rázem plní Xperia Play funkce i jako internetový telefon, který umí hovory nejenom poskytovat, ale i přijímat. Volání je možné také skrz program Skype, který si zadarmo stáhnete z Marketu. Po přihlášení lze využívat mobilních sítí i Wi-Fi k uskutečnění hovorů mezi vašimi přáteli.

Zprávy a E-maily

Sony Ericsson připravil tři základní druhy softwarových klávesnic, rozdělené podle regionu. Využívat lze japonskou, čínskou nebo výchozí klávesnici. Osobně jsem byl hned nemile překvapený absencí softwarové alfanumerické klávesnice, připraveny jsou pouze QWERTY klávesnice ať v portrét režimu nebo horizontálním. Psaní v horizontálním režimu je poměrně komfortní, klávesnice je prostorná a mezi jednotlivými klávesami je vždy dostatek prostoru. Každou zprávu lze doplnit vybranou grafickou emotikonou. Editor zpráv je jednoduchý s minimem nastavení. Přijaté zprávy jsou zobrazovány ve formě konverzací.

Čínská (EN/CN) Qwerty klávesnice

Výchozí typ QWERTY klávesnice

Co se týče emailové komunikace, lze využívat služeb dvou táborů. První tábor pod taktovou Gmailu nabízí přehledného klienta, který umí pracovat s Gmail účtem s mnoha pokročilými volbami včetně štítkování a podobně. Chlubí se nízkou spotřebou dat i stahování na pozadí. Samozřejmě pracuje i s přílohami. Druhý klient se nese v podobném duchu, lze ale pracovat s mnoha účty různých poskytovatelů. Navíc nabízí v horizontálním režimu i přímý náhled aktuálně vybraného e-mailu. V jeden moment tak vidíte jak seznam mailů, tak obsah právě vybraného.

Nijak dlouze není nutné hovořit o sociálních sítích. Ty se sice snaží sjednotit aplikace Timescape, o jejím využití bych si však dovolil spekulovat. Po přihlášení sice zobrazí výpisy vašich přátel, ovšem pro podrobnější informace vás odkáže na internetovou stránku, kde své přihlašovací údaje musíte vyplnit znovu. Zdlouhavé a nepraktické. Naštěstí tuto funkci využívat nemusíte. Mnohem lepší je zvolit klienta přímo pro Android.

Organizační funkce a GPS: k ideálu něco chybí

Pokud preferujete telefon s perfektně zvládnutými pracovními funkcemi, Xperia Play zřejmě zcela neobstojí. Nezbytné základy jako budík, kalendář a kalkulačka samozřejmě nechybí. Zapomenout však můžete na úkolovník a dokonce se nedostalo ani na poznámky. Funkci, kterou mají Sony Ericsson takřka od nepaměti. Naštěstí je možné zavítat do Marketu a příslušné alternativy vyhledat. Reputaci si Sony Ericsson napravuje hned záhy. Zatímco u modelu neo jsem kritizoval absenci programu pro otevření dokumentů, Xperia Play jej v nabídce má. Díky programu OfficeSuite tak otevřete soubory balíku Microsoft Office i dokumenty PDF.

Kalendář a jeho několik typů, tvorba nového emailového účtu, kalkulačka s goniometrickými funkcemi

S Xperií Play můžete využít i služeb navigace. Když řeknu Android, nesmí chybět jeho pravá ruka Google mapy. Tyto mapové podklady se každou verzí podstatně zlepšují. Po stažení nejnovější verze si již dokonce poradí s částečnou navigací. K plné dokonalosti chybí jen hlasová navigace. Zatím umí jen vypočítat vzdálenost, navést k cíli a říct, zda je úsek zpoplatněný nebo ne. Mapové podklady jsou stále pouze on-line, čili je zapotřebí mít datový paušál, nejlépe nijak limitovaný počtem stáhnutých dat. Největší nevýhoda Google Map tak zůstává a nejen v zahraničí je využívání Google Map tím pádem v podstatě nemožné bez velkých účtů za datové přenosy.

Aplikace Google mapy a částečná automobilová navigace, chybí už jen hlasové navigování

Datové a internetové funkce: bleskové a pohodlné

Datové funkce a především výchozí internetový prohlížeč mě osobně přinášel neskonalé potěšení. Internetový prohlížeč vyrukoval se svižnými reakcemi. Každá stránka je načtena v závislosti na rychlosti datového připojení ihned a potěší podpora flashe lite nebo i náročnější verze 10.1, respektive 10.2 po stažení příslušné aplikace z marketu. Přehrávání videí je naprosto plynulé, ať už v rozlišení 480p nebo HD.

Špičkový internetový prohlížeč, bezproblémů si poradí i s Flashem 10.1 viz videa stream.cz

Nečiní mu problém pracovat s více okny naráz. Samozřejmostí jsou multidotyková gesta a plynulé zoomování stránek. Jednotlivé webové stránky mohou být dále sdíleny prostřednictvím sociálních sítí či jiných zdrojů. Android prohlížení webu opravdu umí a v podstatě nenajdete rychlejší a komfortnější webový prohlížečem. V našich podmínkách, kde operátoři stále prosazují směšně nízké limity FUP, se ale mnohdy vyplatí sáhnout po Opeře Mini. Ta sice nabízí o něco menší komfort, ale stránky šetrně komprimuje a vy ušetříte cenné MB.

O ještě větší komfort se však stará přítomná herní klávesnice. Tu lze totiž, stejně jako v celém prostředí telefonu, použít v internetovém prohlížeči. Šipkami se pohybujete po stránce a křížkem potvrdíte vybraný odkaz. Jde o jistě zajímavou alternativu k dotykovému ovládání a mnohým by mohla sednout více.

Datové technologie začínají přítomností technologií EDGE a GPRS, dále je přítomna technologie 3G s nástavbami HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Rychlým datům pak vévodí Wi-Fi b/g. Konektivita je v režii dvou konektorů MicroUSB, který slouží jednak pro komunikaci s PC nebo pro nabíjení. Zamrzí, že Xperia Play nedostala do vínku HDMI konektor. Hraní her na televizi by bylo rozhodně zajímavým zpestřením.

Závěrečné zhodnocení: přepište dějiny, je tu herní mobil

Sony Ericsson Xperia Play je první letošní novinkou od Sony Ericssonu, která se dostala oficiálně do českých obchodů. Role jedničky se zhostila na výbornou. Jde o velmi dobře vybavený smartphone s operačním systémem Android, který vás rozhodně nezklame při organizaci času či prohlížení internetu. Ve výbavě budete postrádat jen máloco a vyložených záporů lze nalézt minimum. Zamrzí zejména slabší fotoaparát s prehistorickým záznamem videa, stejně tak jako obyčejný displej. Uživatelé by jistě uvítali také přítomnost HDMI konektoru či větší interní paměti. Použití plastových materiálů sice vyvolává trošku obavy, nicméně díky nim není telefon ještě těžší, než je. O kvalitu zpracování se bát nemusíte. Tyto mínusy jsou však jen kapkami v triumfálním moři…

Větší tloušťka a prohnutý design přispívá k pohodlnému držení

Hlavním trumfem, který z Xperie Play dělá bezkonkurenční stroj, jsou herní tlačítka. V historii už jsme tu sice měli například Nokii N-Gage, nicméně k dokonalosti vše dovedl až Sony Ericsson. Dostatečný výkon, velký displej, pohodlné ovládání a možnost hraní stovek všemožných her. Odpůrci sice mohou namítnout, že všechny ty hry spustí například na HTC Desire HD nebo LG Optimus 2X a já odpovídám, že mají pravdu. Jenže je tu jedno velké a zásadní ale. Na všech ostatních telefonech si značnou část displeje zastíníte prsty a srovnávat pohodlnost ovládání opravdu nemá smysl. Z těchto důvodů ani neuvádím možné konkurenty, neboť Xperia Play žádné nemá a proto cena převyšující 13 tisíc korun není přemrštěná. Pokud chcete jediný herní mobil, který je na trhu, jste-li vášnivým hráčem, nebo jen nechcete nosit dvě zařízení po kapsách, je Xperia Play jasnou volbou.

sony-ericsson-xperia-play
Klady
  • povedený design
  • 4 palcový displej s jemným rozlišením
  • Android 2.3 Gingerbread
  • velmi dobrý výkon
  • pohodlné herní klávesy
  • jediný herní mobil na trhu
  • kvalitní zpracování
  • velmi slušná výdrž
Zápory
  • displej jen typu TFT
  • pouze plastové materiály
  • chybí HDMI konektor
  • záznam videa pouze v rozlišení 800x480
  • občasné zaseknutí prostředí
  • nepřehledná aplikace fotoaparátu
  • větší tloušťka
  • obtížné sundavání zadního krytu
Diskuze ke článku
Jean
Klasická X desítka s ovládáním. Kvalita her vs. HW = slabota
Michal Pavlíček
Dovolím si vcelku nesouhlasit. Ano, na trhu máme dva dvoujádrové telefony, pro jejichž druhé jádro však zatím není prakticky žádné využití. Sony Ericsson do svého herní telefonu proto správně dal jednjádrový procesor, který je dostatečně výkonný na všechny hry. Navíc jednojádrový procesor opravdu spotřebuje méně energie. Máme tu tak velmi dobře vybavený telefon s Androidem a se slušnou výdrží.
Navíc rychlost je nesrovnatelná s modelem Xperia X10. Pro hráče jsou ony klávesy něčím nedocenitelným, co na trhu do této chvíle nenašli.
finger
Přesně tak, navíc X10 obsahuje starší čipovou sadu Qualcomm QSD8250 která je udělaná s přesností 65nmm a obsahuje GPU Andreno 200, Xperia Play a arc a další mají novější Qualcomm MSM8255 s GPU Andreno 205, navíc v kombinaci s výborně optimalzovanýma 2.3 ROMkama jde o jedny z nejlepších Androidů...
Norek
A to, že na ní půjdou hry ze "starého" PSP. Ale zřejmě proto, že "staré" je pořád aktuální, tak by to asi Sony nedovolilo. Tyhle hry se jim po grafické stránce ani neblíží. Škoda, snad příště

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze