Samsung ohromil, Galaxy S6 je špičkou (podrobné dojmy a video)

130

Samsung je zpět. Začal úplně znovu a nová vlajková loď Galaxy S6 na nás udělala dobrý dojem na všech frontách. Je z hodnotných materiálů, je stylová, velmi výkonná a až po displej napěchována tím nejmodernějším, co lze dnes požadovat. A zakřivená varianta je pak už jen třešničkou na dortu. Podívejte se na náš podrobný videopohled, první dojmy a fotogalerii přímo z Barcelony.

Samsung Galaxy S6

Samsung měl před sebou velmi těžký úkol. Musel ukázat, že umí naslouchat, inovovat a že dokáže představit přístroj, který předčí všechny ostatní. A podle všeho to Samsung dokázal, Galaxy S6 na nás totiž udělal velmi dobrý dojem, a to v mnoha oblastech. Korejci začali s čistým listem papíru, případně novým souborem digitálního rýsovacího prkna, a začali navrhovat znovu. Přitom pečlivě naslouchali reakcím zákazníků na kovový design některých modelů řady Galaxy A nebo Galaxy Note 4, nebo jak přijmou netradiční zakřivení právě u Galaxy Note 4. To vše zkombinovali a výsledkem je Galaxy S6 – telefon, který se opravdu povedl.

Konečně krásný a hodnotný

Design a konstrukce je asi tím největším pokrokem. Žádný plast, žádné posměšky nebo levné imitace. Tomu všemu je konec. Galaxy S6 má elegantní kovový rám, který je ergonomicky zakulacený a plynule přechází ve stylová skleněná záda. Telefon padne dobře do ruky, křivky jsou skutečně příjemné. Naopak proklínat budete zadní zrcadlovou skleněnou stranu. Ta sice výborně vypadá, ale jen do momentu, než se jí dotknete, je totiž doslova magnetem na otisky prstů. Naopak škrábance by přitahovat neměla díky ochraně Gorilla Glass 4.

Samsung Galaxy S6 a S6 edge – první pohled z MWC 2015

Samsung se pustil také do ztenčování, oproti Galaxy S5 je totiž telefon znatelně tenčí a i přes kovovou konstrukci i lehčí. I přes tenké tělo se ale opravdu dobře drží. Zamrzí jen výrazně vystupující čočka fotoaparátu na zadní straně. Ano, má optickou stabilizaci, ale jednoduše to nevypadá dobře. Naopak potěší, že se Samsung zdržel dalšího zvětšování displeje a tím i půdorysných rozměrů. Celkově vzato vypadá Galaxy S6 stylově, možná až luxusně. V ruce působí velmi dobře a v přímém srovnání s plastově vypadající Galaxy S5 je to obrovský rozdíl. Co ale zamrzí, je chybějící voděodolnost.

Novinky budou hned od počátku k dispozici v pěti barevných variantách – konkrétně White Pearl (bílá), Black Sapphire (černá), Gold Platinum (v dnešní době oblíbená zlatá barevná varianta), Blue Topaz (tmavě modrá) a Green Emerald (zelená).

Samsung Galaxy S6

Přivítejte QuadHD a pohodlnou čtečku otisků

Samsung není první, LG ho s modelem G3 předběhlo, ale obrovské QuadHD rozlišení (2 560 × 1 440 px) se stejně počítá. Jemnost displeje s úhlopříčkou 5,1 palců je už neuvěřitelná, 577 ppi. Kvůli PenTile matici u SUPER AMOLED displeje je ale rozdíl při velmi blízkém pozorování a srovnání s S5 vidět. Překvapivé také byla umírněnost barev, které působí reálně a nikoliv přesaturovaně.

Domovské tlačítko je nově výrazně širší a důvod je jednoduchý. Po integrované čtečce otisků prstů už nemusíte nepohodlně přejíždět, ale stačí dotyk stejně, jako u iPhonu nebo Huawei Ascend Mate 7. Přidání otisku i následnou autentizaci jsme vyzkoušeli a vše funguje spolehlivě, prst ale nemůžete přikládat úplně v libovolném úhlu, protože je přeci jen tlačítko užší a prst se ho dotýká pouze středem bříška. Samsung také představil systém Samsung Pay pro placení telefonem. To bude možné nejen standardně přes NFC, ale dokonce i na terminálech, které podporují jen karty s magnetickým proužkem. Telefon stačí přiložit zboku na terminál v místě, kde se smýkne kartou, a je zaplaceno. Novou službu Samsung Pay ale využijí zatím pouze v USA a několika dalších vybraných zemích, Samsung ale slibuje rychlé rozšiřování této konkurence Apple Pay.

Samsung Galaxy S6 vs. S5 – MWC 2015

Výkon na osmou

Samsung Galaxy S6 používá o 20 % rychlejší čipset oproti Galaxy S5. Osmijádrový procesor Exynos je vyráběn 14nm technologií, která je o 35 % efektivnější. Procesor jako takový nabídne takt 2,1 GHz na prvních čtyřech jádrech, zbylá čtyři nabídnou takt 1,5 GHz. Galaxy S6 má navíc DDR4 paměti, které jsou až o 80 % rychlejší oproti DD3 pamětem. Kapacita RAM je pak 3 GB. Že je hrubý výkon opravdu vysoký, dokazuje například i benchmark, který jsme na telefonu provedli. Skóre v AnTuTu přes 60 tisíc bodů nevypadá špatně... Interní paměť pak může být ve třech verzích, konkrétně 32, 64 a 128 GB. Základní 16GB paměťová verze tak zcela vymizela. Slot pro paměťové karty nehledejte. Telefon se zdá být i velmi rychlý a odladěný, Samsung na optimalizaci Androidu 5.0, který má odlišný TouchWiz oproti Galaxy S5 s Lollipopem, hodně zapracoval.

Výkonu má Galaxy S6 skutečně na rozdávání

V prostředí je daleko více prvků Material Designu od Googlu, kterými Samsung nahradil dřívější grafiku. Nutno říci, že designově prostředí vypadá mnohem čistěji a lépe a v kombinaci s vyšší rychlostí byla celkem radost jej používat. Mimochodem, potvrdily se spekulace, že Samsung do svých novinek integruje aplikace od Microsoftu. Konkrétně se jedná o aplikace OneDrive, Skype a OneNote, pro OneDrive dá Samsung (respektive Microsoft) 115 GB úložného prostoru zdarma na dva roky. Aplikace jsou nainstalovány a přidány do složky na domovské obrazovce. Aplikace od Googlu jsou ale stále zastoupeny v plném rozsahu, žádné záměny se nekonají.

Samsung Galaxy S6

Kouzla s nabíjením

Akumulátor je menší, než u S5 i S4, ale díky efektivnějšímu čipsetu a další optimalizaci by měla být výdrž podobná jako u Galaxy S5. Samsung ale hodně zapracoval zejména na nabíjení, které má být ultra rychlé, a to díky nové nabíječce, která bude součástí balení. Už za 10 minut se baterie nabije na 4 hodiny provozu a Samsung slibuje poloviční celkový nabíjecí čas oproti iPhonu 6, i když má menší baterii. To by znamenalo nabití do plné kapacity pod jednu hodinu. Novinkou je také bezdrátové nabíjení, které podporuje oba hlavní nabíjecí standardy WPC a PMA. Dodáme, že Samsung Galaxy S6 nabídne baterii s kapacitou 2 550 mAh, verze edge pak dostane ještě o 50 mAh kapacity navíc. V každém případě jde o pokles oproti minulé generaci. Chybět nebudou ani speciální (Ultra) úsporné režimy.

Srovnání Galaxy S6 a Galaxy S5

Vyletí kvalitnější ptáček

Další oblastí, na kterou se Samsung zaměřil, je fotoaparát. Respektive fotoaparáty. V obou verzích, respektive jak v Samsungu Galaxy S6, tak také v Galaxy S6 edge nalezneme 16Mpx fotoaparát se světelností F/1.9, tu mimochodem nabídne i přední selfie fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a výrazně větším čipem oproti předchůdci. Hlavní fotoaparát pak potěší zejména optickou stabilizací obrazu, proto fotoaparát tak vystupuje z tenkého těla. Chybět samozřejmě nebude ani časosběrné video a slow-motion videozáznamy. Samsung však prozatím neprozradil, v jakém rozlišení se budou zpomalená videa nahrávat. Samsung si na fotografování jako takovém velmi zakládá, spolu s novinkami tak představil novou funkci „Quick Launch“, která umožní přístup k fotoaparátu z jakékoliv obrazovky za pouhých 0,7 vteřin, a to dvojitým kliknutím na tlačítko domovské obrazovky. Video bude možné nahrávat až ve 4K rozlišení.

Takto fotí Samsung Galaxy S6
Fotografie z přední kamery

Galaxy S6 edge

Aby bylo „vytření zraku“ dokonalé a Samsung ukázal, jak dokáže být inovativní, představil také variantu Galaxy S6 edge, která se od standardní verze příliš neliší. Jejím hlavním lákadlem je na bocích zakřivený displej a s ním spojené speciální funkce, které pro vás podrobně shrnujeme v tomto článku s videem. Rozdíly v parametrech obou modelů přinášíme níže.

Samsung Galaxy S6 edge
Specifikace Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Rozměry 143,4 × 70,5 × 6,8 mm 142,1 × 70,1 × 7,0 mm
Hmotnost 138 gramů 132 gramů
Úhlopříčka displeje 5,1 palců 5,1 palců
Rozlišení displeje QuadHD, 2 560 × 1 440 px QuadHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 577 ppi 577 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED
Zakřivený displej ne ano (oboustranné)
Kapacita baterie 2 550 mAh 2 600 mAh
Paměťové verze 32/64/128 GB 32/64/128 GB
Použité materiály sklo/kov sklo/kov
Vyhraněná varianta Blue Topaz Green Emerald

Samsung Galaxy S6 edge – první pohled z MWC 2015

Samsung Galaxy S6 edge

Dostupnost v Česku neznámá, cena taktéž

Samsung Galaxy S6 a S6 edge se globálně začnou prodávat 10. dubna, a to ve všech paměťových verzích (32/64/128 GB). Česká republika ale mezi prvním zeměmi bude chybět a budeme si muset počkat déle. Co se týče barevných variant – Blue Topaz, respektive tmavě modrou, dostane pouze Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 edge si pak zase vyhradí barevnou variantu Green Emerald, která bude zase zapovězena pro majitele Samsungu Galaxy S6. Ceny prozatím nejsou zveřejněny. Jedno je ale jisté – nízké nebudou.

Technické parametry Samsung Galaxy S6

Kompletní specifikace
Konstrukce143,4 × 70,5 × 6,8 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 550 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:24 hodin
Dostupnostduben 2015,
Diskuze ke článku
dunco
To je tak sladký článek, že z toho málem dostanu cukrovku. A cena známá je a z té se všichni poserem radostí.
PavelD
Nevypada spatne, ale parametry me moc nenadchly. Nema FM/DAB radio, nelze externi SD karta a cena za 128GB nebo 64GB verzi bude hodne pres 20 litru, coz odmitam dat. O barometrickem cidle taky ani zminka. Zakriveny display me nechava absolutne v klidu. Zustavam u sve Galaxy S3, prip. presedlam na Xperii Z3.
Erik Jopek
Erik Jopek
Zas lepší ...
Vlasťa
Baterie :'(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze