Zahnutý Samsung Galaxy S6 edge: buďte cool (video a dojmy)

Samsung dnes na tiskové konferenci představil mimo klasické Galaxy S6 i verzi se zaobleným displejem po vzoru většího Note edge. Zakřivení je ovšem na obou stranách a u modelu S6 možná dává větší smysl. Také vás zajímá, proč chtít telefon se zakřiveným displejem? Podívejme se na hlavní přednosti displeje, který je na obou stranách zkosený.

V prvé řadě vás možná trochu vyvedeme z omylu. Samotné zakřivení je totiž velmi decentní a oproti Galaxy Note edge menší. Dokonce jej lze brát pouze spíše jako vylepšení celkové ergonomie a chuť se odlišit. O jemném zakřivení hovoří i fakt, že tlačítko pro zapínání zůstalo prakticky na boční straně a nebylo přesunuto na horní stranu jako u modelu Note edge.

Samsung Galaxy S6 edge

Bohužel zakřivení na obou stranách už takový smysl nemá, vždy lze totiž aktivně využívat pouze jedno zkosení, vybrat si můžete v nastavení. Na druhou stranu je to možná lepší řešení, než udělat dva Galaxy S6 edge, jeden pro praváky se zakřivením na pravé straně a druhý pro leváky se zakřivením na straně levé. V každém případě se připravte na skutečnost, že využít lze pouze jedno zakřivení.

Samsung Galaxy S6 edge – první pohled z MWC 2015

Srovnání

Rozdílů mezi Samsungem Galaxy S6 a Galaxy S6 edge není mnoho, přesto se nějaké najdou. A právě na ty se zaměříme v našem následujícím srovnání.

Specifikace Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Rozměry 143,4 × 70,5 × 6,8 mm 142,1 × 70,1 × 7,0 mm
Hmotnost 138 gramů 132 gramů
Úhlopříčka displeje 5,1 palců 5,1 palců
Rozlišení displeje QuadHD, 2 560 × 1 440 px QuadHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 577 ppi 577 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED
Zakřivený displej ne ano (oboustranné)
Kapacita baterie 2 550 mAh 2 600 mAh
Paměťové verze 32/64/128 GB 32/64/128 GB
Použité materiály sklo/kov sklo/kov
Vyhraněná varianta Blue Topaz Green Emerald
Samsung Galaxy S6 edge
Zakřivení displeje využijete k:
  • zobrazení hodin a notifikací v nočním nebo denním režimu
  • rychlému přístupu k oblíbeným kontaktům
  • odpovědi na zmeškaný hovor
  • barevnému odlišení volajícího při položení displejem dolů

V noci, když máte Samsung Galaxy S6 edge na nabíječce, lze hranu displeje využít k jemnému zobrazení hodin a notifikací. V nočním režimu je vše decentní, za minimálního světla zřejmě dobře čitelné. „Swajpnutím“ se aktivuje hrana displej naplno a hodiny včetně notifikací, informací o počasí nebo zprávami z Yahoo jsou čitelné i na přímém slunci.

V aktivní hraně lze mít i oblíbené kontakty. Svým přátelům nebo rodině se tak snadno a rychle dovoláte. Stačí „swajpnout“ z hrany a vysune se vám nabídka s pěti kontakty, které si můžete nastavit a přiřadit jim i barvu. Zahnutý displej pak oceníte i na schůzce, kde Galaxy S6 edge otočíte displejem dolů. Při příchozím hovoru vám budou zakřivené části displeje blikat, a to navíc dle vámi přiřazené barvy oblíbenému kontaktu, který vám právě volá. Pokud hovor nemůžete přijmout, stačí přiložit prst na senzor tepové frekvence a na hovor odpovíte předvolenou SMS.

Zakřivený displej je u Samsungu Galaxy S6 edge skutečně decentní a nikoho neurazí. Některé funkce se zdají být užitečné, ale je škoda, že Samsung nedokáže potenciál dvou zahnutých okrajů využít naplno. Oproti Galaxy Note 4 je funkcí méně a není například k dispozici lišta se zástupci aplikací, Twitter zprávami, rychlým zapnutím například svítilny nebo pravítka a dalším obsahem. Telefon ale díky zakřivení dobře padne do ruky, palec po displeji pohodlněji a přirozeněji klouže a telefon působí zvláštně, neotřele a inovativně. A přesně o to zřejmě Samsungu šlo.

Samsung Galaxy S6 edge se dostane do prodeje společně se standardní variantou 10. dubna, ačkoliv nikoli na našem trhu. Na lokální cenu i dostupnost si budeme muset počkat.

Technické parametry Samsung Galaxy S6 edge

Kompletní specifikace
Konstrukce142,1 × 70,1 × 7 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:29 hodin
Dostupnostduben 2015,
Diskuze ke článku
Mário Pliska
Mário Pliska
Hm, jsem zvedav na cenu S6 Edge oproti S6... Kdyz ten displej nema zadny vyrazneji sirsi vyuziti a je to spis demonstrace technologie, nez nejaky prinos uzivateli...
mir
To tam nikdo jiný ne vystavuje? Nebo vám cestu plati Samsung?
radek
nechápu proč tady je x článků i se stejným videem o tom samém, to neumíte sjednotit? jasně že vám cestu platí Samsung, ale s těmi deseti články je to na palici
Luďek
v curackym období kdy mě serou vaše komentáře, jsem na po kraji sil, už nepomáhaj jointy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze