Samsung Galaxy Beam: mobil s projektorem živě z MWC 2012 (video)

6

I když si Samsung své největší a nejzajímavější novinky, včetně Galaxy S III, šetří na zvláštní událost, také v Barceloně ukázal několik nových přístrojů. Tím nejzajímavějším byl bezpochyby model Galaxy Beam s integrovaným projektorem. Telefon jsme podrobně vyzkoušeli a přinášíme vám první dojmy, živé fotografie a komentovaný videopohled.

Jméno novinky je odvozeno od slova „Beamer“ - anglického výrazu pro projektor. Díky němu tak budete moci kdekoliv a kdykoliv prezentovat fotografie, videa a vůbec vše, co je na displeji telefonu. Má to však i svá omezení, o kterých si řekneme níže. Málokdo možná ví, že tato novinka není zdaleka jediným pokusem Samsungu o integraci projektoru telefonu. Telefon se stejným názvem - tedy Galaxy Beam - propagoval už před rokem a půl.

Galaxy S Advanced ve žluté a s hrbem

Telefon jako takový má výbavu srovnatelnou s modelem Galaxy S Advance, a lze jej tedy zařadit do vyšší střední třídy. Opět se tedy setkáme se 4 palcovým displejem nebo 5 Mpx fotoaparátem schopným pořizovat HD video. Ve výbavě nechybí dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz.

V horní části vidíme rozšíření kvůli projektoru

Tělo telefonu je plastové, lesklé a nebýt hrbu s projektorem v horní části, přešli byste kolem telefonu bez povšimnutí jako kolem dalšího podobně vypadajícího Samsungu. Výrazným prvkem je pouze kanárkově žlutý bok přístroje.

Projektor je zakomponován do horní strany přístroje a horní část je kvůli tomu trochu tlustší, než zbytek přístroje. Nejedná se ale o nic výrazně nepříjemného a Samsungu se povedl opravdu husarský kousek a povedlo se udržet celkové rozměry telefonu v rozumné míře. To je potěšují i pokud přihlédneme k tomu, že Korejci do telefonu zakomponovali neobvykle velkou baterii s kapacitou 2000 mAh.

Samsung Galaxy Beam – první pohled z MWC

Jak funguje projektor?

Samsung samozřejmě na MWC prezentoval zejména schopnosti projektoru, který má jas 15 lumenů, což je pochopitelně výrazně méně, než běžné stolní projektory a také o něco málo méně, než dosud prodávané kapesní projektory. Pro ucházející obraz o úhlopříčce kolem 30-50 palců s dostatečným jasem je tak potřeba mít úplnou tmu, jinak není jas dostatečný.

Čím více máte světla, tím blíže s projektorem k plátnu či jiné bílé ploše musíte jít, aby byl obraz dostatečně jasný. Pokud máte dobře osvětlenou místnost, je jas dostatečný až ve vzdálenosti zhruba 30-50 centimetrů, ale už při vzdálenosti asi půl metru už je obraz neostrý. Z toho vyplývá, že pro reálné použití projektoru v Galaxy Beam musíte mít opravdu zatemněno, jinak to příliš nemá smysl.

Jak se vám líbí integrovaný projektor v mobilu? Uvažujete o Galaxy Beam díky této funkci?

Technické parametry Samsung Galaxy Beam

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 64,2 × 12,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 6 499 Kč
Diskuze ke článku
D1ablo
kolik tak bude stat?
skileton
ma hadmi?
Honza
Já jsem pro, do mobilů bych dal ještě TV a PC s klávesnicí promítnutou na stůl a je to multifunkční zařízení dle mých představ.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze