Retro: Sony Ericsson K310i – oblíbenec pro masy

17

V prvním díle seriálu Retro v roce 2015 se ponoříme jen o pár let nazpět. Konkrétně do roku 2006, kdy začínalo období velké slávy Sony Ericssonu. Na oblibě se vezla jeho mladá řada K, která se postupně plnila modely napříč všemi cenovými kategoriemi. Samotným základem byl model K310i, který se pyšnil širokou paletou funkcí v kombinaci s malým a lehkým tělem.

Švédsko-japonská spolupráce je sice již minulostí, ale stále je v našich živých pamětích. Doba velké vlny popularity se datuje na přibližně do roku 2006, kdy výrobce založil novou řadu K. Do ní patřil i zástupce segmentu low-endů, model K310i.

Připomeňte si: Recenze Sony Ericsson K310i: plastový elegán pro (ne)náročné

Krátké představení

Sony Ericsson K310i svým vzhledem nezapře následování svých severských předků. Nabízí přehledné rozložení tlačítek, vertikálně orientovaný displej. Líbivé byly rozměry 101 × 44 × 17 milimetrů, které spolu s hmotností 82 gramů dělaly z telefonu opravdového prcka, o kterém jste v kapse takřka nevěděli.

Sony Ericsson K310i – videopohled

Čelní stranu měl férově rozdělen displej s klávesnicí. Displej narostl na 1,8 palce a disponoval rozlišením 128 × 160 pixelů. Nebylo to mnoho a hrubší rastr se na displeji viditelně projevoval. Běžnou práci to však nijak neomezovalo. Ovládáním měl primárně na starost joystick, který byl potvrzovací a poctivě zpracovaný. Po téměř desetileté službě je stále skvěle funkční. Společnost mu dělala dvojice kontextových kláves, nezbytná šipka zpět a korekční klávesa C. Samotná alfanumerická část byla na malém prostoru pohodlná, problémy mohli mít jedinci s většími prsty.

Tlačítka se nacházela také po stranách. Na pravém boku šlo o klávesu vyvolávající vlastní menu či vaše záložky. Na opačné straně se nacházelo tlačítko rychlého spuštění fotoaparátu. Zde je jasně patrné, jaký důraz byl ještě poměrně nedávno kladen na fotoaparát v telefonu, bez ohledu na to, jak kvalitní ve výsledku byl.

Zadní strana byla mírně lesklá a oživením byl stříbrným proužek, do kterého výrobce zakomponoval čočku fotoaparátu a hlasitý reproduktor. Za vzpomenutí stojí také takřka legendární konektor Fast port na spodní hraně, na který jsme si ještě před několika lety u levných Sony Ericssonů stěžovali. Tehdy zažíval svůj zrod. Horní hrana byla domovem pro okénko infraportu a vypínací tlačítko, kterým se zároveň měnily profily.

Funkce

Ačkoliv se jednalo o telefon té nejnižší třídy, nechyběly mu některé moderní funkce. Například paměť narostla na hodnotu 15 MB, což uživatelé mohli využít pro MP3 vyzvánění. Záměrně píši vyzvánění, neboť jako přehrávač model K310 i nebylo možné využít. Paměť totiž ještě nebyla rozšiřitelná kartami.

Úložný prostor plně dostačoval také pro fotoaparát, který dokázal pořídit snímky maximálně ve VGA rozlišení. Ty se tak svou kvalitou hodily spíše jen pro prohlížení na displeji samotného telefonu.

Ukázkové snímky z VGA kamery

V případě konektivity se nabízel již zmíněný infračervený port. Na internetu jste mohli brouzdat prostřednictvím GPRS třídy 10. Dlouhé chvíle jste si mohli ukrátit hraním her. Výkon telefonu nechyběl a podporovány byly i dobře vypadající 3D hry.

Závěr

Výrobce nastavil v létě 2006, kdy se Sony Ericsson K310i začal prodávat, cenovku velice rozumně. Startovala kolem hranice 3 500 Kč, což byla v podstatě záruka úspěchu. Líbivý telefon, který toho spoustu uměl a v podstatě mu chyběl jen slot pro paměťové karty a lepší fotoaparát. Úspěch byl tedy zaručen a tento model byl po zásluze nasazen i do operátorských nabídek.

Technické parametry Sony Ericsson K310i

Kompletní specifikace
Konstrukce101 × 44 × 17 mm, 82 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejUBC, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 15 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémSony Ericsson A100
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 3 500 Kč
Diskuze ke článku
Smisekcz
Ten jsem miloval.Lepší než současný Android co pořád stávkuje.
Baterak
jojo to byly časy.Kdy jsem nemusel sahat na nabiječku i tyden.
Alf
Tý jo, jak se vám povedlo, aby joystick fungoval i po deseti letech? Mně začal po třech čtyřech letech blbnout, a i přesto, že je dneska telefon pořád skvěle funkční, je kvůli tomu skoro nepoužitelný.
Jija
Jeste stale funguji na k300i:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze