Retro: Sony Ericsson K300i – levný fotomobil z roku 2005

5

Každý druhý páteční podvečer se vracíme o několik let nazpět a vzpomínáme, s jakými telefony jsme trávili čas. Tentokrát putujeme časem o 10 let nazpět a vzpomeneme na oblíbený Sony Ericsson K300i. Tehdejší zástupce nižší střední třídy disponoval slušnou výbavou, doslova kapesními rozměry a doba si žádala také přítomnost fotoaparátu.

Sony Ericsson K300i byl světu představen na veletrhu CeBIT v březnu roku 2005. Za pár týdnů tak oslaví kulatiny v podobě 10. narozenin, což je dostatečný důvod si na něj vzpomenout.

Retro: Sony Ericsson K300i

Krátké představení

Začátek roku 2005 byl pomyslným vrcholem miniaturizace mobilních telefonů. Výška se obvykle pohybovala kolem hranici 100 milimetrů, což byl případ i K300i. Ruku v ruce s kapesními rozměry šla také hmotnost, která činila 85 gramů. Telefon jste spolehlivě schovali do dlaně. Díky zaobleným boku se navíc dobře držel. Hlavním ovládacím prvkem byl joystick, který se u Sony Ericssonů stal zcela typickým. Společnost mu dělala nezbytná kontextová tlačítka, šipka zpět a korekční klávesa. Povšimněte si, že chybí obvyklé klávesy s telefonky. Švédsko-japonský výrobce je suploval právě kontextovými klávesami, které ve chvíli příchozího hovoru suplovaly právě funkci zeleného a červeného sluchátka.

Sony Ericsson K300i byl opravdu malým telefonem

V roce 2005 bylo nemyslitelné, aby telefon nestojící pod 2 000 Kč neměl barevný displej. Model K300i dostal do vínku vcelku slušný displej s úhlopříčkou 1,6 palců a rozlišením 128 × 128 pixelů. Ačkoliv byl displej pasivní, působil mnohem lépe než starší zobrazovače. Plusem rozhodně bylo, že dokázal zobrazit 65 536 barevných odstínů.

Příchod nových funkcí znamenal také více tlačítek. Ta však nebyla nezbytně nutná, ale spíše lákala na nové funkce tak, aby si jich uživatel všiml ještě před koupí. Na čelní straně se také v levém spodním rohu krčila klávesa směřující na internet. Na levém boku byla zase rychlá spoušť fotoaparátu.

Výbava

Ačkoliv to možná bude znít podivně, Sony Ericsson K300i byl prezentován jako multimediálně schopný telefon. Vše stálo na 12MB interní paměti, která musela pojmout vše, co jste chtěli, respektive vše nutné. Nebylo ji možné nijak rozšířit. O z dnešního pohledu nevelký prostor se dělily například snímky z integrovaného VGA fotoaparátu. Na foťáku si výrobce celkově velmi zakládal. Ať již zmíněnou klávesou, tak i nápisem Quick Share na čelní straně. Rychlé sdílení formou MMS zpráv bylo pro Sony Ericssony módní nezbytností. Opomenout nemohu ani přítomnost zrcátka pod fotoaparátem, které usnadňovalo tvorbu autoportrétů.

Další cenný prostor ukusovalo vyzvánění ve formátu MP3, které znělo o mnoho lépe než obyčejné polyfonní vyzvánění. Tím se dostáváme k tomu, že K300i si sice s tímto formátem poradila, nicméně s ohledem na malou paměť vám jako hudební přehrávač neposloužila. Své místo v paměti jistě zabraly také hry a aplikace, podpora Javy totiž nechyběla.

Výrobce nezapomněl také na práci. Stěžejním prvkem byl vícepoložkový telefonní seznam schopný pojmout až 500 záznamů. Nechyběla paměť na SMS zprávy, podpora MMS zpráv nebo organizační funkce v čele s kalendářem. Bez větších problémů jste se podívali také na internet, připraveno bylo GPS. S počítačem či okolí jste se spojili přes USB kabel nebo infračervený port.

Závěr

Sony Ericsson K300i byl na český trh uveden v průběhu jara 2005 a startovní cena se pohybovala kolem 4 500 Kč. Za tuto částku získal uživatel velice slušně vybavený telefon, který si rozuměl s moderními funkcemi, ale zachoval si malé rozměry.

Technické parametry Sony Ericsson K300i

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 100 × 19 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,6" (128 × 128 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 12 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor670 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2005, ?
Diskuze ke článku
doro
zase nefunkcni kram !!!
K300i
Mel jsem ho dva roky a nemoch jsem si stezovat. Az na obcas vynechavajici joistick.
Jija
Stale slape dobre, ale klavesnice obcas vynechava:-)
Tom
..... nebylo pripraveno GPS, ale GPRS.... ne?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze