Sony Ericsson K310i: plastový elegán pro (ne)náročné
recenze

Sony Ericsson K310i: plastový elegán pro (ne)náročné

9

Sony Ericsson do boje vysílá nového zástupce nižší střední třídy. Vyzbrojen je elegantním designem, velkým displejem, VGA fotoaparátem, MP3 vyzváněním i datovými funkcemi. Pryč jsou doby, kdy telefony této kategorie uměly jen volat a psát zprávy. Sony Ericsson K310i toho umí mnohem víc...

Sony Ericsson K310i je přímým následníkem modelu K300, který byl představen již před rokem a půl. To je v mobilní branži dlouhá doba, a proto musel i Sony Ericsson přistoupit k omlazovací kůře. Musel mít přitom na paměti, že nižší střední třída dnes již dávno neznamená pouze funkce pro volání a zprávy. Švédsko-japonská korporace si to, zdá se, vzala k srdci a K310i tak má stejné funkce, jako před dvěma lety top model K700i. Horší je akorát v displeji a menší paměti. Z telefonu za tři tisíce se tak rázem stává schopný manažer i společník pro zábavychtivou mládež. Osloví i vás?

Sony Ericsson K310i

Co se nám líbí: Design, fotoaparát, infraport, MP3 vyzvánění, dobrá paměť, Mass Storage

Co se nám nelíbí: displej by si zasloužil aktivní technologii, hodilo by se Bluetooth

Rozměry102 × 44 × 18 mm
Hmotnost82 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní displej 128 x 160 pixelů, psaivní UBC, 65 tisíc barev
Paměť15 MB
Organizační funkceEmailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, převodník jednotek, světový čas,wapový prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač
FotoaparátVGA (640 x 480 bodů), video
Datové funkceUSB 2.0 (Mass Storage), infraport, GPRS (třídy 10)
Baterie a výdržLi-pol 750 mAh
pohotovost max.: 360 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost3 000 Kč
od června 2006

Design a konstrukce – plastová elegance

Na vzhledu si dal Sony Ericsson záležet a telefon vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Mohou za to oblé tvary a stříbrný kryt doplněný o lesklé a bílé prvky. Neznat jeho cenu, klidně bychom jej mohli zaměnit za manažerský telefon, svým decentním vzhledem totiž neudělá ostudu ani na jednacím stole. Telefon je menší a lehčí (101 × 44 × 17 mm a 82 gramů) než předchůdce, což je dozajista v dnešní době zvětšování přístrojů jen dobře. Hlavně nízká hmotnost vás při uchopení do ruky překvapí.


Sony Ericsson K310i je levným elegánem

Přední, kompletně stříbrné části dominuje kromě klasicky střižené klávesnice hlavně lesklá obruba displeje. Ta působí sice elegantně, ale jak správně tušíte, není příliš praktická. Obehranou písničku v podobě otisků prstů na lesklých plochách můžeme zpívat i zde. Naštěstí se nejedná o tak velkou plochu a občasné přetření o oděv stačí. V dolní části zaujme na první pohled sice nenápadný, avšak vkusný prvek. Výrazně zaoblenou spodní hranu kopíruje také štítek s typovým označením telefonu, který plynule přechází v datový konektor na dolní straně.


Sony Ericsson K310i ze zadní a boční strany

Boky telefonu mají bílou barvu, která vzhled odlehčuje. Na každé straně se nachází pouze jedna klávesa. Zatímco ta na levé straně spouští fotoaparát, na pravém boku se nám nezvykle usídlila klávesa pro vyvolání rychlého menu činností, známého například z modelu K750i. Umístění však není příliš šťastné, navíc je klávesa poměrně malá a špatně hmatatelná. Na horní straně se pod tmavým sklíčkem skrývá infraport spolu s vypínacím tlačítkem na kraji.


Detaily - konektor Fast Port --- čočka fotoaparátu - vypínací tlačítko a infraport

Zadní strana se také designově povedla, kombinace stříbrné a bílé působí elegantně. Čočka fotoaparátu a výstup reproduktoru je umístěn v lesklém rámečku. Překvapením je absence krycího sklíčka objektivu, což nechává „otevřené dveře“ prachu a nečistotám. Kryt baterie sedí pevně, nemá žádnou vůli ani nevrže. To samé platí pro celý telefon, jehož zpracování je i přes plastovou kontrukci prvotřídní. Pod krytem se nachází baterie s kapacitou 750 mAh, která telefon při běžném používání udrží v provozou 2-3 dny.


Telefon je poměrně malý --- rozložený --- detail zadní části po sejmutí krytu

Displej – říkali, že je dobrý

Již při oficiálním představení Sony Ericsson vyzdvihoval technologii použitou při výrobě displeje. Ten je sice pasivní, technologie UBC však měla zajistit živé barvy a dobrou čitelnost. Narovinu, první bod se celkem potvrdil, ten druhý však nikoli. Již po zapnutí je jasně patrná použitá technologie. I když jsou barvy opravdu sytější než je tomu u pasivních displejů zvykem, bídná čitelnost na slunci a špatné pozorovací úhly zůstaly. Oproti modelu K300i si však rozhodně polepšil, a to také v oblasti rozlišení (128 x 160 bodů u K310i oproti 128 x 128 bodů u K300i)


Pasivní displej technologie UBC je stále vybledlejší než aktivní kolegové

Klávesnice – plast s limetkami

Plastové klávesy již na pohled vypadají celkem pohodlně a také jsou. Při stisku z nich sice máte výrazně plastový pocit, ale mají dobrý zdvih i přiměřenou tuhost. Psaní SMSek nebude problémem ani okamžitě po vybalení z krabice. Pochvalu si také zaslouží kontextové klávesy dostatečných rozměrů. Trochu mi vadilo pouze vrzání klávesy pro návrat zpět, to však může být vada pouze našeho kousku. Hlavním ovládacím prvkem je joystick. I přes plastový povrch se dobře ovládá, a to hlavně díky malé síle potřebné k jeho vychýlení do stran. Je s ním tak radost pracovat i s mokrýma rukama. Klávesnice je podsvětlena nezvykle svěží zelenou barvou, která působí lépe než tradiční „stará“ zelená.


Klávesnice je sytě zeleně podsvětlena - boční tlačítko rychlého menu je dost malé a zapuštěné

Levé boční tlačítko pro spuštění fotoaparátu je rozměrné a dobře přístupné. Opak však platí o klávese na pravém boku pro vyvolání menu činností. Je dost malé a nevystupuje příliš na povrch. Zejména v začátcích používání jej tak budete hmatem velmi

Hlavní menu, ovládání – ano, je to Sony Ericsson

Prostředí již známe z mnoha jiných Sony Ericssonů, už i do nižší střední třídy dorazily animace a menu činností. Vše ale kvůli pasivnímu displeji nevypadá graficky tak zdařile, jako u vyšších modelů. Pozadí pohotovostního režimu si opět můžete vyzdobit také animovanou tapetou, stejný může být i šetřič. Hlavní menu je již tradičně uspořádáno do mřížky, tentokrát 3 x 3 ikony. Další úrovně menu jsou již textové, se známou animací rolování položek z horní části displeje. Díky nižšímu rozlišení nemá procesor telefonu takovou práci s vykreslováním položek a menu je tak velmi rychlé. Veškeré volby provádí okamitě a nenechá vás čekat. Menu činností je stejné jako u modelu K750i, tedy se třemi záložkami. Na první se objevují zmeškané události a nové zprávy, druhá záložka skrvá uživatelsky nastavitelné menu zatímco třetí sdružuje záložky prohlížeče.


Pohotovostní režim --- Hlavní menu -- Menu činností

Telefonní seznam a telefonování – 1000 přátel nepřeslechnete

Kapacita telefonního seznamu byla zdvojnásobena na současných 1000 vícepoložkových kontaktů. Ke každému jménu lze uložit 5 telefonních čísel, trojici emailů, webovou adresu, titul, kompletní poštovní adresu, poznámku, narozeniny a v neposlední řadě také hlasové vytáčení, obrázek a specifické vyzvánění. Kontakty lze také sdružovat do skupin volajících a následně filtrovat hovory. Pochvalu si zaslouží vyjímečně hlasité a celkem kvalitní vyzvánění, které může být i v podobě MP3 skladeb. Stejně jako u předchůdce tak nejste omezeni pouze polyfonními melodiemi. Kvůli paměti 15MB si však sbírku skladeb pro vyzvánění rozhodně nevytvoříte.


telefonní seznam --- úprava kontaktu --- paměť pro 1000 záznamů se hodí

Zprávy – radost psát, radost číst

V menu zprávy se nachází vše, co dnešní mobil může nabízet, snad až na Push-to-talk. Při psaní všech druhů zpráv pomáhá slovník T9. U něj si lze zvolit, zda bude psát s diakritikou nebo bez. Od toho se poté odvíjí, zda bude zpráva zkrácena, nebo budete mít k dispozici všech 160 znaků. MMS mohou být až 300 kb velké, jejich editor je rychlý a přehledný. Přímo z něj lze do zprávy vyfotografovat nový snímek, nebo nahrát záznam. V nabídce nechybí ani hlasová zpráva. Je to sice obyčejná MMS, ale její editor je omezen pouze na nahrání záznamu, po jehož ukončení je zpráva hned odeslána. Rychlé a praktické, ale vzhledem k cenám MMS bude asi levnější zavolat.


menu zpráv --- editor SMS --- editor MMS --- emailový klient

Emailový klient je stejný jako u ostatních modelů značky. Dokáže pracovat s více účty (typy účtů: POP3, IMAP4 a odesílání samozřejmě SMTP) a přílohami. Klient je přehledný a rychlý, korektně zobrazuje i české znaky. K310i dokáže pracovat i s libovolně velkými přílohami. Je také možno nastavit automatickou kontrolu zpráv a případné stahování záhlaví (či celých zpráv, podle nastavení klienta el.pošty) ve stanoveném intervalu. V duchu novějších vyšších modelů značky se graficky změnil editor emailů, který nyní na jednom displeji zobrazuje všechny kolonky pro příjemce, předmět, text a přílohy zprávy. Takto propracovaný emailový klient se v této kategorii telefonů nevidí a Sony Ericsson si zaslouží pochvalu.

Organizační funkce – low-end nebo high-end?

To je v případě K310i správná otázka, protože nabízí stejnou skladbu organizačních funkcí jako například model ze zcela opačného konce – K750i. Kalendář s měsíčním, týdenním a denním pohledem stále nezvládá opakované události (ty umí až nejnovější K800i). V nabídce dále nechybí ani úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky ani odpočítávací měřič. Pro kódy a hesla je připravena položka Paměť kódů, která citlivé údaje uloží pod heslo. Telefon lze plně synchronizovat s počítačem, dokonce i na dálku pomocí SyncML. Budík je samozřejmě opakovaný, vzbudit vás může i MP3 skladba. V JAVA aplikacích nalezeneme čtečku RSS zpráv a také převodník jednotek.


Kalendář -- úkoly --- menu organizačních funkcí -- kalkulačka -- opakovaný budík

Datové funkce – plný chrup, chybí jen modrý zub

Ani v datových funkcích na tom není tento levný všeuměl špatně. Ale v této kategorii se na rozdíl od předchozích nižší cena na výbavě již podepsala. Telefon lze s počítačem spojit pomocí kabelu (není součástí balení) nebo infraportem. Bluetooth ve výbavě chybí, v této kategorii jej však některé konkurenční telefony již mají. Emaily lze stahovat a internet prohlížet díky přítomnosti GPRS třídy 10, žádné rychlejší technologie v telefonu již nehledejte. Vestavěný wapový prohlížeč si poradí i jednoduššími webovými stránkami ve formátu xHTML. U těch složitějších má problém s českou diakritikou, kterou nezobrazuje korektně. Kódování navíc nikde nelze nastavit.


WAP prohlížeč --- RSS čtečka jako JAVA aplikace -- infračervený port

Zábava a multimédia – Walkman s 15 MB paměti

Ano čtete správně, Sony Ericsson K310i má v menu opravdu shodné prostředí hudebního přehrávače jako Walkman telefony. Skladby třídí podle interpretů, zvládá seznamy skladeb, má ekvalizér a hraje na pozadí. Otázkou však zůstává, co budete přehrávat, do paměti o velikosti 15MB se vejdou 2-3 skladby. Sony Ericsson navíc z toho důvodu k telefonu nepřibalil sluchátka. Přehrávač tedy má, jen v něm nebude co přehrávat. Správce souborů je neobykle umístěn v menu Organizér, sdružuje ve složkách všechny obrázky, zvuky, videosekvence a ostatní soubory. Obrázky si lze prohlížet také na šířku formou prezentace. Upravovat je lze v povedemém editoru fotografií PhotoDJ, vlastní polyfonní melodie si lze skládat v legendárním MusicDJ. Oproti vyšším modelům zde chybí položka VideoDJ.


MP3 přehrávač je stejný jako u Walkman telefonů -- skladatel -- diktafon

JAVA hry jsou v telefonu nahrány dvě, oboje arkádového typu s 3D grafikou. Deep Abyss je chodička, zatímco Treasure Towers je povedená 3D hopsačka, u které lze strávit dlouhé hodiny. Díky podpoře JAVA technologie ve verzi 2.0 si lze z WAPu nebo internetu stáhnou nové hry. Aplikace lze minimalizovat, v pozadí může běžet maximálně jedna. Benchmarky ukázaly téměř rekordní rychlost JAVY, s plynulostí her tedy problémy mít určitě nebudete.


Správce souborů -- fotografií a videí -- předinstalované hry se povedly

Fotoaparát – VGA musí zatím stačit,

Fotoaparát na zadní straně telefonu produkuje snímky pouze snímky v rozlišení maximálně 640 x 480. V nabídce sice lze zapnout softwarovou interpolaci na 1280 x 1024 bodů, kvalita je však nevalná. O moc lepší není ani kvalita standardních fotografií, které poslouží spíše jako obsah MMS nebo nouzové momentky. Ostatně jejich kvalitu můžete posoudit, testovací snímky jsou níže. Kvůli absenci LED diody je focení ve zhoršených světelných podmínkách nemožné.


fotoaparát --- prohlížeč obrázků

Při fotografování se telefon drží na výšku, v průběhu focení je k dispozici poměrně velké množství předvoleb. Na výběr máte z několika obrazových efektů a snímacích módů. Nechybí tak režim panorama ani Burs-mode (několik snímků rychle za sebou). Milovníky rámečků také K310i nezklame. Videosekvence dokáže natáčet v rozlišení 174 x 144 bodů, délka je omezena pouze volnou pamětí telefonu. Plusem je relativně dobrá plynulost videa.


Testovací fotografie nevalné kvality

Ukázkové video (3gp, 329 kB, 176 x 144 bodů)

Zhodnocení – elegantní všeuměl za dobrou cenu

Sony Ericsson K310i nás mile překvapil. Začal povedeným vzhledem, který úspěšně zakrývá jeho nízkou cenu, bodoval také kvalitním zpracováním a bohatou výbavou. Ta si v ničem nezadá například s modelem K700i nebo K510i. Majitelé telefonu si naopak budou muset zvyknout na pouhý pasivní displej, pro multimediálná vyžití malou paměť a základní fotoaparát. Za cenu 3 tisíce korun toho však nabízí vrchovatě.

sony-ericsson-k310i
Klady
  • rozměry a hmotnost
  • cena
  • elegantní design
  • organizační funkce
  • kvalitní výbava
Zápory
  • pasivní displej
  • hodilo by se Bluetooth a větší paměť
Diskuze ke článku
Ondra
Je Sony Ericsson K310i spolehlivý mobil.
Martin Pultzner
Ano, dá se za něj považovat. Zpracování těla i softwaru telefonu je kvalitní. Spolehlivost se však projeví až po určitém čase, po dvou týdnech to nelze objejtivně posoudit.
dejw
koukam ze misto na kartu nema:( to je skoda 15MB na mp3jky je malo
aleš
chci se zeptat jestli tento telefon umi prehrvat mp4!!!!dekuji za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze