Retro: Alcatel One Touch 535 – malá herní konzole

7

Po delší odmlce jsme opět zalovili v zajímavých kouscích francouzského Alcatelu a do 20. dílu našeho seriálu Retro vybrali model One Touch 535. Právě mu táhne na deset let a ve své době patřil mezi první telefony s barevným displejem, bohatou nabídkou funkcí nebo zajímavou 3D hrou.

V kulatém dvacátém díle seriálu Retro se po více než půl roce vracíme ke značce Alcatel. Tentokrát budeme vzpomínat na model One Touch 535, barevný telefon střední třídy, jehož historie se začala psát v polovině roku 2003.

Alcatel One Touch 535 působí v šedé variantě konzervativně

Krátké představení

Alcatel se na začátku 21. století držel vcelku zpátky a jeho telefony dlouho nabízely jen černobílé displeje a výbavou nakukovaly maximálně do střední třídy. Rok 2003 měl přinést změnu. Model One Touch 535 nabídl barevný displej, který byl na svou dobu navíc vysoce kvalitní. Čtvercový tvar s úhlopříčkou 1,7 palce vyplňovalo rozlišení 128 x 128 pixelů a 4096 barev. Nikomu ani nevadilo, že je displej pouze pasivní. V konkurenci byl totiž Alcatel například mnohem dál než německý Siemens.

Retro: Alcatel One Touch 535

Alcatel ale samozřejmě nevsadil jen na barevný displej. Zaujal také decentním designem, kdy se telefon směrem k displeji mírně rozšiřoval. Kdo raději veselé barvičky, měl možnosti si zvolit červený nebo modrý čelní kryt. Výměnné ale nebyly. 535 jste takřka schovali do dlaně, na výšku měřila jen 106 milimetrů, šířka činila 47 milimetrů. Tloušťka sice byla na dnešní poměry nadprůměrných 20 milimetrů, ale tehdy šlo o průměr. Vše totiž vyžehlila hmotnost pouhých 88 gramů.

V horní části byl telefon širší

Jak zřejmě tušíte, telefon byl plastový, ale neuvěřitelně bytelný. Kryty k sobě přesně lícují, nikde nic nevrže ani po 10 letech. Kvalitou konstrukčního zpracování se Alcatel řadil k absolutní špičce tehdejší doby. Nanejvýš spokojeni uživatelé byli i s klávesnicí. Alfanumerická klávesy byly velké, měly ideální odpor a byly velmi dobře podsvětleny. Po chvilce zvyku byl stejně opěvovaném také pětisměrný joystick, který rovněž po deseti letech funguje skvěle.

Prostředí telefonu bylo laděno do veselých barev a díky tématům jste si mohli rychle změnit kompletní vzhled. Alcatel sázel na přizpůsobivost a nechyběl proto ani zoom textu. Na úvodní obrazovku jste si mohli umístit obrázek nebo animaci. Hlavní menu bylo možné zobrazit třemi různými způsoby – jako matici, velkou ikonkou, trojicí ikonek. Ve výbavě nechyběl například wapový prohlížeč, se kterým se pojilo GPRS třídy 10. Vhod jistě přišla také přítomnost infračerveného portu.

Prostředí telefonu, včetně pokročilé 3D hry

Telefonní seznam byl vícepoložkový a pojmul až 800 čísel. Vyzvánění bylo polyfonní a díky skladateli jste si mohli vytvořit i zcela vlastní melodii. Psaní zpráv, které probíhalo na třech řádcích, usnadňoval český slovník Zi, což byla horší obdoba známějšího slovníku T9. Veseleji se zprávy četly, neboť se počet řádků navýšil na šest.

Herní potenciál se zapomenutou platformou

Jistě jste si všimli tlačítka nad displejem. K čemu tak mohlo sloužit? Šlo o speciální herní klávesu. Než si to vysvětlíme, dodám, že v běžném prostředí mu bylo možné přiřadit dvě různé funkce, které se spouštěly v závislosti na délce stisku tlačítka.

Alcatel One Touch 535 měl ambice se profilovat jako herní telefon. Jakmile jste otevřeli herní menu, došlo k přetočení prostředí o 90°. V případě čtvercového displeje to sice vyloženě výhra nebyla, ale v kombinaci s již zmíněnou klávesou přeci jen došlo ke zlepšení. V základní nabídce se nacházela dvojice her. Wall Breaker je pouze jiný název pro známý Arkanoid. Mnohem zajímavější byl druhý herní titul Mutant Alert. Šlo o akční střílečku z pohledu první osoby, která připomínala známější hru Doom. Ovládání obstarával joystick a herní klávesa, kterou se střílelo.

Ovládání bylo díky skvělé klávesnici a podařenému joysticku výborné

Další hry mely být doinstalovatelné díky přítomnosti herní platformy In-Fusio. Alcatel vsadil na ni místo běžnější Javy, a to se zpětně ukazuje jako chyba. Bohužel tato herní platforma upadla v zapomnění a u nás například nikdy nefungovala. Herní potenciál tak vzal brzy za své.

Závěr

Alcatel One Touch 535 oslaví za pár měsíců desáté narozeniny. Představen byl v červnu 2003 a do prodeje se dostal ještě tentýž rok za zhruba 5000 Kč. Navzdory zajímavému poměru ceny/výkon se nikdy větší popularity nedočkal a zůstal spíše ve stínu svého vybavenějšího bratříčka 735, který nabízel navíc integrovaný fotoaparát.

Vzpomínání je u konce a s ním končí i dvacátý díl seriálu Retro. Za čtrnáct dní se nicméně můžete těšit na další díl, ve kterém se opět podíváme na výrobce, který není častým zástupcem v našem seriálu. Do diskuze můžete nejen onoho výrobce hádat, ale také nám psát tipy, jaké telefony by se v Retru měly objevit.

Technické parametry Alcatel One Touch 535

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 47 × 20 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,7" (128 × 128 px)
Fotoaparát,
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 1 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2003, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
Concionator
Dobrá volba! Pro většinu z nás, co to sledujeme a říkáme si o různé modely, je to příjemné a trochu nečekané překvapení a rozhodně žádoucí zpestření. Děkujeme!
sargis
To tlacidlo mi pripomenulo starsie SE, ktore tiez mali 2 nad displejom, dala sa nimi vyvolat galeria a sluzili aj na podporovane hry.
Logout
Měl jsem telefon v polovině roku 2004, sehnal jsem ho tenkrát neuvěřitelně otlučený z druhé ruky prakticky zadarmo. Přes USB kabel fungoval s Linuxem, což jsem na koleji bez připojení k internetu ocenil nejvíce, tenkrát ještě za 600Kč měsíčně bylo GPRS bez FUPu :-)

Co si ale pamatuju nejvíce byla neveselá příhoda s krytem telefonu. Jak jsem už řekl, bylo otlučený až hanba. Našel jsem oficiální servis někde na Žižkově a nechal telefon za nekřesťanských 1500 překrytovat. Když jsem vyzvednul hotový telefon a vyšel před servis, vrazil do mě na chodníku kolemjdoucí a telefon se poroučel do štěrku, který zůstal po zimě na chodníku. Displej samý škrábanec. Snažil jsem se to zachránit různými gely ale nebylo to nic moc. Tenkrát jsem jako student měl měsíčně nějakých 8000Kč na částečný úvazek a výměnu za 1500 jsem už znovu neabsolvoval.

Jinak telefon sloužil skoro dva další roky, přes IrDA nebo USB kabel dělal připojení prakticky všude, baterka docela vydrýžela. Díky za recenzi.
mamalcatel
Mám 535 dosud a nemohu si stěžovat. Po 8 letech užívání není jediný problém, snad jen baterka už není, co bývala. A hlavně - protože to není Smartphone, nemůže se mi do něj nikdo nabourat............ Nebo možná může, ale nic moc tam nenajde :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze