Retro: Alcatel One Touch 30x – první s joystickem

11

Nacházíme se na prahu nového století a na našem trhu vládne Nokia, Siemens, Motorola a také Alcatel. Jeho „dualbandy“ používá díky nízké ceně kdekdo. Francouzský výrobce se však posouvá dále a v roce 2000 představuje moderně vypadající modely řady OT 300. Grafický displej, malé rozměry a joystick. To byl klíč k úspěchu.

Po delší době se v seriálu Retro v rámci 42. dílu vracíme k francouzskému Alcatelu. Tentokrát vzpomeneme na legendární model One Touch 30x, který před třinácti lety patřil mezi low-endy, avšak kromě ceny překvapil i výbavou.

Krátké představení

Do roku 2000 byl Alcatel znám svými jednoduchými telefony s dvouřádkovými displeji, které ani nebyly grafické. Telefony ani nebyly moc hezké a vlastně nic neuměly. Jenže byly levné a konkurence chyběla. Popularita zaručena. Toto období skončilo právě v roce 2000, kdy Alcatel načal novou a znovu úspěšnou éru. Na jejím počátku stál právě dnes vzpomínáný model One Touch 301, 302 a 303. Šlo v podstatě o totožné telefony, které se lišily drobnými designovými prvky a také výměnnými kryty u typů 302 a 303.

Retro: Alcatel One Touch 30X

Hlavní výhodou tohoto Alcatelu byly rozměry: 109 × 45 × 22 milimetrů – to bylo na dřívější dobu velmi málo a telefon jste takřka schovali do dlaně. Hmotnost 103 gramů byla také velmi nízká, navíc s přihlédnutím k tomu, že Alcatel ještě nenabízel moderní Li-Ion baterii, ale starší typ NiMH. Za malý telefon platil i přesto, že neměl integrovanou anténu. Ta viditelná část byla nicméně velmi malá a ničemu nevadila.

Alcatel One Touch 301 a 303

Přejděme k displeji, kde se Alcatel na své poměry vytáhl. Z dnešního pohledu se jen těžce věří, že displej u Alcatelu OT 300 byl velký. Nicméně nabízel 5 řádků a sytě oranžové podsvětlení, regulovatelné ve dvou krocích. Pod displejem se skrýval blok ovládacích kláves. Alcatel se omezil na nutné minimum. Vstup do kontaktů, který při dlouhém stisku změnil funkci na vstup do zpráv, korekční klávesa C, tlačítko s telefonky a nakonec třísměrnný joystick. Ten zajišťoval pohodlné a především rychlé ovládání. Navíc byl takřka nesmrtelný a většinou přežil samotný telefon. Joystick se posléze stal poznávacím znamením všech budoucích Alcatelů, které vznikly před prodejem značky do Číny.

Alfanumerická klávesnice byla pryžová, ale díky velkým rozestupům mezi jednotlivými tlačítky se na ní psalo v rámci možností vcelku pohodlně. Zpracování modelu OT 300 bylo příkladné. Telefon byl bytelný a ani po čase se nerozvrzal. To platí především pro model 301 bez výměnný krytů.

Poznávacím znamením byl joystick

Výbava

Funkční výbava telefonu byla základní. Jelikož se nacházíme v roce 2000, musíme zmínit přítomnost funkcí čas a datum, zároveň s tím rovnou i jednoduchý budík a kalkulačku. Alcatel si poradil také s funkcí SIM Toolkit a nabízel také wapový prohlížeč, který korespondoval s vytáčenými datovými přenosy CSD. Pro ukrácení dlouhých chvil se v telefonu nacházely tři logické hry. Asi nejznámější je hra na zapamatování melodie. Telefon vám ji zahrál, samozřejmě tehdy monofonně, a vy jste ji pomocí kláves museli zahrát znovu.

Levný Alcatel One Touch 30x postrádal jakoukoliv interní paměť. Ve všem jste tudíž byli plně závislí na SIM kartě operátora. Chyběly také pokročilé funkce typu kalendář, upomínky či spojením s počítačem.

Závěr

Alcatel One Touch 30x se na našem trhu začal prodávat začátkem roku 2001 za necelých 5 000 Kč. Popularitu získal především v předplacených sadách, kde se stal spolu se Siemens C35i zajímavou koupí s velmi dobrým poměrem cena/výkon.

Technické parametry Alcatel One Touch 300

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 45 × 22 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (96 × 45 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2000, 4 999 Kč
Diskuze ke článku
Marekking
Môj prvý mobil bol skvelý maličký kiezby sa vrátili tie casy
Lubos Cristiano Zdarsky
Lubos Cristiano Zdarsky
No 2.nejhorší věc co mob.telefony potkala byl pravidelně rozbíjející se joystick který toho nikdy moc nevydržel,proto se mi líbili Nokie s Navikey to bylo výborné řešení(1 nejhorší věc dotykový display) Též souhlasím kéž by se vrátili staré dobré mobilní časy,kdy vznikali krásné telefony jako Nokia 8850,8210či 7210 malé,léhké s výdrží . A lidi nebyly zblblý z předražených low-ednových Iphonu
doro
To je opravdu amater !!! Dva telefony a ani jeden nefunguje :D
XenderCZ
Můj první telefon :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze