Retro: Alcatel One Touch 501: první z řady manažerů

8

Francouzský Alcatel začínal s levnými modely ještě v minulém století. Na přelomu 20. a 21 století se však již začal pomalu zaměřovat i na segment lépe vybavených kousků. První vlaštovkou byl model One Touch 501, který lákal na drobné rozměry, kvalitní displej nebo nižší cenovku, než kterou nasazovali zavedení výrobci.

V 57. díle seriálu Retro se po delší odmlce podíváme na další model od známého Alcatelu, jehož modely byly na našem trhu velice oblíbené. Tentokrát zavzpomínáme na manažerský One Touch 501.

Krátké představení

Alcately jsme ještě v roce 2000 znali především jako cenově dostupné modely s malými displeji. Menší zlom přišel s příchodem modelu One Touch 30x, který již nakukoval do střední třídy, a na který jsme v našem seriálu vzpomínali. Pravý vstup výrobce do sekce manažerských kousků však přišel až s dnes vzpomínaným modelem One Touch 501. Už na první pohled bylo zřejmé, že se Alcatel snaží zaujmout. Využil k tomu stříbrnou barvu, která z dálky mohla evokovat nasazení kovových materiálů. V roce 2000 to však běžné nebylo a šlo o klasický plast.

Alcatel One Touch 501 – videopohled

Dalším lákadlem se zdály být rozměry. 501 měla na výšku pouze 103 milimetrů, široká byla 42 milimetrů a tloušťka činila 20 milimetrů. Dostalo se ještě i na anténu, ale ta byla opravdu miniaturní a víceméně ničemu nevadila. Velice nízká byla též hmotnost pouhých 88 gramů. O telefonu jste v kapse takřka nevěděli.

Alcatel One Touch 501 se řadil mezi nejmenší mobily ve své době

Výrobci se povedl také displej. Ten sice nepůsobil nijak velkým dojmem, úhlopříčka byla 1,3 palce, ale nabízel jemné rozlišení, díky kterému dokázal zobrazit až 8 řádků textu. K tomu musíme připočíst ještě stavový řádek s ikonami.

Název One Touch neměly Alcately pro nic za nic. Šlo o předzvěst jednoduchého ovládání, při kterém nebudete nuceni neustále hledat správnou klávesu. Hlavní věci zajišťoval praktický joystick s potvrzovacím středem. Jeho chod byl jistý a i po letech funguje stále stejně spolehlivě. Další klávesy byly plastové, dostatečně velké a tiskly se pohodlně. Nesmíme zapomenout také na tlačítko po levé straně, které spouštělo diktafon. Praktická byla i klávesa nad displejem, kterou jste mohli sami spravovat a určit, jaké funkce se při krátkém či dlouhém stisku mají spouštět.

Ovládání zajišťoval převážně joystick, nechyběla ani speciální tlačítka na boku a nad displejem

Výbava

Manažerský telefon nemohl jen reprezentovat, ale musel také nabídnout adekvátní výbavu. Alcatel vsadil na 500položkový adresář a rovněž i na paměť pro SMS zprávy. 501 bylo možné také propojit s počítačem pomocí USB kabelu a patřičného programu. Na tehdy na oblibě vzrůstající infraport se nedostalo. Ve výbavě nemohl chybět také kalendář, upomínky, již zmíněný diktafon nebo úkolovník. Dostalo se též na wapový prohlížeč, u kterého jste nicméně byli vázání na vytáčené přenosy CSD. GPRS bylo ještě v nedohlednu a rychlejší HSCSD Alcatel nenasadil.

Pro chvilky oddechu si Alcatel připravil trojice her známých z nižšího modelu One Touch 30x. Nechyběla tak například Puzzle, nebo hudební hra, kde jste po zahrání monofonní skladby museli pomocí kláves skladbu zopakovat. Za zmínku stojí také prostředí, které bylo plně grafické, doprovázené obrázky, které se navíc dokázaly animovat. Alcatel se tak mohl směle měřit se zavedenými výrobci.

Závěr

Alcatel One Touch 501 se na našem trhu prodával v letech 2000 a 2001 za poměrně příznivou cenu, která startovala pod hranicí 10 000 Kč, což byla jistá konkurenční výhoda. O oblíbenosti svědčí i fakt, že se objevil v nabídkách operátorů.

Mobilní telefon Alcatel One Touch 501 do seriálu retro zapůjčil pan Ondřej Čech, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Alcatel One Touch 501

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 42 × 20 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,3" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2000, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Ten jsem měl (ještě někde mám) a bylo to v té době něco. Když se dnes člověk podívá na tabulku s parametry a těmi červenými "ne", je to taky něco :)
Lubos
701 byla hezčí a lepší
Jan Pivoňka
Jan Pivoňka
Je to neuvěřitelné, ale ještě ho mám vedle sebe na stole :) Rodiče si ho koupili v roce 2002 a dodnes šlape skvěle i s původní baterií. Používám ho občas jako náhradní telefon a i když je tak starý tak na základní práci ještě stačí. Jen práce s SMS je trochu kostrbatá. Prostě super telefon.
PavelD
Já ho taky vlastnil. Bohužel po 3 letech odešel do věčných lovišť. Zničehonic se začal sám vypínat, i když baterie byla ok. Pak se mi vypínal třeba i každou hodinu 3 x, tak šel pryč. Jinak na tu dobu měl skvělý kalendář.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze