Nokia Asha 306
recenze

Nokia Asha 306

Potlesk pro první představení

Po dokončení testování novinky můžeme říct, že naplnila naše očekávání, ale nepředčila je. Líbila se nám dobrá výdrž baterie, prostředí i pestrá nabídka her spolu s bonusem. Pro mladé uživatele je připravena řada aplikací zaměřující se na sociální sítě včetně chatu. Ovšem jako klad nelze brát odporovou technologii dotykového displeje. Může tato Nokia na trhu uspět? Jaká je v porovnání s konkurenty? Nevyplatí se spíše levný Android?

Nokia Asha 306 patří do trojice představených telefonů , které jako první v portfoliu Nokie nabídnou pouze dotykový displej ve spojení s uzavřeným operačním systémem Series 40. Její výbava se orientuje především na mladé uživatele, ty, kteří neprahnou po vymoženostech a v neposlední řadě uživatele, jež mají hluboko do kapsy. Novinka zaujme podporou bezdrátových sítí, mnoha aplikacemi zaměřenými na sociální sítě a třešinkou na dortu je pak bonus v podobě 40 her od studia EA Games, se kterým Nokia uzavřela exkluzivní partnerství. Do prodeje by současně s modelem 306 dostává i druhá novinka, Asha 305, která je v podstatě identická a liší se pouze podporou dvou SIM karet a absencí bezdrátových sítí Wi-Fi.

Nokia Asha 306 - oficiální fotografie

Technické parametry Nokia Asha 306

Kompletní specifikace
Konstrukce110,3 × 53,8 × 12,8 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 2 000 Kč

Nokia Asha 306 – videopohled

Design a konstrukce: matoucí kov

Pro někoho líbivá, pro někoho strohá až fádní. Mnoho rozdílných názorů vyvolává tato novinka. Za sebe nemohu říct jednoznačný názor - její design mně nepřijde hezký, ale ani ošklivý. Ve výrobním procesoru byly zvoleny výhradně plastové materiály. Zadní kryt není rovný, ale mírně prohnutý. Chválím jeho pevnost a prohýbání či skřípání se nekoná. Design oživují dva chromované prvky v horní a spodní části, které připomínají kov, jedná se ale pouze o lakovaný plast.

Přední strana je z většiny vyhrazena odporovému (rezistivnímu) displeji s úhlopříčkou 3 palce. Pod ním se nachází, co do rozměrů tlustý, plastový pás se dvěma klávesami po stranách, které nejsou nijak odděleny. Jejich funkce spočívají v obsluze hovorů a vypnutí či zapnutí telefonu. Z nepochopitelných důvodů postrádají podsvícení, v nočních podmínkách tak jejich ovládání bude značně ztíženo.

Rozměry jsou velmi dobré, ale díky zadnímu hladkému krytu, může hrozit snadné vyklouznutí z ruky

Na levém boku telefonu najdeme plastovou záslepku pro rychlou výměnu paměťové karty MicroSDHC až do kapacity 32 GB, a to bez nutnosti vypínat telefon. Na pravém boku je klávesa pro ovládání hlasitosti a klávesa pro uzamknutí displeje. Obě klávesy jsou vystouplé, což usnadňuje jejich nahmatání i po slepu. Ve spodní části boku je pak menší otvor pro vložení nehtu, kterým odejmeme zadní kryt.

Co se přední strany týče, zcela zde chybí jakékoliv senzory. Nenajdeme zde světločivný senzor, ani proximity senzor pro vypnutí displeje během hlasového hovoru . Kamera pro videohovory by zde pak působila jako luxus. V horní chromované části najdeme 2 milimetrový nabíjecí konektor, pak 3,5 milimetrový hudební jack konektor a nakonec datový, a pozor, i nabíjecí konektor microUSB. Nokia má zvláštním způsobem stanovenou strategii, kdy některá její zařízení jdou přes microUSB konektor nabíjet a některá zase ne. Jsme ale rádi, že zde možnost je a pokud nebudete chtít používat speciální konektor Nokie, lze sáhnout po standardní microUSB nabíječce.

Co se týče zadní strany, tvrdou rukou zde vládne zadní kryt, který na svém místě drží svědomitě a řádně, bez jakéhokoliv odmlouvání. Po silnějším promačkání se sice ozve sem tam náznak nelichotivého zvuku, ale zdaleka se nejedná o nic hrozného. Tento kryt je ve svém středu zdoben stříbrným nápisem Nokia. V horní části je celistvost krytu narušena černým oválným prvkem, v němž sídlí 2 Mpx fotoaparát, jehož optika není nijak zapuštěna pod okolní úroveň a v brzké budoucnosti tak hrozí její poškrábání. Přisvětlovací LED dioda i automatické zaostřování chybí.

Shrneme-li celkové konstrukční zpracování, můžeme ho označit jako výtečné. Plasty jsou kvalitní, nikde jsme si nevšimli špatného lícování krytů. I pro promačkání v ruce máme pocit, že držíme kvalitně zpracované zařízení. U levných zařízení se spíše setkáváme s tím, že kryty nejsou kvalitní a dílenské zpracování je rozporuplné. Zde tedy Nokia získává body . V ruce se novinka velmi dobře drží, a to i díky celkově přijatelným rozměrům 110,3 x 53,8 x 12,8 mm a rozumné hmotnosti 96 gramů.

Displej: zpátky do minulosti

Vracíme se v čase o několik let zpátky. Tentokrát totiž opráším svůj slovník a po dlouhé době opět použiji výraz rezistivní či odporový dotykový displej, který tato Nokia používá. Odporová technologie znamená, že displej reaguje na tlak, nikoliv na elektrickou vodivost živé tkáně, na kterou reagují kapacitní displeje, u kterých stačí letmý dotyk. Samotný displej navíc není chráněn proti poškození minerálním sklem, ale pouze plastem, což je v případě této technologie pochopitelné, protože se horní vrstva při dotyku prohýbá. Odporová technologie bude vyhovovat zejména ženám s delšími nehty, se kterými lze tento telefon pohodlně ovládat. Jinak přináší ale spíše nevýhody. Pro vyhodnocení reakce je totiž zapotřebí většího tlaku a displeje se je potřeba vždy poctivě dotknout. Žádné lehké přejíždění prsty, jako to známe z kapacitních displejů. Vzhledem k tomu, že prostředí Nokie Asha 306 je postaveno mimo jiné na častém posouvání prstů, pro což není odporová technologie právě vhodná, budete si muset zpočátku chvíli zvykat. Oproti starším odporovým displejům však je vidět posun a Asha 306 reaguje nad poměry dobře.

Úhlopříčka displeje činí 3 palce s rozlišením 240 x 400 bodů. Zobrazovací technologií je TFT. Zobrazení barev je průměrné, zaregistroval jsem zejména vyšší úroveň jasu a dobré podání černé, které nepřipomíná šedou. Pozorovací úhly jsou horší, při menším náklonu je patrná inverze barev a původní odstín se přelévá v odstín barev, které postrádají kontrast. Čitelnost na přímém slunci není příliš dobrá, zřejmě chybí antireflexní folie.

Výrobce zapomněl na čidlo regulující jas displeje i proximity senzor

Baterie: několikadenní jistota

Přesto, že novinka není osazena baterií s kdovíjak závratnou kapacitou a budoucí majitel si bude muset vystačit pouze s 1100 mAh, na bojišti si vede velmi dobře. Při častém používání, zejména psaní sms a volání, fotografování a občasné prohlížení internetu vydrží bez problému i tři dny. Nadprůměrné hodnoty udávané výrobcem, jako 600 hodin pohotovostní výdrže či 840 minut hovoru, znamenají přinejmenším to, že telefon vydrží skutečně velmi dlouho. Pokud budeme novinku šetřit, můžeme se nám odvděčit až pětidenní výdrží. Tento „půst“ znamená omezení internetu a využívání telefonu, výhradně na komunikaci.

Konektory telefonu nejsou nijak chráněny, ale paměťová karta je kryta plastovou záslepkou

Zvuk: je libo technoparty?

Novinka, ač se na první pohled tváří nenápadně, je hloubi duše rozeným hudebníkem. Doslova jsem byl ohromen z maximální hlasitosti vestavěného reproduktoru. Reprodukovaný zvuk uslyšíte klidně i na vzdálenot sto metrů a hlasitost je napříč mobilními telefony vskutku rekordní. Kvalita zvuku je ale průměrná a tíhne klasicky spíše k plechovosti. Výšky i středy jsou slušné, ale citelně chybí basy.

Dodávaná sluchátka jsou ve stylu jednoduchých pecek. Nenároční uživatelé budou spokojeni, náročnější uživatelé nebudou šetřit kritikou. Chybí basy, dynamika a razantnější projev. S vlastními sluchátky je zvukový výstup o poznání kvalitnější, přesto chybí čistší projev. V ostatních aspektech si nemohu stěžovat a většinu posluchačů Nokia Asha 306 uspokojí.

Optika fotoaparátu není nijak zapuštěná a brzo ji tak hrozí poškrábání

Uživatelské prostředí : hloupé MeeGo

Dotykové telefony s uzavřeným systémem Series 40 jsme již mohli vidět u telefonů řady Asha, ale u nich výrobce implementoval navíc i hardwarovou klávesnici. Nejednalo se tak o celodotykové telefony. Nokia nyní poprvé předvedla v nových telefonech Asha 305/306/311 plně dotykové prostředí a přitom upustila od použití hardwarové klávesnice. V tomto případě se tak jedná o premiéru a jsme velmi zvědaví, jak se s ní Nokia popasovala.

Prostředí telefonu je řazeno do tří obrazovek - pohotovostní, hlavní menu a číselník

V prvních okamžicích, kdy jsem se seznamoval s dotykovým prostředím, mě v duchu napadlo, že se přeci jedná o otevřený operační systém ne? A ihned se mi vybavilo MeeGo. Koncepty obou platforem jsou si velice podobné. Základní prostředí v této novince se totiž vyznačuje třemi obrazovkami, mezi kterým se také posouváte horizontálním swipováním- posouváním prstu. První obrazovkou je pohotovostní obrazovka, kterou můžeme osadit šestnácti zástupci libovolných aplikací a her či vybranými kontakty. Druhou obrazovkou je hlavní menu a třetí obrazovka slouží pro vytáčení hovorů. Škoda, že si nelze na první pohotovostní obrazovce zobrazit například nejbližší schůzky. Obrazovku pro vytáčení hovorů je naopak možné nahradit, a to buď za ovládání hudebního přehrávače nebo FM rádia. Vždy je ale možno mít maximálně tři obrazovky a vy se tak musíte rozhodnout, co je pro vás stěžejní.

Dalším prvkem, převzatým z otevřených operačních systémů, je výsuvná notifikační lišta. V té najdeme panel čtyř napevno umístěných zástupců (Wi-Fi, mobilní data, bluetooth a zvuky) a dále tři užitečné volby odkazující na přehrání hudby, uskutečnění hovoru a napsání nové zprávy. Samozřejmě umí indikovat i došlé zprávy či zmeškané hovory.

Nechybí barevné motivy, firmware telefonu je možné aktualizovat jak prostřednictvím PC, tak v samotném telefonu

Jak už bylo řečeno, přecházení mezi třemi obrazovkami probíhá horizontálním posuvem, který je rychlý a ve většině případů i plynulý, i když samozřejmě oproti dražším přístrojům jsou sekanější animace patrné. Jednotlivé aplikace a hry můžeme libovolně přeskupovat. Bohužel nefunguje možnost přidání aplikace na pohotovostní obrazovku, podržením prstu na konkrétní aplikaci, musíte to udělat manuálně na dané obrazovce. Prostředí telefonu může být v několika barvách, za což vděčíme vestavěným tématům. Další lze stáhnout z internetu. Velikost písma v celém prostředí je neměnná. Pokud s telefonem delší dobu nepracujeme, dojde k uzamčení telefonu a objeví se uzamykací obrazovka. Ta zobrazuje datum a čas, případně zmeškané události. Tahem prstu do stran telefon odemkneme.

Přítomna je i užitečná nofitikační lišta

Odezva systému je dobrá a v některých situacích překvapí svoji rychlostí. Jedná se o situace, kdy s telefonem děláme pouze běžné úkony. Jakmile spustíme hudební přehrávač a běží na pozadí, rázem se telefon zpomalí a často se začnou objevovat trhané pohyby a plynulost telefonu je nenávratně pryč. Zjevně velký podíl na tom bude mít jak slabší procesor, jehož takt je ale 1 GHz, tak i slabá 32 MB paměť RAM. Co postrádám, je absence multi-taskingu. Spuštěné aplikace nejdou minimalizovat, pouze ukončit. To neplatí pouze pro hudební přehrávač, FM rádio a webový prohlížeč, ze kterého si lze odskočit a vrátit se do něj bez toho, abyste opustili načtenou stránku. V telefonu je zabudován i akcelerometr, který se stará o přetáčení orientace displeje v různých situacích. Přetáčení nefunguje v hlavním menu, ale ve hrách, fotoaparátu, galerii a u dalších funkcí ano.

Multimédia: herní koutek

Z pořádného nášupu her se mohou těšit herně založení uživatelé. Výrobce dal do vínku novince na deset různých her, většinou se bohužel jedná o demo verze. Aplikace herní dárek ovšem uživateli nabídne voucher na stažení 40 her, jejichž poskytovatelem je herní studio EA Games. Na výběr je z předem určených her, které může zdarma stáhnout. Další hry jsou k dispozici v Obchodě Nokia. Telefon podporuje pouze Javu. Pro stažení obsahu je k dispozici poměrně malá 10 MB interní paměť. Ta jde naštěstí rozšířit o paměťové karty typu microSDHC až do velikosti 16 GB. V Nokia obchodě uživatelé najdou poměrně slušnou nabídku aplikací. Mezi nejzajímavější z nich patří například Facebook Chat, Opera mini nebo převodník měn. Přesto řada moderních aplikací chybí a celková nabídka je výrazně skromnější, než v případě chytrých telefonů.

Ukázka vestavěných her Golf Tour a Maze

V hudební knihovně je snadné se zorientovat. Základ hudebního přehrávače je rozdělen mezi všechny skladby, interprety, alba, žánry a videa. Při přehrávané skladbě je zobrazován obrázek alba, volit můžeme její opakování a můžeme se nechat i překvapit a zvolit náhodný výběr. K dispozici je i jednoduchý ekvalizér (normální, pop, rock, jazz a klasika). Nové profily nejdou vytvářet a stávající jsou pevně dané. Výhodou je, že hudba může být přehrávaná na pozadí a ovládat ji můžeme skrze notifikační lištu. Při uzamknuté obrazovce není zpřístupněn hudební widget, vždy tak musíme odemknout telefon. Mezi podporované hudební formáty patří mp3, aac, wav a wma. Nechybí ani FM rádio s RDS protokolem, který zobrazuje informace o právě přehrávané stanici. K fungování rádia je zapotřebí mít klasicky připojená sluchátka.

Prostředí hudebního přehrávače, kterému nechybí ekvalizér s napevno danými profily

Samotná aplikace pro přehrávání videa sice chybí, ale zastoupí jí buď vestavěný správce souborů, nebo hudební přehrávač. Spřízněnými formáty jsou 3GP a MP4. Stropem pro bezproblémové přehrávání videí je velmi slabé rozlišení 176 x 144 bodů a snímkovací frekvence videa kolem 10, jinak se videa budou sekat. Galerie obrázků je moderní a v této aplikaci překvapí podpora multitouch gest, což je u odporových displejů poměrně nevídané. Obrázky můžeme pomocí gest přibližovat i oddalovat. Ne vždy byl zoom zcela plynulý a často chvíli trvalo, než se přiblížený detail obrázku doostří. Odezva na gesta pinch-to-zoom samotným displejem ale byla dobrá.

Nokia Obchod nabízí ke stažení mnoho aplikací a her, především zde uživatelé naleznou bonus 40 her zdarma

Novinka je štědře obdařená zázemím pro sociální sítě. V aplikaci komunity se můžeme přihlásit na Facebook, Twitter, Orkut a Flickr. U aplikace pro Facebook nechybí statusy, načítání zpráv, fotografií a pozvánky. Ovšem optimalizace samotné aplikace by mohla být lepší. I při rychlém datovém připojení přes Wi-Fi je prvotní načítání aplikace otázkou necelé minuty. Navíc pohyb po aplikaci je značně pomalý a trhaný. Vítanou aplikací především mezi mladšími ročníky bude Chat, kde můžeme chatovat hned na několika frontách. Zvolit můžeme chat pro Facebook, GTalk, Messenger, Nokia Chat a Yahoo.

Aplikace Facebook a nastavení chatu, u kterého vidíme, že podporuje mnoho účtů

Fotoaparát: momentky s přimhouřením oka

Papírové parametry fotoaparátu Nokie Asha 306 napovídají, že bude výborným pomocníkem a fotografem pro pořizování momentek maximálně tak pro sociální sítě, více očekávat příliš nelze. Rozlišení fotoaparátu není příliš vysoké a představuje 2 megapixely (1600 x 1200 bodů). Chybí jak přisvětlovací LED dioda, tak i automatické zaostřování. Bližší předměty tak budou rozmazané a neostré. Reakce fotoaparátu jsou celkově pomalejší a zejména při pořízení snímku trvá delší dobu jeho post processing. V nastavení fotoaparátu najdeme efekty, poněkud matoucí volbu osvětlení (ta je označením pro vyvážení bílé), zvuky záběru (ale jedná se o zvuk spouště fotoaparátu), mřížku a samospoušť. U ní nelze zvolit čas, napevno dán je limit pět sekund. V hlubším nastavení fotoaparátu pak najdeme třeba změnu velikosti rozlišení fotografie. Kdo by očekával různé formáty stupňů rozlišení, bude překvapen. Rozlišení je zde demonstrováno jen třemi volbami (maximum, nahrát a telefon), bez uvedené přesného rozlišení.

Prostředí fotoaparátu je velmi strohé, a nenabízí příliš mnoho možností ani nastavení

Kvalita snímků je vzhledem k cenovce ucházející, objektivně je ale špatná. Je zbytečné říkat, že chybí ostrost nebo že by podání barev by mohlo být lepší. Přesto, za denních světelných podmínek a zvláště optimálního světla jsou snímky obstojné. Na trhu rozhodně najdeme v podobné cenové relaci jiná zařízení, která fotí hůře.

Pořizování videí je pouze okrajovou a nouzovou záležitostí. Výsledkem marného snažení je pouze slabé rozlišení 144 x 176 bodů (QCIF) se snímkovací frekvencí 10 fps a nekvalitním zvukem. Obraz i kvalita videa odpovídá levnému telefonu.

Telefonní seznam: nenároční si smlsnou

I některé obyčejné telefony se mohou přiblížit chytrým telefonům, zde to však neplatí. Možná je to proto, že cílová skupina uživatelů si potrpí na základní funkce, možná proto, že sofistikovaný seznam může působit nepřehledně až matoucím dojmem pro uživatele, který se v mobilních telefonech příliš neorientuje. Zdejší telefonní seznam je opravdu jednoduchý. Telefonní kontakt může obsahovat obrázek, číslo mobilního telefonu, pevné linky, do zaměstnání, fax a domů. Uživateli můžeme přiřadit i osobní informace. Konkrétně se jedná o narozeniny, poznámku, formální jméno, firmu, adresu a pracovní pozici.

V telefonním seznamu nelze zálohovat kontakty na paměťovou kartu

Bonusem je pak přiřazení vlastního obrázku, vyzváněcí melodie a osobních detailů. Zapomenout můžeme na zálohování kontaktů na paměťovou kartu, ale nechybí synchronizace s počítačem (Outlookem apod.) přes Nokia Suite. V mém případě mi nevyhovovalo zbytečně velké písmo v prostředí kontaktů, alespoň mohla být uživateli dána možnost upravit si písmo podle svých preferencí či dispozic. Přesto, že telefon nabídne širokou základnu pro sociální sítě, na provázanost s telefonními kontakty se zapomnělo. Paměť telefonu pojme až tisíc kontaktů. Kvalita hlasových hovorů je velmi dobrá, vyzdvihl bych zejména hlasitost. Srozumitelnost hlasu je rovněž dostatečná.

Zprávy: psaní poslepu? Nehrozí.

Editor zpráv sice nenabízí nespočetné množství různých nastavení, ale i s chudším základem uživateli nebude nic scházet. Pro psaní zpráv jsou k dispozici dvě softwarové klávesnice. První je alfanumerická s vibrační odezvou a dobrou přesností, a to i přesto, že jednotlivé klávesy nejsou vizuálně rozděleny, a pak softwarová QWERTZ klávesnice. Psaní za její pomoci si já osobně nedokážu představit. Klávesy jsou titěrné, jednotlivé klávesy také nejsou nijak odlišeny a uživatelům s horším zrakem tak budou splývat v jeden celek. Jedincům s tlustšími prsty tak doporučuji se tomuto typu klávesnice vyhnout velkým obloukem.

Psaní na softwarových klávesnicích je poměrně obtížné, zvláště pak na QWERTZ klávesnici, kde jednotlivé klávesy jsou miniaturní s malými rozestupy
Pro zrychlení psaní je k dispozici i prediktivní slovník T9. Během psaní se nám primárně vkládala slova bez diakritiky, ve vyskakovacím okně se pak ukazovala varianta s diakritikou. Odpočítávání znaků probíhá od plného počtu 160 znaků. Při rychlejším tempu telefon ale bohužel nestíhal a pro velké „datlovače“ SMSek tak nová Nokia příliš vhodná není. Při nastavení e-mailové schránky má uživatel na výběr z mnoha účtů, které si může přidat (gmail, yahoo, seznam, centrum, windows či jiné poskytovatele). Samotná aplikace může směle měřit síly s ostatními moderními klienty. Nechybí push synchronizace, podpora příloh, složky nebo přidání podpisu. Telefon stahuje e-maily na pozadí v zadaném intervalu a o nových informuje vyskakovacím oknem, bohužel ale nikoliv ve vysouvací liště.

Organizační funkce: jedna aplikace domovem pro všechny

U kancelářských funkcí se mi líbí, že všechny možnosti plánování a organizování jsou obsaženy v jedné aplikaci . Pod názvem kalendář se ukrývá stejnojmenná aplikace, dále poznámky a úkoly. Výchozím zobrazením kalendáře je měsíční náhled, bez možností přepnutí na týdenní nebo denní náhled. Při přidávání nové události na výběr máme upomínku, jednání, volání, narozeniny, výročí a poznámku. Narozeniny, které vytvoříme buď v telefonním seznamu, nebo v jiné oblasti, se posléze zobrazí i v kalendáři. Samozřejmostí je i časové upozornění. Od moderních kalendářů se vzdaluje absencí on-line synchronizace, ale místní synchronizace s kalendářem například Outlooku v počítači přítomna stejně, jako u dalších Series 40 telefonů, je. Kapacita je závislá pouze na volné interní paměti. V úkolech si můžeme zadat zvukovou signalizaci připomenutí i prioritu s popiskem. Poznámky jsou velmi jednoduché, můžeme do nich vložit text dlouhý až 3000 znaků. U některých událostí můžeme nastavit jejich opakování.

V aplikaci kalendář se navíc nacházejí i poznámky a úkoly. Všechno se tak nachází v jedné aplikaci, která zároveň nabízí veškeré funkce.

I když novinka nenabízí GPS modul, v základu nabídne mapové podklady, a to dokonce s off-line zobrazením map. Aplikace mapy spolu s webovým prohlížečem a galerií jsou jedinými aplikacemi, kde fungují multitouch gesta. Ovšem ani zde práce s gesty není zcela plynulá a přibližování či oddalování map je zdlouhavé. Podporováno je i plánování tras, při vypočítání trasy se nám ale vždy zobrazila pouze pěší navigace, a když jsem zadal její spuštění, vyskočila hláška, že trasa je příliš složitá, ať ji zjednoduším a volbu znova zopakuji. Hodí se tak spíše jen na kratší trasy po daném městě. Přes program Nokia Suite můžeme stáhnout mapové podklady a uložit je na paměťovou kartu. Aplikace sice nabízí i zájmové body poblíž místa, kde se nacházíme, avšak při hledání těchto míst aplikace nic nenašla. Přehled o tom, co se v našem telefonu nachází za soubory, a které věci jsme stahovali, usnadní vestavěný správce souborů. Pracuje s interní i externí pamětí v podobě paměťové karty.

Datové funkce: bez Wi-Fi jsem invalidní

Spolu s dotykovým prostředím přichází i nový, modernizovaný prohlížeč s vykreslovacím jádrem WebKit. Překvapí podařeným prostředím, kdy ve spodní části jsou nejdůležitější volby jako stahování a oblíbené záložky. U webových stránek můžeme zvolit jejich zobrazení v režimu pro telefony. Tato volba se ale ukrývá pod nelogicky pojmenovanou volbou sloupce, kdy stránka je konvertována do onoho sloupce.

Webový prohlížeč postrádá Flash, nepodporuje režim více oken, avšak vyznačuje se dobrou použitelnost a přijatelnou rychlostí vykreslování stránek

Načítání stránek je poměrně rychlé, pohyb na nich je vcelku plynulý, samozřejmě uvážíme-li, v jaké kategorii zařízení se nacházíme. Každá webová stránka je před samotným načtením komprimována na externích serverech ve stylu Opera mini, která využívá podobný princip. Tím se dosáhne rychlejšího načtení stránky. Mezi standardy chybí podpora Flashe, naopak JavaScript je přítomen. Pro prohlížení stránek může uživatel sáhnout po bezdrátových sítích Wi-Fi b/g a starších technologiích GPRS a EDGE. Sítě 3. generace bohužel podporovány nejsou . S počítačem novinku můžeme propojit i přes bezdrátovou technologii Bluetooth starší verze 2.1. Podporován je i stereofonní profil A2DP pro přenos zvuku mezi telefonem a bezdrátovou zvukovou soupravou.

Zhodnocení

Hodnocení Nokie Asha 306 se bude odvíjet od pohledu na ni. Pokud svůj názor budu interpretovat z pohledu zákazníka, který chce co nejlepší telefon s cenovkou mezi 2-3 tisíci, stačí si oproti Nokii Asha 306 přidat pár stovek navíc a získám zařízení s operačním systémem Android a podstatně výkonnějším hardwarem. Pokud se vžiji do uživatele, který nepreferuje operační systém, chce dotykový, ale jednoduchý telefon nebo hledí na cenu, nebude mi nic chybět. Telefon totiž primárně vsází na jednoduché a intuitivní ovládání, což se Nokii s premiérou svého prostředí pro dotykové telefony povedlo. Není potřeba dlouze dohledávat, kde se co nachází ani uživatele nečekají žádné nástrahy nebo nelogická nastavení. Dobrým krokem je velké množství her i samotný voucher pro stažení dalších cca 40 her. Ostatně libovolný obsah je pak ke stažení v Nokia Obchodě.

Nadšenci se jistě najdou i mezi hudebníky, ti totiž budou překvapení opravdu hlasitým, možná i nejhlasitějším reproduktorem, co kdy mezi mobilními telefony byl. Překvapivě kvalitní je i výstup do sluchátek. Radost jsem naopak neměl z odporového displeje, který je pro řadu uživatelů (vyjma žen s dlouhými nehty) nepohodlný a nevidím důvod, proč v dnešní době volit tuto zastaralou technologii. Pozitiva telefonu tkví i v dobré výdrži a relativně komfortním prohlížeči s širokou podporou sociálních sítí. Nepotěší ani fotoaparát, který je opravdu jen základní a nelze od něj očekávat zázraky. Celkově lze ale říct, že se Nokii dotyková premiéra povedla a 306ka nabídne slušnou výbavu, povedené prostředí a příjemnou cenovku.

Konkurence

Konkurence je opravdu více než požehnaně. Prvním konkurentem je oblázek Motorola Wilder. Na novinku ztrácí v menší úhlopříčce displeje 2,8 palce a horším rozlišením 240 x 320 bodů. Výhodou může být druhý displej, sloužící pro indikaci zmeškaných zpráv a hovorů. Nad novinkou má navrch i díky zvýšené odolnosti vůči prachu, dešti a nešetrnému zacházení.

Motorola Wilder - oficiální fotografie

Motorola Wilder: oválek se zvýšenou odolností

Druhý soupeř, ač nenabízí dotykový displej, se řadí mezi prodejní trháky v cenové kategorii do dvou tisíc. Proč? Pochopitelných důvodů je hned několik. Samsung S5610 disponuje kvalitní kovovou konstrukcí (zadní kryt) i celkově perfektním zpracováním. Velmi dobře dopadl i nedotykový 2,4 palcový displej s rozlišením QVGA 240 x 320 bodů. Silný je rovněž v oblasti hudebního výstupu. Také se chlubí přítomností sítí 3G, ale naopak postrádá bezdrátové sítě Wi-Fi. V čem ale i mnohem dražší konkurenci vytírá zrak je opravdu špičkový 5 megapixelový fotoaparát s autofokusem, makro režimem a LED diodou.

Samsung S5610 - oficiální fotografie

Nový Samsung S5610: klasika s notnou dávkou elegance

Na obzoru se objevuje už další soupeř, kterého se Nokia může více než obávat. Je jím Sony Ericsson Mix Walkman. Nabídne shodné rozlišení 3 palcového dotykového displeje s kapacitní vrstvou. Dále má větší rozlišení fotoaparátu 3,2 megapixelů, ale opět bez autofocusu. Uživatelé mají k dispozici větší interní paměť 100 MB. Hudební fajnšmekři se mohou těšit z kvalitního hudebního přehrávače Walkman. Nevýhodou je pomalé prostředí a celkově horší komfort používání.

Sony Ericsson Mix Walkman - oficiální fotografie

Recenze Sony Ericsson Mix Walkman – Hudba i pro chudé

O něco dražším zařízením, za to podstatně lépe vybaveným je Huawei Ideos X3. Ten za dobré peníze nabídne hodně muziky. Jeho výhoda spočívá jednak v přítomnosti operačního systému Android 2.3, pak ve větším 3,2 palcovém dotykovém displeji s jemnějším rozlišením 320 x 480 bodů. Zadnímu fotoaparátu o rozlišení 3,2 megapixelů neschází automatické zaostřování. Aby toho nebylo málo, v hardwarové oblasti se nachází 600 MHz procesor, grafika Adreno 200 a 256 MB paměť RAM. A poslední slovo pak mají sítě 3Gs nadstavbami HSDPA a HSUPA či moderní Wi-Fi b/g/n.

Huawei Ideos X3 - oficiální fotografie

Recenze Huawei Ideos X3 – Cenově dostupný chameleon

Mladí uživatelé mají o čem přemýšlet, nedávno se totiž dostal na trh Vodafone 860 Smart II. Ten je sice rovněž mírně dražší, ale nabídne velmi zajímavý poměr cenya výkonu. V prodejním balení tohoto telefonu se nachází několik barevných krytů. V útrobách tepe poměrně výkonný 832 MHz procesor a ostudu neudělá ani 512 MB paměť RAM. Operační systém představuje Android 2.3 Gingerbread. Nechybí ani poměrně kvalitní 3,2 megapixelový fotoaparát bez autofocusu, ale s LED diodou. Kompletní konektivita se odráží v přítomností sítí 3G i Wi-Fi. Novinka díky zabudovanému GPS modulu poslouží i pro navigování. Zobrazovací schopnosti obstará 3,2 palcový kapacitní displej s rozlišením 320 x 480 bodů.

Vodafone Smart II - oficiální fotografie

Recenze Vodafone 860 Smart II – Chameleon s Androidem

Mezi konkurencí, která zaujme především designem, patří LG Optimus L3, který je ale už o poznání dražší. Pyšní se o chlup větším 3,2 palcovým displejem s ne příliš dobrým rozlišením 240 x 320 bodů, ale nechybí operační systém Android 2.3. Střeva tvoří 800 MHz procesor a grafiku Adreno 200. Fotoaparát na zadní straně nabídne větší rozlišení 3,2 megapixelů, ovšem je ochuzený o automatické zaostřování. Neschází GPS modul ani sítě třetí generace s moderním Bluetooth 3.0.

LG Optimus L3 - oficiální fotografie

Recenze LG Optimus L3 – Výdrž a vzhled za dobrý peníz

Na velkolepé prodejní úspěchy chce navázat již třetí generace Samsungu Star III. Ten disponuje uzavřeným uživatelským prostředím TouchWiz. Ovšem spíše než o upgrade oproti dvěma předešlým zařízením se jedná o downgrade. Dotykový displej o velikosti 3 palce nabídne nepochopitelné slabé rozlišení 240 x 320 bodů a co víc, kapacitní vrstva nepodporuje multitouch gesta. Výrazné inovace se nekonají. Fotoaparát má stejné rozlišení 3,2 megapixelů a chybí mu autofocus. Chybí dokonce i sítě 3G, ale na bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n se nezapomnělo. Kdo očekával vylepšeného nástupce, bude zklamán.

Samsung Star III - oficiální fotografie

Recenze Samsung Star III – Třetí výlet ke hvězdám

Identickou novinkou z vlastní stáje je Nokia Asha 305, která má stejnou funkční výbavu jako model 306, avšak přichází s podporou Dual SIM karet, ale zase je ochuzena o bezdrátové sítě Wi-Fi.

Nokia Asha 305 - oficiální fotografie

Nokia Asha 306 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-asha-306
Klady
  • microUSB konektor podporuje nabíjení
  • přítomnost Wi-Fi
  • mnoho her v základu, plus dalších 40 her zdarma ke stažení
  • dobré dílenské zpracování
  • líbivé prostředí, inspirované OS MeeGo
  • dobrá pohotovostní výdrž
  • opravdu hlasitý reproduktor
Zápory
  • zastaralá rezistivní technologie displeje
  • občas zpomalené reakce, při některých operacích
  • chybí podpora sítí 3. generace
  • špatná kvalita fotografií a natáčeného videa
Diskuze ke článku
Čudly Mudly
Recenze dobrá, ovšem telefon bych nedoporučil ani svému nepříteli.
dans.mal
jde vidět, že Nokie už se nevzpamatuje. Tenhle telefon bych si teda nekoupil... :(
Naecken
Za ty peníze to není špatný telefon, ale rezistivní displej je vhodný akorát pro ty, co mají dlouhé nehty. Už aby tu byla Nokia 311...
b@rsuk
Celkovy dojem je velmi pozitivni, prostredi series 40 pro plne dotykovy displej je dobre prizpusobene a celkove povedene. Rychla data bych jeste ozelel, ale pouziti rezistivni technologie je obrovsky krok zpet, proto tak nizka pocatecni cena, ktera za par mesicu stejne spadne pod dva tisice. Jeste k tomu jak se autor zminuje o kvalite zpracovani, konkretne ze neskripe zadni kryt. Posledni dobou jsem mel moznost pouzivat vzdy na vice jak tyden modely Asha 302, Lumia 710 a Nokia 603, u vsech zadni kryt vyluzoval skripave zvuky a nejen zadni kryt, navic u modelu Asha 302, vrzala cela konstrukce vc. klavesnice tak ze jsem mel dojem ze telefon se brzy rozpadne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze