Huawei Ideos X3
recenze

Huawei Ideos X3

Cenově dostupný chameleon
14

Dnes vám přinášíme recenzi třetího Huawei telefonu z řady Ideos X, kterým je model Ideos X3. Jde o telefon s Androidem pro méně náročného uživatele, který nabízí možnost jednoduché výměny krytů, a díky samostatnému grafickému čipu si po hardwarové stránce nevede vůbec špatně.

Huawei Ideos X3: oficiální fotografie

Huawei Ideos X3 se řadí k telefonům nižší střední třídy a představuje chybějící článek mezi modely Huawei Ideos X1 a Huawei Ideos X5. Model X1 nabízí dnes už podprůměrný displej s rozlišením 240 × 320 bodů, čipset s 528 MHz procesorem a neobsahuje samostatný grafický modul. Naopak model X5 je vybaven moderně, má displej s rozlišením 480 × 800 bodů a Snapdragon čipset s 800 MHz procesorem, přičemž o grafický výkon se stará samostatný GPU modul Adreno 205. Dnes recenzovaný model X3 jde přesně středem mezi oběma staršími modely, rozlišení displeje má 320 × 480 bodů, čipset s procesorem 600 MHz a grafický modul je typu Adreno 200.

Obsah balení

  • Telefon Huawei Ideos X3 v černé barvě
  • 2 náhradní kryty (červený, bílý)
  • Baterie
  • Headset
  • USB kabel
  • Nabíječka s USB portem

Technické parametry Huawei Ideos X3

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 57 × 11,2 mm, 104 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 800 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 3 800 Kč

Huawei Ideos X3 – videopohled

Design a konstrukce

Hned na první pohled je vidět, že Huawei Ideos X3 vychází designově ze svého levnějšího bratříčka X1. Telefon má rozměry 110 × 57 × 11,2 milimetrů, váží jen 104 gramů, to hlavně díky své plastovou konstrukci. Po stranách a pod displejem je lemován silnější stříbrnou linkou (taktéž plastovou), jinak je celý v černém provedení. Líbí se mi, že zadní strana a kousek strany přední jsou zdrsněné. Na tomto povrchu neulpívají otisky prstů, telefon se lépe drží v ruce a minimalizuje se tím jeho náhodné vyklouznutí z dlaně.

Telefon můžete zapnout buď tlačítkem na horní straně, nebo hardwarovou klávesou pod displejem. Ta je několikanásobně větší, než zapínací tlačítko, a zapínání skrze ni je tak o mnoho pohodlnější. Při zapnutém telefonu se po jejím zmáčknutí vrátíte na domovskou obrazovku, delší podržení zobrazí matici posledně spuštěných aplikací.

Dále se na telefonu nachází už jen jedno hardwarové tlačítko, a to kolébková regulace hlasitosti na pravé straně. Je zde sice ještě spousta místa, například pro spoušť fotoaparátu, ale výrobce se rozhodl ponechat toto místo prázdné.

Jak už bývá u současných telefonů s Androidem zvykem, pod displejem se nachází kapacitní tlačítka (s nástupem nových telefonů s Ice Cream Sandwich už toto platit nebude). Jsou zde jen tři - Zpět, Menu a Hledej. Funkci obvyklého čtvrtého Domů supluje již zmiňované hardwarové tlačítko. Tlačítka jsou dostatečně velká, není pod nimi žádné zbytečně nevyužité místo.

Ke kapacitním tlačítkům mám ovšem jednu zásadní výtku - nejsou podsvícená. V šeru nebo tmě jen stěží rozeznáte, které je které, a kde se přesně nachází. Jediné, co poznáte po hmatu, je tlačítko Domů.

Zadní strana je matná, dejte sbohem otiskům prstů

Ani tento model se neubránil vrzání

Zadní kryt zasahuje částečně (cca půl centimetru) i trochu nezvykle do přední strany, telefon se do něj jakoby nasouvá. Možná to vývojáři vymysleli proto, aby kryt lépe držel, a působil kompaktnějším dojmem. Což o to, to se jim povedlo, drží dobře, bohužel ani tato nezvyklá konstrukce nezabránila vrzání. Jakmile telefon vezmete do ruky, a trochu více zadní stranu stisknete, tak trochu zavrže. Není to žádný zásadní problém, uslyšíte to jen v tichém prostředí, ale zamrzí to.

Technické parametry

Čipová sada použitá v telefonu je značky Qualcomm, konkrétně jde o typ MSM7227. Pokud se v těchto mobilních čipech trochu orientujete, pak víte, že můžete očekávat jednojádrový procesor ARMv6 (65 nm technologie, 16+16 kB L1 cache, 256 kB l2 cache), který běží na 600 MHz a doplňuje ho samostatný grafický modul (GPU) Adreno 200.

Paměti Flash ROM má telefon 512 MB, z toho je uživateli dostupných zhruba 160 MB, velikost RAM paměti je 256 MB, k dispozici pro uživatele je 148 MB. Zbylou paměť ROM i RAM si alokuje systém Android pro sebe. Pod zadním krytem najdete slot na microSD kartu, kterou můžete paměť rozšířit až o 32 GB.

Zadní kryt z části zasahuje i do přední strany

Telefon umí pracovat v sítích GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a v 3G sítích 900 / 2100 MHz. Dále se umí bezdrátově připojit k jinému zařízení přes Bluetooth 2.1 (s podporou A2DP), a k internetu / do sítě přes Wi-Fi 802.11b/g/n. Citlivost na Wi-Fi signál ale má docela bídnou, tam kde jiné telefony měly plný (iPhone 4) či poloviční (Nexus S) počet čárek, tak Huawei Ideos X3 měl jen jednu čárku a byl rád, že Wi-Fi připojení vůbec udržel.

Telefon lze využít i pro navigaci, obsahuje (A)GPS modul. Ze senzorů je vybaven akcelerometrem, senzorem přiblížení ke tváři (pro vypnutí displeje během telefonování) a světelným senzorem pro automatickou regulaci podsvícení displeje.

Je tenký jen 11 milimetrů

Baterie a výdrž

Huawei Ideos X3 je napájen baterií s kapacitou 1 200 mAh. Nabíjení probíhá standardně přes microUSB port. Při průměrném používání, kdy telefon jen tak neleží v kapse, ale je využíván pro volání, internet, hry a multimédia, můžete počítat s obligátním jedním až dvěma dny výdrže. V tom se neliší od většiny ostatních Android telefonů. Způsob využívání telefonu různými uživateli je však různorodý, proto jsem provedl test v aplikaci Battery Benchmark, která pomocí několika druhů testů měří dobu, za jak dlouho se telefon vybije ze 100 na 0 procent. V tabulce níže vidíte výsledek a srovnání s dalšími telefony v podobné cenové hladině, případně si můžete aplikaci nainstalovat do svého přístroje, a porovnat výdrž s ním.

Telefon Výdrž (minuty)
SE Xperia X8 461
ZTE Skate 375
Huawei Ideos X3 322
HTC Wildfire S 277
ZTE Blade 237

Displej

Vzhledem k tomu, že telefon patří do nižší střední třídy, nemůžeme u Huawei X3 čekat žádné pokročilé technologie displejů, spokojit se musíme s klasickým TFT panelem. Ten má rozlišení 480 x 320 bodů, úhlopříčku 3,2 palců, zobrazí 262 tisíc barev. Podání barev je spíše chladnější, v porovnání s jinými telefony je bílá plocha laděná lehce do modra. Čitelnost na slunci či denním světle nepatří k nejlepším, TFT displeje už v tomto lepší nebudou. Systém snímání dotyků je kapacitní, podporuje multitouch, současně rozpozná maximálně 2 prsty. K displeji se chovejte šetrně, krycí sklo není odolné Gorilla Glass, takže by se vám mohlo stát, že ho třeba s klíči v kapse poškrábete. Displej je ale jinak kvalitní a vzhledem k ceně plně adekvátní.

Displej neohromí, ani neurazí, jde o klasický TFT panel

Uživatelské prostředí

Telefon běží na operačním systému Android ve verzi 2.3.4. (Gingerbread). Výrobce použil svůj vlastní launcher, docela zdařilý, má upravenou jak pohotovostní obrazovku, tak i menu. Pohotovostní obrazovka má 5 ploch, na té hlavní jsou zobrazeny hodiny a počasí, přičemž inspirace widgetem z HTC Sense UI se nezapře. Ve spodním části toolbaru nalezneme tři ikonky (Zprávy, Volání, Web), do menu se vstupuje stiskem tlačítka v levé spodní části displeje. Tlačítko v pravé spodní části slouží ke zobrazení náhledů jednotlivých ploch.

Launcher není vůbec špatný

Telefonujeme

Chcete-li telefonovat, stačí stisknout tlačítko se symbolem telefonu ve spodním toolbaru. Dostanete se tím do telefonní aplikace, která je rozdělena na 6 záložek:

  • Číselník – možnost zadat telefonní číslo buď přímo, nebo postupně vyhledávat v telefonním seznamu
  • Výpis hovorů – zobrazení záznamu přijatých, nepřijatých a volaných hovorů
  • Kontakty – abecedně řazený seznam kontaktů, po kliknutí na některý z nich zobrazíte jeho detail
  • Oblíbené – sem si můžete přidat vaše oblíbené kontakty, abyste k nim měli rychlejší přístup
  • Skupiny – možnost přidání kontaktů do skupin, skupinám lze přiřadit různé vyzvánění
  • Datové proudy – nejedná se o výpis aktivních datových připojení, ale o přehled dění na vašich sociálních sítích (Facebook, Twitter, Flickr)

Píšeme zprávy

Rychlý přístup do SMS a MMS zpráv je podobně jako u hovorů ve spodním toolbaru na pohotovostní obrazovce. Základní obrazovku tvoří přehled zpráv, jsou tříděné do konverzací podle adresáta / odesílatele. Při psaní nové zprávy si odesílatele můžete vybrat buď z kontaktů, nebo se vám nabídne krátký seznam posledně použitých adresátů, to je docela praktické. Pokud píšete novou zprávu v nějakém existujícím konverzačním vlákně, pak samozřejmě adresáta už vybírat nemusíte.

Psaní kratších textů a zpráv není na tomto telefonu problém, softwarová klávesnice se povedla. V kombinaci s 3,2 palcovým displejem se překlepům sice neubráníte, ale nebyly tak časté, jak jsem se původně obával. Pokud by vám tato klávesnice z nějakého důvodu nevyhovovala, můžete si z Android Marketu stáhnout mnoho jiných alternativních klávesnic. V tomto má Android, na rozdíl od iOS či Windows Phone velkou výhodu.

Internet a e-mail

Pro surfování na internetu slouží integrovaný webový prohlížeč. Je stejný, jaký najdete v každém Android telefonu. Podporuje záložky, prohlížení webu ve více oknech, Javascript, obsah stránek přizpůsobí velikosti displeje. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovoval, máte možnost si z Android Marketu stáhnout množství alternativních browserů, například Operu, Firefox, Dolphin Browser a další.

V internetovém prohlížeči potěší podpora Adobe Flash, což u těchto levných modelů nebývá zas tak často zvykem.

Chcete-li číst nebo psát e-maily, můžete si vybrat ze dvou aplikací. Tou první je E-mail, v něm lze přistupovat k libovolné schránce přes POP3, IMAP nebo k Exchange serveru. Druhou aplikací je Gmail, už podle názvu je jasné, že slouží pouze pro přístup k poště účtu, který máte v telefonu definovaný. Gmail účtů podporuje více, při práci se dá mezi nimi přepínat.

Jaké aplikace v telefonu najdete navíc?

V telefonu najdete i nějaké aplikace nad rámec těch standardních, co jsou součástí systému Android. Jsou to tyto:

  • Chytrý správce – aplikace která umí hlídat měsíční a denní přenos dat skrze mobilní sítě
  • All Backup (Zálohovat vše) – záloha dat z telefonu na microSD kartu
  • AppInstaller – pomocník pro instalací aplikací z microSD karty, prohledá kartu, a nabídne seznam nalezených aplikací k instalaci
  • Documents To Go – prohlížeč MS Office dokumentů (Word, Excel, Powerpoint), chcete-li dokumenty i vytvářet a editovat, musíte si zakoupit plnou verzi
  • Hudba Huawei – hudební přehrávač
  • Datové proudy – samostatná ikonka v menu, po kliknutí na ní se dostanete do Datových proudů v telefonní aplikaci, jedná se o přehled dění na sociálních sítích

Potěší několik bonusových aplikací

Fotografie a video

Integrovaný fotoaparát rozhodně nebude to, kvůli čemu byste si tento model telefonu pořizovali. Objektiv má jen obyčejné fixní zaostření a není vybaven LED bleskem pro osvětlení scény v šeru nebo ve tmě, není tedy možné ho za pomoci příslušné aplikace proměnit v kapesní svítilnu.

Kvalita fotografií není na fix focus špatná, makro však nezvládne

Na přední straně ale najdete jako bonus nad displejem malou kameru pro videohovory, která má rozlišení 640 × 480 bodů. To v této cenové kategorii nebývá pravidlem a výrobce chválíme.

Huawei Ideos X3 – testovací video

Hlavní fotoaparát umí fotky pořizovat v maximálně rozlišení 3 Mpx, video zvládá nahrávat v rozlišení 800 × 480 bodů, formát je MP4. Kvalita fotografií i videa není špatná, když vezmeme v úvahu to, že neumí autofocus. Video v kvalitě 480p je na takto levný telefon až překvapivě kvalitní a hezky plynulé. Na makro fotografie se naopak vůbec nehodí, ale na běžné momentky poslouží docela dobře. Jen komprese obrazu by mohla být o něco nižší, vzdálené objekty se často slijí do jednolitých barevných ploch.

Multimédia

Port pro připojení sluchátek je standardní 3,5 mm Jack, je umístěn uprostřed horní strany. V balení najdete headset s mikrofonem, pokud ale hodláte hudbu poslouchat častěji, doporučuji investovat do kvalitnějších sluchátek, dodávaný headset je jen z nouze ctnost. Přednes hudby je pouze průměrný, dle mého názoru a vkusu chybí výraznější basy a výšky, důraz je kladen na středové frekvence, hudební podání je v důsledku tohoto takové “ploché”. Co ale potěší, tak to je přítomnost FM rádia. Pro jeho poslech je ale nutné mít připojena sluchátka, ta slouží jako anténa.

Co se týče videa, zkusil jsem přehrát formáty AVI, MPEG, MP4, 3GP a WMV, poradil si ale jen s MP4 a 3GP, ale ani v těchto formátech si neporadil s HD videem (720p). U toho byl slyšet jen zvuk, obraz vidět nebyl. Pro přehrávání ostatních typů videa si z Android Marketu musíte doinstalovat nějaký lepší přehrávač, ale musíte brát do úvahy nižší výkon telefonu, který nezvládne přehrávat náročná videa.

Benchmarky

Telefon je díky přítomnosti GPU modulu vhodný i pro hraní her, včetně těch trojrozměrných. Pro lepší prezentaci jeho celkového i grafického výkonu jsem provedl testy v několika nejznámějších benchmarkovacích aplikacích, zde je přehled dosaženého skóre:

Benchmark Výsledek
AnTuTu Benchmark 1 321
Linpack 7,404 MFLOPS
BenchmarkPI 2 580 ms
Neocore 52,6 FPS
Quadrant Standard 834

Pro srovnání jsem zkusil Neocore a Quadrant spustit na telefonu Nexus S s 1 GHz procesorem, grafikou PowerVR SGX54 a WVGA rozlišením displeje. U Neocore jsem dostal výsledek 54,8 FPS a u Quadrant bylo výsledné skóre 1 377. Z her jsem zkoušel například tři dostupné díly Angry Birds, či závodní hru SppedX 3D, všechny mnou vyzkoušené hry byly bez problémů hratelné.

Závěr

A jaké jsou výsledné dojmy z tohoto telefonu? Pokud bych byl nenáročný mobilní uživatel, který by si například pořizoval svůj první mobilní telefon s Androidem, pak bych si Huawei Ideos X3 dokázal představit jako jednu z možných voleb. Nebudete určitě zklamáni jeho výkonem, poběží vám prakticky všechny hry, co si stáhnete z Marketu, potěší možnost výměny krytů, líbí se mi integrovaný launcher i s nabídkou několika nadstandartních aplikací. Pokud bych se na telefon podíval okem náročného uživatele, tak by mi vadil obyčejný fotoaparát bez autofocusu, vrzající konstrukce, nepodsvícená tlačítka a obyčejné (málo odolné) krycí sklíčko displeje.

huawei-ideos-x3
Klady
  • Několik zajímavých předinstalovaných aplikací
  • FM rádio
  • Povedený launcher
  • Velká kapacitní tlačítka, HW tlačítko
  • Výměnné kryty
Zápory
  • Displej nemá Gorilla Glass
  • Vrzající zadní kryt
  • Fotoaparát bez autofocusu a bez LED blesku
  • Tlačítka nejsou podsvícená
Diskuze ke článku
kapy
vo videu tvrdite ze nema adobe flash ale v clanku ze ma, kde je pravda? :)
tulenzdukly
Ten telefon mám a je prostě nej!!!!
noname
co je lepsi huawei ideos x3 a nebo huawei sonic ??
MajklM
Mohu se optat včem je X3 lepší než sonic.Krom displaye a pár maličkostí nevidím rozdíl.Překvapilo mě že sonic se dá sehnat levněji ačkoliv display má větší jak X3.V jemnosti je nepatrný rozdíl si myslím,a výkon snad taky není nijak rozdílný.Fakt nevím po kterém sáhnout raději.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze